Zamieszczone przez MisiekWAW
Ciekawostka na temat woskowania !!!!
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zamieszczone przez Nexus6szkoda napisał/a:
Nexus6 napisał/a:
MisiekWAW, nie marudź - ja swoja chemie przechowuje na Wrocławskiej (Hery-bis) i nikt scen nie robi
otóż to, o takie rozwiązanie mi chodziło, tym bardziej, że tez korzystam z tej myjki, chłopaki tam pucuja ci auto
dokładnie taksaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez Piotr_TBig, QuickClaya nie uzywalem, nie bylo potrzeby
Komentarz
-
-
Piotrze na niezgodze sie z Tobą. Glinka odpowieda za usunięcie z lakieru przyspojonych do niego nieczystości a nawet 2 miesieczne auto które parkowane jest pod chmurką jest narażone na takie rzeczy jak ptasie odchody, pył, soki z drzew, oksydację itp.
Glinka ma za zadanie usunąc te nieczystości z lakieru i spowodowac ze stanie sie on na powrót gładki i połyskliwy. Tak sie składa, że moja O II ma 1 rok i od nowości stosuje na niej ten srodek i naprawde zdziwiłbyś sie ile syfu moze pozostawać jeszcze po umyciu na 4-5 miesiecznym aucie
[ Dodano: Pon 06 Paź, 08 15:36 ]
Co do łapania brudu. Użycie glinki pozostawia lakier gładki jak szkło. W zwiazku z tym woda i brud po prostu nie maja sie do czego przyczepić, bo wszystkie mikronierówności lakieru tworzone przez przylegajace do niego zanieszczyszczenia są usunięte. Własnie dlatego Quick Clay jest nazywany podstawowym srodkiem w detailingu. Bez niego nie da sie uzykać stosownego i trwałego efektu.
[ Dodano: Pon 06 Paź, 08 15:40 ]
Piotrze, radze ci zastosuj glinkę na lakierze swojego auta (na pewno n nie wyrzadzisz mu krzywdy bo nie ingeruje ona zupełnie w lakier a tylko oczszcza sufy które przylegaja do niego) i zabaczysz jaki daje to efekt oraz jak brudna bedzie glinka po takim czyszczeniu.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Big, moze sprawdze na nastepnej Skodzie Poki co moja zostala sprzedana. Ale dodam, ze od nowosci byla garazowana i od nowosci uzywalem Meguiars NXT, wiec nie bylo takiej opcji zeby cos sie na lakierze zrobilo przez 1.5 roku (w takim wieku ja sprzedalem) przy dosyc czestej pielegnacji (raz w miesiacu woskowanie, rowniez zima bo garaz ogrzewany). Lakier po umyciu byl gladki, nie mial zadnych nierownosci, skaz itp. itd.
Moze ja mialem takiego pecha, ale wystarczyla jedna podroz i na aucie brud sie zbieral w dolnych partiach.
Tak to u mnie wygladalo (auto po miesiacu stania w garazu, stad kurz na dachu, a kropki to niestety zaczal deszcz padac):
[img=http://img401.imageshack.us/img401/6769/dsc0290wm0.th.jpg]
P.S. to nie ja robilem zdjecie, to tylko do ogloszenia bylo
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GRUBEERBig, a ta glinka to jest w jakims kawalku ??? i oddzielasz sobie na jedno mycie jakis kawaleczek ???
[ Dodano: Pon 06 Paź, 08 22:37 ]
Piotrze, na tych zdjeciach (5 i 6 zdjecie licząc od góry) http://www.detailingworld.co.uk/foru...ad.php?t=43911 doskonale widac ile syfu zbiera glinka z nowego lakieru i jak lakier po nij wyglądaCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZiomalPiotr_T, mam wrażenie ze Twoja O1 wygląda lepiej niż z salonu wyjechała. Cud !!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez norbi99ale ile to pracy i ciekawe jak długo autko jest tak super czyste
Pracy i czasu troche to kosztuje - jakieś 5 godzin a przy naprawdę zapuszczonym aucie nawet i cały dzień :twisted:
Co do efektu to utzymuje sie od dośc długo - nawet do 3-4 tygodni. Po pierwsze lakier jest wygładzony (a konkretnie to gładki jak szkło ) więc brud nie ma doczego sie przyczepić. Po drugie nałożona jest ochronna warstwa wosku - na felgi również - która chroni przed czynnikami zewnętrznymi i nie pozwala na zbytnie przyleganie brudu.
Takze włozona w czyszczenie praca i kasa nie idą na marne A regularne czyszczenie w ten sposób auta zwróci sie z nawiązka przy jego odsprzedaży.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Big, powiedz mi co mam uzyc na moj nowy lakierek (auto do tej pory bylo tylko raz myte, a sa pod swiatlo widoczne mikroryski-czarny kolorek ) a za drugim razem chce nalozyc jakis wosk ale zupełnie sie pogubiłem i nie wiem co mam użyc... i nie wiem który produkt moze "zedrzec" lakier a który bedzie dla niego bardzo bezpieczny...
dzieki za pomocVW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD
Komentarz
-
-
janusz_007, mam ten sam problem jak ty tylko mi ma myjni recznej zrobili makro rysy.
Samochodzik umyłem szamponem Meguiars NXT , pierwszą warstwe jaką nałożyłem to Meguiars DEEP Cristal Step 1 następnie nałożyłem wosk NXT TECH WAX 2.0
Efekt niesamowity . Jestem maniakiem świecącego lakieru bez rys i to co zrobiły te srodki to jest ,, bajka" . Jedno co to trzeba się naje... strasznie . Ja przy woskowaniu Passata bez przerwy pracowałem prawie 3 godziny . A i uważaj na chropowate plastiki
Komentarz
-
-
bartolini1978, a masz u siebie nowy lakierek? bo moje auto odebrałem dwa tygodnie temu z salonu i jest po prostu igła, niestety po myciu, jak to na czerni wszystko widac i sa mikro ryski.
czy jest konieczne aby stosowac DEEP cristal step 1 ? nie mozna od razu po myciu nałozyc wosku??? czy ten wosk który napisales - nxt tech wax 2.0 sciera lakier?? bo jak teraz juz zaczne takimi srodkami je pastowac to za 5 lat nie bede mial blachy bo ja wytre
ps
czym nakładasz wosk? i czym myjesz auto? czy masz do tego akcesoria z mequiars??VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez janusz_007Big, powiedz mi co mam uzyc na moj nowy lakierek
Wiec na roczny lakierek polecam taki oto zestaw:
1. Szampon Gold Class Car Wash Shampoo & Conditioner
2. Quik Clay - nie martw się glinka nie jest zupełnie inwazyjna dla lakieru. Po prostu tylko ściera z niego przyspojone do niego brudy. NIe jest to w żaden sposób substancja ścierna i spokojnie możesz stosować ją na nowym lakierze - sprawdzone na mojej czarnej OII
3. Deep Crystal Step 2 Polish - efekt będzie genialny na czarnym kolorze (wiem cos o tym ) lakier nabierze głębszej barwy i bedzie wyglądał jak mokry.
4. NTX Tech Wax 2.0 - chyba najlepszy dostępny wosk.
5. Endurance High Gloss - po użyciu tego opony bedą błyszczeć jak na salonie w Genewie
6. Soft Foam Applicator Pad (2-pack) - gąbeczki do nakładanie produktów. Kosztuja 20 zł za 2 szt. ale baaardzo ułatwiaja nakładanie i oszczędzanie produktów.
PozdrawiamCzarny Elegance
Komentarz
-
-
janusz_007, moje auto ma 4 miesiące i jest czarne.lakier jest ... do dupy.
jedynie co używam z akcesori to gąpki Megurias . Kupiłem miekkie szmaty w oszolomie do polerowania.
Ten deep usuwa te francowate rusy wieć można go używać raz na jakiś czas , wosk tech wax nie sciera lakieru .
Zakupiłem jeszcze wosk w sprayu ale jeszcze nie próbowałem .
Pamiętaj lakier suchy , i zabawy kupe. Jedną szmatką docierałem wosk a drugą polerowałem . Ale naprawde warto te wszystkie sonaxy , plastmale, i inne pasty z supermarketów to lekka pomyłka :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez janusz_007czy jest konieczne aby stosowac DEEP cristal step 1 ?
Zamieszczone przez janusz_007nie mozna od razu po myciu nałozyc wosku???
Zamieszczone przez janusz_007czy ten wosk który napisales - nxt tech wax 2.0 sciera lakier??
Zamieszczone przez janusz_007czym nakładasz wosk?
Zamieszczone przez janusz_007czy masz do tego akcesoria z mequiars??Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Big, wielkie dzieki za pomoc to juz mi ułatwiło sprawe
czyli zamawiam tak:
Szampon Gold Class Car Wash Shampoo & Conditioner - ewentualnie NTX szampon?
NTX Tech Wax 2.0 ? ale w pascie czy spray? - to ten wosk? http://www.meguiars.pl/shop/product_...products_id=47 ??
reczniki - chyba ten - jak sądzisz http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=118
rekawica - to ta? http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=101
cos mi jeszcze trzeba?
[ Dodano: Sro 05 Lis, 08 14:43 ]
Big, aa i mój lakierek nie jest roczny tylko dwutygodniowy ? a wiec ten zestawik ma zrobic bezpiecznie moje autko na bustwo????????VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD
Komentarz
-
-
Używał ktos z Was tego produktu? Jakieś spostrzeżenia?
Cleaner Wax Liquid
Samochód ma 5 lat, lakier w niezłym stanie. Ale nie mam ochoty ani czasu robić kilkufazowego czyszczenie/polerowania/chuchania/dmuchania Chciałbym jedynie umyć, nałożyć jakiś środek zabezpieczający, wypolerować i na tym zakończyć.Była: O1 2003 .19 TDI ASV
Jest Vectra 1.9CDTI 2008
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JacomelliUżywał ktos z Was tego produktu? Jakieś spostrzeżenia?
Zamieszczone przez janusz_007NTX Tech Wax 2.0 ? ale w pascie czy spray?
Zamieszczone przez janusz_007reczniki - chyba ten - jak sądzisz
Zamieszczone przez janusz_007rekawica - to ta?
Zamieszczone przez janusz_007cos mi jeszcze trzeba?Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JacomelliWiesz jaka jest różnica pomiędzy pastami a płynami?
Ale jak pisałem wczesniej jeśli chodzi o własciwości nie ma żadnej róznicy pomiedzy woskiem w formie pasty a woskiem w płynie.
[ Dodano: Sro 05 Lis, 08 16:50 ]
Zamieszczone przez janusz_007Big, aa i mój lakierek nie jest roczny tylko dwutygodniowy ? a wiec ten zestawik ma zrobic bezpiecznie moje autko na bustwo????????
Jeszcze nie słyszalem aby kosmetykami Mequiars ktos znieszczyl sobie lakierCzarny Elegance
Komentarz
-
Komentarz