Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alonzo_
    RS
    • 2009
    • 2460
    • Hyundai

I po co było śmierdziela brać?
    Kurde no to świetne wyniki....na pohybel śmierdzielom!!!
    VAG zbiera wszystko :wink: tylko żeby ino sie nie jeb...ł po gwarancji. :niewiem
    Bo te ich księgowe to potrafią wszystko upodlić. Te boczki to mały pikuć jakby to działało dłużej i tak paliło :szeroki_usmiech
    Obiektywnie , nie czepiając się pierdół wg mnie wielu wchodzi w O3 1,4 T(otal) S(hit) I(nside) :diabelski_usmiech w ciemno przy tej kasie.
    Zwłaszcza jak "wół na zapylać i zarabiać" a prestiż na drugi plan może zejść.
    Ja byłbym zwłaszcza wtedy - ZA.
    ..a może niekoniecznie?
    Sam nie wiem.

Komentarz

• neoXs
      Rider
      • 2010
      • 555

Zamieszczone przez dontak
      Jak na razie średnie spalanie w mieście (100%) to 8.5l. Nie wiem czy to dużo czy mało ale jak na razie nijak to się ma danych katalogowych.
      Duużo zależy od stylu jazdy - mi udało się w 100% mieście osiągnąć wynik 7.0l, przy normalnych trasach miastowych więcej niż 7.5 nie miałem, tylko na mega krótkim odcinku komp wskazywał 8l. Kwestia wprawy. Ach żeby nie było - jazda bez ślimaczenia się i bez ostrego butowania - normalny styl.

Ja i tak nie zapomnę moich pierwszych km gdzie nauczony zmianą biegów na odgłos silnika w 1.6 mpi, tutaj zgłupiałem totalnie i zacząłem patrzeć na prędkościomierz xD Totalna cisza w samochodzie

Komentarz

• dontak
        Rider
        • 2008
        • 586
        • Octavia III combi (5E5)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez neoXs
        Jak na razie średnie spalanie w mieście (100%) to 8.5l. Nie wiem czy to dużo czy mało ale jak na razie nijak to się ma danych katalogowych.
        Duużo zależy od stylu jazdy - mi udało się w 100% mieście osiągnąć wynik 7.0l, przy normalnych trasach miastowych więcej niż 7.5 nie miałem, tylko na mega krótkim odcinku komp wskazywał 8l. Kwestia wprawy. Ach żeby nie było - jazda bez ślimaczenia się i bez ostrego butowania - normalny styl.

Ja i tak nie zapomnę moich pierwszych km gdzie nauczony zmianą biegów na odgłos silnika w 1.6 mpi, tutaj zgłupiałem totalnie i zacząłem patrzeć na prędkościomierz xD Totalna cisza w samochodzie
        To przy jakich obrotach Ty zmieniasz biegi? Bo ja patrząc na obrotomierz albo na podpowiedzi nie mogę zejść poniżej 8.2l!
        OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• neoXs
          Rider
          • 2010
          • 555

Hmm nie patrzę na obroty bo po przesiadce z kolejnego 1.6 nie umiem się przyzwyczaić, zmieniam przy prędkościach tak jak zawsze to robiłem:

1. Ruszanie
          2. do 40km/h max
          3. 40-60 km/h
          4. 60-80km/h
          5. powyżej 80km

Mniej więcej coś takiego. Na autostradzie stała prędkość 115km/h i spalanie mi wyszło najmniej 4.9l najwięcej 5.2l (już kilka razy pokonywałem tę samą trasę). Jazda bez klimy bo nie było takiej potrzeby

Komentarz

• Seed
            Elegance
            • 2010
            • 875
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jak na razie średnie spalanie w mieście (100%) to 8.5l
            wczoraj jazda po miescie - 6.5 srednie bez klimy. bez palowania - spokojna jazda na docierce. ale 1.4 bedzie palic mniej niz 1.2 - szczegolnie w miescie.
            KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• lukaszc2
              Rider
              • 2013
              • 376

Zamieszczone przez Seed
              obroty przy 140 to 3000 na 6 biegu.
              A to bardzo ciekawe dokładnie tyle samo co w 1,2 TSI 5 biegowej. Pisałem już o obrotach jakieś dwa tygodnie temu.

[ Dodano: Pon 20 Maj, 13 22:15 ]
              Zamieszczone przez Seed
              Pany mi spalil 6.5 srednio na autobahnie - przy 140 km/h na tempomacie.
              Spalanie dokładnie takie samo,........jestem troszkę zdziwiony obrotami bo myślałem, że przy skrzyni 6 biegowej będą mniejsze niż przy 5 biegowej.

[ Dodano: Pon 20 Maj, 13 22:17 ]
              Zamieszczone przez kurczak1985
              Te auta Wam tak mało palą, ze az wierzyc sie nie chce
              Zapraszam pojedziemy autostradą jak wyjdzie więcej niż 6,5 (może być z tankowania nie z komputera) to ja stawiam piwo jak wyjdzie do 6,5 to ty stawiasz !!! Pisałem też o spalaniu jakiś czas temu (jak się nie mylę 600 km autostrada średnia 6,3).

[ Dodano: Pon 20 Maj, 13 22:18 ]
              Zamieszczone przez rezon
              ciężko będzie zmieścić się w 6,5 przy 140
              kolegę też zaprasza (ale się opije piw)

[ Dodano: Pon 20 Maj, 13 22:22 ]
              Zamieszczone przez Seed
              wczoraj jazda po miescie - 6.5 srednie bez klimy. bez palowania - spokojna jazda na docierce. ale 1.4 bedzie palic mniej niz 1.2 - szczegolnie w miescie.
              Tyle w mieście mi się nie udało uzyskać oscyluje około 7,5 i jakoś nizej nie umiem zejść może to przez korki bywało nawet około 8.
              Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Seed
                Elegance
                • 2010
                • 875
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez lukaszc2
                Spalanie dokładnie takie samo,........jestem troszkę zdziwiony obrotami bo myślałem, że przy skrzyni 6 biegowej będą mniejsze niż przy 5 biegowej.
                mysle ze to moze byc optimum tzw., sprawdze przy 160 ile mam obrotow - podejrzewam ze bedziesz mial wiecej przy tej wartosci.
                KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Enriquez
                  RS
                  • 2009
                  • 7685
                  • Superb III (3V3)

Spalania macie bardzo przyjemne w tych 1.4 - czekam teraz na spalanie przy normalnym butowaniu przy każdej okazji :diabelski_usmiech W końcu te 140 kucy w lekkim aucie nie na darmo kupowaliście do PSJ.
                  Pozdrawiam
                  Marcin

Komentarz

• lukaszc2
                    Rider
                    • 2013
                    • 376

Zamieszczone przez Seed
                    Zamieszczone przez lukaszc2
                    mysle ze to moze byc optimum tzw., sprawdze przy 160 ile mam obrotow - podejrzewam ze bedziesz mial wiecej przy tej wartosci.
                    Opisywałem to w poście z dnia 2 maja z 13:58 oraz z 5 maja z 23:34 poniżej wklejam tekst tego posta.

Przy 140 km/h silnik dokładnie ma 3000 obrotów (3 osoby, opony 205/55/r16-oryginalne) oczywiście skrzynia 5 biegowa.
                    Przy 160 km/h ma 3500 obrotów.
                    Przy 175 km/h ma 4000 obrotów (szybciej nie jechałem).

Po przejechaniu 1500 km nie ubyło nic oleju (bynajmniej na miarce nic nie widać) jednak wydaje mi się, że ubyło troszkę płynu chłodzącego niewiele ale chyba poziom się obniżył.

A na normalnych drogach krajowych w okolicach 90-100km/h troszkę poniżej 2000 obrotów?
                    Wychodzi, że masz tak samo jak ja u siebie dieslu.

Kolego sprawdziłem przy 100 km/h na 5 biegu jest około 2250 obrotów (obrotomierz utrzymuje się na pierwszej kresce po 2000 obrotów czyli 2250)
                    Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Enriquez
                      RS
                      • 2009
                      • 7685
                      • Superb III (3V3)

lukaszc2,

coś tu nie gra z tymi obrotami, albo prędkościami...
                      przy 140 masz 3000 obr = 21,42857 obr/km/h
                      zakładając, że przełożenie całkowite skrzyni się nie zmienia
                      przy 160 będziesz miał 3428 obr/min
                      przy 175 będziesz miał 3750...

prędkościomierz raczej zaniża niż zawyża więc Twoje wyniki są nieco dziwne, ale mogą wynikać z niedoskonałości zegarów.
                      Pozdrawiam
                      Marcin

Komentarz

• kurczak1985
                        Rider
                        • 2009
                        • 300

Enriquez, a Tobie ile ten dieselek palił co miałeś na testy :?:
                        4l w trasie i 6 w mieście :?: :szeroki_usmiech

Komentarz

• Seed
                          Elegance
                          • 2010
                          • 875
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Bral ktos cos z tego sklepu:
                          KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Enriquez
                            RS
                            • 2009
                            • 7685
                            • Superb III (3V3)

o ile pamiętam odeślą Cię do najbliższego dealera skody
                            Pozdrawiam
                            Marcin

Komentarz

• lukaszc2
                              Rider
                              • 2013
                              • 376

Zamieszczone przez Enriquez
                              lukaszc2,

coś tu nie gra z tymi obrotami, albo prędkościami...
                              przy 140 masz 3000 obr = 21,42857 obr/km/h
                              zakładając, że przełożenie całkowite skrzyni się nie zmienia
                              przy 160 będziesz miał 3428 obr/min
                              przy 175 będziesz miał 3750...

prędkościomierz raczej zaniża niż zawyża więc Twoje wyniki są nieco dziwne, ale mogą wynikać z niedoskonałości zegarów.
                              Aż tak tego nie rozkładałem na czynniki pierwsze (obroty/km/h) napisałem to co wskazuje obrotomierz przy danej prędkości oczywiście bazując na zegarach, nie wiem czy się zgadza czy nie (teoretycznie) ale tak na pewno pokazuje jak napisałem (w praktyce).

Komentarz

• Enriquez
                                RS
                                • 2009
                                • 7685
                                • Superb III (3V3)

w sumie, to co to za różnica czy 3750 czy 4000 - obrotomierz to nie przyrząd pomiarowy tylko coś co daje pojęcie jak się kręci silnik - a w kwestii głośności to już w ogóle nie widzę różnicy czy będzie to 250 w tą czy w tamtą... tak, że luzik
                                Pozdrawiam
                                Marcin

Komentarz

• OrsonTSI
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 716
                                  • Volkswagen
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

jest juz cennik G7 Variant 1,2 tsi 85 koni - 65490 zł

nowy silnik 1,4 TSI 140 dostapny tylko w wersji Highline za 83 490 zł troche dziwne...

a w O3 mozna go miec od najtanszej wersji

[ Dodano: Sro 22 Maj, 13 13:10 ]
                                  TopGear podaje ceny startowe S2 FL - sedan od 78550 zł, kombi od 79450 zł
                                  OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• Mihau
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7460
                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Seed
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 875
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

no na tym zdjeciu tak zle nie wyglada. ale znowu potwierdza sie, ze nowy dizajn Skody najlepiej wspolgra z kolorem jasnym.
                                      KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• BADYL
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2396
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Seed
                                        no na tym zdjeciu tak zle nie wyglada. ale znowu potwierdza sie, ze nowy dizajn Skody najlepiej wspolgra z kolorem jasnym.
                                        powiedziałbym że wygląda nawet dobrze i to bardzo dobrze:-) faktycznie w jasnym dodatkowo mu do twarzy ;-)
                                        nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Mi jakoś ten nowy przód nie podchodzi. Za to nowy tył w sedanie bardzo mi się podoba.
                                          Najważniejsze jest to że ceny na S IIFL pozostaną nadal na bardzo dobrym poziomie.
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• Rok z Bagien
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1172

Zamieszczone przez Big
                                            Najważniejsze jest to że ceny na S IIFL pozostaną nadal na bardzo dobrym poziomie.
                                            No generalnie ceny Superba to nie były nigdy na dobrym poziomie IMHO.

Na dobrym poziome to one były po upustach, które - jak podawali userzy tutaj i na forum Superba - sięgały 18%.
                                            I pytanie, czy na model po liftingu też będą upusty ?

Komentarz

• kurczak1985
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 300

Fajny ten nowy Superbik

Komentarz

• Alonzo_
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2460
                                                • Hyundai

Zamieszczone przez Big
                                                Mi jakoś ten nowy przód nie podchodzi. Za to nowy tył w sedanie bardzo mi się podoba.
                                                Bez emocji i dopie...alanek ale Bigu chyba będziesz raczej outsiderem w tej opinii sądzę.
                                                Przód tego FL na tej akurat fotce wygląda ładnie (i chyba może się generalnie podobać bardziej niż S2 - w jasnym mu "do twarzy, a jak w ciemnym zobaczymy) a tył sedana w każdej postaci jest po prostu słaby. FL-a tak samo, tu widać że nadal było ciśnienie, aby coś nadal było "zepsute" w wyglądzie żeby nie było za dobrze.
                                                Wydaje mi sie że FL kombi będzie ładniejszy niż S2. MI sie z tej foty widzi.
                                                To oczywiście IMO
                                                Co do cen to nie chwalmy dnia....zobaczymy jak z upustami na ciekawsze wersje 1,8TSI czy 2.0TDI

Pzdr

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

mysle, ze ceny moga byc bardzo podobne w cenniku choc moze byc mniejszy upust od Skody (teraz od samej Skody bylo 8600 zl + od dealera). Ale to tez sie moze zmienic i upust od Skody szybko osiagnac dotychczasowy poziom.

Dlaczego?

Moze dlatego, ze sprzedaz Skody spada niestety globalnie wg Samaru - oto info z dzisiaj rano:

W kwietniu Skoda Auto zrealizowała na rynku światowym dostawy ponad 77 600 nowych samochodów. Uzyskany wolumen jest gorszy od tego sprzed roku o 4,6%.

pisza, ze to moze wynik okresu przejsciowego - wprowadzanie O3 do sprzedazy - co jest prawdziwe pewnie co do sprzedazy Octavii, ale na pewno juz nie Fabii czy Superba, ktorego spadek wynosi globalnie ponad 19%. Wiec mysle, ze ceny beda dobre, nawet jak nie od razu w dniu prezentacji nowego cennika to niedlugo potem. No chyba ze VAG oszalal i Skoda ma sie sprzedawac wszedzie gorzej, ale w to mi sie nie chce wierzyc, bo przeciez czy sprzedadza VW czy Skode - to i tak jest ich kasa.

Oto wolumen w rozbiciu na poszczególne modele w gamie Skoda Auto za kwiecień 2013:
                                                  - Skoda Octavia: 31 300 sztuk (-14,4%)
                                                  - Skoda Fabia: 18 800 sztuk (-14,5%)
                                                  - Skoda Superb: 7 800 sztuk (-19,4%)
                                                  - Skoda Yeti: 6 800 sztuk (-10%)
                                                  - Skoda Roomster: 2 800 (-15,5%)
                                                  - Skoda Rapid: 6 600 sztuk (nowość)
                                                  - Skoda Citigo: 3 500 sztuk (nowość; produkt oferowany tylko w Europie)

Wlasciwie wszystkie modele sprzedawane tez w zeszlym roku w kwietniu (a wiec poza Rapidem i Citigo - ich nie ma jak porownac za ubiegly rok) spadly i to nie o 2 czy 3 procent ale to sa spadki dwucyfrowe, to bardzo duzo.

Zobaczycie ze Octavia III wkrotce bedzie cennikowo tansza - bo bedzie rabat od Skody. Taka mam koncepcje ;-)
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• piotrek_os
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 8162
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No to nieźle Skoda dostaje po d..e
                                                    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

Pracuję...