czyli jak kupie Mobil 1 ESP Formula 5W-30 na dolewkę to będzie gites?
Jaki olej do benzyniaka?
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez Psycho DadJa bym nie mieszał .... ale powinno być ok.
Zamieszczone przez Psycho DadTak szybko zjadł ci olej ?
ale wole być przygotowany na taką ewentualność/
Olej sprawdzam co 100km, żeby się nie zdziwić nagle po jakimś dłuższym dystansie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MihauZamieszczone przez Psycho DadJa bym nie mieszał .... ale powinno być ok.
Zamieszczone przez Psycho DadTak szybko zjadł ci olej ?
ale wole być przygotowany na taką ewentualność/
Olej sprawdzam co 100km, żeby się nie zdziwić nagle po jakimś dłuższym dystansiesprawdzaj co tankowanie i obserwuj czy ubywa.
Ja bym poczekał aż zjedzie na minimum i wymienił cały. lub 15.000km
Koszt nie duży a przynajmniej wiemy co jest w środku.
Daj mu się ułożyć przez przynajmniej 2500km wiem że ciężko , ale będzie potem szansa że nie będzie zjadał oleju.Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
Jaki olej do dolewek w 1.4 tsi
Chciałem kupić olej do dolewek (silnik 1.4 tsi).
Zadzwoniłem do salonu a tam mnie poinformowali, że takiego oleju jaki jest w silniku przy odbiorze auta nie da się kupić i mam sobie kupić jakikolwiek olej, żeby tylko spełniał jakieś normy (nie pamiętam jakie). Ja mówię, ze na korku wlewu oleju mam napisane Castrol, więc pewnie zalany jest Castrol a Pan na to, że to tylko taka reklama.
I co teraz ??, co mam kupić - jadę w dłuższą trasę i wolę mieć z litra w bagażniku.
Komentarz
-
-
Mi po ponad 7tys. km ubyło może z 1.5mm na bagnecie. Nie wydaje mi się więc aby dolewki były konieczne. Przy odbiorze auta dostałem jednak informację od sprzedawcy jaki olej stosować do dolewek - nie jestem oczywiście w stanie stwierdzić czy jest on taki, jak zalano fabrycznie
Castrol Edge Long Life III 5W30
lub
Castrol SLX Professioanl Longlife III 5W30
Oba w specyfikacji VW 504.00
Komentarz
-
-
Powiem Ci tak: w tym serwisie to pracują chyba jakieś matołki. Wlej taki: dla QG1 http://ew5.earlweb.com/recommendatio...&vehicle=63101 ; dla QG2 http://ew5.earlweb.com/recommendatio...&vehicle=63102 ; Skoda w fabryce zalewana jest Castrolem. Ten co Ci to powiedział o tej reklamie to chyba jest tam stróżem!! :lol: A pozatym nie wydaje mi się abyś musiał dolewać
Komentarz
-
-
Jaki to salon to wolałbym nie pisać, bo mam z nimi dobre doświadczenia (narazie).
Natomiast co do samego pytania - pytam bo zmierzyłem ostatnio poziom oleju i nie wiem czy jest ok. Zrobiłem zdjęcie (słaba jakość - ale widać) i na tym zdjęciu widać dokąd sięga olej.
Chodzi o to, że na "kratkowanej" części wskaźnika widać olej a na na samej górze wskaźnika już nie. A ponieważ nigdy nie dolewałem oleju to nie wiem dokąd olej ma sięgać (w instrukcji jest narysowany inny wskaźnik).Załączone pliki
Komentarz
-
-
Kristofokles, filipT, chyba nie do końca musi być tak jak mówicie. ja jak zapytałem przy odbiorze jaki olej mam lać, Pan odpowiedział że taki castrol nie pamiętam jak się nazywa ale pewnie ten o którym mówicie, natomiast poinformował mnie, że w aucie fabryczbnie jest wlany shell i że skoda ma jakąś tam umowe srata tata.. u mnie pod machą widnieje logo shella, także nie ma co się dziwić loydowi, że ma wątpliwości
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydJesty tylko "pole kratkowane" - 3/4 miarki (od dołu do góry) i reszta. I nie wiem czy olej ma być tylko na tej cześci "kratkowej" czy na całej miarce. Jutro zrobię lepsze zdjęcia., którzy zmieniają olej na własny po "dotarciu". Potem wiem co dolewać.
Komentarz
-
-
Czy masz QG1 czy QG2 - adnotacja jest w książce gwarancyjnej na pierwszej stronie. Aktualnie Skoda stosuje: http://www.skoda-auto.pl/pl/firma/pa...y/castrol.html
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KristofoklesAktualnie Skoda pracuje na: http://www.skoda-auto.pl/...zy/castrol.htmlWith age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
Dzisiaj dzwoniłem do innego salonu i powiedzieli, że fabrycznie skoda 1.4 tsi zalewana jest olejem Shell a na dolewki mogę sobię kupić cokolwiek byle by było 5W40.
Ktoś może to potwierdzić ?? W salonie chcą mi wcisnąć Olej Castrol EDGE 5W40 o jakiejś tam normie (nie pamiętam). Mogę to dolewać do 1.4 tsi ??
Komentarz
-
-
masz dolewać olej o odpowiedniej normie i tyle.
Zamieszczone przez loydna dolewki mogę sobię kupić cokolwiek byle by było 5W40saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodamasz dolewać olej o odpowiedniej normie i tyle.
Zamieszczone przez loydna dolewki mogę sobię kupić cokolwiek byle by było 5W40
Rozumiem, że Castroll Edge (o tej całej normie) mogę dolewać ??
Komentarz
-
Komentarz