Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Verba
    Classic
    • 2013
    • 34

Jak dla mnie największym minusem SII 1.4 TSI jest brak możliwości zamówienia podgrzewanej przedniej szyby, gdyby nie to, to bym się nie zastanawiał, a tak to dalej muszę kombinować jaką wersję OIII wybrać.
    Jak myślicie czy OIII 1.2 TSI 105 będzie jakoś jechać na 17" kołach? Interesuję mnie tylko wersja elegance, a tam w standardzie są te bydlaki

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez Verba
      największym minusem SII 1.4 TSI jest brak możliwości zamówienia podgrzewanej przedniej szyby
      :shock:
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• yogi_at_pozen
        Rider
        • 2011
        • 418

Zamieszczone przez Verba
        Jak dla mnie największym minusem SII 1.4 TSI jest brak możliwości zamówienia podgrzewanej przedniej szyby, gdyby nie to, to bym się nie zastanawiał, a tak to dalej muszę kombinować jaką wersję OIII wybrać.
        +1, jeden z najlepszych dodatkow jaki mogli dodac do oferty O3

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez Verba
          Jak dla mnie największym minusem SII 1.4 TSI jest brak możliwości zamówienia podgrzewanej przedniej szyby
          Naprawdę tak jest ? Kurcze, a jakie znaczenie dla tej opcji ma poj. silnika?
          Czarny Elegance

Komentarz

• yogi_at_pozen
            Rider
            • 2011
            • 418

Zamieszczone przez Big
            Zamieszczone przez Verba
            Jak dla mnie największym minusem SII 1.4 TSI jest brak możliwości zamówienia podgrzewanej przedniej szyby
            Naprawdę tak jest ? Kurcze, a jakie znaczenie dla tej opcji ma poj. silnika?
            slinik zadnego znaczenia nie ma ale juz "SII" tak... o ile mi wiadomo

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Zamieszczone przez yogi_at_pozen
              Nie rozumiem. No przeciez dla innych silników w S II opcja podgrzewanej przedniej szyby jest dostepna.
              Czarny Elegance

Komentarz

• yogi_at_pozen
                Rider
                • 2011
                • 418

Zamieszczone przez Big
                Nie rozumiem. No przeciez dla innych silników w S II opcja podgrzewanej przedniej szyby jest dostepna.
                dlatego napisalem "o ile mi wiadomo"
                w takim razie uderze z innej strony: "SII 1.4TSI" ma znaczenie bo zdaje sie wyjdziemy poza budzet 70k o ktorym od 2+ stron rozmiawamy - ma nadzieje ze teraz jest dobrze

Komentarz

• Seed
                  Elegance
                  • 2010
                  • 875
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez marlej108
                  1. Superb 1.4 tsi Ambition limuzyna
                  2. Octavia 1.4 tsi Elegance limuzyna
                  Ad1. stara konstrukcja z wadliwym silnikiem (i za slabym do tego auta)
                  Ad2. Nowa konstrukcja z silnikiem zaprojektowanym od nowa - pozbawionym wad wieku dzieciecego

Wybor jest oczywisty
                  KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Enriquez
                    RS
                    • 2009
                    • 7685
                    • Superb III (3V3)

Ad2. Nowa konstrukcja z silnikiem zaprojektowanym od nowa - pozbawionym wad wieku dzieciecego
                    heh... jasne pożyjemy zobaczymy
                    Pozdrawiam
                    Marcin

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

w takim razie uderze z innej strony: "SII 1.4TSI" ma znaczenie bo zdaje sie wyjdziemy poza budzet 70k o ktorym od 2+ stron rozmiawamy - ma nadzieje ze teraz jest dobrze
                      :?: :?: ale o co chodzi ??
                      Czarny Elegance

Komentarz

• yogi_at_pozen
                        Rider
                        • 2011
                        • 418

Zamieszczone przez Big
                        :?: :?: ale o co chodzi ??
                        jesli sie jeszcze nie pogubilem w tym watku i jego ostatnich 2-3 stronach, to ktos rzucil haslo "kupie Skode za 70k", pojawily sie dwie rozwazane opcje O3 i SII, oba z 1.4TSI, potem nastepuje kilka postow Twojego i Marleja przekrzykiwania siebie nawzajem ze "sie da albo sie nie da", a na koncu ktos podrzucil haslo ze argumentem za wzieciem O3 bylaby podgrzewana szyba, ktora mozna do O3 domowic, a SII z silnikiem 1.4TSI jak juz wspomniales takiej opcji nie daje. i o to chodzi.

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

yogi_at_pozen, ale temat niedostępności podgrzewanej przedniej szyby przy silniku 1.4 TSI, to juz osobna sprawa i zasygnalizował to kolega Verba,. Takze S II kombi do 70 tys i brak mozliwości zamówienia podgrzewanej przedniej szyby przy silniku 1.4 to 2 zupełnie osobne wątki w tym temacie.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• yogi_at_pozen
                            Rider
                            • 2011
                            • 418

Zamieszczone przez Big
                            yogi_at_pozen, ale temat niedostępności podgrzewanej przedniej szyby przy silniku 1.4 TSI, to juz osobna sprawa i zasygnalizował to kolega Verba,. Takze S II kombi do 70 tys i brak mozliwości zamówienia podgrzewanej przedniej szyby przy silniku 1.4 to 2 zupełnie osobne wątki w tym temacie.
                            osobne i nie osobne - dla mnie, majac wczesniej w Fordzie podgrzewana szybe - wlasnie ta szyba jest takim samym "must-have" jak dla wiekszosci klimatyzacja czy radio.
                            oczywiscie nikomu nie patrze w kieszen i do portfela, kazdy kupi co bedzie chcial i na co go bedzie stac, ale skoro "doradzamy" co brac to chcialem tym swoim "+1" do postu o podgrzewanej szybie dac sygnal ze jest nas wiecej lubiacych choc bardziej moze pasuje tu zdanie "doceniajacych walory uzytkowe", podgrzewanej przedniej szyby

wiec jesli rozwazamy zakup O3 lub SII, to dajmy szanse wziac kazdy argument do reki a nie tylko "1.4 nie bo muł, wez 1.8" albo "sraj na biede kup pan wypas".

Komentarz

• ketivv
                              L&K
                              • 2011
                              • 1155

Zamieszczone przez Enriquez
                              HHC działa tylko na wzniesieniach
                              AutoHold działa zawsze i nie odpuszcza po tych 2-3 sekundac
                              HHC to wspomaganie ruszania na wzniesieniach

AutoHold to automatyczny hamulec postojowy

wa różne systemy, HHC działa na wszystkie 4 koła chwilowo, AutoHold na oś tylną dokładnie jak zaciągnięcie ręcznego stąd wymagany elektromechaniczny hamulec postojowy.

w Yeti z DSG HHC trzyma parę sekund i po czym puszcza ciśnienie w całym układzie hamulcowym (dokładnie jak przytrzymanie hamulca zasadniczego w trakcie ruszania pod górę) nie może działać dłużej bo system musiałby sobie cały czas wytwarzać odpowiednie ciśnienie w układzie hamulcowym
                              jest to programowe rozwinięcie ESP

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

osobne i nie osobne - dla mnie, majac wczesniej w Fordzie podgrzewana szybe - wlasnie ta szyba jest takim samym "must-have" jak dla wiekszosci klimatyzacja czy radio.
                                A to nie podlaga żadnej watpliwości. Miałem pogrzewana przednia szybę w Lagunie I ph II i mam obecnie w SII i jest to genialna sprawa.
                                Czarny Elegance

Komentarz

• orzel720
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 2268
                                  • Superb III (3V3)

Jestem z powrotem po zaledwie godzinie i widzę się dzieje :shock:

Soł, Jeszcze raz podaję minimum i konieczne warunki (z wykrzyknikiem):

- SII Kombi! metallic czarny! +pakiet FRESH +dodatki za 800zł. Danielcio daje mi ją za 68900 brutto (po upuście 1500zł jaki mam od Skody, ew przedł gw do 4 lat/120 000km)
                                  Ewentualnie 1.8TSI i wtedy dopłata o wartość ~7200 zł czyli 68900+7200zł= 76100zł (na marginesie moja poprzednia OII 1.9 2008 przed liftem, Elegance, metallic, ESP kosztowała 78000zł...)

Teraz pytania na które proszę uprzejmie Was o odpowiedzi jeśli możecie udzielić:
                                  1. Czy ktoś ma wiedzę, dostęp do takiego auta w bardziej atrakcyjnej cenie? (Marlej widzę że masz jakies oferty może masz jakieś specjalne? )
                                  2. Jeśli Ambition wyjdzie niewiele więcej to też rozważę...
                                  2. jaką OIII kupię zakładając, że będzie już kombi (czyli za dopłatą przyjmujmy: 3500zł).
                                  3. Kiedy będzie lifting SII? Bo może warto poczekać? Albo na wyprzedaże 2013?
                                  4. Ostateczny limit jaki mogę przewidzieć na auto to do 80 000zł brutto - nie wiecej i basta.

I Panie i Panowie spokojnie proszę o konstruktywne posty - dziękuję bardzo za rady i pomoc

A w ogóle to www skody ma wtopę:
                                  zamiast cennika SII Combi jest LK
                                  http://www.skoda-auto.pl/models/SuperbCombi/Cenniki :szeroki_usmiech

Komentarz

• andriu21tg
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2008
                                    • 1499

Zamieszczone przez WIELKIBONGO
                                    andriu21tg, to chyba niemozliwe :roll:
                                    możliwe, możliwe ja tak mam w VII super funkcja !. A tak poza tematem obdzwoniłem 5 salonów na śląsku i żaden niema Superba 1,8 do jazdy testowej. :idea:

Komentarz

• orzel720
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 2268
                                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez andriu21tg
                                      A tak poza tematem obdzwoniłem 5 salonów na śląsku i żaden niema Superba 1,8 do jazdy testowej. :idea:
                                      heh w Krakowie też żadnej benzyny dziś dzwonili ze Skody i chcieli mnie umówić na próbną ale same TDI a tego nie chcę.

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Zamieszczone przez orzel720
                                        2. Jeśli Ambition wyjdzie niewiele więcej to też rozważę...
                                        Tak też bym proponował.
                                        jaką OIII kupię zakładając, że będzie już kombi (czyli za dopłatą przyjmujmy: 3500zł).
                                        Jeśli masz budzet do 80 tys zł to myslę ze spokojnie kupisz O III kombi 1.4 TSi w wersji elegance.
                                        Kiedy będzie lifting SII? Bo może warto poczekać? Albo na wyprzedaże 2013?
                                        S II FL ma byc pokazany we wrześniu 2013 r. na salonie we Frankfurcie. Sprzedaz pewnie zacznie się na pocz. października 2013 r. Tak wiec jeśli chodzi o wyprzedaz rocznika to raczej nie bedzie juz ona dotyczyła obecnych S II tylko S II FL., które zapewne będą miały inne - wyższe - ceny.
                                        Ostateczny limit jaki mogę przewidzieć na auto to do 80 000zł brutto - nie wiecej i basta.
                                        No i za to powinieneś kupić S II kombi 1.8 TSI w wersji Family, która ma praktycznie wszystko co do życia potrzebne.
                                        Radio Bolero dokupisz sobie albo u Danielcia albo na allegro za 800 zł.
                                        [ Dodano: Czw 21 Mar, 13 11:18 ]
                                        Zamieszczone przez andriu21tg
                                        A tak poza tematem obdzwoniłem 5 salonów na śląsku i żaden niema Superba 1,8 do jazdy testowej.
                                        Zapraszam do Lublina. Udostepnię swojego :twisted:
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 4976
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
                                          Tyle ze za 70 000 zł kolega spokojnie kupi O III 1.4 TSI w wersji ... Elegance !! lub S II w bida wersji Active z słabiutkim silniikiem 1.4 TSI (125 KM).
                                          ze "słabiutkim silnikiem 1.4 TSI (125 KM)"???

i to pisze Big - a wiec facet, ktory jeszcze przed chwila - przez lata jezdzil Octavia II z silnikiem 1.6 MPI (102 KM) i twierdzil, ze to zupelnie wystarczajacy silnik...

S2 jest od O2 ciezszy, ale ma 23 konie wiecej, turbine i sporo wiekszy moment obrotowy... do setki tez przyspiesza az o 2 sekundy szybciej...

Wiec porownujac O2 z 1.6 mpi a S2 z 1.4 tsi, to ten pierwszy to faktycznie muł, a drugi calkiem sprawny motor(ek) :-)

Dziwie sie nieco, ze nagle wiec Big, jako wieloletni posiadacz 1.6 mpi 102 konnego nagle jestes takim przeciwnikiem 1.4 tsi - ktory zamontowany w Superbie (juz pomijam w Octavii) bije pod wzgledem osiagow na glowe Twoj poprzedni pojazd.

Co do 1.4 tsi vs 1.8 tsi to z cala pewnoscia 1.8 tsi osiagi ma lepsze od 1.4 tsi, choc ma tez niestety gorsze spalanie (mozna sobie obejrzec na motostat uzytkownikow aut z tymi silnikami - roznica to niecale 2 litry, no są tez goscie z 1.8 ktorym on pali jakies absurdalne ilosci, ale pewnie nie potrafia nim jezdzic, albo caly czas wciskaja gaz do dechy).

Nie mozna napisac autorytarnie i niczym prawde ostateczna, ze 1.4 tsi sie nie nadaje w S2. Bo niby do czego sie nie nadaje? Do scigania? No pewnie nie tak dobrze, jak 1.8 tsi. Ale do normalnej, sprawnej jazdy sie nie nadaje? Jakim cudem? Ma 10 i pol sekundy do setki, na trasie spala malo wg uzytkownikow z motostat i spritmonitor - przy przepisowej jezdzie cos kolo 6 litrow, w miescie bez korkow 8 litrow z kawalkiem, a rzadko przekracza 9,5 litra....

Ja sie nawet nad tym 1.8 tsi zastanawiam, tylko ze doplata to az 7200 zl (czyli 7000 zl, bo wiadomo ze te 200 zl odpadnie), koni wiecej, momentu wiecej, tylko ... po co?
                                          W miescie to nie ma absolutnie zadnego znaczenia, na trasie - jesli ktos lubi pędzic to pewnie tak, ale jesli sie jedzie tak miedzy 110-140 km/h to tez nie ma wielkiej roznicy. Na dodatek jest wieksze spalanie (nawet nie tyle wg katalogu Skody, co wlasnie spritmonitor czy motostat).

Oczywiscie oswiadczenie "mam Superba z silnikiem 1.4" brzmi troche dziwacznie...tak jakby tam ktos wsadzil silniczek od Fabki, ale co z tego? Nowy Passek ma miec ponoc (dla mnie brzmi to jak swietokradztwo) 1.2 tsi, a nowy Mondeo ... 1.0 (Chryste Panie... fuj).

Wiec prosze nie demonizujmy moze tego 1.4 tsi pod katem osiagow... ze to muł. Bez przesady - 125 kucy i 10 i pol sekundy do setki to zaden mul, to rączy rumak, choc nie kon wyscigowiec. Ale czy kazdy musi sie scigac?
                                          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

i to pisze Big - a wiec facet, ktory jeszcze przed chwila - przez lata jezdzil Octavia II z silnikiem 1.6 MPI (102 KM) i twierdzil, ze to zupelnie wystarczajacy silnik...

S2 jest od O2 ciezszy, ale ma 23 konie wiecej, turbine i sporo wiekszy moment obrotowy... do setki tez przyspiesza az o 2 sekundy szybciej...
                                            Ja pierniczę 8) Ale cie to chłopie boli :twisted:
                                            Oczywiście że 1.4 TSI do S II jest zbyt słaby i nie ma zbytniego sensu kupowanie S II z ta jednostką, bo duza limyzyna z tak słabym silnikiem traci, dla mnie, rację bytu. Wydając na auto tej klasy, tyle forsy strzelać sobie w kolano, wybierając najmniejszy dostępny silnik ?!
                                            Nie mozna napisac autorytarnie i niczym prawde ostateczna, ze 1.4 tsi sie nie nadaje w S2. Bo niby do czego sie nie nadaje? Do scigania? No pewnie nie tak dobrze, jak 1.8 tsi. Ale do normalnej, sprawnej jazdy sie nie nadaje? Jakim cudem? Ma 10 i pol sekundy do setki, na trasie spala malo wg uzytkownikow z motostat i spritmonitor - przy przepisowej jezdzie cos kolo 6 litrow, w miescie bez korkow 8 litrow z kawalkiem, a rzadko przekracza 9,5 litra....

Ja sie nawet nad tym 1.8 tsi zastanawiam, tylko ze doplata to az 7200 zl (czyli 7000 zl, bo wiadomo ze te 200 zl odpadnie), koni wiecej, momentu wiecej, tylko ... po co?
                                            W miescie to nie ma absolutnie zadnego znaczenia, na trasie - jesli ktos lubi pędzic to pewnie tak, ale jesli sie jedzie tak miedzy 110-140 km/h to tez nie ma wielkiej roznicy. Na dodatek jest wieksze spalanie (nawet nie tyle wg katalogu Skody, co wlasnie spritmonitor czy motostat).
                                            Jezu, ty naprawdę żyjesz w jakims własnym świecie i wymyślasz sobie wrogów - jak sam to kiedy naisałeś, ze musisz się odgryzać.
                                            Nie... nie będę już tego komentował.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• Agamek12
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 9941
                                              • Ford

:shock:
                                              A tak się zapytam: faktycznie są dostępne jeszcze zeszłoroczne golutkie i niejadące Superby za 60kzł (po upuście zgodnym z informacjami ze strony Skody)?
                                              Adam... Używam:
                                              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

marlej108, mam wrażenie, że już wszystko napisałeś, no nie :?:
                                                saport techniczny baj DGW
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm
                                                no i nie ma :-)

Komentarz

• ketivv
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1155

koni wiecej, momentu wiecej, tylko ... po co?
                                                  na to pytanie mam tylko jedną odpowiedź - dla przyjemności z zjazdy
                                                  tyle że to nie wszystkie czynniki o tej przyjemności decydujące

Wiec prosze nie demonizujmy moze tego 1.4 tsi pod katem osiagow... ze to muł. Bez przesady - 125 kucy i 10 i pol sekundy do setki to zaden mul, to rączy rumak, choc nie kon wyscigowiec. Ale czy kazdy musi sie scigac?
                                                  muszę się z Marlej-em zgodzić, bezdyskusyjnie jest to konfiguracja która pozwala na przyzwoite przemieszczanie się w ramach obowiązujących przepisów drogowych

wszystkie Skody czy VW są do bezpiecznego podróżowania, nawet jak ten Suberb będzie miał 3,6 l pod maska to nie dla tyle frajdy z jazdy co 20 lat temu Escort 1.6 :-)

Komentarz

• Verba
                                                    Classic
                                                    • 2013
                                                    • 34

Panowie, jak wygląda ustawianie temperatury w OIII z CLIMATIC? Na co dzień podróżuję autami z automatycznymi klimatyzacjami, a w salonach stoją OIII tylko z CLIMATRONCAMI. Czy w CLIMATIC'u jestem w stanie ustawić konkretną temperaturę? Czy działa to na tzw. czuja, jak powiedzmy w G IV z manualną klimą (tylko takie mam porównanie gdzie miałem dwa pokrętła jedno od temperatury - bez żadnej konkretnej podziałki, był tylko kolor niebieski i czerwony żeby wiedzieć w którą stronę kręcić. I drugie od siły nawiewu - tam już była skala z cyferkami

Komentarz

Pracuję...