gundam02, Jęli to przed FL to nie da rady. Natomiast jeśli masz już FLkę to nie wiem
Demontaż kratki w samochodzie
Zwiń
X
-
Demontaż kratki w samochodzie
Witam,
Nabyłem Corsę C z kratką (posiada pas środkowy i środkowy zagłówek). Pytanie jest następujące.
Czy mogę sam zdemontować kratkę, jechać na przegląd do stacji kontroli pojazdów i potem ze świstkiem do wydziały komunikacji w celu przerejestrowania na osobowy? Czy muszę skorzystać z jakiś specjalnych firm, które demontują kratki?
Pozdrawiam
-
-
Stacja kontroli wymaga potwierdzenia, że modyfikacje wprowadziła uprawniona do tego firma - faktura + dokument z opisem wprowadzonych zmian + dokument potwierdzający, że firma ma uprawnienia do takich zmian.
Sama stacja też musi być odpowiednia, bo nie każda robi takie kontrole pojazdu.
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez morfeusz747Nabyłem Corsę C z kratką (posiada pas środkowy i środkowy zagłówek). Pytanie jest następujące.
Czy mogę sam zdemontować kratkę, jechać na przegląd do stacji kontroli pojazdów i potem ze świstkiem do wydziały komunikacji w celu przerejestrowania na osobowy?
[ Dodano: Czw 09 Paź, 14 21:05 ]
Zamieszczone przez b707avocado
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubert78Zamieszczone przez morfeusz747Nabyłem Corsę C z kratką (posiada pas środkowy i środkowy zagłówek). Pytanie jest następujące.
Czy mogę sam zdemontować kratkę, jechać na przegląd do stacji kontroli pojazdów i potem ze świstkiem do wydziały komunikacji w celu przerejestrowania na osobowy?
Komentarz
-
-
A dzwoniłeś do jakieś SKP jak Tobie wcześniej ktoś pisał ?
NIe jestem pewien czy tylko OSKP mogą wykonać taką homologację , raczej SKP też, więc nie rozumiem sensu jechania do "specjalistycznej" firmy po to żeby zapłacić za odkręcenie 2 śrub.
Napisze jeszcze raz jeśli nie będziesz woził więcej jak 4 osoby , sciągaj kratkę sam i tyle. A czy w dowodzie będziesz miał napisane ciężarowy czy osobowy co za różnica. od wpisu osobowy szybciej Ci auto nie pojedzie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez morfeusz747A ten papierek który daje firma demontująca kratkę i stacja kontroli pojazdów nie wystarcza do tego aby zarejestrować na 5 osób?
Zmiana przeznaczenia pojazdu ciężarowego na osobowy wymaga demontażu kraty. robekcool, Ci już napisał, że firma musi mieć odpowiedni wpis w PKD by takie rzeczy robić. Jeżeli samochód jest przystosowany do 5 osób to nie będziesz miał problemy by podczas badań zmienić zapis homologacyjny z 4 na 5. Schody się zaczynają wtedy gdy producent przekombinował, i np w miejscu masz stały podłokietnik w miejscu środkowego pasażera, lub jak Citroenie Picasso dwa oddzielne fotele. Wtedy jest duża zabawa w przeróbkach.
Takie informacje ja uzyskałem gdy chciałem wywalić kratę ze swojej... ostatecznie Sobie darowałem, bo moja Skoda załapała się jeszcze na homologacje 5 osobową.
Zamieszczone przez hubert78Napisze jeszcze raz jeśli nie będziesz woził więcej jak 4 osoby , sciągaj kratkę sam i tyle. A czy w dowodzie będziesz miał napisane ciężarowy czy osobowy co za różnica. od wpisu osobowy szybciej Ci auto nie pojedzie
Gorzej jest z SKP... do jednej jeździłem bez kraty i nikt się nie czepiał, w dwóch innych stacjach już bez kraty nie chcieli mi podbić przeglądu.
pzdrAdam
Komentarz
-
Komentarz