Założenie przedszkola Warszawa Wawer - badanie lokalnego ryn

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gaetsby
    Classic
    • 2007
    • 30

Gratuluje zakupu !

P.S. Mój ulubiony kolor RS, zdradzisz warunki zakupu na PW
  • aldam
    L&K
    • 2006
    • 1036

Witam,

Myślę nad otwarciem działalności edukacyjnej (przedszkole) w jednej z warszawskich dzielnic.
    Muszę zainwestować sporą kwotę pieniędzy i stracić rok na formalności administracyjne, dlatego chciałbym wcześniej przeprowadzić coś na kształt badania rynku.
    Zależy mi na opiniach mieszkańców. Poznaniu ich potrzeb w tym zakresie.

Pomyślałem o portalach społecznościowych. Czy ktoś z was próbował coś takiego?
    Jeżeli tak to mile widziane wskazówki.

ps. trochę zmodyfikowane temat.
    Dzięki
    Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

A bierzesz pod uwage to, ze obecnie przedszkola dotknie faza nizu demograficznego? Ja na dzien dzisiejszy nie wsadzilbym pol swojej zlotowki w taki interes. Kwestia nizu to raz, a dwa to ciagle stawianie czola rodzicom ktorzy sa coraz bardziej pieprznieci na punkcie swoich pociech.

Komentarz

• aldam
        L&K
        • 2006
        • 1036

Kazik
        tak biorę to pod uwagę.
        Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• BANDIT
          Ambiente
          • 2010
          • 164

Re: Badanie lokalnego rynku przy poocy portali społecznościo

Witam
          Mam kolegę w pracy jego żona straciła robotę - nie przedłużyli jej umowy - nauczanie przedszkolne.
          Wzięła z PUP pożyczkę bezzwrotną na otwarcie działalności coś koło 40tyś.
          Załatwili wille, wyremontowali, urządzili i zaczeli żłobek dla dzieci.
          Wszystko pięknie ładnie dużo ludzi chodziło, pytali, oglądali - niestety jak przyszło co do czego to zebrało się 3 dzieci. inni to za miesiąc przyjdą a może za 2 a może nie.
          Po roku z hakiem zamknęli działalność niestety.
          Miejsce - Śląska miasto około 200 tyś mieszkańców, ceny od 800 do 1000 za dzieciaka na miesiąc - identycznie jak w innych żłobkach.

Obecnie żona kolegi znowu uczy w szkole, kolega cieszy się że zamknął interes do którego zaczął dokładać.

Oby w Twoim przypadku było lepiej, Poznań co by nie gadać większe i bogatsze miasto.

pozdrawiam
          pozdr
          Krzysztof
          4OO - SKODA OCTAVIA II 1,9 TDI Ambiente (2004)

Komentarz

• Alonzo_
            RS
            • 2009
            • 2460
            • Hyundai

Sorry , że nie na temat ale podpowiedzcie czego nie było? Na czym gwarantowana wygrana jest? Jakieś pomysły? Bo ja z chęcią poczytam, skorzystam, zainwestuje to i owo....
            99,9% pomysłów było. Część pada, część ledwo zipie, część prosperuje. O sukcesie/porażce decyduje wiele składowych. Choć nie da się ukryć, że niektóre biznesy słabo rokują już na starcie. Nie podcinajcie chłopu skrzydeł, podpowiedzcie to o co pyta. Każdy zdrowo myślący przed zainwestowaniem większej kasy chyba trochę pochyli się nad tematem. Bo tu oprócz kasy, chęci, pomysłu to i zaparcia w załatwianiu formalności potrzeba. Może kolega ma jakieś np "okołoprzedszkolne" pomysły na zajęcie się maluchami, rodzicami aby kilka tematów razem działało i dało sensowny dochód...coś trzeba próbować.
            A tu właśnie autor chce zbadać rynek aby oszacować poziom ryzyka i szans czyli IMO prawidłowo. Może sam dojdzie do wniosku, że nie warto, albo spróbuje i mu się uda. Oby się udało.
            Nie pomogę aldam, nie badałem tematu.

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9943
              • Ford

aldam, ja widzę, że wszelkiej maści przedszkola, żłobki, kluby malucha idealnie wkomponowują się w rynkowe zapotrzebowanie jeśli zakładane są w miejscowościach, które dynamicznie się rozbudowują ale nie mają niezbędnego zaplecza oświatowego.
              Dla przykładu: moje podwarszawskie miasteczko w ciągu ostatnich 7-8 lat powiększyło przynajmniej 2/3-krotnie liczbę mieszkańców - szczególnie jeśli chodzi o młode rodziny z dziećmi, ale w ślad za tym nie poszła rozbudowa zaplecza oświatowego (budowa nowych szkół, przedszkoli). W efekcie w tą lukę idealnie wkomponowały się nowo-powstałe kluby malucha, żłobki i przedszkola (niektóre nawet są zakładane w mieszkaniach na osiedlach - ale to raczej kluby malucha, bo o ile wiem, wymagania dla nich są o wiele mniej restrykcyjne niż dla żłobków i przedszkoli). Mają one pełne obłożenie przy niemałym "czesnym" (700-800zł za miesiąc przedszkola mimo, że częściowo dopłaca do nich gmina, żłobki są zdecydowanie droższe). Ja, żeby moja młodsza córka mogła chodzić od września do przedszkola, zapisałem ją już w marcu (bo doświadczenie ze starszą pokazywało, że później może być za późno).
              Reasumując (nie to, żebym się znał: po prostu obserwuję miasteczko swoje i takie jak moje): żłobek / przedszkole / klub malucha ma dużą szansę "wypalić" w dynamicznie rozbudowujących się, ale niezbyt bogatych (tzn. nie mających kasy na budowę zaplecza oświatowego) miejscowościach. W dużych miastach - szczególnie w miejscach, które nie mają perspektywy przyjęcia ludzi młodych - to może się nie udać.
              Adam... Używam:
              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• endryu
                RS
                • 2006
                • 3777
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

aldam, zasięgnij języka u Prezydent miasta :idea: 25:15 minuta programu http://player.pl/programy-online/fak...316,34653.html
                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                =================================================

Komentarz

• aldam
                  L&K
                  • 2006
                  • 1036

zmieniłem trochę temat.
                  za wszystkie uwagi dziękuję.

dodam że nie planuje założenia klubu ani punktu przedszkolnego. mam lokal który spełnia wszystkie wymogi sanepidu i ppoż do założenia przedszkola niepublicznego.

wiem ze temat dość trudny. nie chce niepotrzebnie tracić środków na coś co słabo rokuje stąd pomysł z badaniem rynku.
                  Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• yarecki
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 130

aldam , która część Wawra ? moje młodsze chodzi ostatni rok a starsze skończyło w czerwcu .. wiec trochę znam z autopsji ;-)

Komentarz

• perfex
                      L&K
                      • 2005
                      • 1117

Zamieszczone przez aldam

wiem ze temat dość trudny. nie chce niepotrzebnie tracić środków na coś co słabo rokuje stąd pomysł z badaniem rynku.
                      To w ogóle nie rokuje. Ze względu na coraz gorszą sytuację demograficzną oraz to że gminy coraz więcej przedszkoli budują Nigdy bym w to nie wszedł. Za Max 5 lat wszystkie dzieci znajdą miejsca w przedszkolach publicznych. Mój znajomy zrobił super przedszkole na peryferiach wawy i jak patrzę ile wydał a ile ma klientów to mu współczuję szczerze (mimo, że to idiota 8) ). Your choice
                      Pozdrawiam
                      perfex

Octavia HTP

Komentarz

• aldam
                        L&K
                        • 2006
                        • 1036

yarecki,

Miedzeszyn . ok 200m od stacji. Twoja opinia jest dla mnie istotna.

perfex,
                        tego się najbardziej obawiam
                        Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• yarecki
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 130

. nie wiem jak w Miedzeszynie ale w Radości ... na googlach znalazło mi z 7 w tym duże państwowe + ze 3 o których wiem a na goglach nie ma ... więc teoretycznie jest w czym wybierać ... kwestia godzin otwarcia + dojazdu - dużo osób zostawia i odbiera dzieciaki , po drodze do pracy i z pracy ... + kwestia czesnego i co za nią otrzymasz

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Do jakiegos roku miasto ma zapewnic przedszkole kazdemu dziecku. Z drugiej strony to nie kazdy rodzic chce wyslac dziecko do przedszkola publicznego, a bo nie po drodze, nie ten rejon, nie te panie, nie ten klimat i duzo innych powodow
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
                              RS
                              • 2008
                              • 2728

Zamieszczone przez Maicroft
                              Do jakiegos roku miasto ma zapewnic przedszkole kazdemu dziecku. Z drugiej strony to nie kazdy rodzic chce wyslac dziecko do przedszkola publicznego, a bo nie po drodze, nie ten rejon, nie te panie, nie ten klimat i duzo innych powodow
                              Maicroft, ale w ten plan przedszkolny rządu wpisują się także przedszkola niepubliczne.
                              Samorząd ma zadanie zabezpieczyć potrzeby mieszkańców na terenie gminy. Jeśli na terenie gminy nie ma odpowiedniej ilości miejsc w przedszkolach publicznych, to gmina tworzyć kolejnego przedszkola, skoro na terenie gminy sumarycznie jest wystarczająca liczba miejsc biorąc pod uwagę także przedszkola niepubliczne.

Komentarz

Pracuję...