Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomekjmopl
    L&K
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1187
    • Opel
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

W wielkanoc wracam sobie wieczorem od teściów, w okolicach 21-szej, al. Andersa w Hucie, patrzę w oddali przed nami - jedzie Octavia III! Ogólne podniecenie, żona wykazuje nawet zainteresowanie, żeby oblukać to cudo w ruchu, doganiam osobnika - no kurcze nowa Octa, nie może być inaczej ...
    Podjeżdżam na tyle blisko, że można już przeczytac napis na klapie - no żesz kur ... zapiał RAPID ...

Także moi mili dla wielu osób czy Rapid, czy OIII to bedzie wsio ryba, zresztą moją OII też wielu ignorantów motoryzacyjnych uważało za to samo co OI, nawyżej po liftingu. Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać. :diabelski_usmiech Twój sąsiad i tak powie, że to tylko skoda, za to z uznaniem spojrzy na paska b5 kombi w tdi pana z klatki obok.

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

tomekjmopl, z rok temu to było. Wiedziałem już, że nastepcą mojej O II będzie Superb II. Akurat szliśmy z żoną koło jakiejś ulicy i patrzę, że na skrzyżownaiu na czerwonym, stoi czarny Superb II sedan. Pytam się żony jak jej się podoba, bo takie zamierzam kupić, a ona na to: " No przecież to prawie taki sam samochód jak nasza Octavia" ad: ręce mi opadły. Ale, to pokazuje, jak bardzo dla przecietnego człowieka, który absolutnie nie interesuje sie motoryzacją, podobne są dzisiejsze auta i jak ludzie nie mający nic wspólnego z motoryzacją nie zwracaja uwagi na szczegóły, którymi my się tu podniecamy.
      Czarny Elegance

Komentarz

• t271828
        Elegance
        • 2008
        • 928

Zamieszczone przez tomekjmopl
        Także moi mili dla wielu osób czy Rapid, czy OIII to bedzie wsio ryba,
        Samochody kupuje sie dla siebie a nie na pokaz

Komentarz

• radekgw
          L&K
          • 2010
          • 1182

Zamieszczone przez t271828
          Zamieszczone przez tomekjmopl
          Także moi mili dla wielu osób czy Rapid, czy OIII to bedzie wsio ryba,
          Samochody kupuje sie dla siebie a nie na pokaz
          A jednak dla większości spoleczenstwa to jest wybieg :roll:

Ludzie często klasyfikuja innych ze wzgledu na tym czym jezdza. Znam osoby ktore np nie wejda do golfa II albo III czy innych starszych aut bo to "wiocha" i "wstyd", a sami jezdza autami w gorszym stanie technicznym z podobnych lat ale wiadomo z nieco innymi znaczkami. Myśle ze to sie raczej nie zmieni, tak juz z nami jest. Kupowanie auta na pokaz coraz bardziej przypomina mi chodzenie na wybieg w nowych ciuchach do kosciola.
          Big - nie dziw sie. Kobiety przewaznie odrozniaja przez kolor chodz nie wszystkie. Ja sam sie czasami gubie i nie wiem z daleka czy jedzie superb czy O2, nie mowiac o bmw np 3 do 5. Pewnie jak ktos jest bardzo wprawiony to od razu zobaczy ale nie wszyscy i moze na szczescie sa zboczeni na punkcie aut
          Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• marlej108
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 4976
            • Octavia III (5E3)
            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
            tomekjmopl,Akurat szliśmy z żoną koło jakiejś ulicy i patrzę, że na skrzyżownaiu na czerwonym, stoi czarny Superb II sedan. Pytam się żony jak jej się podoba, bo takie zamierzam kupić, a ona na to: " No przecież to prawie taki sam samochód jak nasza Octavia" ad: ręce mi opadły. Ale, to pokazuje, jak bardzo dla przecietnego człowieka, który absolutnie nie interesuje sie motoryzacją, podobne są dzisiejsze auta
            Hmm to bardzo zabawne, ze Big tak pisze, iz dla Jego Zony S2 to prawie taki sam samochod jak O2... i ze absolutnie nie interesuje sie motoryzacja. Ale za to na Golfach to sie chyba ona zna bardzo dobrze, co? bo w ponizszym watku Big raczyl nas takimi wlasnie opowiesciami, jak ta ze Jego Malzonka blyskawicznie odroznia ktory to model 6, a ktory 7....

W tamtym watku napisalem, ze moja Zona (ktora podrozuje co drugi dzien GVI ze mna) nie odroznia z zewnatrz, ktory Golf to model VI a ktory VII, na co Big odparl, ze Jego Zona odroznia je od razu...

Szczerze przyznam, ze o ile Golfy z zewnatrz faktycznie latwo pomylic, bo sa dla laika wlasciwie identyczne, to Superba z Octavia pomylic juz sporo trudniej...
            http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Zamieszczone przez radekgw
              Big - nie dziw sie. Kobiety przewaznie odrozniaja przez kolor
              Co racja, to racja. Moja żona np. jak widzi obojętnie jakie biało auto, to mówi, że jest paskudne. Ale jak jej pokazę ten sam model, ale w innym kolorze, to twierdzi że jej się podoba 8)
              Czarny Elegance

Komentarz

• Ferd
                Rider
                • 2011
                • 320

.

Cześć, Wróciłem Cieszę się, że jestem znów wśród Kolegów. Pozdrawiam Marleja, którego popieram w całej rozciągłości poglądów.

Dlaczego mam dalej jedno ostrzeżenie, a nie czyste konto. Może jakiś błąd w programie :evil: (a może amnestia świąteczna :diabelski_usmiech )

Komentarz

• Ferd
                  Rider
                  • 2011
                  • 320

.

Dublet, do wykasowania przez Moda

Komentarz

• irekk
                    L&K
                    • 2011
                    • 1093
                    • Octavia II (1Z3)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ostrzeżenia wygasają po 60 dniach
                    dlatego

Komentarz

• Ferd
                      Rider
                      • 2011
                      • 320

Zamieszczone przez irekk
                      dlatego
                      zaczepki szukasz, czy na pasku BIGa chodzisz :diabelski_usmiech

Komentarz

• shado
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 5315
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Ferd
                        Zamieszczone przez irekk
                        dlatego
                        A twoja ulubiona liczba to czasami nie jest 3?
                        BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• test15510
                          Drive
                          • 2011
                          • 77

Zamieszczone przez Majowy
                          Naprawdę ciężko będzie niedługo wybrać Skodę jeżeli dealerzy nie pójdą po rozum do głowy w kwestii podejścia do klienta. Czasami żałuję, że nie nagrywałem rozmów z doradcami w serwisie, miałbym ciekawy materiał szkoleniowy dla konkurencji. Przy obecnej polityce VW do spółki z KIA i Hyundaiem pozabierają klientów i przy Skodzie zostaną tylko floty i pasjonaci, którzy kupią RS-a. Czas pokaże jak to wyjdzie.
                          Póki co, to nie byłem jeszcze w Salonie ASO, gdzie obsługa by o mnie walczyła .... raczej olewactwo, z niewielkimi wyjątkami. A KIA i Hyundai są według mnie drogie, droższe niż VW i Skoda, a gorsze.
                          Niezależnie od marki i modelu - Forum OCP - najlepsze forum samochodowe w Polsce.

Komentarz

• ukuk
                            Rider
                            • 2010
                            • 699

Zamieszczone przez radekgw

Ludzie często klasyfikuja innych ze wzgledu na tym czym jezdza. Znam osoby ktore np nie wejda do golfa II albo III czy innych starszych aut bo to "wiocha" i "wstyd", a sami jezdza autami w gorszym stanie technicznym z podobnych lat ale wiadomo z nieco innymi znaczkami
                            O kurcze co ja czytam... :szeroki_usmiech do golfa... Foldzwagena GOLFA!!! nie chca wsiadac bo to wiocha... i wola inne znaczki? 8) Co to sie porobilo... moze ci znajomi to jakies hipstery czy co?

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez shado
                              Zamieszczone przez Ferd
                              Zamieszczone przez irekk
                              dlatego
                              :lol:
                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• słoń
                                Elegance
                                • 2010
                                • 777

Zamieszczone przez Ferd
                                Cześć, Wróciłem Cieszę się, że jestem znów wśród Kolegów
                                siemka zanim znów popadniesz w niebyt i nicość :lol: :diabelski_usmiech

Komentarz

• irekk
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1093
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

i to nastąpi szybciej niż się nam zdaje

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 1594
                                    • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez shado
                                    Myślę,że 6 to Jego szczęśliwa liczba :lol:

sorry za OT ale nie mogłem sie powstrzymać ops:
                                    NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                    PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                    BYŁA TEŻ CEGA
                                    A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                                    MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• Majowy
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 215

test15510 , czy koreańce są gorsze, nie wiem, żadnym jeszcze nie jeździłem, trudno więc się do tego odnieść. Jednak patrząc w cennik, a przede wszystkim na wygląd Ceed'a i i30 no i te magiczne 7 i 5 lat gwarancji, oba modele mocno podgryzają pozycję Skody, szczególnie w podstawowych wersjach.

Dla mnie O3 jest dziwnie pozycjonowana. Za droga na kompakt, ale z mnóstwem cech tej klasy - ten nieszczęsny zbiornik, plastykowe boczki, czy belka skrętna w słabszych modelach. Z drugiej strony rozmiary już prawie w klasie średniej. I teraz pytanie, czy dysponując kwotą ok. 100-110 tys. zł wybieramy O3 z wyposażeniem (full już się zbliża do 130 tys.), czy idziemy w pełną klasę średnio i wybieramy Mondeo, Insignie, czy któregoś japońca (Mazda, Toyota). A może SII?

Ja dzisiaj przez przypadek trafiłem do salonu Opla i czekając na kolegę oglądałem Insignię w wersji kombi. Od słowa do słowa już siedziałem ze sprzedawcą przy biurku i konfigurowałem nowy pojazd :lol:
                                      I tu niespodzianka Insignia Cosmo 2,0 CDTI 160KM po doposażeniu w kilka przydatnych umilaczy wyszła 140200, czyli grubo. Upust Opla 7500 + upust dealera następne 7500. No i mamy 125200 i to bez słowa z mojej strony :shock:
                                      Nie chciałem gościa bardziej męczyć ale przy odrobinie wygibasów zszedłbym spokojnie poniżej 120 tys... Coraz mniej argumentów za O3.

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Za droga na kompakt
                                        Ale przecież O III nie kosztuje wiecej niz inne auta jej klasy ! wiec dlaczego za droga ? W wątku o Golfie VII konfigurowalismy Golfa VII i O III z takim samym wyposazeniem i silnikami i ceny wszysły identyczne ! Cena podstawowej wersji O III również nie odstaje (a po uzwględnieniu wyposazenia jest nawet niższa) od cen jej odpowieników w innych markach, więc gdzie te wysokie ceny O III ? Chyba nie do końca sprawdziłeś cenniki.
                                        I teraz pytanie, czy dysponując kwotą ok. 100-110 tys. zł wybieramy O3 z wyposażeniem (full już się zbliża do 130 tys.),
                                        Zależy co dla kogo jest full. Bo za te 110 tys zł to masz już O III 1.8 TSI Elegance z kilkunastoma (!!!) dodatkami, więc już w pełni wyposażony samochód i szczerze watpię, aby takie wersje stanowiły trzon sprzedaży O III. Po co czepiać się cen najbogatszej wersji, dodatkowo doposazonej we wszystko co tylko można dołozyć, skoro takie auta to promil sprzedaży danego modelu Większość sprzedazy będzie zapewne stanowiła wersja 1.4 TSI Ambiente + 2-3 dodatki.
                                        czy idziemy w pełną klasę średnio i wybieramy Mondeo, Insignie, czy któregoś japońca (Mazda, Toyota). A może SII?
                                        Ale to żadna nowość, bo jest to normale i nie wiem czemu Ty się dziwisz ? Za max. wyposazone Twingo czy Picanto kupisz już podstawowe wersje Megane III czy Ceeda lub nieźle wyposazone Clio IV czy Vengę.
                                        Za cenę Fabii Monte Carlo 1.6 TDI (105 KM)kupisz O III Ambition 1.2 TSI (105 KM), tak samo jest z Focusem w full wersji i Mondeo, więc dlaczego dziwisz się, że za O III z najmocnojszym silnikiem i w full wersji + full dodatków mozesz kupić auto klasy średniej ?? Jest to całkowicie normalne.
                                        Cena SII 3.6 v6 4x4 L&K oscyluje juz w zakresie ceny ... BMW 5 czy Audi A6, czyli aut o klasę wyższych i to bardziej prestozowych marek.
                                        Nie bardzo więc rozumiem to utyskiwanie na cenę O III z najmocniejszym silnikiem w najbogatszej wersji z dołozonymi wszelkimi dodatkami.
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• t271828
                                          Elegance
                                          • 2008
                                          • 928

I tu niespodzianka Insignia Cosmo 2,0 CDTI 160KM po doposażeniu w kilka przydatnych umilaczy wyszła 140200, czyli grubo. Upust Opla 7500 + upust dealera następne 7500. No i mamy 125200 i to bez słowa z mojej strony :shock:
                                          Czy ja wiem czy to taka niespodzianka, przy takich kwotach upusty tego rzedu (w wiekszosci marek) to chyba normalka. BTW nie wiem jakie brales dodatki, ale taka insignie za 140 tys. Mozna kupic za jakies 110 (oczywiscie 2012)

a za kwoty rzedu, o ktorych pisales (125 tys) to masz juz prawie cos takiego

Komentarz

• BADYL
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2396
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

130k....hmmmm co Wy wszyscy pakuje w te konfiguracje, że wychodzi 130koła za OIII...jak kilka razy sobie zrobiłem to najwięcej wyszło mi 119k. ale najczęściej wychodzi 115k...oczywiście elegance biorę 1.8.TSI z DSG alcantarę xenony i parę innych dodatków...za 130 k. to chyba musiałbym wrzucić wszystkie dostępne opcje z konfiguratora :shock:

[ Dodano: Sro 03 Kwi, 13 08:38 ]
                                            http://cc.skoda.pl/6/39877407 przykładowa konfiguracja
                                            nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Dla mnie jakas totalna glupota jest, ze nie mozna zamowic webasto bez podgrzewanych foteli. A jak ich nie chce, bo bede mial cieplo wewnatrz auta i tak :?:

Jakies szalenstwo ?? http://cc.skoda.pl/6/39877689

Mozna kupic ten 1.2 z alkantara - co za problem, ale trzeba brac Elegance inaczej nie jest to dostepne.

To ze Columbus jest przesadzony cenowo o 40% to inna sprawa, ale w aucie ktore ma AC to lepiej chyba tak, niz potem zmieniac polise i kombinowac co jest wyposazeniem auta, a co nie.
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• ketivv
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1155

Zamieszczone przez Maicroft
                                                Dla mnie jakas totalna glupota jest, ze nie mozna zamowic webasto bez podgrzewanych foteli. A jak ich nie chce, bo bede mial cieplo wewnatrz auta i tak
                                                dokładnie totalna abstrakcja tez na to zwróciłem uwagę

[ Dodano: Sro 03 Kwi, 13 10:06 ]
                                                To ze Columbus jest przesadzony cenowo o 40% to inna sprawa, ale w aucie ktore ma AC to lepiej chyba tak, niz potem zmieniac polise i kombinowac co jest wyposazeniem auta, a co nie.
                                                ja zamówiłem Columbusa razem z autem i mam go ubezpieczonego razem z AC auta wg. faktury zakupu za cały samochód
                                                fabrycznie mam antenę gps na dachu i ten cały mikrofon do obsługi głosowej w podsufitce
                                                do tego cena Columbusa tez była z upustem na cale auto a to był dość znaczny upust ;-)
                                                policzę czysto hipotetycznie
                                                Columbus razem z kolorowym Maxi-dot kosztuje 6700 zł (sam kolorowy maxi-dot 350)
                                                6700-350=6350 - 15% upustu na auto = 5397zł
                                                zapytajcie u ubezpieczyciela ile kosztuje ubezpieczenie samej elektroniki ;-) zamontujcie Columbusa tak jak fabrycznie z zewnętrzna antena mikrofonem
                                                i okaże się, że cena całego pakietu (razem z dodatkowym ubezpieczeniem) niewiele się różni

Komentarz

• LUKI
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 5776

Jakies szalenstwo ?? http://cc.skoda.pl/6/39877689
                                                  jak ja złożyłem pod siebie O3 1.8tsi dsg na spasie wyskoczyło 140k pln...
                                                  kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Diesel jest drozszy o 6tys, wiec przy tych cenach nie ma juz wielkich roznic.

Z drugiej strony nie ma na co narzekac. O2 FL tez tyle kosztowala, Yeti w pelnej opcji prawie 150tys. Superb ponad 170tys. To sa topowe konfiguracje, ktore nie sprzedaja sie jak cieple buleczki, ale tam tez sa lepsze rabaty niz na golasy :twisted:
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...