Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Flame
    Elegance
    • 2010
    • 898

Jak zwykle tył koszmar, a przód super :lol:
    ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• BADYL
      RS
      • 2011
      • 2396
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Flame
      Jak zwykle tył koszmar, a przód super :lol:
      znając życie SIII dobrze wyglądać będzie dopiero w wersji kombi :wink:
      nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• leszekmw
        RS
        • 2005
        • 5356

Zamieszczone przez BADYL
        znając życie SIII dobrze wyglądać będzie dopiero w wersji kombi :wink:
        jeżeli zostanie poszerzony o przynajmniej 5cm.
        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
        GVI 1.4TSI
        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Superba III w 2013 r. nie będzie na 100%. Co do liftu Superba II to też nic pewnego. Najprawdopodobniej ten lift będzie albo pod koniec 2013 r. albo na pocz. 2014 r.
          Czarny Elegance

Komentarz

• Morgoth
            L&K
            • 2010
            • 1116

A zamaskowane muły już jeżdżą ... hmmm ... czyżby Panzerwagen miał inne rzeczy na głowie niż liftingi Skody?
            Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
            G.B.Show

Komentarz

• Flame
              Elegance
              • 2010
              • 898

A ja bym się nie zdziwił jakbyśmy się dowiedzieli za jakiś czas, że historia Superba kończy się na II, bo po powiększeniu Octavii to nie wiem dla kogo miałby być to samochód.
              ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• BADYL
                RS
                • 2011
                • 2396
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Flame
                A ja bym się nie zdziwił jakbyśmy się dowiedzieli za jakiś czas, że historia Superba kończy się na II, bo po powiększeniu Octavii to nie wiem dla kogo miałby być to samochód.
                myślę, że jeżeli superb III również urośnie tak na długość i szerokość to gabarytowo zbliży się do A6....więc jeżeli jakość materiałów będzie na odpowiednim poziomie, a silniki będą ciut mocniejsze to SIII (moim zdaniem) kupować będą ludzie majętni, ale nie chcący-nie lubiący pokazywać się w drogich markach... Takie jest moje zdanie myślę, że nabywcy na nowego SIII na bank się znajdą 8)

Zakładając, że SIII na wypasie (platinum+dodatki) z 210 konnym silnikiem będzie kosztowało ok 150tys, np., a A6 z analogicznym wyposażeniem kosztować będzie np. 220tys wtedy ludzie będą mieć wybór i oto chyba chodzi :diabelski_usmiech

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Tylko ze juz teraz wypas kosztuje okolo 180tys bez rabatu :lol:
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• BADYL
                    RS
                    • 2011
                    • 2396
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                    Tylko ze juz teraz wypas kosztuje okolo 180tys bez rabatu :lol:
                    wypas pojęcie względne...dla mnie wystarczyła by taka opcja :P http://www.cc.skoda.pl/get.php?show=...83f99ecc8f390f

Komentarz

• Morgoth
                      L&K
                      • 2010
                      • 1116

I ludziska to biorą, bo w niemieckich premiumach ceny "golasów" zaczynają się niewiele niżej, a kto kupowałby golasa.
                      Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                      G.B.Show

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Zamieszczone przez Flame
                        ja bym się nie zdziwił jakbyśmy się dowiedzieli za jakiś czas, że historia Superba kończy się na II,
                        Gwarantuję ci, że tak nie będzie. Powstanie Superb III który bedzie pozycjonowany w klasie E - to już dosć pewna informacja.

[ Dodano: Wto 09 Paź, 12 14:20 ]
                        Zamieszczone przez BADYL
                        SIII (moim zdaniem) kupować będą ludzie majętni, ale nie chcący-nie lubiący pokazywać się w drogich markach...
                        Dokładnie tak samo jest z obecnym modelem. Superb II 3.6 V6 4x4 Platinium sprzedaje się naprawdę bardzo odbrze, a kupowany jest głównie dla prezesów różnych firm (w tym bardzo dużych i znanych spółek giełdowych) którzy po prostu nie chcą rzucać się w oczy opinii publicznej.

[ Dodano: Wto 09 Paź, 12 14:22 ]
                        Zamieszczone przez Maicroft
                        Tylko ze juz teraz wypas kosztuje okolo 180tys bez rabatu
                        Przecież doskonale wiesz, że w Skodzie cena cennikowa, a cena faktycznego zakupu, to 2 rózne światy
                        Pozatym, kupując 5-6 szt. w postępowaniu przetargowym kupisz takie auto duuuużo taniej niz wynika to z cennika.
                        Czarny Elegance

Komentarz

• Morgoth
                          L&K
                          • 2010
                          • 1116

Superb to także standardowa limuzyna urzędników ministerialnych, wojewódzkich, marszałkowskich i samorządowych wszelkiego autoramentu. Pełno tego stoi pod ministerstwami w centrum Wawy, często z szoferem w środku. Ceny Superba są wystarczająco wysokie, żeby odsiać "przeciętnych obywateli", a jednocześnie odpowiednio niskie żeby wygrywać przetargi.

Tak jak pisze Big, klientela jest dość stała, nie tylko u nas, więc SIII ma sens.
                          Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• BADYL
                            RS
                            • 2011
                            • 2396
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Big, a swoją drogą kiedy odbierzesz SII?Chyba, że plany uległy zmianie :wink:

Komentarz

• Flame
                              Elegance
                              • 2010
                              • 898

A jak to problem, że teraz jeździli Octaviami jeżeli się rozrośnie, albo Passatami.

Przecież nie będą utrzymywać produkcji dla urzędników w Polsce, Czechach i na Słowacji.

Komentarz

• r2r
                                RS
                                • 2008
                                • 4721
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tak się zastanawiam czy potencjalny SIII nie podzieli losu Phaetona i jednocześnie staram się (bez efektu) zrozumieć, czemu największa limuzyna VW zaliczyła taka klapę na rynku. Nie znam szczegółów i nie wiem czy to auto było takie felerne, czy takie, czy srakie. Furory nie zrobiło, choć bryłę ma elegancką i dlatego widzę pewną zbieżność - choć to tylko moje subiektywne odczucie:

Passat B6 był zapewne równie chętnie kupowany (zanim wyszły wszystkie jego "kwiatki) zatem postanowiono go jeszcze trochę "napompować" gabarytowo i technologicznie - i wyszedł z tego Phaeton, który zamiast być strzałem w dziesiątkę, okazał się dla VW strzałem w kolano. Nie wiem czy VW przedobrzył z tym modelem, czy na siłę starał się naprawiać coś co nie jest zepsute, ale generalne wrażenie, gdy czytam internet, jest takie, ciężko mi znaleźć pochlebne recenzje na temat tego auta.

SII ma wszystkie atrybuty jakie powinna mieć porządna limuzyna i obawiam się że przy dalszym "rozciąganiu" rozmiarowym i cenowym tego modelu, ludzie mogą wyjść z podobnego założenia, czyli: "SII była idealna, a oni jeszcze ją rozbudowywują i powiększają, cenowo też do góry, kurka wodna, za te pieniądze to może minę salon Skody i pójdę do Audi"

Powtarzam, to tylko moje subiektywne odczucia i obawy co by Skoda z SIII nie przekombinowała.
                                Artur

Komentarz

• BADYL
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2396
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

w mojej ocenie nie....wcześniej podałem cennik "wypasionego" SII....pokrótce model przeze mnie wybrany jest w wersji platinum 2.0 TSI DSG (można poczytać co jest w snandardzie) dodatkowo dołożyłem: szyber, wentylowane fotele, sound system, alu 17, zestaw głośnomówiący i coś tam jeszcze...całość z cenika wyszła 147 myślę że przynajmniej 10koła od ceny można by odjąć.... za podobnie wypasioną A6 zabulicie ile? Niech SIII będzie można dostać za podobną cenę to wtedy będzie schodzić jak świeża buła takie jest moje zdanie :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• Morgoth
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1116

Zamieszczone przez r2r
                                    (Phaeton)... staram się (bez efektu) zrozumieć, czemu największa limuzyna VW zaliczyła taka klapę na rynku.
                                    Nie rozumiesz, bo nie byłeś targetem. Gdybyś miał wydać te pieniądze na Phaetona, to kupiłbyś coś innego, jak 98% targetu

Jeśli Skoda pójdzie tę drogą - zrobi "supersamochód" w zbyt wysokiej cenie jak na wizerunek własnej marki - to od razu może się pożegnać z wysoką sprzedażą. No chyba że w Chinach, gdzie Phaeton sprzedaje się świetnie. Chińce nie mają wizerunku marek, albo mają go gdzieś, dlatego np. Buick postrzegany jest tam na równi z BMW, czy Mercem. Oni łykną także każdą Skodę, byle była ... w sedanie

O Panzerwagenie Phaetonie możemy sobie podyskutować gdzie indziej, ale nieco się mylisz, co do tego modelu.

Zamieszczone przez r2r
                                    SII ma wszystkie atrybuty jakie powinna mieć porządna limuzyna
                                    Parasol? :lol: Bez jaj, piszesz tak jakbyś widział Superba na szczycie swoich możliwości, a wyżej już tylko niebo.
                                    Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Zamieszczone przez BADYL
                                      Big, a swoją drogą kiedy odbierzesz SII?
                                      Pocz. stycznia 2013 r.
                                      Zamieszczone przez r2r
                                      Tak się zastanawiam czy potencjalny SIII nie podzieli losu Phaetona i jednocześnie staram się (bez efektu) zrozumieć, czemu największa limuzyna VW zaliczyła taka klapę na rynku
                                      Przyczyny są bardzo proste.
                                      1. Phenton miał konkurować z Mercedesem S, BMW7 czy Audi A8. Niestety, te limuzyny mają na rynku ustaloną od lat reputację, a w tej klasie każdy nowy gracz witany jest z baaaaardzo dużym dystansem.
                                      2. VW to ... auto dla ludu !! Takie jest i takie ma być i tak jest postrzegane. Wprowadzenie modelu VW do lasy aut luksusowych było z góry skazane na niepowodzenie. Nie dość, że VW nie ma prestiżu (a w tej klasie to podstawa !!! bo tej klasy auta kupuje się aby się pokazać!!) to jeszcze nie ma absolutnie żadnej tradycji produkcji takich limuzyn.
                                      No i te 2 czynniki wystarczyły aby Phenton poniósł spektakularną klęskę.

[ Dodano: Wto 09 Paź, 12 17:29 ]
                                      Zamieszczone przez r2r
                                      SII ma wszystkie atrybuty jakie powinna mieć porządna limuzyna i obawiam się że przy dalszym "rozciąganiu" rozmiarowym i cenowym tego modelu, ludzie mogą wyjść z podobnego założenia, czyli: "SII była idealna, a oni jeszcze ją rozbudowywują i powiększają, cenowo też do góry, kurka wodna, za te pieniądze to może minę salon Skody i pójdę do Audi"
                                      Jest tak jak pisze Morgoth. Jeśli Skoda przedobrzyłaby z ceną i planowała ulokować Superba na równi z Audi A6 czy BMW 5 to ... porażka będzie gwarantowana.
                                      Ale jeśli Skoda, wzorem obecnego Superba, ulokuje Superba III trochę poniżej aut klasy premium, aczkolwiek nadal w klasie E, to sukces będzie murowany.
                                      Pamiętacie jak wchodził S II ?? Ile osób pisało, że to głupota i strzał w kolano, bo kto zapłaci za Skodę 100 i wiecej tys zl ?? A okazuje się, że S II sprzedaje się świetnie, żeby nie powiedizeć wyśmienicie, i największą sprzedaz robią ... najdroższe (110 tys i w górę!! wersje). Dlaczego ?? Ano dlatego że dkostaje sie w zamian auto ze światnie skalkulowną ceną do wyposażenia. Auto z pogranicza klas D i E i olbrzymią iloscią miejsca i niezłym wyglądem oraz mocnymi i elestycznymi silnikami. Czyli S II wpisuje się idealnie z limuzynę dla pana prezesa lub władz lokalnych które nie chcą się rzucać w oczy i nie chcą, aby ludzie mówili, że ich pieniadze idą na drogie auta w stylu Mercedesa, czy BMW, lub Audi. Skoda Suberb II zapewnia to samo, tylko w bardziej dyskretny sposób.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• r2r
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 4721
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Morgoth
                                        Zamieszczone przez r2r
                                        SII ma wszystkie atrybuty jakie powinna mieć porządna limuzyna
                                        Parasol? :lol: Bez jaj, piszesz tak jakbyś widział Superba na szczycie swoich możliwości, a wyżej już tylko niebo.
                                        Prawdę powiedziawszy Superb 2 na chwilę obecną, wydaje mi się nawet poza obrębem szczytu moich możliwości :wink:
                                        Artur

Komentarz

• Morgoth
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1116

Prawdę powiedziawszy Superb 2 na chwilę obecną, wydaje mi się nawet poza obrębem szczytu moich możliwości :wink:
                                          Ale jako używany, już pewnie nie. Przy okazji porównaj sobie koszty utrzymania (przeglądy, części, naprawy) Superba II i porównywalnych z nim aut segmentu E.
                                          Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• marlej108
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 4976
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
                                            Zamieszczone przez BADYL
                                            Big, a swoją drogą kiedy odbierzesz SII?
                                            Pocz. stycznia 2013 r.
                                            a 3 dni temu na forum superba napisales ze odbierasz w polowie listopada... 8)
                                            http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

Zamieszczone przez marlej108
                                              a 3 dni temu na forum superba napisales ze odbierasz w polowie listopada...
                                              Z róznych obiektywnych przyczyn będzie to jednak pocz. stycznia.
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

A produkcja bedzie 2012, czy 2013 jak auto do odebrania w styczniu
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
                                                  a 3 dni temu na forum superba napisales ze odbierasz w polowie listopada...
                                                  Z róznych obiektywnych przyczyn będzie to jednak pocz. stycznia.
                                                  to moze lepiej z zamowieniem poczekac jeszcze troche... Ford potanil Mondeo..., pewnie jakis ruch zrobia Francuzi... moze i Superb by nieco stanial... albo bylaby juz wyprodukowana taka wersja jaka mniej wiecej chcesz kupic, w ramach wyprzedazy juz gotowa i tansza (bo tzw. wyprzedaz rocznika...)?

w kazdym razie powodzenia w nabyciu Superba - to swietne auto :-)

ps. a moze juz lepiej chwile poczekac na O3.... chociaz prawde mowiac na zdrowy rozum to i tak od O3 Superb powinien byc lepszy...

[ Dodano: Czw 11 Paź, 12 09:30 ]
                                                  Myslalem ze juz obecny Superb II to niby klasa ta sama co A6.... takie zreszta bylo w jakims pisemku porownanie.... bylo tez z drugiej strony porownanie do A4....

Poza tym Superb I byl porownywany kiedys tam w Auto Swiecie z Audi A6 C5... ale i z VW Passatem... wiec w sumie tradycyjne dla Skody wymiary auta ponad wymiary klasy...

ps. Ciekawe kiedy ten Superb III mialby sie pojawic....
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 6389

chociaz prawde mowiac na zdrowy rozum to i tak od O3 Superb powinien byc lepszy...
                                                    i tak też będzie Dlatego właśnie S II, a nie O III. Zresztą nie chcę być królikiem doświadczalnym testujacym na własnej skórze tzw. wady wieku dziecięcego.
                                                    Myslalem ze juz obecny Superb II to niby klasa ta sama co A6.... takie zreszta bylo w jakims pisemku porownanie.... bylo tez z drugiej strony porownanie do A4....
                                                    Obecny S II jest tym samym czym O II czyli autem z pogranicza klas. Dlatego jest porównywany zarówno do aut segmentu D jak i E.
                                                    Ciekawe kiedy ten Superb III mialby sie pojawic....
                                                    Za ok 3 lata, czyli w 2015 r. Znając życie, to pewnie gdzieś na przełowmie 2014/15
                                                    Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...