Skontrolowali 27 autobusów... i odebrali wszystkie dowody...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qickare
    Rider
    • 2007
    • 286

Zamieszczone przez SS
    Prezes52, za mały ma worek na tyle prezentów :szeroki_usmiech
    jego "worek" zapchany jest prezentami dla mnie :diabelski_usmiech
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9943
    • Ford

Ja pierdziu... :shock:
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• rafiki
      RS
      • 2012
      • 15975
      • Superb III (3V3)

Agamek12, co się dziwisz. Kierowcy w większości mają wybór:
      1. Jedziesz i gó.no cię obchodzi czy to się nie rozleci
      2. Jutro możesz nie przychodzić do pracy. Pojutrze z resztą też. W sumie to już w ogóle nie musisz przychodzić, bo już tu nie pracujesz.
      Niestety, ale to jest polska rzeczywistość, cięcie kosztów ponad wszystko :roll:
      رافال
      Spoty
      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9943
        • Ford

rafiki, większość tych autobusiarzy (przynajmniej w moim podwarszawskim miasteczku) to jednoosobowe firmy transportowe. I to nie szef karze im jeździć złomami, tylko sami szefowie jeżdżą tymi sprzętami (tzn. prowadzą je)...
        Adam... Używam:
        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• sew1981
          RS
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2009
          • 10918
          • Fiat

..ciekawe jakby przeszedł taki test ten mercedesik 30 letni ITD "co robi" pomiary tym autobusom :roll:
          ciekawe jak oni badają na takim stanowisku wycieki i zerwane przewody hamulcowe...przecież potrzebny jest podnośnik....a z tego co widać, to tylko jakieś rolki i pewnie waga jest.
          trochę pokazówka według mnie ITD, ale fakt, że masa trupowatych autobusów się porusza po drogach, szczególnie na prowincjach. Ale to generalnie dotyczy także osobówek, im biedniejszy rejon, tym gorsze wozidła i w gorszym stanie. Zauważyłem to po działaniu stacji kontroli pojazdów w rejonach bogatszych i biedniejszych. Wiadomo, że jak hamulce nie działają, to auto nie przejdzie przeglądu nigdzie, ale 20 letnie nie do końca idealne, ale w miarę sprawne vw golfy mimo wszystko przechodzą w wielu miejscowościach przeglądy, a w wielu innych by nie miały nawet po co wjeżdzać do hangaru. Rozumiem to...jak auto sprawne niech jedzie, byleby nie było rażąco zaniedbane. Mnie kiedyś gostek wkurzył w stacji kontroli pojazdów po drodze...bo jak wdepnął "deskę" diesel puścił dymka...a on, że za mocno kopci, bez podpinania żadnego urządzenia nawet. Ja mu mówie, że auto ma kilkanaście lat i diesel tak ma...Jak jakiś dziwak spodziewa się normy euro 6 po nastoletnim aucie to słabo. Auto nie kopciło, tylko puszczało dymka przy pełnym bucie - co jest zupełnie naturalne...ręcę mi opadły i gdzie indziej na przegląd pojechałem. To była stacja w Sopocie, gdzie na codzień spotyka nówki same zapewne mieszkańców kurortu. Po drodze poprostu tam wjechałem, ale już więcej nigdy nie pojechałem.

Komentarz

• Enriquez
            RS
            • 2009
            • 7685
            • Superb III (3V3)

w sumie po co się z koniem miałeś kopać, nie mniej jednak nie zapytałeś o podstawę wyniku "N" na piśmie...
            Pozdrawiam
            Marcin

Komentarz

• maymer
              Elegance
              • 2010
              • 839

Zamieszczone przez sew1981
              Wiadomo, że jak hamulce nie działają, to auto nie przejdzie przeglądu nigdzie,
              nie byłbym taki pewien w mojej okolicy do niedawna działała SKP, gdzie auto było zbędnym dodatkiem do przeglądu, a myślę, że to niejedyna taka stacja w Polsce

Komentarz

• aro_40
                RS
                • 2007
                • 1529
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

ja pierdziu... a ja tym jeżdżę...
                If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• kazik4x4
                  RS
                  • 2008
                  • 2728

Zacznijmy od tego, że taki Krokodyl wie kogo złapać. Jak już kilka lat jest w służbie, to z daleka widzi wóz który kwalifikuje się do odebrania dowodu.
                  Z resztą podstawy odebrania dowodu są czasami czysto uznaniowe - np. taki luz w układzie kierowniczym, powie że za duży i już.
                  Pokazówka, nic więcej.

Komentarz

• maymer
                    Elegance
                    • 2010
                    • 839

Kiedyś zacząłem rozmawiać z policjantem kiedy ten zabrał mi dowód ze służbowego busa i kiedy już mnie zagotował dodał: jak będę chciał to wyjedzie pan nowym autem z salonu a ja i tak zabiorę panu dowód

Komentarz

• rafiki
                      RS
                      • 2012
                      • 15975
                      • Superb III (3V3)

maymer, a powiedział na jakiej podstawie miałby to zrobić? :?
                      رافال
                      Spoty

Komentarz

• kazik4x4
                        RS
                        • 2008
                        • 2728

Zamieszczone przez rafiki
                        An no na takiej jak wspomniałem - czyli uznaniowo. Policjant uzna że z rury za bardzo, oczywiście "na oko" kopci lub że luz w kierownicy za duży, albo "obserwacja pojazdu w ruch dała przesłanki ku temu, aby twierdzić, że auto ma niesprawne zawieszenie"
                        Ot tyle wystarczy, żeby zatrzymać dowód i skierować samochód na przegląd.

Komentarz

• rafiki
                          RS
                          • 2012
                          • 15975
                          • Superb III (3V3)

kazik4x4, uznaniowo to wiesz...nie mówię, że takie zachowanie nie ma prawa się pojawić, ale nie wariujmy. Nadgorliwość gorsza od faszyzmu jak to ktoś kiedyś powiedział.
                          رافال
                          Spoty

Komentarz

• aBencjusz
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 103

Zamieszczone przez kazik4x4
                            Zamieszczone przez rafiki
                            An no na takiej jak wspomniałem - czyli uznaniowo. Policjant uzna że z rury za bardzo, oczywiście "na oko" kopci lub że luz w kierownicy za duży, albo "obserwacja pojazdu w ruch dała przesłanki ku temu, aby twierdzić, że auto ma niesprawne zawieszenie"
                            Ot tyle wystarczy, żeby zatrzymać dowód i skierować samochód na przegląd.
                            To od razu zaproponuj inne rozwiązanie które pozwoli eliminować strucle z naszych dróg. Czasami naprawdę ręce opadają jak widzę czym ludzie potrafią wyjechać na ulicę.

Komentarz

• sew1981
                              RS
                              S_OCP MemberModeratoRS
                              • 2009
                              • 10918
                              • Fiat

a właśnie...tak w sumie zgodnie z tematem mam pytanko. Bo ostatnio oglądałem "Drogówkę". Gość w Berlingo zrobił stłuczkę bo się zagapił, dostał mandat i punkty za to oraz się okazało że nie ma ważnego przeglądu ...3 lata...i dodali mu kolejny mandat uwaga w wysokości 100 zł :roll: nie wiem ile punktów nawet. Jemu dowód zabrali, bo skasowane auto akurat.
                              Stąd pytanie jaka jest kara za brak przeglądu ważnego i czy dowód zabierają zawsze w takim wypadku?ktoś wie? Mi się wydaje że nie... Czyli to takie widzi misie drogówki?... Bo jak sto złotych....to podejrzewam, że dlatego wiele osób nie próbuje nawet go robić w swoich trupach...bo nawet jak dorwie policja to kara wynosi tyle co przegląd, a naprawiać auta do tego czasu nie trzeba... :lol:

Komentarz

• rafiki
                                RS
                                • 2012
                                • 15975
                                • Superb III (3V3)

sew1981, chyba te 100 + jakieś punkty + zatrzymanie dowodu dokąd nie przejdzie przeglądu + zakaz dalszej jazdy, bo "nie spełnia warunków technicznych".
                                رافال
                                Spoty

Komentarz

• aBencjusz
                                  Ambiente
                                  • 2013
                                  • 103

Mandat za brak "badań" jest od 20-500 zł. bez pkt. karnych. Zatrzymanie DR jest obligatoryjne w tym wypadku. Czy dostał dużo czy mało to kwestia punktu widzenia Nie dam się za to pokroić ale jeśli mnie pamięć nie myli to jescze przy kolizji zakład ubezpieczeń ścignie go za szkody.

Komentarz

• maly2st
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 245

aBencjusz masz rację jak jak nie ma PT to OC nie obejmuje tego a wchodzi tu FUNDUSZ GWARANCYJNY

Komentarz

• hubert78
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1576

Zamieszczone przez sew1981
                                      Gość w Berlingo zrobił stłuczkę bo się zagapił, dostał mandat i punkty za to oraz się okazało że nie ma ważnego przeglądu ...3 lata...i dodali mu kolejny mandat uwaga w wysokości 100 zł
                                      No to miał szczęście że to tylko stłuczka bo przy wypadku dostałby ostro po dupie.

Komentarz

• elpolacco
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1372
                                        • Volkswagen
                                        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

hubert78, otóż to. Jeśli ktoś by ucierpiał na zdrowiu z samochodem bez ważnego przeglądu to koleś odpowiada za wszystko.
                                        VW Golf Sportsvan 1.2 TSI 110KM

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 1594
                                          • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez maly2st
                                          aBencjusz masz rację jak jak nie ma PT to OC nie obejmuje tego a wchodzi tu FUNDUSZ GWARANCYJNY
                                          No nie tak do końca

Fundusz w takim przypadku nie da nic,za to zakład ubezpieczeniowy pokryje całe straty a później sobie zrobi regres na właścicielu pojazdu 8)
                                          NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                          PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                          BYŁA TEŻ CEGA
                                          A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                                          MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• kazik4x4
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2728

Zamieszczone przez WIELKIBONGO
                                            Zamieszczone przez maly2st
                                            No nie tak do końca

Fundusz w takim przypadku nie da nic,za to zakład ubezpieczeniowy pokryje całe straty a później sobie zrobi regres na właścicielu pojazdu 8)
                                            Dokładnie jest tak:

- w przypadku braku PT odszkodowanie wypłaca firma która dawała OC na pojazd a potem robi sobie regres od właściciela pojazdu
                                            - w przypadku braku OC odszkodowanie wypłaca Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny a potem występuje o zwrot do posiadacza pojazdu.

W przypaku braku PT i OC całość rzecz jasna pokrywa fundusz.

Jeśli kierującym nie był właściciel pojazdu to Ubezpieczyciel/Fundusz występuje o pieniądze solidarnie do właściciela i kierującego.

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 1594
                                              • Superb II (3T4)

kazik4x4, +1
                                              NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                              PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                              BYŁA TEŻ CEGA
                                              A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                                              MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• aBencjusz
                                                Ambiente
                                                • 2013
                                                • 103

poczytawszy i stwierdzam, że chyba żyłem w błędzie za rankomat.pl:

Brak odszkodowania z ubezpieczenia OC ?

Jeśli spowodowałeś szkodę pojazdem bez ważnych badań technicznych, ubezpieczyciel wypłaci poszkodowanemu odszkodowanie z Twojego OC. Nie jest bowiem zwolniony z odpowiedzialności ubezpieczeniowej. Jednak nie zwalnia Cię to z obowiązku posiadania aktualnych badań technicznych pojazdu.

A co jeśli nie masz ważnych badań technicznych jako poszkodowany

Inny kierowca wyjechał z drogi podporządkowanej, nie ustąpił Ci pierwszeństwa i doszło do kolizji? Co prawda Ty nie byłeś jej sprawcą, ale Twój samochód nie miał ważnych badań technicznych. Co w takiej sytuacji? Odszkodowanie zostanie Ci wypłacone, ale ubezpieczyciel może uznać, że stan techniczny pojazdu wpłynął na powstanie szkody lub na jej rozmiary. W takim przypadku odszkodowanie może zostać pomniejszone.

i druga recz to ustawa o ubezp. obowiązkowych art. 43, nie ma słowa o regresie przy braku badań.

Zakładowi ubezpieczeń oraz Ubezpieczeniowemu Funduszowi Gwarancyjnemu, w przypadkach określonych w art. 98 ust. 2 pkt 1, przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący:
                                                1) wyrządził szkodę umyślnie, w stanie po użyciu alkoholu lub w stanie nie-trzeźwości albo po użyciu środków odurzających, substancji psychotropo-wych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii;
                                                2) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa;
                                                3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicz-nym, z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa;
                                                4) zbiegł z miejsca zdarzenia.

Komentarz

• kazik4x4
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2728

aBencjusz, ustawa - ustawą, ale jeśli towarzystwo ubezpieczeniowe w umowie/polisie zawarło np. taki zapis:

" Jeżeli pojazd, który spowodował szkodę komunikacyjna nie posiadał aktualnego przeglądu technicznego a stan techniczny pojazdu mógł się przyczynić pośrednio lub bezpośrednio do zaistnienia szkody, ubezpieczyciel może żądać zwrotu całości lub części wypłaconego osobie pokrzywdzonej odszkodowania"

Tamte przypadki mamy niejako z automatu, bo z ustawy, a tu jest umowa cywilnoprawna, która nie jest wbrew ustawie, ale w swej treści poszerza zakres odpowiedzialności ubezpieczającego.
                                                  Nie czytałem dokładnie WU/OWU w PZU gdzie mam ubezpieczone pojazdy, ale pewnie jest tam tego typu zapis. A w firmach typu Aviva, Axa, Liberty to chyba sa na pewno

Potem możesz się sądzić i powoływać się, że w ustawie tego nie ma. Ale skoro nie ma w ustawie, to nie znaczy, że jest niezgodne z prawem. Podpisałeś polisę więc się na dane warunki zgodziłeś.

Komentarz

Pracuję...