Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blackpw
    Ambiente
    • 2011
    • 131

A co powiecie na porównanie G7Variant Highline 1.4TSI vs Superb2FLKombi Ambition 1.8TSI?
    Cenowo bardzo podobnie (około 85k).
    Różnica wielkościowa i pojemnościowa jest zasadnicza, ale chciałbym ją pominąć w rozważaniach i typowaniach, przyjmijmy, że oba auta są akceptowalne gabarytowo.

Kolejne pytanie to kwestia standardowych bolączek/problemów Superba2, czy posiadacze mogliby się wypowiedzieć?
    W przypadku O2FL przekonałem się np. o:
    - głośne skrzypienie gum przedniego zawieszenia w przypadku niższych temperatur - normalne wg serwisu i poruszane na forum, jako znany problem,
    - w wersji liftback klapa bagażnika potrafi "zapukać" na poprzecznych nierównościach, miałem już to "regulowane", ale do końca nie da się tego wyeliminować z racji wielkości klapy i jej "pracy" na nierównościach,
    Jak sprawuje się klapa bagażnika w S2 liftback? Czy to podwójne otwieranie nie sprawia technicznych problemów?

Jak wygląda sprawa serwisowania S2? Czy ktoś mógłby porównać koszty pierwszych 2 lub 3 serwisów z O2?
    Liczę na rzeczową dyskusję
    Pozdrawiam!
    Było: Oct2FL doposażony Mint 1.2TSI
    Jest: starszy diesel na B.

Komentarz

• grzesk
      Rider
      • 2010
      • 296

Zamieszczone przez blackspot
      .... Rapid w przeciwieństwie bujał się do przodu i do tyłu na wszelkich przełomach i jest moim zdaniem za miękki nawet jak dla mnie, który już zaczyna cenić sobie odrobinę komfortu
      Jak widać każdy ma inne odczucia. Zgadzam się z Tobą, że Rapid i O3 to dwa światy i jak już nie raz wspominałem Rapid nie jest dla kogoś kto do tej pory jeździł Octavią (no może jedynką), bo będzie czuł wielki niedosyt. Dla mnie użytkownika Fabii jest OK.
      Co do zawieszenia twierdzisz, że jest za miękkie a dla mnie jest ono twarde i mogłoby być bardziej miękkie bardziej komfortowe. Ja bujaniu, o którym piszesz nie doświadczyłem a jeździłem po różnych nawierzchniach. Każdy ma inne odczucia i preferencje. Jedno jest pewne i na plus dla Rapida. Tam tak nie wali ta belka na większych nierównościach, reszta jest auta i wyposażenia jest uboższa niż w O3.

Nie zmienia to faktu, że nie ma co porównywać Rapida do O3. To dwa różne auta tylko tyle że podobnie wyglądają. Mi Rapid by wystarczył, nie mam jakiś wielkich wymagań ale po jeździe O3 nie pogniewałbym się jakby mi ktoś dołożył funduszy do niej i mógłbym sobie ją sprawić
      SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez blackpw
        Superb2FLKombi Ambition 1.8TSI?
        Czy to podwójne otwieranie nie sprawia technicznych problemów?
        To, albo kombi, albo podwójne otwieranie. W Kombi masz klasyczną klapę, a w sedanie możliwość jej otwierania na 2 sposoby.
        Co do samej klapy, to wiem, że chłopaki majacy kombi nazekali że w niektórych egz. była źle zamontowana i rysowała jakier na zderzaku.
        A co powiecie na porównanie G7Variant Highline 1.4TSI vs Superb2FLKombi Ambition 1.8TSI?
        Auta totalnie nieporównywalne. Golf to segment C. Superb II to segment D. Ilość miejsca w S II powoduje, że ten Golf zmieściłby się niemal cały do wnętrza S II Komfort jazdy tez na korzyść S II i to z dużą przewagą.
        Tu masz auto z 1.4 a tu z 1,.8 pod maską.

Jak wygląda sprawa serwisowania S2?
        Jeszcze nie miałem ani jednego przeglądu.
        Czarny Elegance

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

jeżeli jest Ci potrzebny , ewentualnie lubisz duże auta , ewentualnie szukasz dużego komfortu jazdy ogólnie , to na pewno superb .. ,nawet mimo mojej sympatii do golfa.
          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• blackpw
            Ambiente
            • 2011
            • 131

Zamieszczone przez Big
            Auta totlnie nieporównywalne. Golf to segment C. Superb II to segment D. Ilość miajaca w S II powoduje że ten Golg zmieściłby sie niemal cały do wnętrza S II
            Tu masz auto z 1.4 a tu z 1,.8 pod maską
            Wszystko da się porównać, tym bardziej, że cena jest podobna, i oba warianty (roznice w silniku i gabarytach) są dla mnie do zaakceptowania, dlatego pomijam ten fakt.
            W tym wypadku napisałem, że:
            "Różnica wielkościowa i pojemnościowa jest zasadnicza, ale chciałbym ją pominąć w rozważaniach i typowaniach, przyjmijmy, że oba auta są akceptowalne gabarytowo. "

Co do klapy, to wiem, że w kombi S2 jest inna
            Pytanie jak wygląda sprawa klapy w liftback'u (ta z dwoma sposobami otwierania), czy są z nią jakieś problemy, potrzeba regulacji po jakimś czasie, itp?

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Pytanie jak wygląda sprawa klapy w liftback'u (ta z dwoma sposobami otwierania), czy są z nią jakieś problemy, potrzeba regulacji po jakimś czasie, itp?
              Niektórym przecierała się wiązka od tzw. małej klapy co powodowało, że dało się otworzyc tylko duzą klapę. Ja prze zniecały rok czasu takich problemów nie mam, a korzystam praktycznie tylko z małej klapy.
              Innych problemów z klapą nie ma.
              W tym wypadku napisałem, że:
              "Różnica wielkościowa i pojemnościowa jest zasadnicza, ale chciałbym ją pominąć w rozważaniach i typowaniach, przyjmijmy, że oba auta są akceptowalne gabarytowo. "
              No to na tak postawione pytanie odpowiem ci szybko i prosto - Superb II.
              Czarny Elegance

Komentarz

• andriu21tg
                L&K
                S_OCP Member
                • 2008
                • 1499

blackpw, Ja posiadam (wprawdzie nie kombi )Golfa VII i Superba2. Więc mogę ci powiedzieć.. i już pisałem o tym kilka stron wcześniej..Jeśli masz rodzinę Superb, tak jak piszę Big VII wsadzisz do środka.. Jeśli potrzebujesz kombi aby coś przewieźć od czasu do czasu i nie wozisz zbyt często nikogo z tyłu (nie masz dzieciaczków) wg.mnie VII z tym silnikiem sprawi ci dużo więcej frajdy..S2 z 1,8TSI wg.mojej oceny jest słaby, może inaczej bo zaraz mnie tu zjedzą.. trzeba go wkręcać - i dupy nie urywa.. nie idzie tak z dołu jak w VII.. gdybym 2x miał wybierać byłoby to 2.0TSI. :szeroki_usmiech
                Dlatego S2 jest opcją b.dobrą na trasie, mniej podatny na wiatr,zawieszenie b.fanie wybiera nierówności i jeśli są dzieci z tyłu mają 5km miejsca do przednich foteli znów krótka trasa,miasto, wówczas gabaryt VII działa in +.

Komentarz

• ketivv
                  L&K
                  • 2011
                  • 1155

zdecydowanie Golf - całkiem inna jakość auta

mimo tego, że Superb nie jest złym autem to jego głównym atutem jest tylko wielkość

Golf to czołówka kompaktów, jakość wg. mnie wzorowa - jeździłem 1.4 TSI HB Highline z bajerami jak fotel z masażem itp.

ale to wszytko ma sens tylko jeśli nie potrzebujesz przestrzeni, przed zakupem Yeti jeździłem chwile testowym Superbem Kombi 3.6 mile auto tylko długieee a wąskie ;-)

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

ketivv, ale Golf VII nie jest lepiej wykonany i na pewno nie z lepszych materiałów niż S II.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• ketivv
                      L&K
                      • 2011
                      • 1155

zdaje sobie sprawę, że bezpośrednio odpowiednikiem GVII jest OIII w Skodzie
                      tak jak SII jest odpowiednikiem Passata

więc to trochę zamieszane porównanie, Skoda nie jest złym autem ale VAG nie pozwoli na to żeby była lepsza od VW w rodzinie ot taki priorytet
                      GVII Higline którego miałem okazje testować nie ma sobie równego odpowiednika w Skodzie - inna klasa

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Zamieszczone przez ketivv
                        GVII Higline którego miałem okazje testować nie ma sobie równego odpowiednika w Skodzie - inna klasa
                        Pozwolę sie z Tobą niezgodzić. Miałem okazje pojeździć takim właśnie Golfem VII w wersji Highline z DSG i 1.4 TSI i nic mnie w nim speclajnego nie urzekło. A juz na pewno nie jest to auto pod jakimkolwiek względem lepsze od wyższego o klasę S II. Gdyby tak było to najpierw musiałoby być lepsze od swojego większego brata ... Passata.
                        Ani zastosowane matriały ani ich spasowanie, ani własciwości jezdne, ani wyposazenie nie były lepsze niż w SII. Zresztą, to nie ta klasa. Co więcej w porówaniu z O III wyciszenie wnętrza w G VII 1.4 TSI też nie było lepsze niz w O III 1.4 TSI.
                        inna klasa
                        Moooooocno to naciągane. Golf, to Golf. Dla mnie taki przeciętniak. W niczym nie jest ponadprzecietnie dobry, ale i w niczym nie jest zły. Po prostu taki zwykły równy przeciętniak.
                        Czarny Elegance

Komentarz

• ketivv
                          L&K
                          • 2011
                          • 1155

Big, każdy ma swoje typy

ja lubię kompakty duże auta mi niespecjalnie leżą

Skoda to naprawdę fajne auta ale z założenia mają być "gorsze" taka polityka właściciela

mają być duże w swoich klasach - to ma być główny atut - i poprawne jakościowo

Komentarz

• marbab
                            RS
                            • 2009
                            • 4713
                            • Fiat
                            • BMM 2.0 TDI 140 KM

blackpw, jesli Golf to tylko Hatchback, Combi wyglada jakby na sile dokleili mu bagaznik. Ja bralbym S2FL, stary i sprawdzony
                            Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                            Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Skoda to naprawdę fajne auta ale z założenia mają być "gorsze" taka polityka właściciela
                              Gorsze, ale w tych samych klasach. Natomiast Golf to klasa C (konkurent O III), a Superb klasa D (konkurent Passata).
                              Może i Golf VII jest troche przed O III, z nciskiem na trochę, ale na pewno nie jest przed autem które jest pozycjonowane w innej niz on klasie.
                              Gdyby tak było nikt nie kupiłby Superba, który było wykonany gorzej i ze słabszych materiałów niz auto z niższej od niego klasy, bo wtedy oznaczałoby to że pomiędzy Passatem, a Superbem (czyli autami z tej samej klasy "D") jest wręcz jakosciowa przepaść, a tak nie jest.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• ketivv
                                L&K
                                • 2011
                                • 1155

Zamieszczone przez Big
                                Goprsze, ale w tych samych klasach. Natomiast Golf to klasa C, a Superb klasa D.
                                to jest to o czym napisałem iż porównanie jest lekko "zamieszane"

dla mnie Superb jest tylko większy jedyna zaleta/wada

Komentarz

• blackpw
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 131

Nie rozumiem dlaczego macie problem z tym porównaniem
                                  Generalnie odrzućcie uprzedzenia klasowe, wielkościowe, pojemnościowe i traktujcie te auta jakby Golf był o klasę wyższym autem, lub Superb2 o klasę niższym.

Najzwyczajniej porównanie 1 do 1 jakości wnętrza, komfortu jazdy, itp.
                                  Wiem, że nie da się tego zrobić bez świadomości tych różnic, ale jednak moim zdaniem warto spróbować biorąc pod uwagę podobną cenę tych aut.

Aktualnie przemawiają do mnie argumenty Big'a, konkretna odpowiedź na zadane pytanie, oraz informacje o tym, że jednak jakościowo S2 przewyższa G7. Oczywiście zaczynamy wkraczać na grunt gustu, jednak każda opinia może wnieść coś do tematu. Wg mnie G7 jest wykonany świetnie, i ciężko mi uwierzyć, że S2 może mieć podobny poziom, mam zamiar wybrać się na jazdę testową S2FL i sam zweryfikuję.
                                  Pamiętam np. że w S2 klapa bagażnika domykała się sama (czy to jest standard?, czy w kombi jest podobnie?) drzwi zamykają się łagodniej, i tak jakoś "lepiej". Niemniej jednak w G7 też juest to już na lepszym poziomie.

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Pamiętam np. że w S2 klapa bagażnika domykała się sama (czy to jest standard?, czy w kombi jest podobnie?)
                                    Tak, elektryczne dociąganie klapy jest standardem w sedanie. Nie wiem za to jak jest w kombi.
                                    drzwi zamykają się łagodniej, i tak jakoś "lepiej"
                                    Dokładnie tak. Na to samo zwróciłem uwagę gdy odebrałem mojego S II.
                                    Wg mnie G7 jest wykonany świetnie, i ciężko mi uwierzyć, że S2 może mieć podobny poziom,
                                    Moim zdaniem poziom użytych materiałów w S II jest zauważalnie wyższy niż w G VII.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• marbab
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 4713
                                      • Fiat
                                      • BMM 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Big
                                      Moim zdaniem poziom użytych materiałów w S II jest zauważalnie wyższy niż w G VII.
                                      szczegolnie materialy wykonczenia boczkow drzwi. G7 jest blizej do O3 ze swoja dyktą.
                                      Marek

Komentarz

• ketivv
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1155

G7Variant Highline 1.4TSI vs Superb2FLKombi Ambition 1.8TSI
                                        Higline vs Ambition to też trzeba brać pod uwagę

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Higline vs Ambition to też trzeba brać pod uwagę
                                          No ale w SII Ambition, masz dużo lepsze wyposażenie, niż w G VII highline.
                                          O ile wiem go G VII Highline nie ma np. skrętnych ksenonów z AFS, czujników parkowania, oraz podgrzewanych przednich foteli.
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• Rok z Bagien
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1172

blackpw,
                                            Ja tam nie wiem, ale mam zacnego druha. On to mnie od kilku dni bombarduje swoimi dylematami dot. G VII Combi (1.4 chyba 140 Km), a Superb II FL Combi (tu dylemat 1, 4 vs 1,8).

I po kilku jazdach i tym i tym dzisiaj podjął decyzję.

Superb II FL Combi 1,8 Tsi w bida wersji (na więcej go nie stać), Active + Fresh + zasłonki.

Dla niego nie ma porównania. Na korzyść Superba. Do tej pory jeździ O II przed FL z 1.9 Tdi.

pzdr

Komentarz

• ketivv
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1155

Zamieszczone przez Big
                                              Na ale w SII Ambition, masz dużo lepsze wyposażenie niż w G VII highline.
                                              po prawie 3 latach spędzonych ze Skodą powiem tak,
                                              ilość to nie jakość ;-)

nie wiem jak się sprawuje VW po 3 latach ale Skoda Yeti (droższa z 2 jakie kupiłem) niby wygląda ładnie ale jak zaczynam jechać to zewsząd dźwięki jakby się miała rozpaść
                                              trzaski i skrzypienia to norma, nawet fotele mają luzy
                                              z racji, że auto było całe rozkręcone to miałem okazję przyglądnąć się jak "niechlujnie" złożone są np. elementy tapicerki razem ze sobą (2-5 mm luzy które trzeba było dociągać lub sklejać) a jeszcze mnie czeka demontaż deski rozdzielczej

a mam pełną listę wyposażenia bez skóry i el. foteli ;-)

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

ketivv, twój cytat mojej wypowiedzi, do Twojej odpowiedzi ma się ... nijak. Ja o gruszce, Ty o pietruszce.

z racji, że auto było całe rozkręcone to miałem okazję przyglądnąć się jak "niechlujnie" złożone są np. elementy tapicerki razem ze sobą (2-5 mm luzy które trzeba było dociągać lub sklejać) a jeszcze mnie czeka demontaż deski rozdzielczej
                                                Pozwolisz, że w takie dyskusje nie będę z Tobą wchodził, gdyż nie mają one jakiegokolwiek większego sensu. Po pierwsze dlatego, że jak sam napisałeś
                                                nie wiem jak się sprawuje VW po 3 latach
                                                , a po drugie, dlatego, ze nie widziałeś rozłożonego w ten sam co Skoda sposób porównywalnego auta marki VW - a jestem pewien, że nie było by wcale inaczej niż ze Skodą A żeby w ogóle w ten sposób móc rozmawiać, trzeba mieć materiał do porównań.

po prawie 3 latach spędzonych ze Skodą powiem tak,
                                                No to Cie zakasuję. Przez 5 lat miałem Octavie II, a teraz od prawie roku (minie 19 listopada) mam Superba II, czyli mój staż ze skodą jest dłuższy i nie z jednym modelem.

[ Dodano: Czw 19 Wrz, 13 16:52 ]
                                                Skoda Yeti (droższa z 2 jakie kupiłem) niby wygląda ładnie ale jak zaczynam jechać to zewsząd dźwięki jakby się miała rozpaść
                                                trzaski i skrzypienia to norma, nawet fotele mają luzy
                                                Być możne. Nie twierdzę, że nie. Ale, w mojej O II po 5 latach była cisza jak makiem zasiał. Przez 5 lat ekploatacji z nieplanowanych wydatków dołożyłem do niej ... 600 zł . To samo jest w moim S II - cisza i spokój (fakt była wymieniona tylna półka). Więc może po prostu trafiłeś na pechowy egz. taki, jaki może się trafić u każdego producenta na całym świecie.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• pascal
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 510
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Big, powiedz jaki przebieg miales w swojej O2. U mnie w 02 fl po trzech latach i 118 tys km trzeszczy dosć wyraźnie. Moze ta cisza to zasluga malego zuzycia a nie trwalosci ?

Komentarz

• marbab
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 4713
                                                    • Fiat
                                                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

pascal, do FL dorwali sie juz ksiegowi i to tez moze miec wplyw.
                                                    Marek

Komentarz

Pracuję...