Jedź szukać tej nieszczelności, bo kolega robi już drugi raz upg, http://forum.octaviaclub.pl/_viewtop...527020#1527020
seat ibiza 06r.
Zwiń
X
-
seat ibiza 06r.
Panowie proszę o pomoc!
kuzyn ma problem z nie działającą klimą/nadmuchem w swojej ibizie 06r. Klima-automatyczna. Gdy temp. spada poniżej 4C przestaje działać klima i wogóle nadmuch. Silniczki pracują bo je słyszałem. Co to może być? jakiś czujnik sterowania, może bezpiecznik?
poproszę o jakieś podpowiedzi :idea:
-
-
Zamieszczone przez jarekbarcaaaw seacie jest takie cos ,ze jak temp zew spada ponizej 5 czy 6 stopni to klima nie działa
BADYL, silniczki od sterownia nadmuchem chodzą ? to chciałeś napisać ?O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BADYLleszekmw, czy w każdym aucie tak jest? Ja mam klime pół auto i zimą mi normalnie chodzi...
żadna klima się nie włącza poniżej +3st , chyba że uszkodzona..O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
bym nie był taki pewny z tym nie działaniem klimy w niskich tempach w niektórych autach. Chyba to jednak zależne od auta i modelu. W Superbie na climatronicu (pojedyńczym, nie dwustrefowym) pamiętam że nawet jak było bardzo zimno na dworze to czułem różnicę w nawiewie jak miałem odpaloną klimą i jak nie odpalałem jej. Kompresor ewidetnie się załączał, a z kratek leciało dużo bardziej suche klimatyzowane powietrze inne niż sam nawiew jak zapodałem. Klima i czujniki na pewno były w 100 procentach sprawne i regularnie serwisowana była. Więc to nie takie oczywiste według mnie, bardziej zależne od auta.
W Megance I ph II natomiast chyba jest tak, że poniżej tych plus paru stopni nie uruchamia klimy. Potestuje jak będzie chłodno bardzo, ale takie wrażenie miałem w lutym jak testowałem klimę przy kupnie auta, ale należycie nabita nawet nie była, więc test muszę powtórzyć. :wink:
chyba, że w SI ta temperatura na czujniku była 0 stopni czy nawet może jakiś lekki minus, bo przy plusie na mur beton klima się odpalała.... :roll:
Komentarz
-
-
leszekmw, może tak nisko czujnik jest w SI ustawiony, ale różnicę czułem tak mi na oko się wydaje do zero, może plus jeden maks mniej więcej :roll: na minusie pewnie już nie odpalał, ale tak szczegółowych testów nie robiłem patrząc na temp., to nie wiem. Nic się nie psuło w każdym razie i latała ładnie klima. :wink:
Komentarz
-
Komentarz