Zamieszczone przez SS
Skontrolowali 27 autobusów... i odebrali wszystkie dowody...
Zwiń
X
-
Agamek12, co się dziwisz. Kierowcy w większości mają wybór:
1. Jedziesz i gó.no cię obchodzi czy to się nie rozleci
2. Jutro możesz nie przychodzić do pracy. Pojutrze z resztą też. W sumie to już w ogóle nie musisz przychodzić, bo już tu nie pracujesz.
Niestety, ale to jest polska rzeczywistość, cięcie kosztów ponad wszystko :roll:
Komentarz
-
-
..ciekawe jakby przeszedł taki test ten mercedesik 30 letni ITD "co robi" pomiary tym autobusom :roll:
ciekawe jak oni badają na takim stanowisku wycieki i zerwane przewody hamulcowe...przecież potrzebny jest podnośnik....a z tego co widać, to tylko jakieś rolki i pewnie waga jest.
trochę pokazówka według mnie ITD, ale fakt, że masa trupowatych autobusów się porusza po drogach, szczególnie na prowincjach. Ale to generalnie dotyczy także osobówek, im biedniejszy rejon, tym gorsze wozidła i w gorszym stanie. Zauważyłem to po działaniu stacji kontroli pojazdów w rejonach bogatszych i biedniejszych. Wiadomo, że jak hamulce nie działają, to auto nie przejdzie przeglądu nigdzie, ale 20 letnie nie do końca idealne, ale w miarę sprawne vw golfy mimo wszystko przechodzą w wielu miejscowościach przeglądy, a w wielu innych by nie miały nawet po co wjeżdzać do hangaru. Rozumiem to...jak auto sprawne niech jedzie, byleby nie było rażąco zaniedbane. Mnie kiedyś gostek wkurzył w stacji kontroli pojazdów po drodze...bo jak wdepnął "deskę" diesel puścił dymka...a on, że za mocno kopci, bez podpinania żadnego urządzenia nawet. Ja mu mówie, że auto ma kilkanaście lat i diesel tak ma...Jak jakiś dziwak spodziewa się normy euro 6 po nastoletnim aucie to słabo. Auto nie kopciło, tylko puszczało dymka przy pełnym bucie - co jest zupełnie naturalne...ręcę mi opadły i gdzie indziej na przegląd pojechałem. To była stacja w Sopocie, gdzie na codzień spotyka nówki same zapewne mieszkańców kurortu. Po drodze poprostu tam wjechałem, ale już więcej nigdy nie pojechałem.
Komentarz
-
-
Zacznijmy od tego, że taki Krokodyl wie kogo złapać. Jak już kilka lat jest w służbie, to z daleka widzi wóz który kwalifikuje się do odebrania dowodu.
Z resztą podstawy odebrania dowodu są czasami czysto uznaniowe - np. taki luz w układzie kierowniczym, powie że za duży i już.
Pokazówka, nic więcej.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafikimaymer, a powiedział na jakiej podstawie miałby to zrobić? :?
Ot tyle wystarczy, żeby zatrzymać dowód i skierować samochód na przegląd.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4Zamieszczone przez rafikimaymer, a powiedział na jakiej podstawie miałby to zrobić? :?
Ot tyle wystarczy, żeby zatrzymać dowód i skierować samochód na przegląd.
Komentarz
-
-
a właśnie...tak w sumie zgodnie z tematem mam pytanko. Bo ostatnio oglądałem "Drogówkę". Gość w Berlingo zrobił stłuczkę bo się zagapił, dostał mandat i punkty za to oraz się okazało że nie ma ważnego przeglądu ...3 lata...i dodali mu kolejny mandat uwaga w wysokości 100 zł :roll: nie wiem ile punktów nawet. Jemu dowód zabrali, bo skasowane auto akurat.
Stąd pytanie jaka jest kara za brak przeglądu ważnego i czy dowód zabierają zawsze w takim wypadku?ktoś wie? Mi się wydaje że nie... Czyli to takie widzi misie drogówki?... Bo jak sto złotych....to podejrzewam, że dlatego wiele osób nie próbuje nawet go robić w swoich trupach...bo nawet jak dorwie policja to kara wynosi tyle co przegląd, a naprawiać auta do tego czasu nie trzeba... :lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sew1981Gość w Berlingo zrobił stłuczkę bo się zagapił, dostał mandat i punkty za to oraz się okazało że nie ma ważnego przeglądu ...3 lata...i dodali mu kolejny mandat uwaga w wysokości 100 zł
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maly2staBencjusz masz rację jak jak nie ma PT to OC nie obejmuje tego a wchodzi tu FUNDUSZ GWARANCYJNY
Fundusz w takim przypadku nie da nic,za to zakład ubezpieczeniowy pokryje całe straty a później sobie zrobi regres na właścicielu pojazdu 8)NajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez WIELKIBONGOZamieszczone przez maly2staBencjusz masz rację jak jak nie ma PT to OC nie obejmuje tego a wchodzi tu FUNDUSZ GWARANCYJNY
Fundusz w takim przypadku nie da nic,za to zakład ubezpieczeniowy pokryje całe straty a później sobie zrobi regres na właścicielu pojazdu 8)
- w przypadku braku PT odszkodowanie wypłaca firma która dawała OC na pojazd a potem robi sobie regres od właściciela pojazdu
- w przypadku braku OC odszkodowanie wypłaca Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny a potem występuje o zwrot do posiadacza pojazdu.
W przypaku braku PT i OC całość rzecz jasna pokrywa fundusz.
Jeśli kierującym nie był właściciel pojazdu to Ubezpieczyciel/Fundusz występuje o pieniądze solidarnie do właściciela i kierującego.
Komentarz
-
-
poczytawszy i stwierdzam, że chyba żyłem w błędzieza rankomat.pl:
Brak odszkodowania z ubezpieczenia OC ?
Jeśli spowodowałeś szkodę pojazdem bez ważnych badań technicznych, ubezpieczyciel wypłaci poszkodowanemu odszkodowanie z Twojego OC. Nie jest bowiem zwolniony z odpowiedzialności ubezpieczeniowej. Jednak nie zwalnia Cię to z obowiązku posiadania aktualnych badań technicznych pojazdu.
A co jeśli nie masz ważnych badań technicznych jako poszkodowany
Inny kierowca wyjechał z drogi podporządkowanej, nie ustąpił Ci pierwszeństwa i doszło do kolizji? Co prawda Ty nie byłeś jej sprawcą, ale Twój samochód nie miał ważnych badań technicznych. Co w takiej sytuacji? Odszkodowanie zostanie Ci wypłacone, ale ubezpieczyciel może uznać, że stan techniczny pojazdu wpłynął na powstanie szkody lub na jej rozmiary. W takim przypadku odszkodowanie może zostać pomniejszone.
i druga recz to ustawa o ubezp. obowiązkowych art. 43, nie ma słowa o regresie przy braku badań.
Zakładowi ubezpieczeń oraz Ubezpieczeniowemu Funduszowi Gwarancyjnemu, w przypadkach określonych w art. 98 ust. 2 pkt 1, przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący:
1) wyrządził szkodę umyślnie, w stanie po użyciu alkoholu lub w stanie nie-trzeźwości albo po użyciu środków odurzających, substancji psychotropo-wych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii;
2) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa;
3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicz-nym, z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa;
4) zbiegł z miejsca zdarzenia.
Komentarz
-
-
aBencjusz, ustawa - ustawą, ale jeśli towarzystwo ubezpieczeniowe w umowie/polisie zawarło np. taki zapis:
" Jeżeli pojazd, który spowodował szkodę komunikacyjna nie posiadał aktualnego przeglądu technicznego a stan techniczny pojazdu mógł się przyczynić pośrednio lub bezpośrednio do zaistnienia szkody, ubezpieczyciel może żądać zwrotu całości lub części wypłaconego osobie pokrzywdzonej odszkodowania"
Tamte przypadki mamy niejako z automatu, bo z ustawy, a tu jest umowa cywilnoprawna, która nie jest wbrew ustawie, ale w swej treści poszerza zakres odpowiedzialności ubezpieczającego.
Nie czytałem dokładnie WU/OWU w PZU gdzie mam ubezpieczone pojazdy, ale pewnie jest tam tego typu zapis. A w firmach typu Aviva, Axa, Liberty to chyba sa na pewno
Potem możesz się sądzić i powoływać się, że w ustawie tego nie ma. Ale skoro nie ma w ustawie, to nie znaczy, że jest niezgodne z prawem. Podpisałeś polisę więc się na dane warunki zgodziłeś.
Komentarz
-
Komentarz