5000 za komplet to chyba jednak żart. Nie umniejszając roboty jaką trzeba na to poświęcić.
Ja tu nie widze żadnego żartu jest to strona napisana przez bardzo poważna firmę zajmującą sie detailingiem ... chcąca ustandaryzować rynek. Wchodzisz na stronę i masz wszystko po kolei jakie auto co byś chciał robić i jakimi produktami.
A jak sie skacze odrazu na wetsanding zabezpieczony crystal serum black noo to i cena musi być odpowiednia, skoro prawie połowę ceny zabiera samo CSB a pasty, a pady, a koszty pośrednie ...
Ale słyszałem tylko umkneło mi gdzie robią polerki po 300zl i to juz powłoką :szeroki_usmiech
Kolejna zaległa relacja, tym razem miejskiego wozidełka, żony mego kumpla ze szkolnej ławy. Citroen C3 w półautomatycznej skrzyni biegów, bogatym wyposażeniu i czarnym lakierze zdegradowanym niemalże do granic możliwości.
Francuskie lakiery mają to do siebie, że nie są tak twarde jak niemieckie, a jak do tego dorzuci się czystą czerń oraz lata złych praktyk czyszczących mamy taki oto wynik.
Z racji, że korekta i zabezpieczenie powłoką kwarcową miało być poniekąd niespodzianką dla właścicielki, tym bardziej starania o jak najlepszy wynik były uzasadnione.
Jedyną drogą do wspaniałego wyglądu okazał się wetsanding - ilość oraz głębokość rys i wypiaskowania nie pozostawiały innej możliwości, a że grubość powłoki lakierniczej pozwalała na taki zabieg zabraliśmy się do dzieła.
Jak zwykle miłego oglądania:
Citroen zawitał w takim stanie
Wieloetapowy proces mycia zaczęliśmy jak zwykle od "oprysków"
Piana od APP - tradycyjnie u nas.
Po spłukaniu
Słońce już zaszło
Ręcznie mycie
Po reszcie zabiegów wjazd do garażu i czas na inspekcję - jest FATALNIE
Sprawdzamy jak cięcie na miękkim francuskim lakierze
Jak widać bez rewelacji, więc szlifujemy na mokro
Powierzchnia po wetsandingu
Jakieś fotki do relacji
Czas odzyskać blask
Postaraliśmy się również zająć wgnieceniami
Na szczęście nie wszystkie elementy wymagały szlifowania, na niektórych wystarczyło cięcie
Początek nowego roku zaczął się hiszpańskim temperamentem na zabezpieczenie przyjechał nowy Seat Leon X-PERIENCE w białym perłowym lakierze. Lakier był w ogólnym niezłym stanie jeśli chodzi o rysy, ale posiadał nie zdjętą powłokę zabezpieczająca nakładaną do transportowania.
Po dokładnym myciu, wraz z dekontaminacją, deironizacją... przystąpiliśmy do korekty lakieru, która została zakończona myciem i odtłuszczaniem przy pomocy Panel Wipe oczywiście od GTechniqa
Tak przygotowana powierzchnia została zabezpieczona zestawem powłok od GTechniqa w postaci C1 + EXOv2.
Czyszczenie i zabezpieczanie skór zestawem Meguiars, reszta wnętrza, koła i hydrofobizacja szyb - czyli standardowo.
Miłego oglądania:
W takim stanie przyjechał
IronX w akcji
Statham pojechał na wakacje więc zatrudniliśmy Ziutka Gumiaka do pomocy - ciągle coś sprawdzał w necie...
Jak widać jednak z powierzonych zadań wywiązał się wzorowo
Na wszelki wypadek odtłuszczanie lakieru
Dekontamincajca chemiczna 2000km, zima a taki zaciapany…egh polskie drogi…
Elementy przygotowane do polerowana piano balck
Po związaniu i utwardzeniu powłok zrobiliśmy kilka zdjęć w plenerze, na szczęście pogoda dopisała
Nawet biały może mieć odbicia
I na koniec wlepka
w wrześniu ub. stałem sie posiadaczem klasyka MK1, nie będę sie rozpisywał co to, po co itd... bo to nie ten dział, natomiast co jakiś czas między relacjami z pracy w "ghost garage" postaram sie wrzucić co tam u golfa a`propos detailingu słychać.
To może tyle tytułem wstępu... korzystając że zima chwilowo o nas zapomniała była okazja go umyć....
Idąc za ciosem... no samo mycie... mało to detailngowe... do garażu z nim
niestety mankamentów na lakierze nei brakuje... tu zgazowanie tam szpachla tu wżer
Musi sie bliżęj spotkać z lakiernikiem niestety ... ale cos sie dało to troszkę podpolerowałem
i na to wosk ... jedenz trwalszych na rynku M&16 od megsa
no i to co najfajniejsze w woskowaniu kropelki
Środek też nie wiem kiedy widził odkurzacz i APC ...
pierwsza fibra była świeżo popraniu dodam
druga
Wykończone NL od PB wygląda dobrze ... niestety nie mam foty... :blush:
Odrazu zaznaczam auto nie bylo poddane pełnej korekcie a takiemu tam odświeżeniu i nawoskowaniu, nie ma sesu się nad nim pastwić bo i tak będzie szedł do malowania, kolega z którym wspópracuje stwierdził że nawet wosku szkoda...
Seat - robota , choć lakier nie był zorany, więc i korekta nie musiała chyba być pełna (ograniczyliście się tylko do usunięcia swirli pastą wykończeniową)...?
A Golf faktycznie - do lakierowania... Osobiście nie chciałoby mi się nic robić przy jego lakierze, skoro całe nadwozie ma być lakierowane... No, chyba że potraktowałbym karoserię przed lakierowaniem jako "królika doświadczalnego" i sprawdzał kombinacje past i padów :szeroki_usmiech Ale Golf ogólnie fajny - klasyk, który (po wymuskaniu go pod względem wizualnym i technicznym) da kupę "fanu i szpanu"
Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne. MOJA FURKA
więc i korekta nie musiała chyba być pełna (ograniczyliście się tylko do usunięcia swirli pastą wykończeniową)...?
Jeśli mogę pozostawmy to w temacie KNOW HOW
Zamieszczone przez Eidos71
Osobiście nie chciałoby mi się nic robić przy jego lakierze
Tak... pójdzie do lakierowania ale nie jutro ani w poniedziałek... on nie miał pełnej korekty a takie tam odświeżenie tylko zamiast HDC poszło M101 i mikrofibra ale... nie było cięcia do końca bo jak wszyscy mówią nie ma to sensu a jakiegoś looku tam dostał
mam jeden komentarz... dlaczego tak daleko mieszkacie
Daleko.... to wszystko jest kwestia umowna
Był juz kolega z Belgii, dwa razy byli znajomi ze Szwajcarii, Kolega z Pragi zrobił sobie wycieczkę wiec... Gotham (gdzie kolwiek to jest) napewno jest bliżej
Profi robota jak zawsze
MKI myśle że po lakierze nabierze dopiero "głębi" koloru po zabezpieczeniu odpowiednimi kosmetykami - Fajna fura.
Ps. Czy te plastiki między szybami w Seacie to też zwykłym woskiem robicie czy jakimś specjalnym?
Mam to u siebie w skodzie potwornie porysowane a samochód nawet roku nie ma.
Mam jakieś woski McG i Zymola ale nie wiem czy tym działać czy coś jeszcze dokupić.
O ile odp to nie tajemnica
Czy te plastiki między szybami w Seacie to też zwykłym woskiem robicie czy jakimś specjalnym?
Mam to u siebie w skodzie potwornie porysowane a samochód nawet roku nie ma.
To jest takie g.... ze nie wiem po co to w ogóle montują jak widać na tym przykładzie auto 2000km raz myte na myjni ręcznej raz na bezdotyku i już takie rysy dużo lepiej po czasie wygląda jak w skodzie o2 lakier w tym miejscu.
Co do pytania... zostało to wypolerowane a potem jak całe auto pokryte powłoką kwarcową, wosk... można trochę przysłoni rysy trochę nada looku ale to było by na tyle.
Specjalnych wosków do piano black nie widziałem ale może coś jest... trzeba by poszukać
Dzięki za info.
Pobawie się w wolnej chwili tym co mam w garażu i tyle.
Co do jakości tego plastiku to nie ma o czym mówić. Już przy odbiorze były rysy.
Mój samochód tylko raz widział automat i to tekstylny a tak to ręczne mycie i głownie samodzielne a wygląda to dramatycznie.
Najlepsze to są te czarne matowe folie - nie rysują się a zawsze lepiej wygląda niż zwykły lakier.
Kolejne auto w tym roku, tym razem ''domowe'' rodzinne kombi, auto zaczęło już 5ty rok życia przejechało ponad 85tyś i mieszka pod chmurką. Od momentu wyjechania z salonu jest zabezpieczoną powłoką kwarcową, większość powłok wytrzymuje średnio ok 2 lata więc przyszedł czas na 3-ci raz.
Zimy nie ma ale syfu na ulicach nie brakuje jak widać
Piana....
W ''klinice światła'' widać... że warto inwestować w zabezpieczenie samochodu, poza lekkimi hologramami stan lakieru jest bardzo dobry
Jakieś delikatne ryski ale znalezienie ich nie było łatwe
Ponieważ nie wiadomo gdzie ile powłoki zostało profilaktyka nie zaszkodzi
Coś tam jeszcze na drzwiach wyszło ...
typowy bałagan po polerce maszynami DA
Po 4 latach znalazło sie kilka ubytków powłoki lakierniczej, trzeba było dobrać "3 krople"
Jeszcze nie skończone a już są odbicia
wspomniane wcześniej defekty
Lakier po korekcie gotowy na położenie powłoki
Element którego nawet powłoka nie chroni
po kilku minutach pracy
Czas na powłokę
Fajna oleista konsystencja i praktycznie brak zapachu
Niestety wady jasnego środka
Ale i z tym sobie radzimy
Odbicia po wykrystalizowaniu powłoki
I kilka ujęć z pleneru... pogoda dopisała
i ujęcie okiem kolegi staraoctavia,