HOKUS POKUS DETAILING

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Enriquez
    RS
    • 2009
    • 7685
    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez staraoctavia
    Myślę, że dla wszystkich chętnych możemy podać pewnego rodzaju ściągę:
    Oczywiście jako swego rodzaju żart
    Pozdrawiam
    Marcin

Komentarz

• gusiak11
      L&K
      • 2013
      • 1362
      • Ford

Zamieszczone przez Enriquez
      Oczywiście jako swego rodzaju żart

bo...???
      http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

5000 za komplet to chyba jednak żart. Nie umniejszając roboty jaką trzeba na to poświęcić.
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• gusiak11
          L&K
          • 2013
          • 1362
          • Ford

Zamieszczone przez Enriquez
          5000 za komplet to chyba jednak żart. Nie umniejszając roboty jaką trzeba na to poświęcić.
          Ja tu nie widze żadnego żartu jest to strona napisana przez bardzo poważna firmę zajmującą sie detailingiem ... chcąca ustandaryzować rynek. Wchodzisz na stronę i masz wszystko po kolei jakie auto co byś chciał robić i jakimi produktami.
          A jak sie skacze odrazu na wetsanding zabezpieczony crystal serum black noo to i cena musi być odpowiednia, skoro prawie połowę ceny zabiera samo CSB a pasty, a pady, a koszty pośrednie ...

Ale słyszałem tylko umkneło mi gdzie robią polerki po 300zl i to juz powłoką :szeroki_usmiech

Komentarz

• Enriquez
            RS
            • 2009
            • 7685
            • Superb III (3V3)

Hehe, dobrze słyszałeś - ponoć w Bełchatowie są tacy mistrzowie. Ktoś od Solla mi powiedział.
            Pozdrawiam
            Marcin

Komentarz

• damjanq
              Drive
              • 2011
              • 93
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez staraoctavia
              Myślę, że dla wszystkich chętnych możemy podać pewnego rodzaju ściągę:

http://poland.gtechniq.com/wycena/
              Dzięki za linka
              Damian

Sprzedam/Oddam

Komentarz

• staraoctavia
                Elegance
                • 2013
                • 825

Kolejna zaległa relacja, tym razem miejskiego wozidełka, żony mego kumpla ze szkolnej ławy. Citroen C3 w półautomatycznej skrzyni biegów, bogatym wyposażeniu i czarnym lakierze zdegradowanym niemalże do granic możliwości.
                Francuskie lakiery mają to do siebie, że nie są tak twarde jak niemieckie, a jak do tego dorzuci się czystą czerń oraz lata złych praktyk czyszczących mamy taki oto wynik.
                Z racji, że korekta i zabezpieczenie powłoką kwarcową miało być poniekąd niespodzianką dla właścicielki, tym bardziej starania o jak najlepszy wynik były uzasadnione.
                Jedyną drogą do wspaniałego wyglądu okazał się wetsanding - ilość oraz głębokość rys i wypiaskowania nie pozostawiały innej możliwości, a że grubość powłoki lakierniczej pozwalała na taki zabieg zabraliśmy się do dzieła.
                Jak zwykle miłego oglądania:

Citroen zawitał w takim stanie

Wieloetapowy proces mycia zaczęliśmy jak zwykle od "oprysków"

Piana od APP - tradycyjnie u nas.

Po spłukaniu

Słońce już zaszło

Ręcznie mycie

Po reszcie zabiegów wjazd do garażu i czas na inspekcję - jest FATALNIE

Sprawdzamy jak cięcie na miękkim francuskim lakierze

Jak widać bez rewelacji, więc szlifujemy na mokro

Powierzchnia po wetsandingu

Jakieś fotki do relacji

Czas odzyskać blask

Postaraliśmy się również zająć wgnieceniami

Na szczęście nie wszystkie elementy wymagały szlifowania, na niektórych wystarczyło cięcie

Jak widać nie brakowało "grubych tematów"

Były różne "kwiatki"

Hokus Pokus

Dzięki za poświęcony czas.
                Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• Lukii
                  Rider
                  • 2015
                  • 562

Fajnie to wam idzie. Lakier był grubo sciuchany a potem taki efekt
                  Lukii

Mój Brokuł

Komentarz

• gusiak11
                    L&K
                    • 2013
                    • 1362
                    • Ford

Początek nowego roku zaczął się hiszpańskim temperamentem na zabezpieczenie przyjechał nowy Seat Leon X-PERIENCE w białym perłowym lakierze. Lakier był w ogólnym niezłym stanie jeśli chodzi o rysy, ale posiadał nie zdjętą powłokę zabezpieczająca nakładaną do transportowania.
                    Po dokładnym myciu, wraz z dekontaminacją, deironizacją... przystąpiliśmy do korekty lakieru, która została zakończona myciem i odtłuszczaniem przy pomocy Panel Wipe oczywiście od GTechniqa
                    Tak przygotowana powierzchnia została zabezpieczona zestawem powłok od GTechniqa w postaci C1 + EXOv2.
                    Czyszczenie i zabezpieczanie skór zestawem Meguiars, reszta wnętrza, koła i hydrofobizacja szyb - czyli standardowo.
                    Miłego oglądania:

W takim stanie przyjechał

IronX w akcji

Statham pojechał na wakacje więc zatrudniliśmy Ziutka Gumiaka do pomocy - ciągle coś sprawdzał w necie...

Jak widać jednak z powierzonych zadań wywiązał się wzorowo

Na wszelki wypadek odtłuszczanie lakieru

Dekontamincajca chemiczna 2000km, zima a taki zaciapany…egh polskie drogi…

Elementy przygotowane do polerowana piano balck

Po związaniu i utwardzeniu powłok zrobiliśmy kilka zdjęć w plenerze, na szczęście pogoda dopisała

Nawet biały może mieć odbicia

I na koniec wlepka

w wrześniu ub. stałem sie posiadaczem klasyka MK1, nie będę sie rozpisywał co to, po co itd... bo to nie ten dział, natomiast co jakiś czas między relacjami z pracy w "ghost garage" postaram sie wrzucić co tam u golfa a`propos detailingu słychać.
                    To może tyle tytułem wstępu... korzystając że zima chwilowo o nas zapomniała była okazja go umyć....

Idąc za ciosem... no samo mycie... mało to detailngowe... do garażu z nim

niestety mankamentów na lakierze nei brakuje... tu zgazowanie tam szpachla tu wżer

Musi sie bliżęj spotkać z lakiernikiem niestety ... ale cos sie dało to troszkę podpolerowałem

i na to wosk ... jedenz trwalszych na rynku M&16 od megsa

no i to co najfajniejsze w woskowaniu kropelki

Środek też nie wiem kiedy widził odkurzacz i APC ...

pierwsza fibra była świeżo popraniu dodam

druga

Wykończone NL od PB wygląda dobrze ... niestety nie mam foty... :blush:

Odrazu zaznaczam auto nie bylo poddane pełnej korekcie a takiemu tam odświeżeniu i nawoskowaniu, nie ma sesu się nad nim pastwić bo i tak będzie szedł do malowania, kolega z którym wspópracuje stwierdził że nawet wosku szkoda...

Komentarz

• Eidos71
                      RS
                      • 2011
                      • 2050
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Seat - robota , choć lakier nie był zorany, więc i korekta nie musiała chyba być pełna (ograniczyliście się tylko do usunięcia swirli pastą wykończeniową)...?
                      A Golf faktycznie - do lakierowania... Osobiście nie chciałoby mi się nic robić przy jego lakierze, skoro całe nadwozie ma być lakierowane... No, chyba że potraktowałbym karoserię przed lakierowaniem jako "królika doświadczalnego" i sprawdzał kombinacje past i padów :szeroki_usmiech Ale Golf ogólnie fajny - klasyk, który (po wymuskaniu go pod względem wizualnym i technicznym) da kupę "fanu i szpanu"
                      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• gusiak11
                        L&K
                        • 2013
                        • 1362
                        • Ford

Zamieszczone przez Eidos71
                        więc i korekta nie musiała chyba być pełna (ograniczyliście się tylko do usunięcia swirli pastą wykończeniową)...?
                        Jeśli mogę pozostawmy to w temacie KNOW HOW

Osobiście nie chciałoby mi się nic robić przy jego lakierze
                        Tak... pójdzie do lakierowania ale nie jutro ani w poniedziałek... on nie miał pełnej korekty a takie tam odświeżenie tylko zamiast HDC poszło M101 i mikrofibra ale... nie było cięcia do końca bo jak wszyscy mówią nie ma to sensu a jakiegoś looku tam dostał

Komentarz

• Enriquez
                          RS
                          • 2009
                          • 7685
                          • Superb III (3V3)

Co tu dużo pisać - "outstanding dżob done!"
                          Pewnie mało komentarzy w tym wątku, bo reszta nie może oddechu złapać z wrażenia
                          Pozdrawiam
                          Marcin

Komentarz

• koper009
                            Rider
                            • 2013
                            • 282

mam jeden komentarz... dlaczego tak daleko mieszkacie ?!!!!
                            180 powodów do uśmiechu - RS Batman

Komentarz

• gusiak11
                              L&K
                              • 2013
                              • 1362
                              • Ford

Zamieszczone przez koper009
                              mam jeden komentarz... dlaczego tak daleko mieszkacie
                              Daleko.... to wszystko jest kwestia umowna

Był juz kolega z Belgii, dwa razy byli znajomi ze Szwajcarii, Kolega z Pragi zrobił sobie wycieczkę wiec... Gotham (gdzie kolwiek to jest) napewno jest bliżej

Komentarz

• koper009
                                Rider
                                • 2013
                                • 282

Gotam gdzies w kuj-pom :P
                                co ja bym miał tam robić 2-3 dni u was ? jak bym chciał auto dać do zrobienia
                                :P
                                180 powodów do uśmiechu - RS Batman

Komentarz

• gusiak11
                                  L&K
                                  • 2013
                                  • 1362
                                  • Ford

Zamieszczone przez koper009
                                  co ja bym miał tam robić 2-3 dni u was ?
                                  Lublin ladne miasto... A okolica tez calkime ciekawa... Nie masz auta... Sprawa do ogarniecia ????

Komentarz

• Eidos71
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2050
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez gusiak11
                                    on nie miał pełnej korekty a takie tam odświeżenie tylko zamiast HDC poszło M101 i mikrofibra ale... nie było cięcia do końca
                                    To lightowo też nie było - skoro M101 z MF I jedynie po 101-ce (bez żadnego finiszu) tak wyglądał lakier ? No, no...
                                    Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                    MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• gusiak11
                                      L&K
                                      • 2013
                                      • 1362
                                      • Ford

I jedynie po 101-ce (bez żadnego finiszu) tak wyglądał lakier ? No, no...

No skromnie nie chwaląc się .... kilkadziesiąt h pracy w rekach jest...

Komentarz

• Lukii
                                        Rider
                                        • 2015
                                        • 562

Profi robota jak zawsze
                                        MKI myśle że po lakierze nabierze dopiero "głębi" koloru po zabezpieczeniu odpowiednimi kosmetykami - Fajna fura.

Ps. Czy te plastiki między szybami w Seacie to też zwykłym woskiem robicie czy jakimś specjalnym?
                                        Mam to u siebie w skodzie potwornie porysowane a samochód nawet roku nie ma.
                                        Mam jakieś woski McG i Zymola ale nie wiem czy tym działać czy coś jeszcze dokupić.
                                        O ile odp to nie tajemnica
                                        Lukii

Mój Brokuł

Komentarz

• gusiak11
                                          L&K
                                          • 2013
                                          • 1362
                                          • Ford

Zamieszczone przez Lukii
                                          Czy te plastiki między szybami w Seacie to też zwykłym woskiem robicie czy jakimś specjalnym?
                                          Mam to u siebie w skodzie potwornie porysowane a samochód nawet roku nie ma.
                                          To jest takie g.... ze nie wiem po co to w ogóle montują jak widać na tym przykładzie auto 2000km raz myte na myjni ręcznej raz na bezdotyku i już takie rysy dużo lepiej po czasie wygląda jak w skodzie o2 lakier w tym miejscu.

Co do pytania... zostało to wypolerowane a potem jak całe auto pokryte powłoką kwarcową, wosk... można trochę przysłoni rysy trochę nada looku ale to było by na tyle.
                                          Specjalnych wosków do piano black nie widziałem ale może coś jest... trzeba by poszukać

Komentarz

• Lukii
                                            Rider
                                            • 2015
                                            • 562

Dzięki za info.
                                            Pobawie się w wolnej chwili tym co mam w garażu i tyle.

Co do jakości tego plastiku to nie ma o czym mówić. Już przy odbiorze były rysy.
                                            Mój samochód tylko raz widział automat i to tekstylny a tak to ręczne mycie i głownie samodzielne a wygląda to dramatycznie.
                                            Najlepsze to są te czarne matowe folie - nie rysują się a zawsze lepiej wygląda niż zwykły lakier.
                                            Lukii

Mój Brokuł

Komentarz

• kateer
                                              Drive
                                              • 2015
                                              • 56
                                              • Octavia I combi (1U5)
                                              • AUQ 1.8 20VT 180 KM

widziałem wczoraj tego leona pod litewski w lbn
                                              O1VRS

Komentarz

• gusiak11
                                                L&K
                                                • 2013
                                                • 1362
                                                • Ford

Kolejne auto w tym roku, tym razem ''domowe'' rodzinne kombi, auto zaczęło już 5ty rok życia przejechało ponad 85tyś i mieszka pod chmurką. Od momentu wyjechania z salonu jest zabezpieczoną powłoką kwarcową, większość powłok wytrzymuje średnio ok 2 lata więc przyszedł czas na 3-ci raz.

Zimy nie ma ale syfu na ulicach nie brakuje jak widać

Piana....

W ''klinice światła'' widać... że warto inwestować w zabezpieczenie samochodu, poza lekkimi hologramami stan lakieru jest bardzo dobry

Jakieś delikatne ryski ale znalezienie ich nie było łatwe

Ponieważ nie wiadomo gdzie ile powłoki zostało profilaktyka nie zaszkodzi

Coś tam jeszcze na drzwiach wyszło ...

typowy bałagan po polerce maszynami DA

Po 4 latach znalazło sie kilka ubytków powłoki lakierniczej, trzeba było dobrać "3 krople"

Jeszcze nie skończone a już są odbicia

wspomniane wcześniej defekty

Lakier po korekcie gotowy na położenie powłoki

Element którego nawet powłoka nie chroni

po kilku minutach pracy

Czas na powłokę

Fajna oleista konsystencja i praktycznie brak zapachu

Niestety wady jasnego środka

Ale i z tym sobie radzimy

Odbicia po wykrystalizowaniu powłoki

I kilka ujęć z pleneru... pogoda dopisała

i ujęcie okiem kolegi staraoctavia,

A tak prezentowało sie auto po m-c, przed i po myciu

Komentarz

• Lukii
                                                  Rider
                                                  • 2015
                                                  • 562

Zajebiście jak zawsze

Pytanie - czy przy glinkowaniu moża używać Mc Guiersa Quick Polish jako poślizg czy nie?
                                                  Lukii

Mój Brokuł

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                                    Rider
                                                    • 2014
                                                    • 284
                                                    • Octavia III combi (5E5)
                                                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Świetna robota
                                                    Najlepszy dowód na to że warto zabezpieczyć samochód powłoką

Lukii, ja nie kojarzę takiego produktu Meguiar's. Sprawdź jeszcze raz nazwę
                                                    DetailerShop.pl Poznań - Profesjonalne kosmetyki samochodowe
                                                    https://www.facebook.com/DetailingShopPoznan
                                                    http://allegro.pl/my_page.php?uid=36933472

Komentarz

Pracuję...