Polscy krezusi... :-)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qickare
    Rider
    • 2007
    • 286

ja również dziękuję za sympatyczne spotkanie. rafiki, gratki nowego nabytku :szeroki_usmiech
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9935
    • Ford

832 tysiące osób bogatych i zamożnych z dochodami sumującymi się na kwotę 134 mld zł - na tyle firma doradcza KPMG szacuje wielkość klasy średniej i wyższej, która może sobie pozwolić na kupno luksusowych produktów. Gdzie leży granica? Według ekspertów wystarczy, że zarabiamy 7,1 tys. zł (brutto) i już zaliczamy się do tego elitarnego grona.
    (...)
    Jednocześnie dziś dwie trzecie zatrudnionych zarabia poniżej średniej krajowej (niespełna 4 tys. zł), a najczęściej spotykanym wynagrodzeniem jest 2200 złotych. 10 proc. najbiedniejszych ma wynagrodzenia nieprzekraczające 1600 zł.

Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Alonzo_
      RS
      • 2009
      • 2460
      • Hyundai

Jaki kraj taka i "klasyfikacja" czyli wystarczy zarabiać 7,1 brutto żeby czuć się jak Kulczyk albo Niemczycki i paru innych..... :wink: Ech te pismaki

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9935
        • Ford

Zamieszczone przez Alonzo_
        Jaki kraj taka i "klasyfikacja" czyli wystarczy zarabiać 7,1 brutto żeby czuć się jak Kulczyk albo Niemczycki i paru innych..... :wink: (...)
        bardziej szokujące jest to, że "najczęściej spotykanym wynagrodzeniem jest 2200 złotych" (brutto). Nie jestem sobie w stanie wyobrazić życia za takie dochody. W czasach studenckich (naście lat temu) taki dochód ledwo starczał na życie (studenckie), a przecież nie miałem wtedy na głowie rodziny, czynszu, samochodu, itp.
        Adam... Używam:

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Zyja zyja a nawet za mniej. Moze nie w stolicy ale w mniejszych miejscowosciach w ukladzie 2+2 lub 3 za te 1600zl na reke.

Te 7k to jako dniowka czy tygodniowka raczkujacego krezusa
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9935
            • Ford

Zamieszczone przez Maicroft
            Zyja zyja a nawet za mniej. Moze nie w stolicy ale w mniejszych miejscowosciach w ukladzie 2+2 lub 3 za te 1600zl na reke.
            Tyle to ja wiem...
            W Stolicy też ludzie tak żyją.
            Adam... Używam:

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

Tak, 2200 brutto oficjalnie dla fiskusa, reszta pod stołem :lol:
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• RafalekM
                Rider
                • 2009
                • 362

Agamek12, jak jesteś sam, to nie wynajmujesz mieszkania tylko jakiś pokój gdzieś i jakoś żyjesz. Szczyt luksusu to to nie jest, zwłaszcza w Warszawie, ale jak się zepniesz to od pierwszego do pierwszego starczy i może coś jeszcze zostanie.

Ale te badania i tak są bardziej "wiarygodne" niż magiczna średnia krajowa.

Komentarz

• crom.de
                  RS
                  • 2012
                  • 1545
                  • Superb II (3T4)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Tak, 2200 brutto oficjalnie dla fiskusa, reszta pod stołem :lol:
                  Czytałem właśnie w gazecie o takim przypadku, że dziecko (2 latka) dostało rentę po ojcu i starcza ledwo ledwo, bo ojciec zarabiał owszem 4 do ręki ale 70% to były diety. Na dodatek firma zmarłego ojca chciała, żeby dziecko jako jedyny spadkobierca (nie zdążył ożenić się z matką dziecka) pokryło część kosztów (~20t€) wypadku w którym ojciec zginął wjeżdżając Scanią do rowu. Wot, kapitalizm.
                  - Superb
                  - Panda 1.2

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9935
                    • Ford

Zamieszczone przez RafalekM
                    Agamek12, jak jesteś sam, to nie wynajmujesz mieszkania tylko jakiś pokój gdzieś i jakoś żyjesz. Szczyt luksusu to to nie jest, zwłaszcza w Warszawie, ale jak się zepniesz to od pierwszego do pierwszego starczy i może coś jeszcze zostanie.
                    Nie o to chodzi w tym artykule...
                    Adam... Używam:

Komentarz

• RafalekM
                      Rider
                      • 2009
                      • 362

Agamek12, wiem, po prostu odniosłem się do Twojej wypowiedzi, że raczej nie wyobrażasz sobie życia za takie pieniądze.

Komentarz

• Wally
                        RS
                        • 2012
                        • 3790
                        • Volkswagen

2200 brutto czyli 1600 na łapsko - niestety takie stawki są i w Warszawie.
                        Pensja dla dorabiającego studenta (za którego opłacają wszystko rodzice) na imprezy - ok
                        dla "świeżaka" oddającemu rodzicom 500/600 i mającego 1k na balety - ok
                        ale nie wyobrażam sobie jak można za to wyżyć mając rodzinę i będąc "na swoim"
                        a ludzie żyją nieraz za dużo mniej... tak smutna prawda :|
                        Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                        => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                        => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                        "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

Pracuję...