"Pojazd niesprawny technicznie"

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Co sie uparliscie tej kierownicy ?? Jak to bedzie kierownica Sparco czy Momo to tez bedzie zla ?? Te produkty maja homologacje i maja klakson. Ten Raid co ma na srodku ?? Plakietke czy element ktory wchodzi do srodka, czyli klakson :?:

W ktorym miejscu kierownica fabryczna z Octavii ma homologacje wibita ?? W ten sposob kierownica z Audi nigdy nie powinna byc montowana do Octavii ?? Myle sie ?? Przeciez producent homologowal ja do modeli Audi, a nie Skody :idea:
    Spritmonitor.de

Komentarz

• niesc
      Ambiente
      • 2014
      • 124

Maicroft, kierownica powinna posiadać homologację drogową.. czyli dopuszczenie jej do użytkowania wydane przez uprawnioną instytucję.. nie słyszałem natomiast o homologacji do "audi". A co do kierownicy Skody to na pewno posiada homologację poza tym nikt nie mówi, że tak kierownica nie posiada sygnału dźwiękowego - w swoim pierwszym poście w tym temacie opisałem to.

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez Maicroft
        W ktorym miejscu kierownica fabryczna z Octavii ma homologacje wibita ??
        Pojazd homologowany jest jako całość w każdej z dostępnych wersji wyposażenia + osobno homologowane jest każdy element dodatkowego wyposażenia które oferuje producent.
        Tak więc kupując Octavię również kierownica, w którą jest wyposażona, ma homologację.
        Homologację posiadają nawet dopuszczone przez producenta do danego modelu auta rozmiary opon. Jeśli założysz inny rozmiar niż homologowany dla danego modelu możesz mieć problemy np. z wypłatą odszkodowania, gdy twoje auto uczestniczyło kolizji
        Czarny Elegance

Komentarz

• aBencjusz
          Ambiente
          • 2013
          • 103

Zamieszczone przez westwi78
          Tak trochę obok - trzeba mieć też świadomość, że w razie W (czytaj spowodowaniu jakiejś szkody), może być problem z uznaniem OC tak zmodyfikowanego auta.
          Mógłbyś podać jakiś przepis który by to potwierdzał ? Według mojej wiedzy to wypłatę OC reguluje ustawa "o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu
          Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych"
          i jest tam jedynie zapis, że w określonych przypadkach (jazda na gazie, ucieczka, auto z przestępstwa i brak uprawnień) ZU lub UFG po wypłacie odszkodowania regresikiem ściągają kasę z ubezpieczonego.

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Big, No tak zgadza sie... no to dalej, wyjdzmy poza grupe VAG. Mam Skode. Mam Volvo. Kierownica z Volvo ma takie super drewno, ktore chce miec w Skodzie. Oba pojazdy maja homologacje, oba maja homologowane do uzytku na drodze publicznej kierownice i co moge je sobie podmienic ??

Klakson wcale nie musi byc na kierownicy (gdzie jest taki zapis) . Jeszcze kilka lat wstecz chyba Citroen mial klakson w dzwigni kierunkowskazu :idea:
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Ficu
              Rider
              • 2010
              • 395

Biszczu, w szpitalu byłem, problemy zdrowotne.
              Już wracam, i odpowiadam

Klakson, jest. Napis raid jest zwykłym przyciskiem klaksonu.
              A co do wydechu..
              64dB! czyli duuuużo mi brakuje do niespełniania norm

Jesli coś faktycznie jest wypuszczane na rynek, przez firme która ma dobrą renome na rynku, to raczej nie pozwolą sobie na brak homologacji drogowej.

Czytałem, szukałem informacji.
              Na kierownicy jest wybity numer katalogowy, bedący jednocześnie homologacją.
              Ale wytłumacz to policjantowi.. No nie wytłumaczysz.

Co do mojej postawy, byłem potulny jak baranek, przyjąłem mandaty bez gadania, dopiero potem zacząłem sie zastanawiać.

Poczyniłem nastepujące kroki.
              Wymieniłem oświetlenie na prawidłowe (żarówki zamaist diód),
              Zmierzyłem głośność wydechu bez wkładki wyciszajacej wyszło 64dB.
              Z wkłądką auta nie słychać, straciło na mocy, i pyrka.. :evil: :evil:
              zamontowałem oryginalną kierownice.

Na złość nie moge spotkać żadnej kontroli :roll:

Nie wiem co wymiana zawieszenia ma do zmian konstrukcyjnych.
              W przepisach jest jasno napisane, że samochód posiada elementy wymienne typu silnik, amortyzatory, ukłąd wydechowy, kable zapłonowe.

Jak widać, tych przewinien, za które powinien zostać zabrany dowód według niektórych z Was było praktycznie tylko jedno. Ledy.
              Przegląd przeszedłem bez problemu, bez dodatkowych kwot w dowodzie.

Btw. Po dzis dzień, Dacia ma klakson w dźwigni kierunkowskazów
              Auto-shop4x4
              Klinika4x4.com

NOWE OPONY WSZYSTKICH MAREK! Okazyjne ceny! info PW.

Komentarz

• niesc
                Ambiente
                • 2014
                • 124

Zamieszczone przez Ficu
                Jak widać, tych przewinien, za które powinien zostać zabrany dowód według niektórych z Was było praktycznie tylko jedno. Ledy.
                Przegląd przeszedłem bez problemu, bez dodatkowych kwot w dowodzie.
                Nie tylko jedno.. przeczytaj uważnie odpowiedzi.

Zamieszczone przez Ficu
                Nie wiem co wymiana zawieszenia ma do zmian konstrukcyjnych.
                W przepisach jest jasno napisane, że samochód posiada elementy wymienne typu silnik, amortyzatory, ukłąd wydechowy, kable zapłonowe.
                Musisz sobie zdawać sprawę, że wymiana niektórych z tych "części zamiennych" jak to piszesz musi być wbita w dowód (a zwykły diagnosta Ci ich nie wbije bo nie ma uprawnień..) poza tym niektórych z nich NIE MOŻESZ wymienić na jakie Ci się podoba tylko na TAKIE SAME JAK SERYJNIE MONTOWANE.. chłopie doczytaj troszkę.. jak nie rozumiesz powyższego to mogę na przykładach Ci opisać..

Zamieszczone przez Ficu
                Btw. Po dzis dzień, Dacia ma klakson w dźwigni kierunkowskazów
                Może mieć w innych miejscach - czy ktoś tutaj napisał, że nie może? Przeczytaj UWAŻNIE odpowiedzi jeszcze raz..

Dalej widzę, że brniesz w stronę tego, że się Ciebie podczas kontroli czepiali.. A Ty bidoku musiałeś powymieniać kierownicę na seryjną.. no szok po prostu.

Komentarz

• Ficu
                  Rider
                  • 2010
                  • 395

Zamieszczone przez niesc
                  Musisz sobie zdawać sprawę, że wymiana niektórych z tych "części zamiennych" jak to piszesz musi być wbita w dowód (a zwykły diagnosta Ci ich nie wbije bo nie ma uprawnień..) poza tym niektórych z nich NIE MOŻESZ wymienić na jakie Ci się podoba tylko na TAKIE SAME JAK SERYJNIE MONTOWANE.. chłopie doczytaj troszkę.. jak nie rozumiesz powyższego to mogę na przykładach Ci opisać..
                  a wiec czekam
                  Auto-shop4x4
                  Klinika4x4.com

Komentarz

• niesc
                    Ambiente
                    • 2014
                    • 124

Zamieszczone przez Ficu
                    a wiec czekam
                    No dobrze.. Skoro przedmówca ma problem z podstawowymi sprawami w tej kwestii to podrzucę..

Zerknij np. na pierwsze z wymienionych.. silnik.. a dlaczego z nim nie jest tak prosto to już się domyśl albo Ci powiem jedną z rzeczy związanych z silnikiem jakbyś miał się nie domyślić (to jest tylko część..).. jak sobie zerkniesz na dowód rejestracyjny to masz tam informacje dot. silnika - dosyć istotne. Jeśli wswapujesz jakiś inny o innej pojemności czy z inną mocą to jest już niezgodność danych.. a jak jest niezgodność danych to dokument do zatrzymania.. i mandat.. i zakaz dalszej jazdy.. albo Ci drugą nawet sprawę podrzucę do silnika.. (a to też nie koniec..): samochód konstrukcyjnie przeznaczony jest żeby był zamontowany konkretny silnik.. - jak z 1.2 75KM zrobisz nagle 1.8 biturbo 220KM czy inny wynalazek to zastanów się co nie pasuje i czy taki wynalazek powinien poruszać się po drodze bo w mojej opinii od razu czeka go laweta.. :twisted:

Komentarz

• Ficu
                      Rider
                      • 2010
                      • 395

Nie pisałem tutaj o swapowaniu

Przekładka głowicy z 8v na 16v, też dyskwalifikuje samochód z ruchu drogowego?
                      Przeróbka gaźnika na wtrysk też?

Co do dowodu, i swapa.
                      Wystarczy podjechać na Okręgówke, pogadać z gościem, i może wydać dokument dotyczący homologacji, oraz kwitek o zmianie danych w dowodzie rejestracyjnym (jesli mocowanie silnika nie wpłyneło na KONSTRUKCJĘ POJAZDU- ciecie podłużnic itp).

Jednym słowem, można z 1.2 zrobić 1.8T.
                      Byle z głową, i wpisem w dowodzie

Sprawdzone akurat

Wystepuje wiele podobnych wzrokowo silników (gama Opla), że policja ani diagności nie wiedzą na co patrzą.
                      w dowodzie 1.4 a pod maską 2.0.
                      I nikt nie wie, co jest co.
                      Ale to pojedyńcze znane mi przypadki

Ale co to ma niby do zawiasu? :roll:
                      Auto-shop4x4
                      Klinika4x4.com

Komentarz

• niesc
                        Ambiente
                        • 2014
                        • 124

Zamieszczone przez Ficu
                        Przekładka głowicy z 8v na 16v, też dyskwalifikuje samochód z ruchu drogowego?
                        Przeróbka gaźnika na wtrysk też?
                        Mam wrażenie, że za chwilę zadasz pytanie, czy zmiana korka wlewu oleju z czarnego na czerwony dyskwalifikuje.. litości chłopie..

Zamieszczone przez Ficu
                        Co do dowodu, i swapa.
                        Wystarczy podjechać na Okręgówke, pogadać z gościem, i może wydać dokument dotyczący homologacji, oraz kwitek o zmianie danych w dowodzie rejestracyjnym (jesli mocowanie silnika nie wpłyneło na KONSTRUKCJĘ POJAZDU- ciecie podłużnic itp).

Jednym słowem, można z 1.2 zrobić 1.8T.
                        Byle z głową, i wpisem w dowodzie

Sprawdzone akurat
                        Bardzo ciekawa sprawa, wg mojej wiedzy "gościu na Okregówce" nie ma prawa czegoś takiego zrobić i może nawet po głowie za to dostać ale skoro masz to "sprawdzone akurat" to niech Ci będzie. Od takich rzeczy są inne uprawnione organy.. ale może nie potrzebne one są stworzone bo "gościu na Okręgówce" też daje rade.

Zamieszczone przez Ficu
                        Akurat wystepuje wiele podobnych wzrokowo silników (gama Opla), że policja ani diagności nie wiedzą na co patrzą.
                        w dowodzie 1.4 a pod maską 2.0.
                        I nikt nie wie, co jest co.
                        Ale to pojedyńcze znane mi przypadki
                        Jeden nie wie co jest co a drugi wie. W przypadku takiej zmiany i swapowania w sporej części przypadków bardziej opłaca się złomowanie pojazdu niż dokładka kasy na ponowne przekładanie silnika o mniejszej pojemności.

I gwarantuje Ci bo to jest..
                        Zamieszczone przez Ficu
                        Sprawdzone akurat

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Zamieszczone przez niesc
                          jak z 1.2 75KM zrobisz nagle 1.8 biturbo 220KM czy inny wynalazek to zastanów się co nie pasuje i czy taki wynalazek powinien poruszać się po drodze bo w mojej opinii od razu czeka go laweta..
                          Pier... glupoty - tyle CI powiem... auto zglaszasz do okregowki na zmiane silnika i tyle. To kosztuje troche wiecej niz zwykly przeglad i zalatwia sie jednym posiedzeniem.

Podac Ci przyklady z tego forum legalnej zmiany pojemnosci silnika na taka sama z moca x2 albo na silnik o pojemnosci x~2 niz seria :twisted:
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• niesc
                            Ambiente
                            • 2014
                            • 124

Zmiana pojemności silnika na taką samą tak jak piszesz.. da się zmienić.. ale jak się wgłębisz w temat to nie jest takie proste. Przerabiałem to już można powiedzieć na własnej skórze

Komentarz

• Ficu
                              Rider
                              • 2010
                              • 395

niesc, sam się zacząłeś motać, i zwalasz na mnie :lol:
                              Miałem podać przykład dlaczego silnik jest elementem wymiennym, i co można przez to zrobić, podałem.
                              Więc po co szukasz dalej dziury w całym?

Jak wskoczyłem Ci na ambicje w jakiś sposób, to bardzo przepraszam, ale zaczekam na słowa bardziej doświadczonych osób

Było pytanie o zawias, stwierdziłeś że to dyskwalifikacja z ruchu drogowego, zapytałem o głowice, to nagle wielce oburzenie, bo zburzyłem Twoją teorię..

Możesz do malucha władować centralnie umiesczone 1.4, i jeśli przejdzie odpowiednie badania, to może zostać dopuszczony do ruchu..

Maicroft, a Ty co o tym sądzisz? ps. pozdrów brata
                              Auto-shop4x4
                              Klinika4x4.com

Komentarz

• zaps
                                Drive
                                • 2011
                                • 71

Zamieszczone przez niesc
                                samochód konstrukcyjnie przeznaczony jest żeby był zamontowany konkretny silnik.. - jak z 1.2 75KM zrobisz nagle 1.8 biturbo 220KM czy inny wynalazek to zastanów się co nie pasuje i czy taki wynalazek powinien poruszać się po drodze bo w mojej opinii od razu czeka go laweta.. :twisted:
                                Szczerze to nie słyszałem że silnika na większy nie można wymienić. Wiadomo, że auto musi przejść nowe badania i odpowiednio zmienione wpisy w DR.
                                Popatrz na link:

Syrenka ta jest zarejestrowana i nawet wystąpiła w telewizji.
                                Kiedyś jeżeli dobrze pamiętam był maluch z jakimś ogromnym silnikiem i też był reportaż w tv. Nikt nie mówił, że to nie zgodne z prawem.

Komentarz

• Ficu
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 395

zaps, bo można, tylko zrobić to z głową, i odpowiednim wpisem w DR.

Ale policjant i tak może to uznać za zmiany konstrukcyjne :|
                                  Auto-shop4x4
                                  Klinika4x4.com

Komentarz

• rafiki
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 15975
                                    • Superb III (3V3)

Ficu, a skąd będzie widział co tam było wcześniej? Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale po swapie chyba trzeba wymienić DR na taki danymi przeszczepionego silnika, co :?: :idea:
                                    رافال
                                    Spoty
                                    Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• zaps
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 71

niesc,

Tu masz zarejestrowanego malucha: https://www.youtube.com/watch?v=2tKN...518D45698C9473

Komentarz

• Ficu
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 395

rafiki, przykład z łódzkiego Della i mocnym Lanosem.

"To nie jest 1.6 Szwagier ma, i ten silnik tak nie wygląda".
                                        Jako, że obracam sie w takim a nie innym światku takich przykładów znam na pęczki.

A wiadomo. Jak się pokaże kto ma racje, to i tak Pan Policjant znajdzie coś, żeby ten Dowód zabrać, albo wlepić mandat :?
                                        Auto-shop4x4
                                        Klinika4x4.com

Komentarz

• rafiki
                                          RS
                                          • 2012
                                          • 15975
                                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Ficu
                                          rafiki, przykład z łódzkiego Della i mocnym Lanosem.

"To nie jest 1.6 Szwagier ma, i ten silnik tak nie wygląda".
                                          Ale co mnie obchodzi to, że dla niego to nie wygląda na 1.6, bo ktoś tam ma...zbyt obiektywna ocena to to nie jest więc nie może być podstawą do zabrania DR. Poza tym to jest sytuacja kiedy mamy swap, a nie ma zmian w DR. Czy dobrze myślę, że po swapie trzeba po prostu z odpowiednimi papierkami iść do WK żeby wymienili dowód na taki z nowym silnikiem :?:
                                          رافال
                                          Spoty

Komentarz

• sew1981
                                            RS
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2009
                                            • 10918
                                            • Fiat

nie wiem co czym się zrobił ten wątek...ale powiem tylko tyle....odnośnie tego:
                                            1. decybele....przedwczoraj słyszałem jak jakiś idiota w centrum wwy przyśpieszał swoim ferrari i na pewno nie spełniał norm hałasu bo napitalało ostro po bębenkach i dłuuugo...było go słychać, a auto jakoś przegląd przechodzi i miało zapewne fabryczny wydech nawet....wiele takich sportowych aut fabrycznie głośniej "pierdzi' niż niejeden "dresiarski" vw z tłumikiem "sparco"
                                            2. klosze lamp....spotykam dość często zarejestrowane w polsce auta na amerykański rynek, które mają czerwone migacze na tyle....np. ostatnio VW EOS. jak to jest dopuszczone do ruchu,zarejestrowane i bezkarnie jeździ?!
                                            Więc nie ma co pitolić, są ludzie i ludzie w naszym kraju. Oczywiście, że auto ma spełniać normy, ale młodego się smerfy czepnęły złośliwie i tyle w temacie...bo jakoś przykładowych powyższych tematów "nie widzą" na drogach tak? :lol:

Komentarz

• rafiki
                                              RS
                                              • 2012
                                              • 15975
                                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez sew1981
                                              2. klosze lamp....spotykam dość często zarejestrowane w polsce auta na amerykański rynek, które mają czerwone migacze na tyle....np. ostatnio VW EOS. jak to jest dopuszczone do ruchu,zarejestrowane i bezkarnie jeździ?!
                                              Też mi problem...dodatkowy "papierek" w DR na przeglądzie...
                                              رافال
                                              Spoty

Komentarz

• matek1992
                                                Classic
                                                • 2013
                                                • 33

Co do tego, że się czepiają, to jak policjant chce, to znajdzie usterkę.
                                                Ja miałem zatrzymany dowód za "niepewne mocowanie akumulatora". Poluzowała się śrubka mocująca, lekko się ruszał, przy czym nie było mowy o wyciągnięciu go, bo się trzymał.

Błąd był mój, bo jechałem za szybko, a nie zdążyli zmierzyć mi prędkości, więc za coś ukarać musieli.

Kwestia na jakiego policjanta się trafi i jak w stosunku do niego się zachowamy.
                                                Ja trafiłem akurat na pana który miał zły dzień, bo jego koleżanka chciała mnie tylko pouczyć i oddać dowód, no ale się pan policjant na to nie zgodził i dowód u nich został.

Komentarz

• niesc
                                                  Ambiente
                                                  • 2014
                                                  • 124

Zamieszczone przez Ficu
                                                  Jak wskoczyłem Ci na ambicje w jakiś sposób
                                                  Nie wskoczyłeś mi na ambicję, nie mam 15 lat żeby się przejmować takimi rzeczami.

Zamieszczone przez Ficu
                                                  Było pytanie o zawias, stwierdziłeś że to dyskwalifikacja z ruchu drogowego, zapytałem o głowice, to nagle wielce oburzenie, bo zburzyłem Twoją teorię..
                                                  Nigdzie nie napisałem, że zawias dyskwalifikuje z RD.

Poza tym nie napisałem też, że tego się nie da zrobić (zmiany silnika) - chodziło mi o fakt, że sama wymiana silnika na dużo mocniejszy nie wiąże się tylko z pieczątką w dowodzie rejestracyjnym tylko szeregiem innych zmian, które trzeba wprowadzić żeby pojazd był bezpieczny.. np hamulce.. jak w aucie z silnikiem "1.4 75KM" zmienisz silnik na jakiś mocny (już pomijam pojemności i moc..) to czym go zatrzymasz.. tymi malutkimi tarczami? reasumując ostatni akapit - jak sobię zmienię w samochodzie tylko silnik ze słabego ~75KM na jakieś ~220KM, ~260KM albo i więcej to muszę wprowadzić szereg innych zmian aby dało w dowodzie miał wbitą tą zmianę i dało się nim bezpiecznie jeździć.. i o tym piszę od początku..

Komentarz

• Ficu
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 395

Zamieszczone przez niesc
                                                    i o tym piszę od początku..
                                                    to po co te spory? :wink:

Zamieszczone przez matek1992
                                                    Błąd był mój, bo jechałem za szybko, a nie zdążyli zmierzyć mi prędkości, więc za coś ukarać musieli.
                                                    a za to dostałem pierwsze 5 dych. Łaził, łaził i wyszukał..
                                                    Auto-shop4x4
                                                    Klinika4x4.com

Komentarz

Pracuję...