Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ukuk
    Rider
    • 2010
    • 699

o kurde... przod ewidentnie popsuty, zatracil "cichociemnosc", ale z tylu to rewolucja! Z najbrzydszego stal sie jednym z najladniejszych (zalatuje audi).

Podliczajac jednak bilans zyskow i strat... ostatecznie jest IMO duzo, duzo lepiej.

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zmieniając temat na interii są zdjęcia S II po lifcie.
      Oficjalne prezentacja podobno w ... kwietniu w Szanghaju. Sprzedaż w Europie od czrwca tego roku.

Jak dla mnie przód paskudny, ale za to tył, bardzo ładny.
      Wewnątrz, poza nowym kołem kierownicy, żadnych zmian.
      Czarny Elegance

Komentarz

• Alonzo_
        RS
        • 2009
        • 2460
        • Hyundai

Zamieszczone przez marlej108

z przodu chyba brzydszy, wyglada w sumie jak Octavia III, ale w koncu POPRAWILI W SEDANIE TE DUPE! :-) i teraz nawet toto ladnie wyglada przynajmniej na tych wizualizacjach.

Dali mu tez nowe kierownice.
        Przód.... kwestia gustu, mi się ta nowa linia skody nie podoba.
        Tył...jak patrzeć z tyłu to nooo zdecydowanie lepiej. Ale to i tak nie zmienia faktu , że to auto ma wg mnie zaburzone proporcje i zmieniając światła czy elementy z przodu czy tyłu - tylko tym nie zrobi sie z tego ładnej bryły.
        Za to kombi będzie przez ten przód wg mnie mniej urodziwe. Obecny kombiak rządzi.

Komentarz

• radekgw
          L&K
          • 2010
          • 1182

Juz mogli zostawic stary przod jak takie cos mieli zrobic :O imo w ogole mi sie nie podoba, tyl nie byl najgorszy ale teraz na prawde dobrze wyglada.
          Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• Ferd
            Rider
            • 2011
            • 320

Ależ ten SuperB jest paskudny. Z modelu na model coraz paskudniejszy. Wiadomo, że kupują to tylko urzędy, aby petentów nie denerwować jakimś ładnym, nowoczesnym samochodem. Trzeba być mocno niepełnosprytnym, aby coś takiego kupować :diabelski_usmiech

A Octavia III to wyglada jak jakiś koreaniec sprzed 15 lat. Biedawóz, specjalnie tak zrobili, aby wyglądał tandetnie i biednie. VW robi zaś coraz ładniejsze wozy, nie wspominając o Audi.

[ Dodano: Sro 03 Kwi, 13 13:43 ]
            Zamieszczone przez Alonzo_
            Ale to i tak nie zmienia faktu , że to auto ma wg mnie zaburzone proporcje i zmieniając światła czy elementy z przodu czy tyłu - tylko tym nie zrobi sie z tego ładnej bryły.
            Specjalnie ma zaburzone proporcje, aby jeszcze gorzej, tandetniej i taniej wyglądać. Gdzie takim badziewiom do przepięknego samochodu jakim jest nowa Mazda 6 czy nowy Accord. :diabelski_usmiech

Komentarz

• Alonzo_
              RS
              • 2009
              • 2460
              • Hyundai

Zamieszczone przez Ferd
              Ależ ten SuperB jest paskudny. Z modelu na model coraz paskudniejszy. Wiadomo, że kupują to tylko urzędy, aby petentów nie denerwować jakimś ładnym, nowoczesnym samochodem. Trzeba być mocno niepełnosprytnym, aby coś takiego kupować :diabelski_usmiech

A Octavia III to wyglada jak jakiś koreaniec sprzed 15 lat. Biedawóz, specjalnie tak zrobili, aby wyglądał tandetnie i biednie. VW robi zaś coraz ładniejsze wozy, nie wspominając o Audi.

[ Dodano: Sro 03 Kwi, 13 13:43 ]
              Ale to i tak nie zmienia faktu , że to auto ma wg mnie zaburzone proporcje i zmieniając światła czy elementy z przodu czy tyłu - tylko tym nie zrobi sie z tego ładnej bryły.
              Specjalnie ma zaburzone proporcje, aby jeszcze gorzej, tandetniej i taniej wyglądać. Gdzie takim badziewiom do przepięknego samochodu jakim jest nowa Mazda 6 czy nowy Accord. :diabelski_usmiech
              Hehehe, to dowaliłeś...niejednego miłośnika trzeba teraz reanimować po takim strzale :shock:

Komentarz

• ketivv
                L&K
                • 2011
                • 1155

dla mnie Superb FL jest atrakcyjny, przód i tył wygląda świetnie (tzn tylko kombi, sedan/liftback ma coś z proporcjami :-) )

kierownicę miałem w rękach w OIII dla mnie niewygodna, plastiki multifunkcji dość tandetne sprawiają wrażenie jakby miały zaraz wypaść albo się połamać - ale to można zmienić ;-) na pre-FL

Komentarz

• irekk
                  L&K
                  • 2011
                  • 1093
                  • Octavia II (1Z3)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez ketivv
                  kierownicę miałem w rękach w OIII dla mnie niewygodna, plastiki multifunkcji dość tandetne sprawiają wrażenie jakby miały zaraz wypaść albo się połamać - ale to można zmienić ;-) na pre-FL
                  w O2FL Elegance nie lepsza jakość :diabelski_usmiech aż człowiek ma ochotę kupić w Tesco pokrowiec by mu bardziej miękko w łapki było. Nie zdziwie się jak i taka sama tandeta będzie w SIIFL

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9941
                    • Ford

Z tego co czytam, to dotychczasowy S2 sedan był krytykowany przede wszystkim za linię boczną. S2FL sedan ma identyczny profil, więc jak można twierdzić, że nowy model ma ładny tył...? To dalej takie jak dawniej mało atrakcyjnie patrząc na linię boczną auto z minimalnie zmienionymi szczegółami (pasem przednim i tylnym)...
                    Superb kombi jest równie ładny (jak nie ładniejszy) jak dawniej, ale Superb sedan jest równie mało urodziwy (no może delikatnie mniej brzydki) niż starszy model...
                    Adam... Używam:
                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Alonzo_
                      RS
                      • 2009
                      • 2460
                      • Hyundai

Zamieszczone przez Agamek12
                      Z tego co czytam, to dotychczasowy S2 był krytykowany przede wszystkim za linię boczną. S2FL ma identyczny profil, więc jak można twierdzić, że nowy model ma ładny tył...? To dalej takie jak dawniej auto z minimalnie zmienionymi szczegółami...
                      Agamek.... a co w tym dziwnego. Profil a tył czy front to zupełnie inne bajki mogą być....nie znasz powiedzenia: "z Tyłu liceum z przodu muzeum"?
                      Tak samo fajny front nie gwarantuje ładnego tyłka
                      Z profilu też może już nie być achów po apetycznym zachęcającym np tyle.....życie :wink:

W odniesieniu do np ssangyonga rodiusa to i tył obecnego SII jest "gorący" . Na tamto paskudztwo też byli amatorzy.....postrzegający piękno w sobie tylko wiadomy sposób

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9941
                        • Ford

W odniesieniu do np ssangyonga rodiusa (...) . Na tamto paskudztwo też byli amatorzy.....postrzegający piękno w sobie tylko wiadomy sposób
                        No bo może oni nie szukali auta ładnego, tylko dużego (no bo mogącego przewieźć nawet 11 osób)...?
                        Adam... Używam:

Komentarz

• DJ MŁODY
                          RS
                          • 2007
                          • 5908
                          • Octavia II (1Z3)

lusterka stare półokrągłe , podorzucali co nieco i cały FL jak zawsze czego było sie spodziewac :P
                          pozdrawiam Adam
                          Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

• blackrs
                            RS
                            • 2008
                            • 4826
                            • Superb II combi (3T5)
                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

środek ładny. góra ciemny braz a dól beżowy.
                            BYŁA o1 rs
                            BYŁA o2 1.6
                            JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• marbab
                              RS
                              • 2009
                              • 4713
                              • Fiat
                              • BMM 2.0 TDI 140 KM

no "brzydal" juz nie taki brzydki Mam tylko nadzieje ze ksiegowi nie przyczepia sie do bardzo dobrej jakosci plastikow wewnatrz.
                              Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                              Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• andriu21tg
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 1499

czy ma ktoś może cennik supeba 2010,11, np kombi?

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Nawiązając do wcześniejszej dyskusji odnośnie focusa, kumpel ma fokę 2 i nie chciałbym się z nim zamienić mimo że on ma na blacie 50 kkm a ja prawie 200
                                  Środek focusa znacznie taniej wygląda niz ten w skodzie.
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• lukaszc2
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 376

Zamieszczone przez Maicroft
                                    Dla mnie jakas totalna glupota jest, ze nie mozna zamowic webasto bez podgrzewanych foteli. A jak ich nie chce, bo bede mial cieplo wewnatrz auta i tak
                                    Z tym to faktycznie przesadzili zakładając że ktoś włączy zdalnie "webasto" i wsiądzie do ciepłego samochodu to chyba z ogrzewanych foteli skorzysta tylko dlatego że je ma a nie dlatego że potrzebuje. Jestem ciekawy czy nie jest to związane z tym, że porobili te włączniki przy klimatyzacji w pakiecie webasto + ogrzewane fotele albo dają jakiś mocniejszy akumulator chyba że to następny element "wyciągnąć kasę"
                                    Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• andriu21tg
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2008
                                      • 1499

Wikipedia już wie... http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_Superb

W 2013 roku przeprowadzono facelifting. Obu wersjom nadwoziowym Superba po liftingu zmodernizowano pas przedni, w którym przeprojektowano nie tylko reflektory (nadając im nowy kształt i wyposażając w ciemniejsze klosze), ale również zderzak, atrapę chłodnicy oraz maskę. Zmianom poddano także pas tylny, przy czym znacznie poważniejszych zmian doczekał się liftback. Kombi zyskało jedynie lekko przerobioną klapę bagażnika z wcięciami w stylu nowej Octavii Combi, liftback otrzymał zupełnie nowe światła, mocno przeprojektowaną pokrywę kufra, zmieniony zderzak i inne umiejscowienie tablicy rejestracyjnej

Komentarz

• radekgw
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1182

Agamek ale dla mnie tyl to tyl nie patrze na tyl od boku przeciez, a ten jest ladniejszy. Ten przod jakis taki rozlazly brakuje jakiegos zaciecia, jak klucha jakas wyglada.
                                        Alonzo - ferd ironizowal, mam nadzieje
                                        Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9941
                                          • Ford

radekgw, jak patrzyłem na dotychczasowego Superba sedana od tyłu, to jakoś nie miałem zastrzeżeń co do jego urody z tej strony. Ale jak patrzyłem na niego z profgilu, to widziałem w jego tylnej części ogromny odwłok niepasujący do niczego... Widzę, ze po FL nic w tej materii się nie zmieniło.

PS: parafrazując nieco kolegę Alonzo: mam taką jedną koleżankę Patrząc na nią z przodu i z tyłu można powiedzieć: śliczna dziewczyna (ma i baaaaardzo fajny tyłeczek , śliczną buzię, a i dekolt z niemałym biustem rozpala nie tylko moją wyobraźnię - szczególnie latem ). Gorzej, że ma nieproporcjonajmnie duży nos i jej profil jest poprostu zły...
                                          Adam... Używam:

Komentarz

• andriu21tg
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2008
                                            • 1499

Agamek12, ale jak zapada ciemność to nie macasz jej nosa a piersi ;D hehe więc czasem warto przymknąć oko na niedoróbki patrząc na ogół :szeroki_usmiech :P

Komentarz

• Agamek12
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 9941
                                              • Ford

andriu21tg, kurdę, ale ja nie pisałem o swojej osobistej małżonce :szeroki_usmiech
                                              Adam... Używam:

Komentarz

• Octavianos
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1130

no to się dzieje chłopaki, nigdy Skoda nie szła tak z nowościami jak ostatnio!
                                                SIMPLY CLEVER
                                                Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• andriu21tg
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2008
                                                  • 1499

Agamek12, heheheeh

a tak a propos superb czytaliście na tej Wikipedii cyt:©koda Superb I W 2002 roku firma zaprezentowała wersję kombi auta. Model nie wszedł do produkcji z obawy przed przejęciem potencjalnych nabywców VW Passata oraz Audi A4 w wersji kombi. W tym samym roku został zaprezentowany światu koncept pod nazwą Tudor przedstawiający na bazie Superba samochód coupe, który także nie wszedł do produkcji z obawy przed przejęciem przez ©kodę potencjalnych nabywców Volkswagena oraz Audi.

Komentarz

• Majowy
                                                    Ambiente
                                                    • 2013
                                                    • 215

Pooglądałem sobie zdjęcia nowego Superba i nie wygląda to źle. Upodobnili tylko przód do reszty modeli + duża poprawa tyłu w sedanie i niewielka w kombi. O włożeniu nowej kierownicy nie ma co pisać. Do ostatecznej oceny poczekam, aż będzie w salonie.

Natomiast wracając do O3, to wyjaśnijcie mi gdzie jest obecnie miejsce tego modelu na rynku? Kiedy kupowałem samochód w 2009r. to miał mieć 2 litrowego diesla, ok. 130-140KM, niezłe wyposażenie i najważniejsze pełne odliczenie VAT-u. Za 110 tys. po upustach (a tak naprawdę 89 netto) dostałem auto na full wypasie, który w tej wielkości nie miał konkurencji. Miękka deska rozdzielcza, skóra z alcantarą, ogromny bagażnik, świetny motor, niezły komfort jazdy.

A teraz co mogłem wtedy kupić: Golf był mniejszy i przy tamtej polityce cenowej VW droższy o jakieś 15tys, Focus poprzedniej generacji wyglądał dla mnie jak kupa, Astra z modelem H podobnie. Ceed i i30 - tandeta w środku, Toyota, Mazda i Honda nie miała kombi w tej klasie, masochistą nie jestem więc francuzów nawet nie oglądałem. I co i mi zostało? Qashqai? - zawieszenie masakra, wysiadłem po jeździe z palpitacją serca, jak na zakręcie na kostce auto przesunęło się 1,5 metra na zewnątrz. Skoda była jedyną logiczną propozycją w tamtym czasie.

Minęło 150 tys. km, prawie 4 lata i na co mam zamienić moje O2FL Kombi?
                                                    G7 - wygląd - super, w środku o wiele lepiej niż O3, komfort pewnie będzie większy (trzeba pojeździć jak będzie), cena - no właśnie, nowa polityka cenowa VW i obniżenie cennika w Polsce, więc różnica będzie pewnie na poziomie 5 tys. Zobaczymy,
                                                    Focus - no mi się dalej nie podoba, napszczony w środku jak jeż, dużo mniejszy, ale układ jezdy super, silniki też, cena podobna,
                                                    Astra - wymiary podobne, silniki też, jakość w środku - OK, trochę zamieszana konsola, ale cena znacznie niższa - duże upusty od cen katalogowych, więc przy pewnym kompromisie można pokusić się o Insignię, a to już zupełnie inna klasa.
                                                    Cee'd Kombi - ładne auto, nawet bardzo ładne, w najwyższej wersji skóra, navi, dach, elektyka w fotelach wychodzi ok. 105tys, więc znacznie mniej niż O3, tylko ten słabowity silnik... podobnie z i30 Kombi, cena podobna, dla mnie trochę gorsze wnętrze (niebieskie podświetlenie - masakra) i znowy słaby motor,
                                                    masochistą w dalszym ciągu nie jestem więc francuzy sobie daruję,
                                                    Z japońców Toyota wprowadza kombi, zobaczymy jak będzie z cenami, Honda to samo, chociaż ja nie lubię jeździć statkiem kosmicznym.

I po tym przydługim poście jakie wnioski? Dla mnie jeden - G7, albo ucieczka wyżej i Insignia. O3 już nie jest konkurencyjna na tyle by była oczywistym wyborem dla kogoś takiego jak ja. To jest dalej świetny samochód, ale za te pieniądze są już lepsze...

Big usiadłem na chwilę i porównałem cennik tych podstawowych wersji. O3 1,6 TDI wersja Active 74550 + lakier 1950 + ok. 4000 dopłaty do kombi daje 80500 zł, Ceed Kombi 1,6 110KM wersja M - taki odpowiednik 69990 + lakier 1900 = 71890 zł, czyli mamy prawie 9000 zł różnicy - dużo... a jeszcze te 7 lat gwarancji...

ps. celowo odnoszę się tylko do kombi - inna wersja nadwoziowa mnie nie interesuje

Komentarz

Pracuję...