Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • perfex
    L&K
    • 2005
    • 1117

Zamieszczone przez michalek1912
    Dylematu zbytniego nie ma bo już zamówienie zostało złożone, bardziej zastanawia mnie czy warto płacić tak dużą sumę pieniędzy za Columbus. W poprzednim aucie miałem wbudowaną nawigację (Opel) i bardzo sobie chwaliłem.

Płacąc 7300,00 zł za nawigację czułbym się jak ostatni frajer wydy..any przez firmę Skoda Wg. mnie to marne uczucie, ale ja jestem hetero
    Pozdrawiam
    perfex

Octavia HTP

Komentarz

• marlej108
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 4976
      • Octavia III (5E3)
      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Koledzy tu jest pelny cennik S2 po FL z wyposazeniem (kolega z forum Superba zamiescil)

rzekomo 1.4 tsi ma teraz w miescie spalac .... 7,8 litra na setke... nie wierze :-)

a to wszystko niby glownie dzieki systemowi start-stop, ktory sie tak wielu osobom nie podoba... :P

ps. ten cennik mozna sobie sciagnac - jest w pdf'ie
      niedlugo bedzie cennik O3 kombi, jak bede mial to zamieszcze.
      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• pstryczek
        RS
        • 2009
        • 10780
        • Superb III (3V3)

Stare silniki, środek mało się różni, porażka :|
        Marek

Komentarz

• paweł2
          L&K
          • 2010
          • 1405

Niezly ten Superb i zważywszy ze mozna miec takiego 2.0Tdi 170ps po upustach i rabatach za 90 kola nic tylko brac.Konkurencja jest sporoooo drozsza.
          Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• bob the builder
            Drive
            • 2011
            • 98
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A mnie ciekawi czy VAG dał w prezencie do tych nowych tsi po 10 % gratis koników i niutków, tak jak do starych.
            Oby się nie okazało, że wyniki, przy uwzględnieniu gratisów w starych, są zbliżone. Pozostaje poczekać jak nabywcy O 3 wybiorą się na hamownie i pochwalą wynikami.

Komentarz

• rezon
              RS
              • 2006
              • 1894
              • Volvo
              • AKL 1.6 MPI 101 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez bob the builder
              A mnie ciekawi czy VAG dał w prezencie do tych nowych tsi po 10 % gratis koników i niutków
              nie wiem czy koników, ale Vmax wg GPS mam 22km/h więcej niż katalog

Komentarz

• bob the builder
                Drive
                • 2011
                • 98
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez rezon
                nie wiem czy koników, ale Vmax wg GPS mam 22km/h więcej niż katalog
                Myślałem o tych 1.8 tsi co mają nominalnie 180 km

Komentarz

• micho_m
                  Rider
                  • 2011
                  • 528
                  • Octavia III (5E3)
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Tez sie nad tym zastanawiałem. U mie wyplulo na hamownii 139 KM.
                  Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                  www.nawmar.pl

Komentarz

• bob the builder
                    Drive
                    • 2011
                    • 98
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez micho_m
                    U mnie 137 KM, gdyby nowy 1.4 tsi 140KM miał w gratisie + 15 KM, to byłoby 155, a to już niezły wynik.

Komentarz

• paweł2
                      L&K
                      • 2010
                      • 1405

U mnie 137 KM, gdyby nowy 1.4 tsi 140KM miał w gratisie + 15 KM, to byłoby 155, a to już niezły wynik.
                      CAXA ma niezle gifty pod 140ps z nowym pewnie bedzie ciut gorzej ale te 145-150 powinien miec wiec gdyby tak bylo to nie ma co narzekac.
                      Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Bomber
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 226

Zamieszczone przez perfex
                        Zamieszczone przez michalek1912
                        Dylematu zbytniego nie ma bo już zamówienie zostało złożone, bardziej zastanawia mnie czy warto płacić tak dużą sumę pieniędzy za Columbus. W poprzednim aucie miałem wbudowaną nawigację (Opel) i bardzo sobie chwaliłem.

Płacąc 7300,00 zł za nawigację czułbym się jak ostatni frajer wydy..any przez firmę Skoda Wg. mnie to marne uczucie, ale ja jestem hetero
                        Jak kolega napisał. Nie warto. Jeździłem sporo SII z Amundsenem i trochę O3 z Columbusem - za te pieniądze te nawigacje nie są tego warte. Ja pozostałem przy Automapie - nawet w Audi nie używam navi oryginalnej a Automapy. Ale to moje skromne zdanie i w swojej O3 nie zamawiałem tego dodatku.

[ Dodano: Sob 25 Maj, 13 23:05 ]
                        Zamieszczone przez paweł2
                        Niezly ten Superb i zważywszy ze mozna miec takiego 2.0Tdi 170ps po upustach i rabatach za 90 kola nic tylko brac.Konkurencja jest sporoooo drozsza.
                        Wygląda nieźle. Ceny też OK. Szkoda ,że środek niespecjalnie się zmienił i nie zrobili coś we wnętrzu "ala" O3. Ciekawe czym się różni i jak gra Sound System w porównaniu do Cantona w O3? Canton gra ładnie ale do Bose sound system z Audi czy Hamanna z BMW to mu duuużo brakuje ale to nie ta klasa pojazdu więc nie ma co narzekać
                        Mi się po lifcie S2 bardziej podoba niż przed.
                        Pozdrawiam,

Bomber

Komentarz

• Seed
                          Elegance
                          • 2010
                          • 875
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ciekawa sprawa z pozostawieniem starych silników 1.4 i 1.8 tsi w nowym superbie. Może tylko do wyczerpania zapasów. Bo jaki byłby sens utrzymywać produkcję dwóch silników o tej samej pojemności, o odmiennej (szczególnie w 1.4 ) konstrukcji.
                          a to nie jest tak, ze nowe TSI sa dostosowane do MQB tylko - ulozenie, pochylenie itp?
                          KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• marlej108
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 4976
                            • Octavia III (5E3)
                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez micho_m
                            ktos na tym lub forum superba podawal info, ze pomiary sa robione w Niemczech (tych danych do katalogow), gdzie silownie maja inne rzekomo urzadzenia niz w polskich tego typu firmach i .... stad ta roznica w mocy. Niby w Niemczech te pomiary sa dokladne i jest tyle tych koni co ma byc, a przez to ze u nas sa inne urzadzenia - to wychodzi wyzsza moc.
                            Tylko kilka firm w Polsce ma miec te same urzadzenia co w Niemczech i u nich wydzodzi moc tez "normalna".
                            Brzmi to z jednej strony wiarygodnie, ale az nie chce mi sie wierzyc, ze u nas sprzedaja jakies inne maszyny do pomiaru mocy silnika... ?????

ps. jak na niemieckich forach tez pisza ze maja wyzsza moc silniki - to pewnie faktycznie maja, ale jesli tam takich informacji nie ma, jak u nas, to moze faktycznie jest cos na rzeczy z tymi urzadzeniami? Sam nie wiem.

ps. a wracajac do Superba... to w Czechach w Active po FL sa alufelgi w standardzie... u nas oczywiscie nie... (no chyba ze Czesi maja spieprzony konfigurator, w co watpie).
                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• ukuk
                              Rider
                              • 2010
                              • 699

O3 zaczynaja sie pojawiac.
                              Wczoraj na trasie 200km widzialem 2... obie srebrne

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez ukuk
                                to pewnie Rapidy... albo fatamorgana...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mira%C5%BC :wink:

ps. zartuje, ja widzialem 1 czarna w Gdyni tydzien temu. Dzis jadac do pracy (no bo niestety choc niedziela jestem w pracy, wlasnie mam przerwe) widzialem biala O3 zaparkowana przy ulicy... ale mijajac ją z bliska okazala sie byc Rapidem.
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• obrus
                                  Elegance
                                  • 2011
                                  • 783
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jutro mam jazdę próbną O3 1.4. Jak dojdzie do skutku - zdam relację.

Komentarz

• polrob
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 535
                                    • Superb III (3V3)
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Seed
                                    a to nie jest tak, ze nowe TSI sa dostosowane do MQB tylko - ulozenie, pochylenie itp?
                                    Z informacji które się pojawiały wynika że nowsza wersja silnika 1.4TSI w porównaniu do starszej (CAXA)ma tylko wspólną odległość pomiędzy cylindrami. Pozostałe elementy są podobno zmienione konstrukcyjnie. Także że są to dwa różne silniki. No i na pewno różnią się sposobem napędu rozrządu.
                                    jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                                    była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                                    była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• kabanos
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 4544
                                      • Octavia I combi (1U5)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez marlej108
                                      Zamieszczone przez ukuk
                                      to pewnie Rapidy... albo fatamorgana...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mira%C5%BC :wink:

ps. zartuje, ja widzialem 1 czarna w Gdyni tydzien temu. Dzis jadac do pracy (no bo niestety choc niedziela jestem w pracy, wlasnie mam przerwe) widzialem biala O3 zaparkowana przy ulicy... ale mijajac ją z bliska okazala sie byc Rapidem.
                                      W Krk też już są widoczne.
                                      Ostatnio widziałem OIII błękit race, 2,0 TDI z bixenami, ledami z tyłu i pakietem chrom :slinka

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• OrsonTSI
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 716
                                        • Volkswagen
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

widac juz troche... dwie czarne widziałem i jedna z numerami PO biała TDI na 18" GOLUSie - rewelacja

co do grania audio w naszych autach powiem tak, wczoraj testowalem na przykladzie filmiku z nowego Bonda telefon Nokia N8 plus kabel AUX w autach:

- Laguna III 2008 za 103 tys zł
                                        - Mondeo z 2009 z radiem SONY za 107 tys zł
                                        - Octavia II FL 2009 SWING za 66900 zł

koledzy wpadli w kompleksy jak w tak "tanim" i "pospolitym" ( cytat wypowiedzi) moze byc taka roznica na plus i takie walory odsłuchowe.

Nie jestem audiofilem ale powiem ze bylem pozytywnie zaskoczony a wielce rozczarowanym tym co zaproponowała konkurencja....

Pisze to tylko dlatego ze jak czasem czytam ze cos jest lepsze, a Skoda ma wszystko najtansze i najgorsze i wszystko z odpadów po VW i Audi to troche sie zastanawiam po co niektórzy kupili ta marke i zapisali sie na to forum.....
                                        OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• kabanos
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 4544
                                          • Octavia I combi (1U5)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez OrsonTSI
                                          Pisze to tylko dlatego ze jak czasem czytam ze cos jest lepsze, a Skoda ma wszystko najtansze i najgorsze i wszystko z odpadów po VW i Audi to troche sie zastanawiam po co niektórzy kupili ta marke i zapisali sie na to forum.....
                                          :haha:

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• marlej108
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 4976
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

ciekawa informacja...

gdyby to byla prawda (a podejrzewam, ze jest bo jak na razie to teorie zwiazane z O3 dot. dat im sie sprawdzaly), to jakos ten FL na dlugo zaplanowy nie jest i to moze tlumaczy to, ze taki mizerny - ze niewiele zmienili...
                                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Puchacz
                                              Moderator
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 1192
                                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez marlej108
                                              ktos na tym lub forum superba podawal info, ze pomiary sa robione w Niemczech (tych danych do katalogow), gdzie silownie maja inne rzekomo urzadzenia niz w polskich tego typu firmach i .... stad ta roznica w mocy. Niby w Niemczech te pomiary sa dokladne i jest tyle tych koni co ma byc, a przez to ze u nas sa inne urzadzenia - to wychodzi wyzsza moc.
                                              Tylko kilka firm w Polsce ma miec te same urzadzenia co w Niemczech i u nich wydzodzi moc tez "normalna".
                                              Brzmi to z jednej strony wiarygodnie, ale az nie chce mi sie wierzyc, ze u nas sprzedaja jakies inne maszyny do pomiaru mocy silnika... ?????
                                              Nie "siłownie", a hamownie i na tym polu nie mamy się akurat czego wstydzić, bo większość profesionalnych tunerów w PL posiada hamownie obciążeniowe MAHA. Niemieckie - a jak. Wysokiej klasy, w Niemczech takich samych używają. Nie wiem, czemu w innych krajach miałyby nie wychodzić gifty. Hamownie inercyjne faktycznie czasem mogą nieznacznie zawyżać i przekłamywać. Ale na obciążeniowych hamowniach nie powinno być takiego problemu.

Nie oszukujmy się, 5 czy 8 KM mocy maksymalnej w te czy wewte wielkiej różnicy nie robi. Kwestia jest tego, że VAG podaje w miare realne moce maksymalne silników, a niektórzy producenci - przy bardzo sprzyjających warunkach. Z tego powodu potem im wychodzą niedobory koników w stadach. Wątpie czy dane do specyfikacji technicznych pochodzą z hamowni podwoziowych. Fabryki mają hamownie silnikowe, a przecież to daje bardziej dokładny pomiar.

Co do O3, też już parę widziałem, ale znacznie więcej Rapidów ostatnio widuję.
                                              Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• Enriquez
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7685
                                                • Superb III (3V3)

Dziś jechała za mną O3 beż bez ksenonów. Wyglądała słabo w porównaniu z "moją" testówką z ksenonami, która w nocy wygladała obłędnie dobrze. :P
                                                Pozdrawiam
                                                Marcin

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Puchacz
                                                  Nie "siłownie", a hamownie i na tym polu nie mamy się akurat czego wstydzić, bo większość profesionalnych tunerów w PL posiada hamownie obciążeniowe MAHA. Niemieckie - a jak. Wysokiej klasy, w Niemczech takich samych używają. Nie wiem, czemu w innych krajach miałyby nie wychodzić gifty. Hamownie inercyjne faktycznie czasem mogą nieznacznie zawyżać i przekłamywać. Ale na obciążeniowych hamowniach nie powinno być takiego problemu.

Nie oszukujmy się, 5 czy 8 KM mocy maksymalnej w te czy wewte wielkiej różnicy nie robi. Kwestia jest tego, że VAG podaje w miare realne moce maksymalne silników, a niektórzy producenci - przy bardzo sprzyjających warunkach. Z tego powodu potem im wychodzą niedobory koników w stadach. Wątpie czy dane do specyfikacji technicznych pochodzą z hamowni podwoziowych. Fabryki mają hamownie silnikowe, a przecież to daje bardziej dokładny pomiar.

Co do O3, też już parę widziałem, ale znacznie więcej Rapidów ostatnio widuję.
                                                  Pewnie masz racje.

Tak mi przyszlo do glowy, ze jesli jednak te hamownie sa takie same, to moze Niemcy podaja te moc zanizona z prostego powodu... wysokosci podatku??? Im wiecej kucykow tym wyzszy podatek? Moze dlatego? Wiec wtedy oplacaloby sie podawac nawet te 5-10 koni mniej jesli auto (i jego wlasciciel tym samym) wpasc mieliby do wyzszej grupy podatku zwiazanego z autem?

[ Dodano: Pon 27 Maj, 13 07:25 ]
                                                  Zamieszczone przez Enriquez
                                                  Dziś jechała za mną O3 beż bez ksenonów. Wyglądała słabo w porównaniu z "moją" testówką z ksenonami, która w nocy wygladała obłędnie dobrze. :P
                                                  no to w temacie swiatel, choc w innym aucie - wracam z Koszalina z pracy w weekend do 3miasta, z tylu cos pedzi. Jest juz ciemnawo, a to auto ma wlaczone tylko oswietlenie diodowe do jazdy w dzien... Audi... mysle patrzac w lusterko bo swiatelka ukladaja sie taki wzor a la rogi... i co po pewnym czasie mnie mija - nowa Kia Cee'd kombi bez wlaczonych swiatel mijania bo widac kierownik zapomnial... W kazdym razie wzor tych diodowych swiatel Kia zerżnela z Audi (no albo w tym samym czasie wpadla na ten sam pomysl...) - wyglada toto niezle. Wczoraj pod wieczor z kolei ide z psem na spacer - i ta sama sytuacja - z przodu z naprzeciwka tym razem jedzie ... Audi... bedace blizej jak sie okazuje Kia Cee'd i znowu pan kierowca widac zapomnial wlaczyc swiatel mijania...
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Seed
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 875
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

w ogole jak Audi wprowadzilo LEDy DRL jako pasek - bylem przekonany, ze maja na to jakis patent. jakiez bylo moje zdziwienie jak zobaczylem - zaraz potem - nowy model lancii delty:
                                                    KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

Pracuję...