Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alonzo_
    RS
    • 2009
    • 2460
    • Hyundai

Zamieszczone przez marlej108
    tutaj filmik z prezentacji:

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

prosze zwrocie uwage na minucie 10:10.... ta srebrna lista idaca wzdluz do klamki jest jakos dziwnie wymodelowana
    .....
    marlej, sorry , że zapytam ...brałeś dziś leki? :lol: :szeroki_usmiech

Jak patrzę na ten środek to nie widze tam ładnych materiałów , wieje taniością....
    Nie podoba mi się, ani materiały "z wyglądu" ani stylistyka wnętrza.
    Chyba, że to "dla zmylenia przeciwnika" z tymi materiałami z wyglądu.
    Rezygnuje ze skody, ale nie z forum :wink:

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Alonzo_, odnośnie materiałów to ciężko stwierdzić ale wydaje mi się że nie będą gorsze niż w obecnej o2
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Alonzo_
        RS
        • 2009
        • 2460
        • Hyundai

Zamieszczone przez piramida
        Alonzo_, odnośnie materiałów to ciężko stwierdzić ale wydaje mi się że nie będą gorsze niż w obecnej o2
        Obyś miał rację kolego, obyś

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Alonzo_
          bo jeżeli tak bedzie to chętnie zakupiłbym kia z tym że tam na razie kiepsko z gamą silników :?

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Alonzo_
            RS
            • 2009
            • 2460
            • Hyundai

bo jeżeli tak bedzie to chętnie zakupiłbym kia z tym że tam na razie kiepsko z gamą silników :?
            No przy Twoim obecnym to słabo, na pewno.
            W sumie ja specjalnie się nie rozpływam jaka ta octa będzie, ale tyle szumu...o plastiki...podobnie jak z rapidem? Tu w średnioklasowej :wink: octavii może to nie przejść jak u rapidziaka.
            Swoją drogą O2 w lepszych wersjach fajna materiałowo jest (choć w trwałością tego już różnie) dlatego mogliby się postarać.

Już nie tak o wzięcie tego na rynku sie martwię jak o zdrowie i samopoczucie marleja

Komentarz

• bishop
              L&K
              • 2012
              • 1430

...jezeli was stać wywalić na auto tyle kasy to co za problem po tych 3 latach jazdy np wywalieć te 2-3kzł na naprawe skrzyni czy innej usterki?
              Bo lepiej nic prz y autku pzrez 3 lata nie robić a te 2-3 tys ... to na

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez bishop
                ...jezeli was stać wywalić na auto tyle kasy to co za problem po tych 3 latach jazdy np wywalieć te 2-3kzł na naprawe skrzyni czy innej usterki?
                Bo lepiej nic prz y autku pzrez 3 lata nie robić a te 2-3 tys ... to na
                Jak kiedyś kupie nowe auto aczkolwiek nie wiem czy wytrzymałbym jeżdżąc te dwa czy trzy lata autem bez modów to nie przejmowałbym sie usterkami bo po to wykładam kase na nowe auto co by mieć gwarancję i w dupie mieć awarię.

W zamożniejszych krajach auta kupuje się na tyle ile gwarancja producenta a następnie kupuje się nowe, u nas niestety nie wszyscy maja taki komfort i muszą sie liczyć z dłuższą eksploatacją przez co są narażeni na kosztowne awarie po okresie gwarancji, osobiście wolę kupić 3 letnie auto za połowę ceny nowego i nie stresować sie ewentualnymi naprawami :wink:

Komentarz

• marlej108
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 4976
                  • Octavia III (5E3)
                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

prosze zwrocie uwage na minucie 10:10.... ta srebrna lista idaca wzdluz do klamki jest jakos dziwnie wymodelowana
                  .....

Jak patrzę na ten środek to nie widze tam ładnych materiałów , wieje taniością....
                  tak, ale Alonzo przez pomylke wzialem te Twoje leki... te na glowe... :P

ps. gdzie Ty widzisz tanie materialy????

ps.2 gdyby jednak Twoje podejrzenia okazaly sie nie daj Boze sluszne i daliby w wiekszosci tandetny plastik...to Skoda chyba by zupelnie zwariowala, choc niestety jest to mozliwe...
                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Alonzo_
                    RS
                    • 2009
                    • 2460
                    • Hyundai

.....

tak, ale Alonzo przez pomylke wzialem te Twoje leki... te na glowe... :P

ps. gdzie Ty widzisz tanie materialy????

ps.2 gdyby jednak Twoje podejrzenia okazaly sie nie daj Boze sluszne i daliby w wiekszosci tandetny plastik...to Skoda chyba by zupelnie zwariowala, choc niestety jest to mozliwe...

Aaaa to wiem już dlaczego swoich nie mogłem wczoraj zaleźć i do 4.30 zasnąć przez to nie mogłem :shock:

Jak napisałem - "widzę", może dlatego ze to jakoś rapidem zalatuje którego macałem. Ale "nie czuję" jeszcze . Jak poczuję to albo odszczekam to albo powiem ..."a nie mówiłem" :szeroki_usmiech

Komentarz

• dato
                      L&K
                      • 2012
                      • 1431

Trzeba było coś pisać w offtopie, siedziałem do 5:30 :diabelski_usmiech

Komentarz

• paweł2
                        L&K
                        • 2010
                        • 1405

o jeżeli tak bedzie to chętnie zakupiłbym kia z tym że tam na razie kiepsko z gamą silników
                        Wkrotce ma byc 1.6T 186ps/265nm wiec idzie ku lepszemu
                        .

[ Dodano: Nie 30 Gru, 12 22:58 ]
                        Wracajac do silnikow w OIII to tak

1.2Tsi 86ps dla emerytow i rencistow i dla obnizenia cenu ponizej 60k.
                        1.2Tsi 105 ps podstawa powinno wystarczyc :roll:
                        1.4Tsi 140ps moj faworyt 8.6s do setki
                        1.8Tsi 180ps prawie RS 7.3s.

Disle(tu nacudowali)
                        1.6Tdi 90ps spokojna podstawa.
                        1.6Tdi 105 i 110ps po jaka cholere dwa motory o podobnej mocy :?:
                        powinno byc np 105 i 130ps.
                        2.0Tdi 150ps prawie jak RS 8,2s.
                        Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Tony065
                          RS
                          • 2009
                          • 2487
                          • Octavia I (1U2)
                          • ARX 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez paweł2
                          Wkrotce ma byc 1.6T 186ps/265nm
                          rozumiem, że to benzyna :?:
                          to po co jest 1.8TSI 180KM :?:
                          Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                          @ by Tune-up Gdańsk
                          TDI VP++ i jeszcze rośnie
                          Antek

Komentarz

• kurczak1985
                            Rider
                            • 2009
                            • 300

Zamieszczone przez Tony065
                            Wkrotce ma byc 1.6T 186ps/265nm
                            rozumiem, że to benzyna :?:
                            to po co jest 1.8TSI 180KM :?:
                            Ale to maja wsadzac do kijanek

Komentarz

• mirek_p11
                              RS
                              • 2010
                              • 6630
                              • Volkswagen
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

dzisiaj na moto.pl jest przedstawiona pełna gama silników i ciekawi mnie dlaczego 1.8 TSI będzie tylko z DSG :roll:

Znana jest już pełna gama silników nowej Skody Octavii. Najmniejszy ma 1,2 l. a największy 2,0 l. pojemności skokowej

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                              Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                              Fotki

Komentarz

• Chris11
                                RS
                                • 2011
                                • 1587

Też zadaję sobie to pytanie i do głowy przychodzi mi tylko odpowiedź, że najwyraźniej ponad ileśtamdziesiąt procent 1.8TSI zostało sprzedanych ze skrzynią DSG i nie opłaca się proponować manuala.
                                A jak już wcześniej wspomniałem, dla mnie przekreśla to niestety wybór tego silnika.

Komentarz

• lu5asz
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2006
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Chris11
                                  A jak już wcześniej wspomniałem, dla mnie przekreśla to niestety wybór tego silnika.
                                  Nie lubisz automatu,czy to raczej kwestia ekonomiczna?Wydaje mi sie ze super sprawa takie 1.8tsi z DSG.
                                  Kondziu

OCP

Komentarz

• irekk
                                    L&K
                                    • 2011
                                    • 1093
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A może polityka firmy - dorzucasz kasę powiedzmy dyszkę do Octavii 1.8 z DSG, albo 15 do Superba 1.8 w manualu

Komentarz

• Chris11
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 1587

Zamieszczone przez lu5asz
                                      Zamieszczone przez Chris11
                                      Nie lubisz automatu,czy to raczej kwestia ekonomiczna?Wydaje mi sie ze super sprawa takie 1.8tsi z DSG.
                                      Nie lubię. Jeździłem Octavią z tym silnikiem i DSG i muszę z przykrością stwierdzić, że d..y nie urywa.
                                      Pomijam już kwestię, że w moim odczuciu DSG dąży do zarżnięcia silnika trzymając jak najniższe obroty na poziomie 1300/min.
                                      A ja z reguły staram się jeździć nie efektownie a efektywnie i ekonomicznie, to pewnie w 80% czasu jazdy miałbym takie obroty, co z pewnością szybko skończy się klęknięciem jednostki.

Ale też nie ukrywam, że aspekt ekonomiczny w tej sytuacji ma duże znaczenie, bo nawet jeśli się przełamię i pojednam z DSG, to niestety nie dam sobie z kieszeni wyrwać 8 tysi w imię tej przyjaźni...

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

o jeżeli tak bedzie to chętnie zakupiłbym kia z tym że tam na razie kiepsko z gamą silników
                                        Wkrotce ma byc 1.6T 186ps/265nm wiec idzie ku lepszemu
                                        .

[ Dodano: Nie 30 Gru, 12 22:58 ]
                                        Wracajac do silnikow w OIII to tak

1.2Tsi 86ps dla emerytow i rencistow i dla obnizenia cenu ponizej 60k.
                                        1.2Tsi 105 ps podstawa powinno wystarczyc :roll:
                                        1.4Tsi 140ps moj faworyt 8.6s do setki
                                        1.8Tsi 180ps prawie RS 7.3s.

Disle(tu nacudowali)
                                        1.6Tdi 90ps spokojna podstawa.
                                        1.6Tdi 105 i 110ps po jaka cholere dwa motory o podobnej mocy :?:
                                        powinno byc np 105 i 130ps.
                                        2.0Tdi 150ps prawie jak RS 8,2s.
                                        bardzo dobre czasy jak na taką moc w stosunku do O2, przykład 140KM tdi w O2 potrzebuje teoretycznie 9.6do setki a 150konne O3 8.2sek czyli tyle ile potrzebuje około 180konne O2 :!:
                                        Reasumując, O3 bedzie jeździć podobnie jak O2 po programie przy różnicy około 30koni

Idąc dalej, jezeli RS bedzie miał te 220PS to można spodziewać sie czasów w granicy 6.7 a to juz jest bardzo fajnie :wink:

Komentarz

• marlej108
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 4976
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

mi to moze i zwisa, bo jezdze raczej przepisowo, ale nie wiem czy O3 bedzie tak samo jezdzic jak O2... bo skoro ma miec z tylu zawieszenie wielowachaczowe dopiero od 150koni w gore (i niby te wersje specjalne jak scout) to ten 1.4 tsi 140 konny tez ma miec z tylu tylko belke? Na zdrowy rozum to przy szybkiej jezdzie wtedy powinna byc roznica in minus w stosunku do zawieszenia wielowachaczowego....

ps. oczywiscie wepchniecie spowrotem belki z tylu nie jest podyktowane dobrem klientow, ale tanszym kosztem produkcji... a skoro wszedzie wszyscy w O2 chwalili (i uzytkownicy i pismaki) cudowene zawieszenie wielowachaczowe w Skodach i VW kontra czesc innych ubozszych a kompaktow z belka, to teraz jestem ciekaw jak to beda w pisemkach uzasadniac.... ze co, ze jezdzi tak samo? Watpie zeby tak bylo przy dynamicznej jezdzie...

ps. np. przy testach Rapida trzeba uczciwie przyznac, ze choc w wiekszosci lali wode jaki to fajny to wlasciwie za kazdym razem pisali, ze przy szybszej jezdzie (od 120 w tych testach) auto prowadzi sie tak sobie...

mam nadzieje, ze nie spier..la tej O3... przez ksiegowych.

ps.2 na forum Golfa VI, jakis gosc zaczal porownywac (w watku o VII) wage VI i VII z tym samym silnikiem i wyposazeniem... okazuje sie ze czesto ciezszy jest nowszy model pomimo prania mozgu w gazetkach ze wazy o 100kg mniej.... (te najtansze wersje waza mniej - m.in. z belka zamiast wielowachacza, tyle ze w VW te belke ma tylko wersja z najslabszym silnikiem 1.2 tsi 85kucy)... czy nie bedzie tak, ze mniejsza waga po czesci bedzie wynikala z tanszych rozwiazan, wcale nie lepszych niz w O2?

Ciekawe. Oby nie.
                                          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Taka tendencja z tymi belkami. Po prostu producenci chcą możliwe mocno zejść z ceny przy nowym aucie, w jego podstawowych wersjach.
                                            Skoda nie jest tu żadnym wyjątkiem. Belkę z tyłu ma najnowsza Honda Civic (jeździ super !!),. Belkę z tyłu ma najnowsza Toyota Auris,. Belkę z tyłu mają słabsze wersje Golfa VII.
                                            Także nie ma po co podniecać się tym, że i O III w słabszych wersjach też będzie miała belkę z tyłu.
                                            Jeśli ktoś uważa, że w aucie tej klasy i wadze silnik o mocy 80-90 KM jest super i zapewnia dobre osiągi, to szczerze mówiąc takim klientom wielowachacz jest do niczego nie potrzebny, bo taki klient i tak nie wykorzysta jego możliwości nawet w połowie 8)
                                            Więc producenci wychodzą na przeciw oczekiwaniom takich własnie klientów. Nie potrzebują oni osiągów czy sportowych warzeń z jazdy, bo jeżdżą po emerycku. Za to chcą oni dostać tanie auto bez zbędnych bajerów i niezbyt mocnym silnikiem, bo te 85 KM im w zupełności wystarcza i dla nich w tańszych wersjach oferują obniżające cenę standardowe zawieszenie w postaci belki. Pozostaje sie wiec tylko cieszyć, ze ludzie będą mieli możliwość wyboru i skończą się może narzekania stylu " wolałbym niższa cenę, a słabszy wypas".
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• Andrzej.P
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 1516
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kod:
                                              Skoda pracuje aktualnie nad przygotowaniem wersji zasilanej gazem
                                              Ciekawe, czy coś sensownego wykombinują. Oby tylko nie jakaś proteza IV gen do TSI.
                                              Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                                              FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• gebek
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 1214

tyle ze w VW te belke ma tylko wersja z najslabszym silnikiem 1.2 tsi 85kucy)... czy nie bedzie tak, ze mniejsza waga po czesci bedzie wynikala z tanszych rozwiazan, wcale nie lepszych niz w O2?
                                                1.6 tdi 105 KM ma takze belke.
                                                Zamieszczone przez Big
                                                Belkę z tyłu ma najnowsza Toyota Auris,.
                                                Ale tez tylko wersje slabsze...130 KM benzyna i 124 KM diesel maja juz wielowahacz
                                                Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                                Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                                Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Agamek12
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 9941
                                                  • Ford

Zamieszczone przez Andrzej.P
                                                  Kod:
                                                  Skoda pracuje aktualnie nad przygotowaniem wersji zasilanej gazem
                                                  Ciekawe, czy coś sensownego wykombinują. Oby tylko nie jakaś proteza IV gen do TSI.
                                                  Biorąc pod uwagę fakt, że dla O2 1.4TSI Skoda obniżyła cenę instalacji do 5.480zł (z 6.350zł), to pewnie taka instalacja będzie montowana do O3 TSI...
                                                  Tylko jaki jest sens ekonomiczny tej instalki w tym silniku...?
                                                  Adam... Używam:
                                                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Tony065
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 2487
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • ARX 1.8 20VT 150 KM

Big, nie mogę się z Tobą zgodzić odnośnie zależności mocy do zawieszenia. W AR Julietta 1.4T 170KM i Civic IX 1.8 142KM też jest belka z tyłu, a nie są to tanie auta i całkiem ładnie "odpychające" po asfalcie. Ale nie ma co polemizować na ten temat. Polityka firm jest dość zawiła i okryta różnymi "tajemnicami", dla nas niedostępnymi :szeroki_usmiech .
                                                    Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                                                    @ by Tune-up Gdańsk
                                                    TDI VP++ i jeszcze rośnie
                                                    Antek

Komentarz

Pracuję...