Enriquez, endryu, dzięki, działa bajjt 11 bit 0
Wybór agd
Zwiń
X
-
w obecnej dobie jednorazówek pytanie czy między sprzętem dla ludu są jakiekolwiek różnice :roll: ?
i czy na ten przykład nasza fiksacja (ja osobiście electrolux) na markę nie jest żartem producenta..... :szeroki_usmiech
nooo, chyba, że Miele, ale to znowu dylemat czy taki geret, czy jednak co parę lat nowy , bo to cenowo chyba podobnie wyjdzie.....>>E<< by Ali, defibrylator by DGW
Komentarz
-
-
michal_octavia, po moich doświadczeniach z agd w poprzednim mieszkaniu kupiłem większość gratów amiki i tylko lodówkę bosha, bo mi sposób otwierania drzwi pasował do wnęki, a okap samsunga bo był najcichszy. Generalnie po taniości. Poprzednio nakupowałem drogich gratów, które sypały się jak diabli (najbardziej zmywarka siemensa), a za drogie były, żeby wyrzucić, więc wydawałem kasę na części. Dobrze, że przynajmniej sam je wymieniałem.
Generalnie to takie goooowno teraz robią, że jedyna opcja to jak się zepsuje - za kabel i na śmietnik.Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
8 lat temu kupiłem sobie AGD różnych producentów (pamiętam tylko pralkę Samsung). I do dziś działają sprawnie, a kupowałem kierując się (dziwne, nie) jedynie tym, żeby były tanie :diabelski_usmiech
Do czego zmierzam: nie ma znaczenia co kupisz, bo to i tak klocki różnych dostawców ometkowane jakąś nie mającą znaczenia nazwą gotowego produktu...
Komentarz
-
-
Zakupy polecam robić na megamedia.pl
Ja niedawno kupiłem u nich piekarnik, płytę, okap, zlew, baterie, zmywarkę. Wszystko ok i dobre mają ceny.
Sugerowalem się najpierw zużyciem energii a później ceną :-)
Oczywiście szukałem tych tańszych, wystarczy że meble drogie :diabelski_usmiechByła O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
a ja wraz z moja lepsza połową kompletujemy teraz wszystko z Boscha. Mamy zmywarkę, płytę i piekarnik. Do kompletu brakuje nam tylko lodówki. Obecna Amica mimo swych 15 lat nie chce się zepsuć więc i nie ma potrzeby jej wymieniać
jak ktoś już napisał, mamy teraz sprzęt jednorazowy i tak naprawdę lepiej patrzeć czy dany sprzęt spełnia nasze wymagania czy też nie.Z ciekawości włócząc się ostatnio po sklepach sprawdzaliśmy z żoną lodówki Boscha (gdyby przyszło nam wymienić) i okazało sie że Szajsung jednak lepsze ma rozwiązania ergonomiczne niż Bosch... może zatem pójdziemy w Szajsunga? nie wiem, ale jeśli chodzi o awaryjność to pomijając jakies wynalazki to większość producentów jest na zbliżonym poziomie awaryjności sprzętu.If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
aro_40, podobnie jak Ty mam większość sprzętu siemensa/boscha, jestem bardzo zadowolony. Może dlatego, że nie kupowałem najtańszych ;-).
Niestety powszechna opinia o "jednorazówkach" jest prawdą. Przekonałem się na zmywarce siemensa - działała 7 lat bezawaryjnie, teraz dwie usterki: najpierw zaczęła hałasować pompa myjąca - zatarły się elementy teflonowe uszczelniające połączenie pompa/silnik. Nie ma zamienników, albo cała pompa do wymiany na używaną albo firmowy zestaw naprawczy 200zł (uszczelka i dwa duperele z plastiku, gumy i teflonu). Zrobiłem sam, łącznie z wymianą łożyska w silniku.
Po miesiącu trzeba było wymienić płaszcz wodny - zakamieniony, po oczyszczeniu niestety zaczął przeciekać. Cena nowego 500zł ! Gdyby nie wcześniejsza naprawa pompy zmywarkę wywaliłbym na śmietnik.
Tak więc po 7 latach w intensywnie używanej zmywarce pojawiły się dwie usterki na łączną kwotę 750zł + ewentualna robocizna, pewnie 100-200zł. Nowa zmywarka boscha kosztuje około 1500 (i to już z górnej półki). Teraz jestem trochę mądrzejszy
Komentarz
-
-
widze oolsztyniak, że idę w podobny tok myślenia, mojej zachciało się mebli w wysoki połysk to i trzeba na sprzęcie przyoszczędzić, projektant polecił mi Polską firmę Kernau, ewentualnie na morele.net
co do boscha na początku i w dalszym ciągu jestem za tą marką, gdyż od 6lat używałem zmywarki, piekarnika oraz płyty, ale niestety wszystko kręci się wokół funduszy , także trzeba zejść z poprzeczki niżejMike
Komentarz
-
-
Ja nie brałem pd uwagę tego żeby sprzęt był hiper drogi i mega piękny.
Co mnie obchodzi jak wygląda zmywarka jak idzie w zabudowę?
Co mnie obchodzi marka?
Zużycie energii, wody i głośność miała znaczenie.
Piekarnik? Dla mnie prąd i ładna szyba bo idzie w słupek.
Płyta? Ma być oszczędna, może się nazywać biedronka.
Okap? Ma być cichy, wydajny średnio bo i tak montuje dodatkowy silnik w komin.
Lodówka - tu też patrzyłbym na ewentualny hałas z jej strony, koniecznie no frost.
Mikrofala? Żarcie z niej śmierdzi i jest skapciałe, przemyśl czy na pewno jest Ci potrzebna a nawet jeśli to czy na pewno w zabudowę bo jest z tego co pamiętam droższa.
Ja mam pralkę Samsunga, działa jakiś trzeci rok a po tym jak pracuje bęben i łożysko w nim to raczej ostatnie jej chwile w moim domu. Jest nas dwoje, pranie +/- 2/3 razy w tygodniu a pralka już umiera.
Wiesz jaka będzie następna? Taka, żeby żarła mało prądu i była najtańsza.
Lodówkę mam LG side by side , jest git, cicho pracuje, nie męczy mi głowy jak robię coś w kuchni.
Generalnie jak pisałem dla mnie najpierw oszczędność prądu/wody, emitowany hałas i najniższa cena :-)Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Amica - NIGDY WIĘCEJ. Najchętniej bym to dziadostwo wywalił przez okno. Problemy z płytą gazowo-elektryczną, okapem (wywaliłem go w końcu przez okno) i piekarnikiem, a rodzice problem z pralką, piekarnikiem i okapem.
Samsung - mam lodówkę side-by-side od 10 lat i zero problemów.
Bosch - pralka i suszarka OK, ale zmywarki już nigdy więcej od nich nie kupię. Poprzednia była ok, ale po 8 latach się zepsuła. Zmieniłem na nowy model (który wcale mało nie kosztował, bo ok 2.5k) i okazuje się, że myje zdecydowanie gorzej od poprzedniczki, jest zdecydowanie gorzej rozwiązana technicznie i najchętniej też bym ją wywalił przez okno.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoAmica - NIGDY WIĘCEJ. Najchętniej bym to dziadostwo wywalił przez okno. Problemy z płytą gazowo-elektryczną, okapem (wywaliłem go w końcu przez okno) i piekarnikiem, a rodzice problem z pralką, piekarnikiem i okapem.
a ja mam lodówkę od 15 lat i nie chce się popsućIf we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Elektrolux - niestety pralki mało trwałe(ale bardzo dobrze piorą i sa ciche) i sypią się niestety zazwyczaj miesiąc po gwarancji, piekarnik i płyta gazowa ok choć szybko ścierają się piktogramy. Zmywarka tez ok nie narzekam.
Lodówka INDESIT NO FROST (kupiona około 2 lata temu) - dramat! Uruchamia sie bardzo czesto i jest głośna, słychać ją w nocy w sasiednich pokojach a system NO FROST potrafi w środku nocy zrzucać lód do pojemnika co powoduje hałas jak by w pokoju obok tynk ze ścian spadał! :shock: NIE POLECAM :evil:
Okap Amica - wykonanie ok i wyglad ok niestety najwolniejszy bieg mega głośny, dlatego ogólnie nie polecam.
[ Dodano: Pią 09 Sty, 15 09:09 ]
PS. ja kupowałem zawsze na Elektro.pl, transport z wniesienim był gratis i z pocałowaniem w rękę mega szybko
Komentarz
-
-
Tylko i wyłącznie polecam bosch, mam wszystko z tej firmy jest tylko jedno małe ale, na potrzeby polskich marketów AGD robiony jest sprzęt pod nich w polsc, wyższe modele produkowane w Niemczech sa bez porównania innej jakości, na pewno odradzam zakupy w sklepach typu media market i inne Saturny,Skoda Octavia II FL
Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/
Komentarz
-
-
IMO, nie ma sensu pchać się w jednego producenta. Bosch jest przereklamowany, może dotyczy to tylko sprzętu wciskanego przez MM i inne markiety.
Szukaj sprzętu z wydłużoną gwarancją producenta - ja wyrwałem pralkę Candy z 5-cio letnią gwarancją za ok. 1400. Poprzednio miałem Aristona Aqua za 2000 i 3 m-ce po gwarancji padły łożyska - w tym przypadku wymiana zespołu piorącego za ok 600.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemm
[ Dodano: Pią 09 Sty, 15 09:09 ]
PS. ja kupowałem zawsze na Elektro.pl, transport z wniesienim był gratis i z pocałowaniem w rękę mega szybko
Komentarz
-
-
Nie wierzę w gorszej jakości produkty Boscha na polski rynek.
W przypadku zmywarek przyczyną usterek może być inna - każdy Polak chce oszczędzać i zwykle stosuje najtańsze tabletki do zmywarki a to jest głównym powodem usterek. Tabletka zawiera stosunkowo mało środka myjącego który niedostatecznie rozpuszcza tłuszcz. Tłuszcz zalega w elementach zmywarki, robi się grzyb, kamień i usterka gotowa.
Najlepiej używać proszków do zmywarek i sypać pełen dozownik. Sól do wymieniacza też jest potrzebna (piszę, bo może ktoś wierzy we wszystkomające tabletki). Może być tania sól tabletkowana do wymieniaczy jonowych.
Proszek w przeciwieństwie do tabletek rozpuszcza się bardzo szybko i jest go znacznie więcej niż w małej tabletce.
Te mądrości to nie moje przemyślenia tylko esencja komentarzy na elektroda.pl dotyczących usterek zmywarek.
Komentarz
-
-
W przypadku zmywarki bardzo ważne jest prawidłowe ustawienie twardości wody.
Wraz ze zmywarką powinieneś dostać tester twardości wody.
Mam twardą wodę i pomimo tego zmywarka jest czysta.
Filtr wykręcony po pięciu latach normalnej eksploatacji był czysty i błyszczący, jak nowy.
W firmie jest zmywarka, której nikt nie programował.
Co tydzień jest gruntownie myta przez serwis sprzątający i co tydzień filtr wygląda jak siedem nieszczęść.
...A zmywane są przeważnie kubki po kawie i herbacie.
Oczywiście, nawet te kubki nie są porządnie domywane.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mirek_p11Nie polecam sprzętu Whirlpoola.If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez shadoJeśli masz na myśli electro.pl to zdecydowanie nie polecam.
6 letnia lodówka Electroluxa nadaje się do blacharza i lakiernika,niby cicha,ale jak odpoczywa to coś w niej od nowości strzela a na reklamacje dostawałem odpowiedzi,że TTTM, w tej chwili sukcesywnie wymieniam wszystko na BoschaMarcin
My ©koda is fantastic
Komentarz
-
Komentarz