Dobra nie ma co ciągnąć tego off topicu (Zaznaczcie cały mój ostatni post na 406 stronie i skopiujcie do jakiegoś edytora tekstu, żeby nie było... )
Zadanie jest poprawne. W tym zadaniu chodzi o to, że wprowadza się delikatny błąd w rozumowaniu. Bo całe rozumowanie było poprawne.
1/3 = 0.33333...
I same 3 pomnożone przez 3 da same 9
Czyli np. 0.3333 * 3 = 0.9999 i to jest poprawne. Jednak tutaj mamy do czynienia z nieskończonością, bo te 3 nigdy się nie kończą, a przy nieskończoności dzieją się różne dziwne rzeczy
To jest coś w stylu Paradoksu Achillesa i Żółwia
Zamieszczone przez Ciocia Wiki
Achilles i żółw stają na linii startu wyścigu na dowolny, skończony dystans. Achilles potrafi biegać 2 razy szybciej od żółwia i dlatego na starcie pozwala oddalić się żółwiowi o 1/2 całego dystansu. Achilles, jako biegnący 2 razy szybciej od żółwia, dobiegnie do 1/2 dystansu w momencie, gdy żółw dobiegnie do 3/4 dystansu. W momencie gdy Achilles przebiegnie 3/4 dystansu, żółw znowu mu "ucieknie" pokonując 7/8 dystansu. Gdy Achilles dotrze w to miejsce, żółw znowu będzie od niego o 1/16 dystansu dalej, i tak dalej w nieskończoność. Wniosek: Achilles nigdy nie dogoni żółwia, mimo że biegnie od niego dwa razy szybciej, gdyż zawsze będzie dzieliła ich zmniejszająca się odległość.
0.999... = 1 można udowodnić np. tak:
x = 0.999...
10x = 9.999...
10x - x = 9.999... - 0.999...
9x = 9
x = 9/9
x = 1
Jak chodzi o błąd w rozumowaniu to tutaj jest podobnie:
Trzech gości w hotelu zadzwoniło po room servis i zamówiło dwie duże Pizze. Delivery boy wkrótce je dostarczył razem z rachunkiem na $30,00. Każdy z gości dał mu banknot $10,00 i chłopak wyszedł. Na razie wszystko jasne. Kiedy delivery boy daje kasjerowi te $30,00 ten mówi mu, że zaszła pomyłka. Rachunek powinien być tylko na $25,00, a nie na $30,00. Kasjer daje chłopakowi pięć banknotów $1,00 i mówi mu żeby zaniósł je z powrotem trzem gościom, którzy zamówili pizze. Na razie wszystko OK. W drodze do ich pokoju chłopak wpada na pewną myśl. Przecież oni nie dali mu napiwku, więc kalkulując iż i tak nie da się podzielić tych $5,00 na trzy równe części, on zatrzyma sobie $2,00 jako napiwek, a im zwróci $3,00 . Jak dotąd wszystko all right. Chłopak puka w drzwi i jeden z gości otwiera. Chłopak wytłumaczył jaka zaszła pomyłka i daje mu $3,00 po czym odchodzi ze swoimi $2,00 napiwku w kieszeni.
Każdy z trójki gości dał początkowo $10,00.
Każdy dostał z powrotem $1,00 reszty. To oznacza, że każdy zaplacił $9,00 co pomnożone przez 3 daje $27,00.
Delivery boy (czyli "chlopak") zatrzymał sobie $2,00 napiwku. $27,00 plus $2,00 równa się $29,00.
Gdzie do jasnej jest jeszcze jeden dolar?
Było: 117,5KM / 238,9 Nm
Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport -> MOJA SKODA <-
Zastanawia mnie jak to u ruskich jest, że tutaj bida z nyndzą, a filmik w necie prawie, że w hd :twisted:
Kolejny się czepia "ruskich" :twisted:
Wiesz, widziałem takich samych ludzi jak Ci z filmu w małopolskiej wsi, za Białymstokiem, w zamojskim byłym województwie byłem w ubiegłym roku w chacie gdzie jest klepisko ale mieli antenę satelitarną!
Pojedź raz do Rosji, zobacz jak wygląda średnia stopa życia, nie słuchaj telewizji może zmądrzejesz! Ja tam jestem co najmniej raz na dwa miesiące minimum tydzień.
PS> Tak w moich żyłach płynie jakiś % rosyjskiej i żydowskiej krwi i wkurwia mnie takie pierdolenie o "ruskich"! Off top ale nie mogę czytać spokojnie takich gównianych uwag.
Kolejny się czepia "ruskich"
Wiesz, widziałem takich samych ludzi jak Ci z filmu w małopolskiej wsi, za Białymstokiem, w zamojskim byłym województwie byłem w ubiegłym roku w chacie gdzie jest klepisko ale mieli antenę satelitarną!
Pojedź raz do Rosji, zobacz jak wygląda średnia stopa życia, nie słuchaj telewizji może zmądrzejesz! Ja tam jestem co najmniej raz na dwa miesiące minimum tydzień.
PS> Tak w moich żyłach płynie jakiś % rosyjskiej i żydowskiej krwi i wkurwia mnie takie pierdolenie o "ruskich"! Off top ale nie mogę czytać spokojnie takich gównianych uwag.
Spokojnie, bo Ci żyłka pęknie... To jest dział humor i trzeba mieć dystans...
O Rosji już się utarło, że to nie kraj tylko stan umysłu. Żartuję ze wszystkiego rusków, murzynów, żydów, cyganów, kalekich, katastrof i z siebie, ale to są kurwa żarty.
Nie można być hipokrytą... Nie chce mi się sprawdzać Twoich postów, ale odpowiedz sam przed sobą nigdy nie śmiałeś się z kawałów o murzynach, żydach czy katastrofy tupolowa, że do ścięcia drzewa potrzeba 96 polaków i samolot, zimnego lecha itp. Na pewno Ci się zdarzyło... Ale teraz dotyka to również Ciebie i toczysz pianę. Nie zachowuj się jak kobieta z tej historii: http://piekielni.pl/8520
Druga sprawa to nie nad interpretuj wypowiedzi, bo przez to, że napisałem że u ruskich nie znaczy, że nigdzie indziej tak nie ma. Widziałem, pracowałem w gorszych chupach w większej nędzy niż ta na filmie, ale co to zmienia...
Zresztą jak jesteś taki za Rosją to miej do nich pretensje, że nagrywają takie rzeczy i wrzucają do neta. Ja tylko komentuję ich głupotę.
Ps. Telewizora moje oczy nie widziały już od niepamiętnych czasów... Nie sugeruję się czyjąś opinią i staram się samemu analizować i wyciągać wnioski.
Pozdrawiam Cię serdecznie i na przyszłość się tak nie napinaj, bo nie ma o co
Było: 117,5KM / 238,9 Nm
Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport -> MOJA SKODA <-
To co sie zaczyna dziac w samochodzie od 1.20 mnie rozsmiesza i nawet zadziwia, fajna ma mine koles na poczatku :twisted:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Dq1SZzTgRec&NR=1[/youtube]
Jak chodzi o błąd w rozumowaniu to tutaj jest podobnie:
Trzech gości w hotelu zadzwoniło po room servis i zamówiło dwie duże Pizze. Delivery boy wkrótce je dostarczył razem z rachunkiem na $30,00. Każdy z gości dał mu banknot $10,00 i chłopak wyszedł. Na razie wszystko jasne. Kiedy delivery boy daje kasjerowi te $30,00 ten mówi mu, że zaszła pomyłka. Rachunek powinien być tylko na $25,00, a nie na $30,00. Kasjer daje chłopakowi pięć banknotów $1,00 i mówi mu żeby zaniósł je z powrotem trzem gościom, którzy zamówili pizze. Na razie wszystko OK. W drodze do ich pokoju chłopak wpada na pewną myśl. Przecież oni nie dali mu napiwku, więc kalkulując iż i tak nie da się podzielić tych $5,00 na trzy równe części, on zatrzyma sobie $2,00 jako napiwek, a im zwróci $3,00 . Jak dotąd wszystko all right. Chłopak puka w drzwi i jeden z gości otwiera. Chłopak wytłumaczył jaka zaszła pomyłka i daje mu $3,00 po czym odchodzi ze swoimi $2,00 napiwku w kieszeni.
Każdy z trójki gości dał początkowo $10,00.
Każdy dostał z powrotem $1,00 reszty. To oznacza, że każdy zaplacił $9,00 co pomnożone przez 3 daje $27,00.
Delivery boy (czyli "chlopak") zatrzymał sobie $2,00 napiwku. $27,00 plus $2,00 równa się $29,00.
Gdzie do jasnej jest jeszcze jeden dolar?
BOMBAAA!!! : I teraz wiem, co będę robił na emeryturze :lol:
Szukam STAŁEGO zajęcia/pracy w rejonie Bochni/Tarnowa/Krakowa
Rycerz złapał złotą rybkę. Ta dała mu 3 życzenia.
Więc rycerz mówi:
-Chce być nieśmiertelny.
-Dobra, jesteś nieśmiertelny- mówi rybka.
-Chcę aby mój koń też był nieśmiertelny.
-Dobra, twój koń też jest nieśmiertelny.
-Chcę mieć takie same genitalia jak mój koń.
-Dobra , masz takie same genitalia jak twój koń.
Więc rycerz wraca do zamku i mówi swojemu giermkowi:
-Uderz mnie łopatą.
-No ale jak to tak....
-Wal, mówię.
-Dobra.
Więc uderzył i mówi do rycerza:
-Panie ale jesteś zarąbiście nieśmiertelny.
-Teraz wal mego konia.
-Dobra.
Więc uderzył konia i mówi:
-Panie ale twój koń jest zarąbiście nieśmiertelny.
-No a teraz patrz.
Rycerz ściągnął spodnie i mówi :
-Fajne co?
-Panie ale masz zarąbistą pochwę !
Komentarz