HOKUS POKUS DETAILING

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • staraoctavia
    Elegance
    • 2013
    • 825

Poki co same zalegle relacje, ale roboty jest tyle, ze praktycznie nie ma czasu robic zdjec. Z gory przepraszamy, ze nie wszystkie etapy sa uwiecznione. Postaramy sie zrekompensowac, jak kiedys bedzie wiecej czasu.
    Ostatnia praca tyczyla sie bardzo fajnie OIII w swietnej konfiguracji - w nadwoziu kombi o bardzo wdziecznej barwie Topaz brown siedzial mocny diesel z napedem 4x4. Jakosc materialow, spasowanie, wyposazenie - skoda weszla w nowa ere
    Lakier w bardzo dobrym stanie, bo przebieg minimalny, wiec poki co valeting i na koniec lsp "po japosnsku"
    Z samym lakierem sie pracowalo dobrze, ale to juz nie to co stare vagi. lakier jak na niemca bardzo miekki - rosowal sie od fibry, nie tak jak japonczyk, ale miekki. Sama perla niesamowita, za kazdym razem auto wygladalo inaczej, kat patrzenia, kat i natezenie oswietlenia ukazywal cala rozpietosc tonalna - ma potencjal - prawie jak kameleon.

Po przyjezdzie:

Jak widac prix mial co robic, pora na nastepe cfantyki

Jesli byl jakis wosk - polegl

Zero ingow

Na szybach tez nic

Jak widac glowne defekty to swirlsy, holsy pare glebszych rys i slady po zabitych owadach - o dziwo brak zniszczen po guanie. Tym razem zestaw Scholl Concepts w akcji

Na szybko na kawalek maski Fusso

Widac roznice w ingach golym okiem (z czym porownanie - zgadujcie) - fusso miazdzy

wracamy do korekty

dokladnosc i dbalosc o detale to podstawa

zaprawka tylnego zderzaka - lakier dobrany idealnie - widac tylko "roznice w grubosci powloki"

Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• witachu
      L&K
      • 2011
      • 1319

wyszlo elegancko !

a tak z ciekawości to jaką myjkę używacie( marka i model) i jak wam sie sprawdza? bo ja przymierzam sie do zakupu Karchera i myslalem o K5.700
      OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
      (znajdź również na fb)

Komentarz

• staraoctavia
        Elegance
        • 2013
        • 825

Albo Karchera HD 15/5 albo K7.700 Jedna i druga ma juz swoje lata i dzialaja bez zarzutu.

Komentarz

• gusiak11
          L&K
          • 2013
          • 1362
          • Ford

najnowszy projekt

Kolega BIG proszony jest o nie udzielanie sie :wink:
          http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• witachu
            L&K
            • 2011
            • 1319

chyba nowy mundek to jest

(znajdź również na fb)

Komentarz

• staraoctavia
              Elegance
              • 2013
              • 825

Dokladnie tak, w extra kolorze.

Komentarz

• witachu
                L&K
                • 2011
                • 1319

to czekamy na relacje panowie

(znajdź również na fb)

Komentarz

• staraoctavia
                  Elegance
                  • 2013
                  • 825

Dla podgrzania atmosfery powiem tylko, ze bedzie bardzo grubo. Dzis zaraz po powloce byl szal, a powloka nawet do konca nie zwiazala, nie mowiac o pelnej krystalizacji, ktora poteguje efekt.
                  Stay tuned

Komentarz

• staraoctavia
                    Elegance
                    • 2013
                    • 825

mati8201 bardzo sie ciesze, ale dlaczego wklejasz to do naszego autorskiego watku?
                    Masz albo watek garazowy, albo dbanie o nasze skodinki...

Komentarz

• gusiak11
                      L&K
                      • 2013
                      • 1362
                      • Ford

Kolejnym samochodem goszczącym w HokusPoksuDetailing był Ford Mondeo MK IV. Auto z 2014r. z przebiegiem zaledwie 3500km. Plan pracy obejmował delikatną korektę lakieru oraz nałożenie powłoki kwarcowej z właścicielem ustaliliśmy C1 by Gtechniq. Odświeżenie środka… bo sprzątać to tam tylko trzeba było wycieraczkę pod nogami oraz nałożenie dressingu

Tym razem było komfortowo i bez ''napinki'' bo właściciel oddał auto już we wtorek więc mimo że obaj pracujemy a detailing to nasza pasja to mieliśmy sporo czasu na testy, i spokojną pracę

No więc zaczynam co to do nas przyjechało
                      no cóż ptak go nie polubił albo jak piszą na jednym z forów ptak leciał i jak zobaczył swoje odbicie to... ale odbicia to może później

Z garażu ‘’przyszło’’ ponad 800 zdjęć, tu nie wielki fragment szersza relacja oraz komentarz na BLOG

Komentarz

• Pixon
                        Rider
                        • 2013
                        • 541
                        • Fabia (NJ3)

Tak z ciekawości pół żartem / pół serio zapytam, czy po każdorazowym myciu/woskowaniu i tych całych zabiegach pielęgnacyjnych idziecie do szamana wioski żeby przeprowadzić rytuał odpędzenia DESZCZU?
                        Ja każdorazowo jak umyje auto i je nawoskuje, to na kolejny dzień pada :wink:

Jakimi środkami robiliście tapicerkę? Chce wypożyczyć Karchera w Łodzi i sobie uprać tapicerkę, bo mi fotel kierowcy już się nieco ubrudził.
                        Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• Mickul
                          RS
                          • 2010
                          • 2847

Jezu, piękny efekt! Ale mam kilka pytań.

Lakier jest fabrycznie taki gładki czy usuwaliście morkę?

Czy to jest zwykły pad do urządzenia RUPES czy jakiś specjalny?

Czym robiliście korektę? (Dobra, widzę Menzernę na ziemi :P)

Komentarz

• gusiak11
                            L&K
                            • 2013
                            • 1362
                            • Ford

Zamieszczone przez Mickul
                            Lakier jest fabrycznie taki gładki czy usuwaliście morkę
                            Przeanalizuj BLOG-a a bedzesz mial odp na to pytanie

Czy to jest zwykły pad do urządzenia RUPES czy jakiś specjalny
                            Jest to specjalny pad MF Rupesa

Czym robiliście korektę? (Dobra, widzę Menzernę na ziemi )
                            A czym my tego samochodu nie robiliśmy

Komentarz

• staraoctavia
                              Elegance
                              • 2013
                              • 825

Jezu, piękny efekt! Ale mam kilka pytań.

Lakier jest fabrycznie taki gładki czy usuwaliście morkę?

Lakier ma niestety spora more miejscami, ale nie usuwalismy jej

Czy to jest zwykły pad do urządzenia RUPES czy jakiś specjalny?

Jest to pad Rupesa polerujacy z MF

Obrazek

Czym robiliście korektę? (Dobra, widzę Menzernę na ziemi :P)
                              Korekta szla roznymi pastami/padami/maszynami na grubsze rysy nawet papier scierny.

Komentarz

• gusiak11
                                L&K
                                • 2013
                                • 1362
                                • Ford

Zamieszczone przez Pixon
                                Tak z ciekawości pół żartem / pół serio zapytam, czy po każdorazowym myciu/woskowaniu i tych całych zabiegach pielęgnacyjnych idziecie do szamana wioski żeby przeprowadzić rytuał odpędzenia DESZCZU?
                                szamana niestety jeszcze nie poznałem a co do deszczu tez tak mam najdalej na trzeci dzień pada

Zamieszczone przez Pixon
                                Jakimi środkami robiliście tapicerkę
                                Heavy Duty Carpet Cleaner bardzo dobry i wydajny środek

Komentarz

• Andoran
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 356

szaman by się przydał w poniedziałek znajomy odebrał A6 a nad Dąbrowa od wczoraj ulewy z gradem - dajcie znać chopy jak takowego znajdziecie, trza go przekupić
                                  gusiak11, staraoctavia,fajny pomysł z blogiem

Mondziu bardzo fajna robota, pogratulować :P
                                  My "Silver"
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=66739
                                  Pimpness Car Detailing - renowacja lakieru, pranie tapicerki, renowacja skóry, czyszczenie i konserwacja tapicerki skórzanej, renowacja reflektorów, powłoka kwarcowa, kompleksowe czyszczenie pojazdów.

Komentarz

• Mickul
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 2847

A ja mam pytanie jeszcze odnośnie Soft 99. Czy to jest wosk, na który naprawdę warto polować? (wczoraj dystrybutor wrzucił aż 10 sztuk na allegro i poszły w godzinę ) czy może lepiej poczekać aż "jednosezonowy" wosk się znudzi i kupić jakiś używany na giełdzie KA? :P

Komentarz

• Eidos71
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2050
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Mickul - poczytaj opinie i "testy" w necie (głównie na angielskojęzycznych forach). Generalnie wrażenia użytkowników są na "+" - dobra cena, efekt (w odniesieniu do innych sealantów) bardzo dobry, brak problemów z nakładaniem i polerowaniem (nie zasycha tak, jak Colli). Generalnie porównanie do FK wykazuje, że jest to równie dobry, jak nie deko lepszy wosk. Jeszcze jest mało wyników, odnośnie trwałości (praktycznie o tym wosku "pisze się" od stycznia b.r., choć o produktach tej firmy wpisy są już z 2007 r. (na starsze nie trafiłem). Ja wczoraj spóźniłem się parę minut z zakupem, ale dystrybutor poinformował mnie mailowo, że dzisiaj na portal Alle... trafi kolejna partia. Tylko aplikator dołączony do wosku jest podobno "do bani" - bardziej przypomina myjkę pod prysznic, niż np. "słoneczko" Megs'a.
                                      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• staraoctavia
                                        Elegance
                                        • 2013
                                        • 825

To moze ja wrzuce swoje 0,03 zlotego jako posiadacz i uzytkownik.
                                        Na poczatku zdementowalbym opinie, ze aplikator z zestawu jest do bani - jest inny niz sloneczka i bardziej przypomina TriColor, ale jest znacznie wygodniejszy w uzyciu i nie rysuje lakieru.
                                        Sam wosk, jak wosk - fajny selaent. Smierdzi, latwo sie naklada.
                                        Opinie na temat czy lepszy czy gorszy od switej trojcy, ciezko powiedziec.
                                        Obiektywnie trzeba podzielic maske na cztery czesci i zaaplikowac obok siebie Colli 476, Megsa #16, FK 1000 i Fusso wtedy mozna cos wyrokowac.
                                        Indywidualny import wychodzil okolo 130 zeta, tu sa w koncu znacznie taniej, ale za nowosc sie placi. W tej chwili jest spory boom a czy sie obroni tak jak Sonax bsd - czas pokaze.
                                        W 12 miesiecy w naszych warynkach nie wierze, ale jesli to beda 3 pelne dobre miesiace to uwazam, ze bedzie ok.

Komentarz

• Eidos71
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2050
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez staraoctavia
                                          W 12 miesiecy w naszych warynkach nie wierze, ale jesli to beda 3 pelne dobre miesiace to uwazam, ze bedzie ok.
                                          Ja również nie wierzę w "długowieczność" tego wosku. Jeżeli na dobrze przygotowanym lakierze (nie mówię o korekcie, tylko o właściwym oczyszczeniu i odtłuszczeniu) wytrzyma 3-4 miechy w zimowych warunkach - zajmie u mnie miejsce FK na najbliższą zimę (choć muszę się zdecydować, bo w kolejce czekają jeszcze nie przetestowane przeze mnie produkty DG (601 (lub 652) + (być może)105 + 111) i Colli 915. Dużo tego się zebrało, a wciąż korci do dokładania nowych. Pomijam okres "ciepłych dni" - w tym czasie na lakier idą woski naturalne (też zebrało się ich trochę i ciężko zdecydować, jaki kłaść, a okazje do robótek trafiają się tylko co 1-1,5 m-ca) :cry:
                                          Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                          MOJA FURKA

Komentarz

• Mickul
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 2847

Wrzucili, więc kupiłem.

Komentarz

• Eidos71
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2050
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ok. A więc biorę tylko dla siebie :wink:
                                              MOJA FURKA

Komentarz

• staraoctavia
                                                Elegance
                                                • 2013
                                                • 825

Niestety zdarzyl sie spory fuck up. wpadlem czesciowo do kanalu co spowodowalo defekt lustrzanki oraz kolana. W zwiazku z powyzszym czesc prac nie posiada dokumentacji fotograicznej - tak jak np ostatni czarny Seat Leon, Audi avant oraz Harley :evil:

Komentarz

• radekgw
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1182

Trzymam kciuki za kolano, aparat zawsze mozna nowy kupic
                                                  Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6626
                                                    • Volkswagen
                                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

gusiak11 jaka szkoda że mam tak daleko do Ciebie

Gratulacje, Świetna robota uchar
                                                    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

Pracuję...