[O2] FL>2010 Climatic dołożenie czujnika temperatury

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• adamsky
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Chief33 Zobacz wpis

Brakuje tylko samoistnego zwiększania biegów dmuchawy ale i tak niebo a ziemia
    To już climatronic. Mi brakuje automatycznego włączenia klimy gdy np ustawisz temperaturę na 21 a na zewnątrz jest cieplej. Myślę że pewnie jakby odpowiednio pobawić się softem panelu to dało by się to zrobić bo np w moim gdy jest za ciepło na zewnątrz a włączysz klime włącza się obieg zamknięty aż wystarczająco schłodzi, podobnie przy wstecznym.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zostaw komentarz:

• Chief33
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez adamsky Zobacz wpis

Bez [mention]krzynol [/mention] i [mention]koleś [/mention] wielu z nas nadal jeździło by smutnymi wersjami

Cieszę się że też zdecydowałem się na upgrade do climatic taka mała prosta rzecz a tak uprzyjemnia życie. Wiadomo że to nie climatronic ale w czasach gdy dokładało się po 5 tys za automat taki pół automat naprawdę robił robotę, nie dziwię się że skoda z tego zrezygnowała…

Brakuje tylko samoistnego zwiększania biegów dmuchawy ale i tak niebo a ziemia

Zostaw komentarz:

• Chief33
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol Zobacz wpis
    gitarka
    I przy okazji nasmarowany silnik nawiewu

Zostaw komentarz:

• adamsky
    odpowiedział(a)
    Dziękuję koleś i krzynol , chwila (ze 3-4h) zabawy była ale dzięki temu wątkowi i filmikom z YouTube Krzysztofa pierwszy znaczący mod zrobiony. Screenshot_2024-05-13-09-11-22-222_com.miui.gallery.jpg
    Bez [mention]krzynol [/mention] i [mention]koleś [/mention] wielu z nas nadal jeździło by smutnymi wersjami

Cieszę się że też zdecydowałem się na upgrade do climatic taka mała prosta rzecz a tak uprzyjemnia życie. Wiadomo że to nie climatronic ale w czasach gdy dokładało się po 5 tys za automat taki pół automat naprawdę robił robotę, nie dziwię się że skoda z tego zrezygnowała…

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    gitarka

Zostaw komentarz:

• Chief33
    odpowiedział(a)
    Dziękuję koleś i krzynol , chwila (ze 3-4h) zabawy była ale dzięki temu wątkowi i filmikom z YouTube Krzysztofa pierwszy znaczący mod zrobiony. Screenshot_2024-05-13-09-11-22-222_com.miui.gallery.jpg

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    bez znaczenia ten czujnik, to zwykły rezystancyjny element

Zostaw komentarz:

• Chief33
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Wojtenio Zobacz wpis
    Czujnik G192 ten na stopy
    pin 1 czujnika ( jest oznaczenie na nim ) do masy ( w tym przypadku do lutować do przewodu kostka sterownika 16 pinowa pin 8 .
    pin 2 czujnika do kostki 16 pinowej na pin 4 ( sterownik klimatyzacji )

Czujnik G191 ten w kratce :
    pin 1 czujnika do kostki 20 pinowej na pin 18 ( sterownik klimatyzacji )
    pin 2 czujnika do kostki 20 pinowej na pin 3
    Powiesz mi jak ozaczony jest pin 1 i pin 2 czujnika, bo ni hu tam nie widziałem. Wszystko zlożyłem i trochę wysoką mi temperaturę na nogi pokazuje. Jedynie co widziałem, to z jednej strony gniazda czujnika było maźnięte jakimś jaskrawym kolorem, chyba pomarańczowym.

Zostaw komentarz:

• Chief33
    odpowiedział(a)
    Właśnie podłączam czujniki i mam pytanie: czy jest obojętnym do którego pinu w czujniku podłączę kabel z kostki?

Zostaw komentarz:

• koleś
    odpowiedział(a)
    dziękuję za propozycję
    Mam inną. Sam zrób. Pomogę. To nie jest trudne.

Zostaw komentarz:

• Chief33
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez koleś Zobacz wpis
    Ja Ci zrobię.
    Do Świętochłowic trochę mi nie po drodze ? już bliżej Łódź, ale dziękuję za propozycję ?

Zostaw komentarz:

• adamsky
    odpowiedział(a)
    Ja Ci zrobię.
    Polecam Piotrka, ogarnął climatic u mnie w aucie w pół godzinki z pogaduchą w trakcie

Zostaw komentarz:

• koleś
    odpowiedział(a)
    1K0 907 543 A zamiast E. Podejdzie?
    Nie podejdzie.

Zostaw komentarz:

• koleś
    odpowiedział(a)
    ktoś coś?
    Ja Ci zrobię.

Zostaw komentarz:

• Chief33
    odpowiedział(a)
    Pany, przez pomyłkę kupiłem czujnik temperatury (na nogi) 1K0 907 543 A zamiast E. Podejdzie?
    Ostatnio edytowany przez Chief33; 50342.

Zostaw komentarz:

• Chief33
    odpowiedział(a)
    Znam człowieka. Patryk Kawa. Chcesz numer?
    Niestety nie ma czasu, ktoś coś?

Zostaw komentarz:

• koleś
    odpowiedział(a)
    Ktoś z Wawy by się podjął montażu
    Znam człowieka. Patryk Kawa. Chcesz numer?

Zostaw komentarz:

• Chief33
    odpowiedział(a)
    Poczytałem i zgłodniałem Ktoś z Wawy by się podjął montażu czujników i climatica?

Zostaw komentarz:

• adamsky
    odpowiedział(a)
    Po kilku dniach z climatic dochodzę do wniosku że to naprawdę super sprawa. Ustawiasz temperaturę i zapominasz o sterowaniu.
    Zrobiłem kilka dni temu zestawienie jak wygląda sterowanie (zrzut poniżej).

Auto stało w nocy w garażu, pomiary robione co 5 minut. Widać wyraźnie jak sterownik dąży do zadanej wartości (22 stopnie) i potem ją podtrzymuje. Zastanawia mnie tylko czemu po osiągnięciu zadanej temperatury nie wieje już tylko 22 stopnie ale więcej, pewnie z czegoś to wynika.

Po 5 pomiarze włączyłem nadmuch na max, widać że układ momentalnie zareagował podwyższając temperaturę.
    Ostatni pomiar był symulowany tzn. dotknąłem palem czujnika temperatury na panelu żeby sprawdzić jak zareaguje na wyraźny wzrost temperatury we wnętrzu, widać wyraźnie że momentalnie obniżył temperaturę nadmuchu.

Ustawienie panelu:
    1. Temperatura 22 stopnie
    2. Nadmuch 2 stopień
    3. Kierunek nogi i szyba
    climatic.jpg

image.png
    Ostatnio edytowany przez adamsky; 26587.

Zostaw komentarz:

• kowaltom99
    odpowiedział(a)
    Cześć
    Trochę off - topic
    Ostatnio montowałem grzanie tyłków i musiałem wymienić panel climatic na taki z przyciskami do grzania foteli.

Mój stary panel climatic (z cyferkami temp) jest już mi niepotrzebny.
    Jak ktoś chce zrobić mod - mogę odstąpić.
    Panel climatic Octavia II FL 2009 rok.

Zostaw komentarz:

• adamsky
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez georgg Zobacz wpis
    Gdzieś u siebie pogrzebałem się takiego kodowania Climatica.

Adres 08: Klimatyzacja (J301) Plik etykiet:| 3C8-907-336.clb Oznaczenie elementu SW: 3T0 820 047 M HW: 3T0 820 047 M
    Komponent: Climatic 150 0303
    Weryfikacja: 00006001
    Kodowanie: 0000000002
    Dzięki przyjął mi to kodowanie, ale zachodzę w głowę gdzie ja mam czujnik wilgotności

Zostaw komentarz:

• georgg
    odpowiedział(a)
    Gdzieś u siebie pogrzebałem się takiego kodowania Climatica.

Adres 08: Klimatyzacja (J301) Plik etykiet:| 3C8-907-336.clb Oznaczenie elementu SW: 3T0 820 047 M HW: 3T0 820 047 M
    Komponent: Climatic 150 0303
    Weryfikacja: 00006001
    Kodowanie: 0000000002

Zostaw komentarz:

• adamsky
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Gregor02 Zobacz wpis
    Jeśli panel nowy nigdy nie montowany to przyciśnij jednocześnie przycisk AC oraz obieg wewnętrzny
    Tak nigdy nie montowany.
    Przyciskałem i nic.
    Przed chwilą zrobiłem nastawy podstawowe klap z OBDeleven ( to robią też te 2 przyciski wciśnięte jednocześnie) i automatyczne uruchomienie sprężarki. Error z sprężarka zniknął, klima się włącza, natomiast nadal wywala error że panel nie zakodowany. Fakt ma same zera w longcoding, jutro spróbuję mu ręcznie hexa zapodać 00100002 - taki miałem w manualnym panelu. Dziwi mnie też że model p choć nowszy niż k nie włącza obiegu zamkniętego przy wstecznym.

Nie wiem czemu też OBDeleven wywala błąd: błędny tryb diagnostyczny przy próbie kodowania z helperem, może trzeba coś jeszcze ustawić bo w secure żeby sterownik przestał wywalać blad?

Inne pytanie to czy da się jakoś dokodować automatyczny obieg wewnętrzny przy wstecznym i spryskiwaniu szyby?

Najbardziej rozwaliła mnie data przy błędzie 2108 rok no to wtedy będzie najstarsza octavia 2 w takim stanie…

Zostaw komentarz:

• Gregor02
    odpowiedział(a)
    Jeśli panel nowy nigdy nie montowany to przyciśnij jednocześnie przycisk AC oraz obieg wewnętrzny

Zostaw komentarz:

• adamsky
    odpowiedział(a)
    Podobno lepsze jest wrogiem dobrego. Udało mi się dorwać w super cenie nówkę sztukę panel, zamontowałem i zonk błąd sterownik nie zakodowany. Klimatyzacja się nie włącza, reszta jest ok...

Niewiedziałem że climatica się koduje, używka ruszyła od strzału ale pewnie na kodowaniu z dawcy...
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

Pracuję...