Czujniki dołożone. Z ciekawości podpiąłem się dzisiaj OBDeleven ustawiłem na panelu 22 stopnie i obserwowałem. Zdziwiło mnie że czujniki pokazywały w sumie wysoką temperaturę, przy 22 na panelu a 23 w środku myślałem że natychmiast zacznie chłodzić ale nie. Chyba, że jest tam jakaś krzywa grzewcza/ pętla histerezy której nie rozumie jeszcze. Przy manipulacji pokrętłem wartości się zmieniały, ale myślałem że jak wewnątrz ustawi się docelowa temperatura to będzie wiał tyle ile na panelu, no chyba że patrzy jeszcze na różnicę temperatur zewnątrz/wewnątrz i np straty ciepła (bo w kodowaniu ustawia się np szyberdach czy typ okien).
Bez tych dwóch czujników jak ustawisz temperaturę na 22 stopnie to wieje cały czas 22 stopnie. A po dołożeniu dwóch czujników jak ustawisz na 22 stopnie (a w aucie jest np. 10 stopni}) to na początku temperatura jest na max a potem zaczyna stopniowo (samoczynnie) wiać coraz mniej ciepłe aż w aucie będzie 22 stopnie.
Panel klimy bez cyferek nie ma wbudowanego czujnika temperatury a panel z cyferkami ma wbudowany czujnik i dlatego może regulować temperaturę nawiewu (samoczynnie).
Tylko skąd wie ile stopni wieje skoro właśnie niema tych 2 czujników w dolotach, a jedynie czujnik na panelu. Tak czy siak jutro już będzie komplet .
zastanawia mnie co dają dodatkowe 2 czujniki, może po osiągnięciu zadanej temperatury łatwiej mu ją utrzymać
Bez tych dwóch czujników jak ustawisz temperaturę na 22 stopnie to wieje cały czas 22 stopnie. A po dołożeniu dwóch czujników jak ustawisz na 22 stopnie (a w aucie jest np. 10 stopni}) to na początku temperatura jest na max a potem zaczyna stopniowo (samoczynnie) wiać coraz mniej ciepłe aż w aucie będzie 22 stopnie.
Panel klimy bez cyferek nie ma wbudowanego czujnika temperatury a panel z cyferkami ma wbudowany czujnik i dlatego może regulować temperaturę nawiewu (samoczynnie).
Obecnie tak mam, tzn zakupiłem panel 47k do mojej octavi, w środę jadę do koleś na montaż czujników. Panel działa i i dziwo nawet reguluje temperaturę, bazując chyba na dostępnym w panelu czujniku. Ciekawe, że to działa, zastanawia mnie co dają dodatkowe 2 czujniki, może po osiągnięciu zadanej temperatury łatwiej mu ją utrzymać…
ps. Nic nie kodowałem, zrobiłem jedynie adaptację klap ( jednoczesne wciśnięcie klimy i obiegu wewnętrznego).
Cześć,
przymierzam się do takiej modyfikacji w Fabii 2 FL
Czy sprawdzał ktoś jak się zachowa climatic jak zmienię tylko panel i go zakoduję? Bez podłączania dodatkowych czujników.
Będzie działał jak klima manualna czy będzie regulował?
Witam, wszystkie moje problemy pojawiły się, że wymieniłem pokrętła ze zwykłego panelu bo były ładniejsze z panelem z literką M. Od tego czasu potencjometr temperatury wskazywał złe wartości. Stary panel też miał także po takiej zamianie te same problemy. Po wymianie na inny panel z literką M wszystko działa jak powinno więc moja przestroga to aby nie zdejmować pokręteł! Schodzą niby łatwo, ale coś tam się uszkadza.
Zapisał mi się też taki błąd: 9472533. W sieci wyszukałem : Temperature sensor for Evaporator Vent, ale za wiele mi to nie mówi. Czy może to być czujnik w samym module?
Hej, zauważyłem dziwną sprawę z moim nabytym modułem z literką M. Podłączyłem czujniki, są widoczne w VCDS. Problem polega na tym, że jak dam max zimne to wtedy leci ciepłe a powinno lecieć powietrze wprost z zewnątrz. Znowu jak ustawię na max ciepłe to leci zimne. Bardzo dobrze efekt ten jest widoczny gdy uruchomię klimatyzację na max ciepłe leci zimne i odwrotnie. Pytanie czy moduł po zmianie trzeba kodować, robić jakąś adaptacje? Czy może moduł uszkoczony? Czujniki temp podłączyłem tak:
G191 sygnał kostka 20 pinowa pin 3
G192 wygnał kostka 16 pinowa pin 4
Obie masy do kostki 16 pinowej pin 8 po w 20 pinowej masy pod 18 brak.
O super te zdjęcia. Takie pytanie może i głupie no ale: czy jak klima jest wyłączona i mamy zwyczajny nawiew powietrza to ustawiając temp na pokrętle jest ono regulowane zględem ustawienia na pokrętle i czujników?
Skoro w panelu climatic jest czujnik temperatury wewnętrznej i pokazuje w blokach pomiarowych temperaturę to czy jest możliwość zakodowania aby radio czy wyświetlacz pokazywało tą wartość?
Zostaw komentarz: