Jak myjecie swoje ©kody? ankieta

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • talerz
    Drive
    • 2010
    • 50

Sulli, ladny ten kolorek pasuje idealnie :szeroki_usmiech
    0
    2. Myjnia samoobsługowa - samodzielnie, lance ciśnieniowe
    0%
    0
    1. Myjnia automatyczna - szczotki
    0%
    0
    3. Myjnia "bezdotykowa" z obsługą - lance ciśnieniowe
    0%
    0
    4. Mycie ręczne, gąbka wiadro, wąż
    0%
    0
    5. Inny sposób mycia (proszę wypowiedzieć się i opisać)
    0%
    0
  • satoot
    Rider
    • 2008
    • 525

Moja ©koda ma już 2080km i dotąd - głownie ze względu na syf na ulicach, zimę, wilgoć i błoto - nie myłem jej dokładne, kilka razy spłukałem, lub odmakała w deszczu.
    Zbliża się wiosna, trzeba będzie umyć wóz.

Jak myjecie swoje auta, jaką techniką?

1. Myjnia automatyczna, np. na stacjach.
    Mam czarny samochód, BlackMagic, i nie chcę jechać na myjnię automatyczną, z plastikowymi wirującymi szczotko-drutami skrobiącymi lakier. Kiedyś jeździłem Poldolotem, i miałem zastrzeżenia do dokładności umycia.
    Może są u nas także automaty ale "tekstylne" a miękkimi "pucowarkami", jak w amerykańskich filmach?

2. Myjki cisnieniowe
    Czy myjnie typu ciśnieniowego są lepsze? Takie lance, samoobsługa na stacji benzynowej? Płukanie → ciepła woda mikroproszkiem → wosk (ponoć) gorący → płukanie?
    Zastrzeżenia/wątpliwości - patzr pkt. 3.

3. Myjnie "bezdotykowe" - też myją ciśnieniowo, większej mocy urządzenie Karchera (lub konkurencyjne), i pan lub dwóch panów biega wokół auta. Jak i w punkcie 2. zastanawiam się czy to dobre takie "ciśnieniówki"? Czy one czasem nie 'wciskaja' wody tam gdzie nie trzeba? Np. woda pod dużym ciśnieniem nie wchodzi gdzieś w profile, albo pod plastiki, albo np. pod klosze lamp, albo pod mocowania osprzętu, np. pod antenkę?

4. Mycie gąbką. W ogródku lub przed blokiem.
    Czyli może namoczyć z węża/wiadra, odczekać aż brud się odklei/odmoczy od auta, i mycie gąbką (woda ze środkiem)? Nie szura to wtedy po lakierze jak papier ścierny? Fakt, że gąbkę można płukać, ale i tak pierwszy ruch trzeba zrobić i zetrzeć nie odmoczony kurz i pył z lakieru.

5. Inaczej? - Jak?

6. A może nie myć auta? Ojciec kolegi, jeszce gdy królowały FSO1500 twierdził, że brud konserwuje lakier.

Na myjni nie mamy wpływu na to, jakim środkiem myją/spryskują samochód. A przy myciu własnoręcznym - szampony do lakieru samochodowego? Specjalizowane, np. Mequaiers? Czy zwykły płyn do naczyń, Ludwik, albo mydło?
    (wątek tylko o myciu auta z zewnątrz, lakieru, nie o pucowaniu wnętrza i kokpitu)

Komentarz

• Maru 123
      RS
      • 2008
      • 4660

satoot, temat już o myciu był :wink:
      najlepiej najpierw myjką ciśnieniową a potem ręcznie :wink:

[ Dodano: Czw 12 Lut, 09 17:15 ]
      satoot, poczytaj to http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...czenie+octavek
      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• eX
        Elegance
        • 2006
        • 980

ta jak napisal Maru 123, bezdotykowka. sprawdza sie latemkiedy nie ma mazi, musi byc myte czesto bo jak bedziesz myl raz na miesiac to bedzie widac nalot na aucie. wiec co jakis czas wypada gabeczka przeleciec auto, ja lece bezdotykowa a jak jade sobie w nocy i nie ma kolejek to biore gabke. splukuje dobrze auto woda a poniej proszek z woda, jade gabka, a pozniej znow, proszek, plukanie, wosk, nablyszczacz. jak mialem mercedesa jezdzilem sobie co 3-5dni na myjke i na ciemnym lakierze nie bylo smug od brudu.

co jakis czas mozna dac auto na reczna myjke/bezdotykowa gdzie kolesie ladnie wypucuja auto. na poczatku na bezdotykowkach albo bedziesz zly ze duzo pieniedzy wywaliles, albo bedziesz mial niedomyte auto. ale to kwestia wprawy

Komentarz

• Maru 123
          RS
          • 2008
          • 4660

6. A może nie myć auta? Ojciec kolegi, jeszce gdy królowały FSO1500 twierdził, że brud konserwuje lakier.
          to pozostawię bez komentarza :szeroki_usmiech
          po profi kosmetyki zapraszam cie tutaj http://www.meguiars.pl/shop/?gclid=C...FQVOtAod8DRxbA sam ich uzywam- moje foty zobacz w podpisie masz link :wink:

[ Dodano: Czw 12 Lut, 09 17:25 ]
          satoot,
          pkt 1 to najgorsze zło jakie może spotkać lakier Twojego auta IMO... A nie sorry najgorsze jest g*** gołębi :P
          pkt2. dobre na odświeżenie auta jak nie masz czasu
          pkt 3 to samo co pkt 2 tylko że o wiele dokładniejsze i to polecam
          pkt 4. też jak najbardziej pod warunkiem że najpierw dokładnie opłuczesz karoserię z piachu i brudu :wink:
          pkt 6 wiadomo :P :P
          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• rkb
            RS
            • 2008
            • 2152
            • Rapid Spaceback (NH1)
            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Ja daje autko na myjnie gdzie przechodzi 3 etapy... najpierw ludziki odkurzaja, czyszcza i konserwuja plastiki, pozniej auto przepychaja dalej, nastepne ludziki myja szyby i karoserie lancami, myjkami i czym tam sie da, pozniej znowu jest przepychane i jeszcze inne ludziki je susza, plukaja, przecieraja itp. Taki zabieg kosztuje ok 50 zeta ale auto wyjezdza jak z salonu
            Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Arti_r1
              RS
              • 2008
              • 2626

Ja przed zimą samochód wypucowałem,nawoskowałem i jak narazie zimę przetrzymał heh.W okresie zimowym myję samochód rzadko,nie tak jak w okresie letnim bo po 1 nie mam możliwości mycia samochodu pod domem, po 2 potrzebuje stały dostęp do wody,a po 3 nie zawsze pogoda odpowiadała :? (temperatura) A jeśli już myje samochód w okresie zimowym to na zaprzyjaźnionej myjni bezdotykowej samodzielnie Płucze za pomocą lancy ciśnieniowej,i myję gąbeczką
              Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
              Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• satoot
                Rider
                • 2008
                • 525

Zamieszczone przez Maru 123
                najlepiej najpierw myjką ciśnieniową a potem ręcznie
                Tak pomyślałem, że jedno mycie (sposób) nie jest doskonały, dlatego jest ankieta dwukrotnego wyboru.

[ Dodano: Czw 12 Lut, 09 19:18 ]
                po profi kosmetyki zapraszam cie tutaj http://www.meguiars.pl/shop/?gclid=C...FQVOtAod8DRxbA sam ich uzywam
                Podziwiam twój samochód, bo lsni i błyszczy.
                Jednak tych kosmetyków jest ... zbyt dużo na moją głowę, i nie ogarniam tego wszystkiego: gdy czytam opisy, to wydaje mi się, że powinienem użyć wszytskich, i wszystkie mieć, czyli wszystkie kupić - dobra robota marketoidów z Meguiar's.
                Chciałbym coś prostego, prostą receptę, np. ten szampon, i ten wosk.
                A czytając o produktach Meguiar's myślę, że powienienem chyba ze dwa szampony, nabłyszczacz, wosk, mleczko, ściereczkę, piankę, glinkę, pastę, polerkę, tarczę do polerowania, środek do polerowania, środek do wyrównania przebarwień, środek do rys, sztyft, coś-tam-coś-tam i cholera jedna wie co jeszcze.

Może ktoś mi podpowie, nie rujnując mnie kosmetykami po 100zł za 25ml - i poda mi zestaw szampon+wosk (wydaje mi się że to chyba wystarczy) →→→ które miałbym kupić do czarnego lakieru (czerń Blackmagic). Jesli wiek lakieru ma znaczenie to samochód jest nowy, nawet nie półroczny.

Komentarz

• ufo
                  L&K
                  • 2008
                  • 1475
                  • Octavia III combi (5E5)
                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

u mnie zależy od chęci. często myje ręcznie, wiadro i gąbka ale jak nie mam czasu to wpadam na myjkę tylko nie na szczotki lecz na bawełniane paski, które przesuwają się od lewa do prawa. jak narazie jestem z tej myjki b. zadowolony :wink:

Komentarz

• redhead
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 161
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

rkb, gdzie to tak? koło Komety ?

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Zamieszczone przez satoot
                      Czy zwykły płyn do naczyń, Ludwik, albo mydło?
                      Coooo :shock: Jak chcesz zniszczyć lakier to używaj płynu do mycia naczyń. To świetna droga to tego.
                      Chciałbym coś prostego, prostą receptę, np. ten szampon, i ten wosk.
                      Kolego, zapytam inaczej co chciałbyś osiągnąć?? Jaki efekt?
                      Jesli tylko zwyczajnie umyć i zabezpieczyć samochód to wytarczy szampon i wosk.
                      Jesli chcesz osiagnąć efekt "jak nowy" albo nawet lepszy to musisz zastosowac 4 etapy: 1. mycie 2. przygotowanie powierzchni 3. polerowanie 4. zabezpieczenie (woskowanie).
                      Napisz co chcesz osiągnać a podam ci przykładowy najlepszy dla ciebie zestaw.

[ Dodano: Czw 12 Lut, 09 20:25 ]
                      Zamieszczone przez rkb
                      Taki zabieg kosztuje ok 50 zeta ale auto wyjezdza jak z salonu
                      Uwierz mi za taka cenę i w tak krótkim czasie to duuuuużo mu brakuje do tego salonowego stanu
                      Czarny Elegance

Komentarz

• Maru 123
                        RS
                        • 2008
                        • 4660

Ładne utrzymanie auta wymaga czasu i serca. umiejętności też nie są bez znaczenia :wink:
                        ale przedewszystkim regularność :!: :!: poczytaj linki które przesłałem Ci wcześniej i sporo się nauczysz :wink: pozatym jest jeszcze forum na stronie Meguiar's :wink:
                        jak coś to pytaj chętnie pomogę i kolega Big, myślę że też bo wiem że się doskonale orientuje w temacie car detailingu i mycia :wink:
                        1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Może ktoś mi podpowie, nie rujnując mnie kosmetykami po 100zł za 25ml - i poda mi zestaw szampon+wosk (wydaje mi się że to chyba wystarczy) →→→ które miałbym kupić do czarnego lakieru (czerń Blackmagic). Jesli wiek lakieru ma znaczenie to samochód jest nowy, nawet nie półroczny.
                          Jesli tak stawias zsprawę to idz do supermarketu i kup dowolny szmpon i wosk.
                          Jeśli chcesz NAPRAWDE zadbać o swoje auto to niestety ale musi to kosztowac Jak kupiwałeś Skode to też nikt nie chciał ci jej sprzedac w cenie Seicento prawda?? tak samo jest z kosmetykami. Dobre kosztują, a Mequiars należą do najlepszych ja też nie wierzyłam w to co one potrafia dopuki sam nie zacząłem ich używać, a też mam czarną perłę.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• Maru 123
                            RS
                            • 2008
                            • 4660

satoot napisał/a:
                            Czy zwykły płyn do naczyń, Ludwik, albo mydło?

znam takich co stosują proszek do prania :shock: :shock: :jaja :jaja
                            1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• zpluta
                              L&K
                              • 2008
                              • 1194

Najbardziej wkurzające jest jednak to, że w kilka godzin po takim pucowaniu samochód i tak już jest przykurzony albo ma jakieś ciapy od deszczu. Zwłaszcza jak ma kolor czarny - super elegancki po umyciu i nawoskowaniu a potem już tylko brudny.

Z tym myciem, to bym jednak jakiś umiar doradzał: to samochód jest dla nas a nie my dla samochodu. Służy głównie do przemieszczania się Sam staram się w miarę możliwości utrzymywać samochód w stanie względnej czystości ale wydawanie na kosmetykę dużych sum wydaje mi się przesadą.
                              :

Komentarz

• Marian 2
                                L&K
                                • 2007
                                • 1086
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • AQY 2.0 MPI 115 KM

Jest takie przysłowie/powiedzenie popularne wśród małolatów:
                                "częste mycie skraca życie, skóra się wyciera, i człowiek umiera". Ile w tym prawdy, trudno udowodnić.
                                Ja samochód myję dość gruntownie tylko raz w roku, po zimie. Wtedy wyłażą wszystkie wady, zadrapania i ubytki lakieru. Tak jest już od 10 lat. Po takim umyciu, i zadbaniu o zaprawki, przez następny rok nie przejmuję się niczym. Muszę stwierdzić, że jak do tej pory, stan lakieru i wygląd jest zadowalający. Możliwe, że jest to zasługa srebrnego koloru.
                                Do tego "jednorazowego" mycia używam proszku do prania, świetnie radzi z wszelkiego rodzaju tłustymi plamami i pozostałością po soli, a to z czym nie poradzi proszek do prania, usuwam za pomocą rozpuszczalnika benzynowego, lub nitro. Oczywiście jest póżnej długie i staranne płukanie strumieniem wody.
                                Wszystkie te szampony i kremy, uważam, że jest to wyrywanie pieniędzy od zachwyconych swoim samochodem użytkowników.

Komentarz

• Maru 123
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 4660

Zamieszczone przez zpluta
                                  to samochód jest dla nas a nie my dla samochodu
                                  każdy uważa inachej :wink: ja kocham swój samochodzik :serduszka:

Zamieszczone przez Marian 2
                                  Muszę stwierdzić, że jak do tej pory, stan lakieru i wygląd jest zadowalający
                                  dla Ciebie taki wystarczy a dla kogoś innego może być już tragiczny rzecz gustu...
                                  po zimie zalecam też przemyśleć dokładne umycie podwozia myjką z soli... :wink:
                                  1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Wszystkie te szampony i kremy, uważam, że jest to wyrywanie pieniędzy od zachwyconych swoim samochodem użytkowników.
                                    No to totalnie nie masz racji kolego. Zresztą jak możesz to wiedzieć skoro samochód myjesz raz do roku ??!!
                                    A zeby nie być gołosłownym to spójrz sobie w ten oto link a zobaczysz co potrafia drobre kosmetyki . Oto link: http://www.detailingworld.co.uk/foru...ad.php?t=37838
                                    Muszę stwierdzić, że jak do tej pory, stan lakieru i wygląd jest zadowalający
                                    Uwierz mi że nie jest Lakier masz cały w mikroryskach i kolistych zarysowaniach (tzw, swirlsach). Chcesz się przekonać?? Wjedz do garażu i oświetl np. maskę auta mocnym halogenowym światłem - zobaczysz jak porysowany jest Twój lakier

[ Dodano: Czw 12 Lut, 09 21:07 ]
                                    Zamieszczone przez zpluta
                                    Najbardziej wkurzające jest jednak to, że w kilka godzin po takim pucowaniu samochód i tak już jest przykurzony albo ma jakieś ciapy od deszczu. Zwłaszcza jak ma kolor czarny
                                    i od tego jest np. Quick detiler - w ciągu 10 min przywracasz zabezpieczonemu wczesniej lakierowi piękny stan
                                    A powiem ci że cały proces wykonany kosmetykami Mequiars wystarcza na ok. 1 miesiac. Nawet po jeździe po deszczy auto jest duuuużo czystsze w porównaniu z innymi. A co ciekawe wystarczy spłukac je tylko silnym strumeiniem wody i cały brud pięknie z niego spływa.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• Maru 123
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 4660

Big, A CZ\EGO UŻYWASZ DO ALU? BO SZCZERZE TO JESZCZE NIE MAM ZADNEGO PREPARATU MEQUIARSA... ops:
                                      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Big, A CZ\EGO UŻYWASZ DO ALU?
                                        Tego: Hot Rims All Wheel Cleaner i jestem bardzo zadowolony
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• Maru 123
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 4660

Big, faktycznie tak dobrze schodzi ten syf z klocków ham.?
                                          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Big, faktycznie tak dobrze schodzi ten syf z klocków ham.?
                                            No ja nie mam problemów i faktycznie schodzi

[ Dodano: Czw 12 Lut, 09 21:39 ]
                                            Aczkolwiek ja nie czekam aż spłynie tylko doczyszczam jeszcze szczotką
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• ufo
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1475
                                              • Octavia III combi (5E5)
                                              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Big
                                              Hot Rims All Wheel Cleaner i jestem bardzo zadowolony
                                              chciałbym tylko ostrzec, bo nie znam produktu, ale większość tych "czyścików" do felg zawierają środki żrące które, że tak powiem, żrą gumę czyli oponę. zbyt długie czekanie na efekt czystości, spotęguje zżeranie gumy. dlatego należy unikać takich środków lub odrazu spłukiwać czysta wodą albo też nie dopuścić do styku z oponą. a najlepiej kupować środki które nie zawierają tych "piekielnych" substancji.

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Zamieszczone przez ufo
                                                ale większość tych "czyścików" do felg zawierają środki żrące które, że tak powiem, żrą gumę czyli oponę
                                                Wiem, wiem, dlatego własnie używam Mequiars a nie jakichs marketowych wynalazków. Kiedys uzywałem kosmetyków IXTAR i tez były niezłe ale Mequiars do pięt nie dorastają
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• Arti_r1
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2626

Ja do czyszczenia i pielęgnowania swojego samochodu używam różnych produktów Meguiar's i jest bardzo zadowolony W okresie letnim myje samochód min.raz na tydzień Po zimie jest trochę pracy przy samochodzie,ale jak się już to zrobi to banan z twarzy nie znika Chyba że do pierwszego deszczu albo przykurzenia.Wtedy wystarczy myjka ciśnieniowa,spłukać i znów jest super.Albo jak powiedział kolega Big Quick detiler Lista czego ja używam do samochodu jest tu:

ale to i tak nie wszystko jeszcze hehe,w domu czekają Deep Crystal Step 1,Deep Crystal Step 2,Endurance High Gloss,NXT Generation Foam Tire Cleaner i parę innych jeszcze środków,aplikatorów i szmatek heh.
                                                  Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
                                                  Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

Pracuję...