Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marik123
    Classic
    • 2013
    • 18

bardzo dobrze :P tak ma byc

Komentarz

• TomekRs
      RS
      • 2011
      • 1670

Ktos gdzies wspominal o mondeo.
      Jakość Forda w nowym 2012 mondeo prosto z salonu: -Zacieki na bixenonach -owady w lampach -woda w lampach -źle polakierowany zderzak -jakieś dziwne dołki na mas...

Komentarz

• MadDriver
        Rider
        • 2013
        • 285

Zamieszczone przez octaviars1
        Niestety mam dosc podobne doswiadczenia jesli chodzi o jakosc wykonania w Fordzie. Auta fajnie jezdza (slynne juz wlasciwosci jezdne), ale brakuje tej kropki nad "i" w wykonaniu.

[ Dodano: Czw 24 Paź, 13 23:27 ]
        Nieco off-topic...

Byc moze ktos gdzies juz to pisal (i moze wiele razy), ja mowie to zupelnie z wlasnej obserwacji: OIII kombii cholernie przypomina Audi A4 z lat 2000-2006.

Nie powinno to o tyle dziwic, ze to ta sama firma, a Skoda raczej trendow designu nie bedzie kreowac.
        Mój Brzydal :-)

Komentarz

• sw29l
          Ambiente
          • 2011
          • 209

Zamieszczone przez MadDriver
          Zamieszczone przez octaviars1
          Niestety mam dosc podobne doswiadczenia jesli chodzi o jakosc wykonania w Fordzie. Auta fajnie jezdza (slynne juz wlasciwosci jezdne), ale brakuje tej kropki nad "i" w wykonaniu.

[ Dodano: Czw 24 Paź, 13 23:27 ]
          Nieco off-topic...

Byc moze ktos gdzies juz to pisal (i moze wiele razy), ja mowie to zupelnie z wlasnej obserwacji: OIII kombii cholernie przypomina Audi A4 z lat 2000-2006.

Nie powinno to o tyle dziwic, ze to ta sama firma, a Skoda raczej trendow designu nie bedzie kreowac.
          W porównaniu do Seat Exeo - O3 delikatnie przypomina wyglądem A4 Avant.

Komentarz

• marlej108
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 4976
            • Octavia III (5E3)
            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Jak ktos jest z 3miasta to u Plichty na ul. Grunwaldzkiej obok uniwerku przyszla nowa partia O3 - maja z tylu na parkingu - mozna tam wjechac albo wejsc... - maja kilkanascie O3. Niestety kolory troche na jedno kopyto - czyli moj ulubiony bialy, czarny - kroluja. Ani jednego czerwonego! Za to jest O3 w wersji active biala i w ambition wiec sobie mozna obaczyc roznice. Prawde mowiac tak na 1 rzut oka to srodek prawie identyczny... a z zewnatrz w active raza niestety te nielakierowane lusterka i klamki oraz brzydkie plastikowe kolpaki, ktore wygladaja niestety troche w stylu supermarketowych, chyba specjalnie - zeby kupowac alufelgi hehe :-)
            http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• BADYL
              RS
              • 2011
              • 2396
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

kurcze moze dlatego tak bardzo mnie się podoba MadDriver, ale poważnie to na żywo OIII wygląda obłędnie i tak jak hatback w jasnym wyglada lepiej tak kombi w czarnym (ost. widziałem) wygląda REWELACYJNIE!pozdro
              nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• MadDriver
                Rider
                • 2013
                • 285

U mnie ktos na ulicy gdzie mieszkam, jezdzi OIII kombi w kolorze bialym. Tez wyglada pieknie

OIII kombi nie tylko dawne A4 przypomina, ale tez z tylu bardzo obecnego SII kombi. Oczywiscie z bliska roznice sa oczywiste, ale z wiekszego dystansu juz kiedys sie nabralem

Komentarz

• marlej108
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 4976
                  • Octavia III (5E3)
                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Hmm.

W kwestii, jakie auto O3 najbardziej przypomina, to odpowiedz jest banalna... O3 najbardziej przypomina Rapida.

O3 wyglada jak powiekszony Rapid. Praktycznie niemal identycznie, choc z lepszymi proporcjami.

Jak ktos sie na samochodach nie zna, to nie jest w stanie odroznic tych dwoch aut.

Oczywiscie moznaby tez powiedziec, ze to Rapid wyglada jak troche mniejsza O3. Tyle ze to Rapid pierwszy ujrzal swiatlo dzienne przed O3.
                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• leszekmw
                    RS
                    • 2005
                    • 5356

no wiesz co.. , z której strony :?:
                    chyba na zasadzie że O3 i a4 to auta kombi..
                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                    GVI 1.4TSI
                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• MadDriver
                      Rider
                      • 2013
                      • 285

Zamieszczone przez leszekmw
                      no wiesz co.. , z której strony :?:
                      chyba na zasadzie że O3 i a4 to auta kombi..
                      Drogi Leszku, z kazdej strony. Mowa o Audi A4 (B6): http://en.wikipedia.org/wiki/Audi_A4...2.80.932006.29

Podkresle, ze mowimy o kwestiach estetyki i design'u, a nie mechaniki.

Komentarz

• leszekmw
                        RS
                        • 2005
                        • 5356

no sorki że drążę temat , nie umiem wklejać zdjęć , ale czy mógłbyś mi wyszczególnić które elementy są do siebie podobne ?

------------------------------------------------------------------------------------------------

ani klapa , ani zderzak tył , ani linia szyb , ani przetłocznia i kształt klapy , o przodzie nie wspominam..
                        w dalaszym ciągu twierdzę że podobne są na zasadzie kombi ... chyba trzeba się bardzo chcieć dowartościować czy co ... :wink:
                        GVI 1.4TSI
                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• MadDriver
                          Rider
                          • 2013
                          • 285

Leszku, co do wrazen estetycznych -- to nie matematyka, kazdy ma inna wrazliwosc.

Co do dowartosciowywania sie: nie wiem, czy piszesz to bazujac na wlasnych doswiadczeniach. Niemniej jednak osobiscie wydajac na samochod prawie 140k PLN, do tego na Skode, to zdecydowanie zly adres obrales.

A teraz grzecznie podziel sie ze mna swoja komunia na temat, jak to trzeba byc nie do konca zrownowazonym, robiac takie glupstwa.

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

Co do dowartosciowywania sie: nie wiem, czy piszesz to bazujac na wlasnych doswiadczeniach. Niemniej jednak osobiscie wydajac na samochod prawie 140k PLN, do tego na Skode, to zdecydowanie zly adres obrales.
                            TAK jak zauważyłeś , pisałem to z przymrużeniem oka a'la Big :roll:
                            nie wiem co kupujesz i za ile i nie o tym dyskutujem.

A teraz grzecznie podziel sie ze mna swoja komunia na temat, jak to trzeba byc nie do konca zrownowazonym, robiac takie glupstwa.
                            a tutaj to już zupełnie nie wiem do czego dążysz lub pijesz...
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• MadDriver
                              Rider
                              • 2013
                              • 285

Zamieszczone przez leszekmw
                              chyba trzeba się bardzo chcieć dowartościować czy co ... :wink:
                              Leszku, po prostu to sa komentarze rodem z onetu

Nie widze sensu w probie przekonywania sie co do wrazen estetycznych, wiec pasuje

pozdrawiam

Komentarz

• Enriquez
                                RS
                                • 2009
                                • 7685
                                • Superb III (3V3)

Chyba tylko proporcje jako takie - bardzo podobne. Poza tym chyba nic.
                                Pozdrawiam
                                Marcin

Komentarz

• leszekmw
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5356

Zamieszczone przez Enriquez
                                  Chyba tylko proporcje jako takie - bardzo podobne. Poza tym chyba nic.
                                  chodzi Ci o to podobieństwo ?
                                  GVI 1.4TSI
                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• lemoncjo
                                    Drive
                                    • 2013
                                    • 78
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

MadDriver, oczywiście że masz rację. tyłu tych aut w wersji kombi są do siebie bardzo podobne.
                                    O3 RS tsi & e92 M3

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

dziś widziałem od tyłu nowego superba w sedanie . te napisy z tyłu to jakiś chory umysł chyba wymyślił , i wielkość i krój czcionki.. :?
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• elektrykprosty
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 311

Zamieszczone przez ketivv
                                        SII FL combi 2.0 TDI 170 KM DSG 4x4 Elegance kosztuje wg. cennika 140 250 zł
                                        waży 1650kg czyli 250 kg

OIII combi 1.8 TSI DSG 4x4 Elegance kosztuje wg. cennika 107 000 zł
                                        waży ok 1400 kg

250 kg różnicy, chipa można będzie zrobić w jednym jak i drugim
                                        już mniejsza o ta wagę przy przyśpieszaniu i hamowaniu, ale w zakrętach to już jest pogrom w szczególności na śliskim

jak sens ma kupno TDI ?

OK 30 000 zł różnicy i gorsze osiągi oraz prowadzenie

z wagą walczy się tylko w jeden sposób, obniżając ją ;-) a tego w SII FL się zrobić nie da

[ Dodano: Pią 18 Paź, 13 11:40 ]
                                        Zamieszczone przez marbab
                                        ketivv, mi 140 KM + haldex jedzie Moze masz za wysoke wymagania
                                        Moje Yeti waży 1630 kg bez kierowcy
                                        ciekaw jestem ile waży OII FL Scout i jak znajdę chwilę to zważę kumpla auto ale sądzę, że będzie to ok 100 kg mnie

więc jeśli w SII FL combi waga naprawdę oscyluje w okolicy 1650 kg to nawet mimo mocniejszego silnika prowadzenie będzie daleko w tyle za OIII

w tym naszym zestawieniu OIII combi 1.8 TSI DSG 4x4 - jest najlżejszym autem z najlepszym silnikiem a to musi zaprocentować

Zamieszczone przez Maicroft
                                        W Yetim naprawde ten konfig NIE JEDZIE. O ile z miejsca jakos ruszy, to potem tak od 120 jest juz ciezko
                                        problemem jest wszytko powyżej 80 km/h, powyżej 120 km/h dochodzi aerodynamika, która zabija to auto, duży wpływ na to mają bardzo duże "przestylizowane" wnęki na koła (są one tylko stylizacją nie mają funkcji praktycznej gdyż skok zawieszenia jest taki sam jak w Octaviach 4x4)

kumpel ma OII FL Scouta z TDI 140 KM i manualem ja mam ten sam silnik tyle ze z DSG ale za "remapie" i np. na 4 biegu z 80 -120 nie mam czego szukać w stosunku do fabrycznego Scouta
                                        ogólnie OII Scout jest żywszym i zwinniejszym autem
                                        Racja. Masa auta i aerodynamika mają znaczący wpływ na spalanie, dynamikę jazdy.

Co do superba - czy komuś jest potrzebne aż tyle miejsca na tylnej kanapie? Do OIII spokojnie mieści się czterech koszykarzy o wzroście 2m. Piątemu zarówno w OIII jak i superbie przeszkadza środkowy tunel.

Przymierzałem się do Yeti. Moge potwierdzić wszystkie powyższe stwierdzenia plus hałas przy wyższych prędkościach.

Komentarz

• marbab
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 4713
                                          • Fiat
                                          • BMM 2.0 TDI 140 KM

leszekmw, no napisy szalu nie robia, ale ogolnie dupcia piekna
                                          Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                                          Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• elektrykprosty
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 311

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                                            elektrykprosty,
                                            Daj sobie spokój. Na tym forum najwięcej o O III do powiedzenia mają osoby, które widziały je na obrazku lub na jeździe testowej.
                                            Przejrzawszy na szybko część tego wątku zrewanżuję Ci się podobną radą.

Komentarz

• leszekmw
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 5356

Zamieszczone przez marbab
                                              leszekmw, no napisy szalu nie robia, ale ogolnie dupcia piekna
                                              no chyba bym je odkleił.. :?
                                              całości tak bardzo się nie przyglądałem , kiedyś pewnie popatrzę.
                                              GVI 1.4TSI
                                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Majowy
                                                Ambiente
                                                • 2013
                                                • 215

Rzeczywiście czcionka wygląda słabo. Pewnie projektował je ten sam gość co większość dostępnych felg.

Szkoda, że nie można zamówić bez napisów...

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Od zawsze mozna zamowic bez napisow, przynajmniej bez oznaczenia silnika. A jak nawet przyjda to 10minut i nie ma ani jednego napisu.
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• piramida
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 12222
                                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Majowy
                                                    Rzeczywiście czcionka wygląda słabo. Pewnie projektował je ten sam gość co większość dostępnych felg.

Szkoda, że nie można zamówić bez napisów...
                                                    Co za problem odkleić napisy?
                                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

Pracuję...