Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piramida
    RS
    • 2009
    • 12222
    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez rowerek
    Tylko dlaczego Ci koreańce nie pójdą po rozum do głowy i nie wsadzą 1.6t i 2.0t do europejskich modeli? Przecież silniki mają opracowane, wkładają je na rynek USA, to dlaczego u Nas nie mogą? Taka Optima/i40 z tymi silnikami wojowałaby o wiele bardziej. Może sam w tej chwili miałbym któregoś z nich zamiast SII :roll:
    bo Europa zapewne to rynek z marginalnym zbytem dlatego nie zawracaja sobie dupy taką małą Europą gdzie króluje grupa VAG, mercedes czy BMW
    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• rowerek
      Rider
      • 2010
      • 449

Ok, ale przecież wprowadzenie istniejących/opracowanych silników na nowy rynek nie kosztuje majątku, a rynek dla nich jest marginalny po części (albo nawet w większości) przez to, że nie są konkurencyjni silnikowo.

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

rowerek, chętnie bym przygarnął taką optimę 2.0T zamiast np superba no ale nic na to nie poradzimy, nie róbmy OT bo nas zaraz zjebią :wink:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• lukaszc2
          Rider
          • 2013
          • 376

Zamieszczone przez leszekmw
          również twierdze że jak na benzynę to 1.4tsi się wolno nagrzewa , przynajmniej w golfie VI. chodzi mi o normalną miejską powolną jazdę.
          Czy w Golfie VI to nie był przypadkiem ten poprzedni silnik EA 111? Obecnie w O III i Golfie VII montują EA 211 jeśli chodzi o szybkość nagrzewania EA 211 ma zintegrowany kolektor wydechowy z głowicą i nagrzeje się szybciej niż EA 111.
          Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• marlej108
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 4976
            • Octavia III (5E3)
            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez piramida
            Zamieszczone przez Big
            Ja tam popieram politykę VW, po co w 100konnej skodzie wielowahacz skoro kierowca takiej skody raczej szarżować nie będzie więc nie widzę powodu żeby VW wydawał nie potrzebnie dodatkowe pieniądze na wielowahaczowe zawieszenie.
            100% racji !!
            Dokładnie to samo, napisałem kilkadziesiąt stron wcześniej
            To samo z miękkimi boczkami, na chuj miękkie boczki w przednich drzwiach jak nie można tam łokcia trzymać bo się materiał odkształca :lol:
            Na Jowisza... zadziwiacie mnie czasem.

Faktem jest, ze w mojej O2 Ambiente tam gdzie trzyma sie lokiec, zrobilo sie po latach malutkie wglebienie. W Golfie tez jest miekki material ale jak na razie zadnego wglebienia nie ma... Moze mam go za krotko, a moze jest tam po prostu lepszy material.

Ale przynajmniej sie trzyma tam przyjemnie reke, a nie jak w Fabce gdzie plastik byl twardy i lokiec po prostu czasem bolal, jak sie trzymalo tam lape bez kurtki.

Idac Waszym tokiem myslenia, to niech faktycznie z tej Skody zrobia taka Dacie dla klientow o mentalnosci daciowatej - byle duze, byle wielki bagaznik (po co? na worek kartofli? :diabelski_usmiech ) i cale plastikowe bo se szmata mozna przetrzec jak dziecko zrobi kupe czy cos takiego... :twisted:

Serio mnie to dziwi, ze ewidentne zubożenie w konkretnych obszarach produktu, niektorzy traktuja jak zalete... wrecz jakby to byl powod do radosci...
            http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

marlej108, nie przejmuj się to tylko skoda, na szczęście mam ważniejsze sprawy na głowie niż spuszczać się nad pierdołą w postaci plastikowego boczka :szeroki_usmiech

P.S. w O3 siedzi sie na tyle nisko że nie wygodnie trzymać łokieć na boczku po za tym już się oduczyłem trzymania tak ręki :wink:

Tak więc relaks

Dodam, a nie przeszkadza ci dolna część kokpitu na wysokości kolan która również jest z twardego plastiku nie tylko w O3?
              Przecież w lecie jeżdżąc w krótkich gaciach gołe kolano dotyka tego paskudnego plastiku przez co spędza mi to sen z powiek i o niczym innym nie myślę jak przychodzi sezon letni :lol:

Komentarz

• fernando
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1890

Dodam, a nie przeszkadza ci dolna część kokpitu na wysokości kolan która również jest z twardego plastiku nie tylko w O3?
                Przecież w lecie jeżdżąc w krótkich gaciach gołe kolano dotyka tego paskudnego plastiku przez co spędza mi to sen z powiek i o niczym innym nie myślę jak przychodzi sezon letni :lol:
                W Civicu UFO masz tam taką specjalną wyściółkę na kolano/nogę właśnie

Komentarz

• tomecki994
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 201

A ja osobiście uważam że "pierwszy-najlepszy" dlatego O1 z 2009 to teraz idealne auto, każdy zna, każdy wie, każdy lubi, pojeździ nam jeszcze z kilka dobrych lat, a wtedy się dopiero zmieni na O4. I nie muszę się niczym przejmować, jak się auto kocha, to się go sprzedaje dopiero jak się zepsuje, a nie dlatego że nowy model jest większy o "2 mm"

O3 się nie przejmujcie, flotówki zrobią robotę z tymi autami, a indywidualni jakoś przetrawią. :wink:
                  Octavia jest jak dobry lokaj - czasami zapominasz, że on w ogóle istnieje, ale gdyby go nie było, to świat zwaliłby Ci się na głowę.

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

tomecki994, tak jak piszesz O4 jak na razie sie nie przejmujemy :wink:

[ Dodano: Nie 07 Kwi, 13 23:58 ]
                    Zamieszczone przez fernando

W Civicu UFO masz tam taką specjalną wyściółkę na kolano/nogę właśnie
                    No widzisz, kolejny niuans który dyskwalifikuje octę przed wyborem kolejnego auta :P

Komentarz

• tomecki994
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 201

Chorobcia, o O3 mi chodziło.
                      Octavia jest jak dobry lokaj - czasami zapominasz, że on w ogóle istnieje, ale gdyby go nie było, to świat zwaliłby Ci się na głowę.

Komentarz

• ketivv
                        L&K
                        • 2011
                        • 1155

Zamieszczone przez Seed
                        ZA "Auto Świat" nr 14/2013:
                        "Poprzednie dwie generacje Octavii zaliczano do klasy kompaktowej. Najnowsza znacznie urosła i obecnie aspiruje do średniej, zwłaszcza że w ofercie Skody pojawił sie niedawno Rapid - typowy przedstawiciel segmentu C. By rozwiać wątpliwości w sprawie przynależności modelu do danej klasy, zapytaliśmy u źródła. Oto odpowiedź: Jest to samochód klasy średniej, dostępny w cenie auta kompaktowego. Stanowi idealną propozycję dla wymagających klientów, którzy oczekują od pojazdu tego, co najlepsze - stwierdził Frank Welsch, człowiek zarządu Skody odpowiedzialny za rozwój techniczny."
                        oficjalne "szkolenie OIII" zdjęcie z wątku "Szkolenie Octavia 3 w Opalenicy pod Poznaniem." http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

same "klasy średnie" dookoła ;-)

Komentarz

• marlej108
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 4976
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez ketivv
                          no "faktycznie"! :twisted:

te Ceed'y, Civic'i (czy jak to odmienic ;-) i30tki... :szeroki_usmiech

ps. Octavie III kombi beda szybciej w salonach w PL niz dopiero koncowka czerwca.

od 5 kwietnia ruszyla juz seryjna produkcja.

5 kwietnia w zakładach Skoda Auto w Mlada Boleslav wystartowała produkcja seryjna modelu Skoda Octavia III kombi. Samochód przedstawiono szerokiej publiczności kilka tygodni wcześniej na targach w Genewie.
                          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• sw29l
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 209

Zamieszczone przez marlej108
                            no "faktycznie"! :twisted:

te Ceed'y, Civic'i (czy jak to odmienic ;-) i30tki... :szeroki_usmiech

ps. Octavie III kombi beda szybciej w salonach w PL niz dopiero koncowka czerwca.

od 5 kwietnia ruszyla juz seryjna produkcja.

http://www.samar.pl/__/3/3.a/72174/N...l?locale=pl_PL
                            Ja czekam do jesieni na O3 Kombi, mam nadzieje, że bedzie opxja 1.4 TSI + DSG - chyba,ze dopadne fajną A4 B8 Kombi z Multi.

Komentarz

• Seed
                              Elegance
                              • 2010
                              • 875
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

Seed, pomarzyć można :wink:

Komentarz

• irekk
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1093
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Taka wersja to raczej do WTCC albo DTM :diabelski_usmiech

Komentarz

• lukaszc2
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 376

Panowie mam pytanie odnośnie OIII (mam nadzieje że może być w tym dziale) oglądałem dzisiaj OIII dość dokładnie i mam pytanie odnośnie świateł wyjąłem żarówkę od świateł drogowych / dziennych i postojowych na pewno jest to jedna żarówka po wyjęciu wydaje mi się że była to H15 ale ona ma dwa włókna czy ktoś się orientuje jaka tam jest żarówka czy na pewno jest to H15.
                                    Czy jest możliwe że na żarówce dwu włóknowej można realizować 3 światła (jedno włókno na światła drogowe a kolejne na przemian pozycyjne lub dzienne (np przez ograniczenie napięcia lub prądu)? I czy te żarówki kosztują około 100 zł (ewentualnie jaka jest ich trwałość)
                                    Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Majowy
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 215

"same "klasy średnie" dookoła ;-)
                                      I to tyle w kwestii porównywania O3 do Pasatów, Mondeo, i40, czy Mazdy 6.

Przeglądając statystykę sprzeważy nowych pojazdów w Polsce doszedłem dzisiaj do wniosku, że twarde boczki, sztywna belka, czy materiał na kole kierownicy nie będzie miał żadnego wpływu na sprzedaż O3. Jeżeli pierwsze miejsce należy do Toyoty Auris (797 pojazdów), która wnętrze ma jakby ciosane siekierą, kratki nawiewu wyglądają jak wyjęte żuka, a zegarek z lanosa, to ja nie mam pytań. Jak widać kupujący kieruję się zupełnie innymi kryteriami przy wyborze.

Komentarz

• ukuk
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 699

To wszystko zalezy.
                                        Gdyby o3 miala ladne boczki i fajne wyciszenie to podejrzewam, ze zamowienie byloby juz zlozone.

Komentarz

• Seed
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 875
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez lukaszc2
                                          Panowie mam pytanie odnośnie OIII (mam nadzieje że może być w tym dziale) oglądałem dzisiaj OIII dość dokładnie i mam pytanie odnośnie świateł wyjąłem żarówkę od świateł drogowych / dziennych i postojowych na pewno jest to jedna żarówka po wyjęciu wydaje mi się że była to H15 ale ona ma dwa włókna czy ktoś się orientuje jaka tam jest żarówka czy na pewno jest to H15.
                                          Czy jest możliwe że na żarówce dwu włóknowej można realizować 3 światła (jedno włókno na światła drogowe a kolejne na przemian pozycyjne lub dzienne (np przez ograniczenie napięcia lub prądu)? I czy te żarówki kosztują około 100 zł (ewentualnie jaka jest ich trwałość)
                                          NIe sadze aby H15 realizowala 3 zrodla swiatla - na pewno sa to swiatla do jazdy dziennej (15W) i drogowe (55W). sadze, ze postojowe maja małą zarowke W5W, ktora siedzi tez gdzies w lustrze drogowych. H15 kosztuja od 30 do 80 zl na allegro.

H15
                                          KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• lukaszc2
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 376

Zamieszczone przez Seed
                                            Zamieszczone przez lukaszc2
                                            NIe sadze aby H15 realizowala 3 zrodla swiatla - na pewno sa to swiatla do jazdy dziennej (15W) i drogowe (55W). sadze, ze postojowe maja małą zarowke W5W, ktora siedzi tez gdzies w lustrze drogowych. H15 kosztuja od 30 do 80 zl na allegro.
                                            Obrazek

H15
                                            Obrazek
                                            Sam byłem zdziwiony ale obejrzałem ten reflektor z 10 raz wyjąłem tą żarówkę i innej normalnej w5w tam nie ma (albo ślepy jestem). Włączyłem światła pozycyjne i na pewno świeciła się ta żarówka od świateł drogowych dlatego zapytałem na forum. Zastanawiam się czy na włókno 15W nie idzie przy dziennych 12 V a np jak odpalisz postojowe na to samo włókno idzie np 9V albo 12V z jakimś ograniczeniem prądowym tak żeby świeciła jak 5W (np. prąd ograniczony do 450 mA) ??? Dla uściślenia dodam, że piszę o reflektorze zwykłym bez ksenonów. W instrukcji znalazłem coś takiego co też sugeruje że to jedna żarówka
                                            "Reflektor ze światłami halogenowymi
                                            1. Światła mijania
                                            2. Światło drogowe, do jazdy dziennej i postojowe"

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez irekk
                                              Taka wersja to raczej do WTCC albo DTM :diabelski_usmiech
                                              spokojnie, superskoda.com coś za chwilę wymysli dobrego :diabelski_usmiech

Komentarz

• Ferd
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 320

Zamieszczone przez ukuk
                                                To wszystko zalezy.
                                                Gdyby o3 miala ladne boczki i fajne wyciszenie to podejrzewam, ze zamowienie byloby juz zlozone.
                                                Bardzo dobrze mówisz. Nie poddajesz się propagandzie niektórych userów na tym Forum którzy czasem piszą takie bzdury, że aż głowa boli. pewnie są na garnuszku u Skody.

Jeżeli chodzi o klasę średnią, D jak ktoś woli, to jest bardzo prosty sposób. Trzeba iść do dilera marki, przejechać się choćby Passatem, C5, Insignią czy Mondeo, Accordem lub Mazdą 6 i zobaczyć co znaczy komfort, wyciszenie, przestronność i wykończenie w klasie D, PRAWDZIWEJ KLASIE D.

Na tym tle to Octavia to tragedia, nawet w porównaniu do zwykłych kompaktów nie ma szans. W porównaniu np. do Golfa VI czy VII lub wozów francuskich prezentuje się żałośnie. Taka Dacia po prostu jest i nic tego nie zmieni. Ponadto Octavia nie dość, że ma najgorsze wygłuszenie w klasie D to ma też najgorsze wygłuszenie w klasie C czyli kompaktowej, i to jest dopiero skandal :twisted:

Komentarz

• ketivv
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1155

Zamieszczone przez Ferd
                                                  Ponadto Octavia nie dość, że ma najgorsze wygłuszenie w klasie D to ma też najgorsze wygłuszenie w klasie C czyli kompaktowej, i to jest dopiero skandal
                                                  aj tam skandal bez przesady zawsze taka była, dużo miejsca na nogi na tylnej kanapie duży bagażnik w niższym standardzie wyposażenia - w taka "luke" na rynku została stworzona i jak widać to się udało

przecież wg. takiej samej zasady stworzono prawie całą ofertę Skody
                                                  maksymalna użyteczność za przystępna cenę

Komentarz

• Ferd
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 320

ketivv,

Ale z tym wygłuszeniem to przegięli, przecież to jest bardzo tanie. Pamiętam jak wygłuszałem klapę tylną. Była tam wcześniej tylko taka zaślepka ozdobna, plastikowa i kształtki z blachy. nic ponadto, żadnego wygłuszenia, nic. Jak dodałem matę plus filc to wyraźnie dało się odczuć poprawę.

Teraz Skoda jest na straconej pozycji, bo ludzie mają już inne potrzeby i wymagania, znacznie znacznie większe, wyższe. Potrzebują więcej komfortu.

Jak ktoś nie ma żadnych wymagań, czy to dotyczących komfortu czy estetyki, a tylko interesują go walory czysto użytkowe, to kupi Dacię, jak ma wymagania, to kupi wszystko inne niż Skoda. Octavia ma cenę jak nie przymierzając klasa D, a w zamian dostarcza walorów na poziomie Daci, Dacia nawet ma chyba lepsze wygłuszenie niż Skoda/Octavia. Taki numer już nie przejdzie w Polsce (i chyba gdzieś indziej też :diabelski_usmiech ).

Komentarz

Pracuję...