wakacje 2015

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • prus
    Classic
    • 2009
    • 30

wakacje 2015

aniol, ciacho było dobre mówisz :szeroki_usmiech

deser na później :wink:
  • Geralt
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 589

wakacje 2015

Witam,
    Pogoda za oknem nie zachęca do opuszczania domu więc przy butelce "bezalkoholowego" powoli knujemy plany trasy wakacyjnej wyprawy.

Założenia:
    1 położenie geograficzne: niecodzienne, egzotyczne, pozwalające zwiedzić znane majestatyczne miejsce (jak piramidy itp.)
    2 umożliwiające kontakt z odmienną kulturą, czynny wypoczynek w połączeniu z ładnymi plażami i nurkowaniem
    3 bogate wrażenia kulinarne które w przyszłości mogłyby wzbogacić naszą kuchnię - ale bez extremów
    4 całkowity koszt spędzenia 3 tyg czasu łącznie z transportem i noclegami 2000 Euro/os
    5 podróżujemy w 2 osoby (para) głównie środkami komunikacji publicznej (+riksze/taxi w miastach)
    6 na całej trasie powinniśmy choć częściowo móc się dogadać po angielsku

Koncepcji było sporo, ostatecznie po wstępnej eliminacji ostało 2 faworytów:

Bramka nr1:
    Kambodża (w zasadzie głównie ze względu na Angkor Wat) + Tajlandia (jedzenie + nurkowanie + plaże + krajobrazy) + Malezja (równie piękna jak Tajlandia ale bez nagonki na turystów - atrakcje podobne jak w Tajlandii)

Bramka nr2:
    Peru (głównie Machu Picchu + Titicaca) + Ekwador (lub Kuba jeśli uda się w rozsądnej cenie kupić bilety)

Zarówno Angkor Wat, jak i Machu Picchu są na naszej "bucket list". Zdajemy sobie sprawę jak różne są te plany (nie mogę napisać jak różne kraje bo to jak z ruchem ulicznym w Indiach - do puki nie pojedziesz i się nie przekonasz naprawdę nie masz pojęcia o czym mówią). Przypuszczam że Azja będzie bardziej "lajtowa" ale jako że nie byliśmy w żadnym z tych krajów chciałbym się podpytać: jeśli byliście możecie się podzielić Waszymi wrażeniami? jeśli byliście w obu miejscach które - Waszym zdaniem - bardziej warte jest zobaczenia a które zrobione bardzie pod publikę? Czy jest coś na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę?

ps:
    przy bramce nr 2 rozważamy skorzystanie z drobnej odpłatnej pomocy
    pozdrawiam
    Adam W.

Komentarz

• loyd
      RS
      • 2010
      • 2342

A weże se alla pierdol...j w Egipcie

Żartowałem oczywiście.

Fajnie sobie takie wczasy egzotyczne planować. Ja z dzieciakami to max kanary albo majorkę mogę zrobić i to w hotelu i z biura podróży ....

Komentarz

• Geralt
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 589

Zamieszczone przez loyd
        A weże se alla pierdol...j w Egipcie

Żartowałem oczywiście.

Fajnie sobie takie wczasy egzotyczne planować. Ja z dzieciakami to max kanary albo majorkę mogę zrobić i to w hotelu i z biura podróży ....
        miedzy innymi dlatego teraz takie wakacje planujemy
        latka lecą... chciał nie chciał w planach w przyszłym roku dziecko więc to ostatnia chwila aby na coś takiego wyskoczyć
        mamy 1.5 miesiąca na podjęcie decyzji ale na chwilę obecną przeważa bramka nr1 (moja luba znalazła wyspy Similan i ciężko będzie to przebić... (w sensie ~5 dniowy przystanek na naładowanie baterii)

hmm... ile dzieci mają lat? - jeśli >5 to już można się pokusić o wycieczkę do Azji
        pozdrawiam
        Adam W.

Komentarz

• loyd
          RS
          • 2010
          • 2342

Zamieszczone przez Geralt
          hmm... ile dzieci mają lat? - jeśli >5 to już można się pokusić o wycieczkę do Azji
          Jedno 4,5 ale drugie 4 miesiące i raczej do Azji go (jej) nie zabiorę - ale we wtorek na Kanary lecimy ....

Komentarz

• Geralt
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 589

Zamieszczone przez loyd

Jedno 4,5 ale drugie 4 miesiące i raczej do Azji go (jej) nie zabiorę - ale we wtorek na Kanary lecimy ....

tam mnie jeszcze nie było ale dobry kupel był mniej więcej równo rok temu i pozwól że go zacytuję: "będzie Pan zadowolony"

4 miesiące... qrcze dla mnie strach takie wziąć na ręce a co dopiero w podróż

udanych wakacji
            pozdrawiam
            Adam W.

Komentarz

Pracuję...