Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blackspot
    Rider
    • 2007
    • 291

Przez wiele ostatnich lat Octa pozycjonowana była i postrzegana w Polsce jako konkurent Passata. Sprzedaż się kręciła, więc i ceny były adekwatne. Długo to już nie potrwa.
    Wewnętrzny kanibalizm w ramach VAG właśnie się końcy IMHO.
    Powered by Rogalotti + DSG

Komentarz

• Ceed1
      Rider
      • 2012
      • 461

Seed. Nie popadałbym w taką euforię z tym Twoim silnikiem. OK, w poprzednim 1,4 TSI krzaczyły się rozrządy ale z punktu eksploatacyjnego jest to zajebisty silnik. Chodzi mi o osiągi, elastyczność, spalanie. To że nowy silnik ma zmieniony układ rozrządu, odchudzone bebechy w silniku i jest odwrócony w komorze silnika o 180 stopni plus kilka usprawnień nie powoduje od razu, że poprzedni TSI jest "stary". Poczytaj trochę a zobaczysz, że poprzedni TSI jest nadal jednym z najbardziej nowoczesnych silników w tej klasie pojemności. Marketing zadziałał, myślisz, że złapałeś Pana Boga za nogi bo wzędzie Ci piszą że nowy TSI tamto siamto. I uwerzyłeś. VAG musiał tak zareagować aby zamknąć wszystkim pyski na całym świecie. JUż teraz wszyscy powiedzą nowy silnik super a poprzedni jest "be". Ja sie pytam, skoro poprzedni był taki nowocześny to jaki jest ten silnik? Ma jakąś kosmiczną technologię? Nie, po prostu dla ekologów jest odchodzony, wprowadzono kilka udoskoleń co oczywiście jest bardzo pozytywne ale żeby tak się cieszyć to chyba przesada. Pogadamy za kilka lat jak rozrządy będą super a będzie się coś pieprzyło, strzelam np. z chłodzeniem. I na pewno tak będzie, ponieważ nikt nie produkuje teraz długowiecznych silników. Później VAG wprowadzi kolejną generację TSI i tak będzie robił w bambuko kolejnego klienta. U mnie znajomy ma takie "nowe" TSI i pytał się ile moje pali bo jego na krótkich dystansach w mieście 10,5. Tyle w temacie.

Komentarz

• SlawekGarwol
        Classic
        • 2012
        • 8
        • BMW

Zamieszczone przez iFi
        Zamieszczone przez SlawekGarwol
        Oprocentowanie.... pi razy księżyc 16%
        w jakiej skali? bo coś się chyba czasoprzestrzeń zakrzywiła... mówisz o 16% w skali roku czy co?
        W skali roku.
        Kredyt na 42k, odsetki przez 4 lata 4k.
        I pamiętaj ze to metoda annuitetowa, wiec nie można powiedzieć, ze jest to 1k rocznie i oprocentowanie wynosi 10%. Na początku spłacane jest mniej kapitało niż na końcu.

Obliczanie oprocentowania na podstawie raty nie sprowadza się do prostych przekształceń - stopa procentowa we wzorze jest zarówno bez potęgi jak i podniesiona do 48 (okres kredytowania).

Najprościej jest skorzystać z gotowego kalkulatora rat (np kredytowych) i bawiąc się oprocentowaniem patrzeć na ratę kredytu.
        np: http://kalkulator-hipoteczny.finbiz.pl/

Dla danych wejściowych:
        1. cena zakupu: 42525
        2. wkład własny: 0
        3. oprocentowanie 16%

Mamy ratę miesięczna 1,205.17 - co mniej więcej odpowiada temu, co jest podane w przykładzie skody.

Widzisz gdzieś tutaj zakrzywienie czasoprzestrzeni?

[ Dodano: Pią 21 Cze, 13 13:44 ]
        Zamieszczone przez ketivv
        kredytujesz całość zakupu czyli 63850
        Niby tak... z tym, ze nie spłacasz całości, prawda? Tutaj właśnie jak dla mnie tkwi haczyk

Komentarz

• Alonzo_
          RS
          • 2009
          • 2460
          • Hyundai

Zamieszczone przez OrsonTSI
          sprawdzał ktos w salonie: ©KODA Kredyt Niskich Rat

Nowy kredyt umożliwia kalkulację raty na poziomie 715 zł miesięcznie za nową Octavię. Produkt Skoda Finance zapewnia także komfort przy podejmowaniu decyzji.
          [ciach]
          Oprocentowanie nominalne wynosi 3,99%.
          Przeliczyłem to sobie bazując na tabelce (opcja 2 z zerową wpłatą własną):
          Kredyt, leasing czy ubezpieczenie? Wybierz interesujące Cię rozwiązanie i sprawdź wszystkie korzyści, jakie niesie ze sobą oferta Škody.

cena samochodu: 63850 zł
          ostatnia rata (lub cena, za jaką samochód zostanie odkupiony): 33.4% - 21325zł

Realnie rzecz biorąc bierzemy kredyt na 63850-21325 = 42525
          4 lata kredytu i miesięcznie 1212 = 58176

całkowity koszt to: 15651.

Oprocentowanie.... pi razy księżyc 16%

Coś chyba nie teges mi sie zdaje...
          Kredytujesz całość jak Ketiv zauważa bo na końcu płacisz te 21 tysia
          Jak to policzyłem to mi wyszło 24% ostatecznie ponad cenę wyjściową - tj. 79500 całość po 4 latach wyjdzie za auto wobec 63850 wyjściowo...to z prostego kalkulatora 24% wychodzi mi.
          Czy to dużo patrząc realnie na stawki kredytów/leasingów za taki okres....?
          Jak się nic na początku nie płaci i bez kasy na wejściu chce sie mieć nowe auto troszkę musi to kosztować. Najatrakcyjniejszy byłby 50/50 ale trzeba mieć siano na starcie i po roku resztę. Nie każdego na to stać.

PS.
          Te 24 % za całość to z punktu sprzedającego akcja byle fury opylić bo jakbym miał Ci dać taki kredyt na starcie i zastanawiać się jak będziesz płacił to gdyby mi nie zależało na sprzedaży czegoś (tu aut) wolałbym tą kwotę na zwykłą lokatę wrzucić i po 4 latach zarobiło by to toś w okolicach podejrzewam tych odsetek które Ty zapłacisz w takim wariancie. Z finansowego punktu żaden interes dla finansującego a akcja . Byle tylko auto sprzedać.

Komentarz

• iFi
            Elegance
            • 2012
            • 906

Ta całość jest dodatkowo powiększona o kwotę ubezpieczenia komunikacyjnego: 1913zł tak jest w broszurce napisane... więc realnie możesz zapłacić jeszcze mniej robiąc wkład własny na ta wysokość (przynajmniej na ubezpieczenia samochodu wypadało by mieć)

Dodatkowo stwierdzenie, że nie płacisz całości do mnie nie przemawia.

[ Dodano: Pią 21 Cze, 13 13:52 ]
            P.S. Nie chcę bronić VW Banku - wiadomo na swoim i tak wyjdą ale ich oferta w moim mniemaniu nie jest aż tak zła - zarówno pod względem kosztów jak i treści samej umowy. Przynajmniej patrząc w porównaniu z innymi bankami/markami pojazdów.

Komentarz

• ketivv
              L&K
              • 2011
              • 1155

Niby tak... z tym, ze nie spłacasz całości, prawda? Tutaj właśnie jak dla mnie tkwi haczyk
              przecież to nie jest żaden haczyk, kredytujesz całość zakupu tylko ostatnia "rata" jest w wysokości 20 czy 30% wartości zakupu

Mamy ratę miesięczna 1,205.17 - co mniej więcej odpowiada temu, co jest podane w przykładzie skody.

Widzisz gdzieś tutaj zakrzywienie czasoprzestrzeni?
              47 rat x 1212 zł = 56964 zł
              + rata 48 w kwocie (33,4%) 21325

ma ładnie wyglądać i tyle ;-)

Komentarz

• michalek1912
                Ambiente
                • 2013
                • 113

Ceed1 a mój znajomy mówił że na krótkich dystansach w mieście 7,5. Tyle w temacie.
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70887

Komentarz

• yogi_at_pozen
                  Rider
                  • 2011
                  • 418

Zamieszczone przez michalek1912
                  Ceed1 a mój znajomy mówił że na krótkich dystansach w mieście 7,5. Tyle w temacie.
                  Panowie, zapraszam do dyskusji o spalaniu do osobnego watku, w tym ile wlascicieli tyle opinii, jak chcesz to sie da pewnie zrobic 6 a jak dasz w pizde to i na 15-stu sie nie zatrzymasz.

Moj Ojciec jezdzac fabia I w trasie spala X. Ja tym samym samochodem, jezdzac subiektywnie porownojac troche bardziej dynamicznie, na tych samych trasach robie od .5 do 1 litra mniej. wiec nie tylko samochod sie liczy ale rowniez sposob jazdy.

Komentarz

• michalek1912
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 113

Wiem, przepraszam ale to miała być trochę złośliwa odpowiedź. Bo nie rozumiem stwierdzenia, że komuś pali 10,5 litra i "tyle w temacie". To tak jakby nie mógł zrozumieć, że spalanie zależy też od stylu jazdy.
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70887

Komentarz

• rezon
                      RS
                      • 2006
                      • 1894
                      • Volvo
                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

dołóżmy do tego wskaźnik prawdomówności i rzetelności kompa i wyjdzie - nie wiadomo ile. Nic nie wnosząca wypowiedź

Komentarz

• yogi_at_pozen
                        Rider
                        • 2011
                        • 418

Zamieszczone przez rezon
                        dołóżmy do tego wskaźnik prawdomówności i rzetelności kompa i wyjdzie - nie wiadomo ile. Nic nie wnosząca wypowiedź
                        czyli wnoszaca dokladnie tyle samo co ta mowiąca o 10.5...

Komentarz

• Majowy
                          Ambiente
                          • 2013
                          • 215

Kredyt VW Banku sprzedawany jest w powiązaniu z dwoma dodatkowymi produktami, które są obligatoryjne i nie da się z nich zrezygnować.
                          Pierwszy to ubezpieczenie pojazdu (pakiet AC/OC/NNW/Assistance), a drugi to ubezpieczenie spłaty kredytu. Oba te koszty dodawane są do raty, więc pomimo, że sam kredyt ma bardzo niskie oprocentowanie, to i tak po dodaniu kosztów dodatkowych wychodzi 10-15%. Czyli norma. Jeżeli ktoś ma zbudowaną historię w banku i ten bank oferuje również kredyt samochodwy, to można dostać ofertę na 5,9-6,9% bez żadnych dodatkowych opłat. Wtedy trzeba doliczyć tylko ubezpieczenie i porównać jak to się ma do warunków VW.
                          Do tego dochodzą jeszcze upusty, które w przypadku kredytu, bądź leasingu nie są chyba tak duże jak przy zewnętrznym finansowaniu. Przynajmniej w moim przypadku tak było. Jak jest teraz nie orientowałem się.

Komentarz

• ketivv
                            L&K
                            • 2011
                            • 1155

Zamieszczone przez Majowy
                            Do tego dochodzą jeszcze upusty, które w przypadku kredytu, bądź leasingu nie są chyba tak duże jak przy zewnętrznym finansowaniu
                            co ma wspólnego umowa co do ceny pojazdu z warunkami zapłaty za niego skoro dealer i tak otrzymuje zapłatę (czy ona zostaje przelana przez bank kredytujący, firmę leasingową czy z prywatnego rachunku nie ma znaczenia)
                            pomijam kwestie "ukrytych opłat" w kredytach, leasingach fabrycznych ale łaski nie robią w omawianym przypadku "kredytu Skody" wspominają o marży za kredyt na poziomie 5% !!!

Komentarz

• yogi_at_pozen
                              Rider
                              • 2011
                              • 418

Zamieszczone przez ketivv
                              Zamieszczone przez Majowy
                              Do tego dochodzą jeszcze upusty, które w przypadku kredytu, bądź leasingu nie są chyba tak duże jak przy zewnętrznym finansowaniu
                              co ma wspólnego umowa co do ceny pojazdu z warunkami zapłaty za niego skoro dealer i tak otrzymuje zapłatę (czy ona zostaje przelana przez bank kredytujący, firmę leasingową czy z prywatnego rachunku nie ma znaczenia)
                              pomijam kwestie "ukrytych opłat" w kredytach, leasingach fabrycznych ale łaski nie robią w omawianym przypadku "kredytu Skody" wspominają o marży za kredyt na poziomie 5% !!!
                              Koledze wyzej zapewne chodzilo o kredyt/leasing ktory uzyskujesz u dealera, np wlasnie za posrednictwem VW Leasing

Komentarz

• Majowy
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 215

Wynika to pewnie z wewnętrznych ustaleń finansowania prduktu. W moim przypadku przy wyborze finansowania przez VW Leasing maksymalny upust był mniejszy niż przy wyborze finansowania zewnętrznego, czyli innej firmy leasingowej. I różnica byla naprawdę duża.

Komentarz

• ketivv
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1155

powiem tak nie wiem czemu miałbym wybrać ofertę VW Bank jeśli z tego powodu miałbym upust np. nie 15 a tylko 10% od ceny w cenniku (oczywiście zakładam, że oferta VW Bank nie jest lepsza od innych)

Komentarz

• Ceed1
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 461

Nie ma TSI, które palą w mieście 7,5 i do tego na krótkich dystansach. Chyba, że ktoś mówi o mieście mając na myśli teren zabudowany. W takim terenie można jeździć 20 na godzinę jak i 70-90.

Komentarz

• grzesk
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 296

Już tradycyjnie kolejny opis cennika ;-)

Niepostrzeżenie pojawił się nowy cennik O3. Daty są te same ale jest jedna zmiana względem poprzedniego (tego co pojawiła się O3 Combi).

To co znalazłem to usunięcie jednej pozycji. Nie ma już:
                                      "Elektrycznie sterowane panoramiczne okno dachowe (dotyczy wersji Combi)34"

Pozdrawiam
                                      SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

Panowie a jak wam się podoba octa w wersji scout?

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
                                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• marbab
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 4713
                                          • Fiat
                                          • BMM 2.0 TDI 140 KM

piramida, to juz bylo, poza tym to Fotoshop
                                          Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                                          Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• test15510
                                            Drive
                                            • 2011
                                            • 77

Zamieszczone przez iFi
                                            a tak jeszcze co do cen... zostałem zbombardowany reklamami nowej O3 Kombi... więc sobie pooglądałem coś skonfigurowałem i spoko...

ale później wszedłem z ciekawości na stronkę VW a tam nowy G7 Variant... Kurde, tak popatrzyłem i nie kumam... dlaczego G7 Highline 1.6TDI 77kW jest o 1kPLN tańszy od O3 elegance?

Dlaczego mogę tam kupić Xenony za 1400zł w wersji standard? WTF?
                                            Po prostu ceny Skody i VW się praktycznie zrównały...
                                            Niezależnie od marki i modelu - Forum OCP - najlepsze forum samochodowe w Polsce.

Komentarz

• Przem78
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 561

Zamieszczone przez Ceed1
                                              Nie ma TSI, które palą w mieście 7,5 i do tego na krótkich dystansach
                                              Święte słowa 8) miasto ~ 9 lub trochę ponad, trasa/trasa podmiejska ~ 5.5-6.5 litra średnia ~ 7 litrów (moje spalanie z dystrybutora wyliczone z przebiegu 1600 km) jazda po Łodzi (~ 30-40%) + wyjazdy podmiejskie/czasami eski i autostrady (w/g komputera średnia z 1580 km to 6.6 litra, prędkość średnia 51 km/h,), jaki styl jazdy hmmmm raczej dynamiczny ale nie bardzo szybki (vmax) kręce motor do max 4 krpm (bo się dociera) i nie przekraczam 150 km/h na tempomacie, to tak dla porównania, nie używam start/stop, biegi/obroty utrzymuje w ok 2 kprm po zmianie (czyli każdy bieg min do 3 kprm) jeżeli jadę ze stałą prędkością staram się utrzymywać min 1800-2000 rpm, żeby się łatwo przyśpieszało, do tego dużo hamuje silnikiem i staram się wciskać gaz do 3/4 położenia max (zgodnie z zasadami ecodrivingu 8) - szybko rozpędzić i utrzymywać prędkość)
                                              Pozdr. Przemek

Komentarz

• dominik9420
                                                L&K
                                                • 2012
                                                • 1136

Zamieszczone przez rezon
                                                Przecież to normalne, że każdy będzie mówił, że jego auto pali mało
                                                EOT
                                                Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                                                Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                                                Pozdrawiam i Szerokości!
                                                Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                                                http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• Octavianos
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1130

Zamieszczone przez grzesk
                                                  Już tradycyjnie kolejny opis cennika ;-)

Niepostrzeżenie pojawił się nowy cennik O3. Daty są te same ale jest jedna zmiana względem poprzedniego (tego co pojawiła się O3 Combi).

To co znalazłem to usunięcie jednej pozycji. Nie ma już:
                                                  "Elektrycznie sterowane panoramiczne okno dachowe (dotyczy wersji Combi)34"

Pozdrawiam
                                                  Panoramiczne okno wycofane zostało do odwołania. Są problemy z produkcją, tak jak z pakietem chrom, aktywnym tempomatem...szkoda.
                                                  SIMPLY CLEVER
                                                  Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• leszekmw
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 5356

Zamieszczone przez dominik9420
                                                    Przecież to normalne, że każdy będzie mówił, że jego auto pali mało
                                                    ooo...wypraszam sobie..... :wink:
                                                    moje palą dużo.

[ Dodano: Pon 24 Cze, 13 18:15 ]
                                                    Zamieszczone przez Octavianos
                                                    tak jak z pakietem chrom
                                                    tzn . nie ma tych listew wokół szyb?

tak sobie popatrzyłem w konfigurator to 1,4 w manualu i elegancie + skóra/tkanina i ksenon to wyszło coś 97tyś...hmmm... , jakoś sporo..
                                                    jaki jest przybliżony standardowy rabat na O3 w tej chwili ?
                                                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                    GVI 1.4TSI
                                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

Pracuję...