Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leszekmw
    RS
    • 2005
    • 5356

Zamieszczone przez Enriquez
    Zastanawiam się tylko nad tym, dlaczego tak naprawdę w SII jest ciszej niż w O3. Z czego to wynika - dywanik jest taki sam. Trochę inne jest to mięso tego szmacianego wygłuszenia - ma jakieś 2-3cm grubości, s gdy w O2 jest 1cm (O3 jeszcze nie wiem).
    i to już dużo , możliwe że dochodzi jeszcze jakość tych mat , ich zdolność wygłuszania . możliwe że jakość spasowania materiałów , grubość elementów tapicerki...
    kiedyś ,paręnaście lat temu , oglądałem starą a4b5 kombi po wypadku rozebraną u blacharza.. ilość wygłuszenia była ogromna , maty wojłokowe były poupychane wszędzie . akurat wtedy kupiłem O1 , tam nic nie było.. :diabelski_usmiech .
    pewnie dlatego takie stare audi jest cichsze od od O2 , a pewnie i od O3 jakby wsadzić tam diesla w CR..
    sam zamierzam kupić jakieś wojłoki w zimie i jeszcze wygłuszyć skode , choć mam ją prawie całą powyklejaną matami bit.

Enriquez, wysłałem Ci pw na ssf , nic nie dasz rady wymyślić ?
    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
    GVI 1.4TSI
    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• lemoncjo
      Drive
      • 2013
      • 78
      • Octavia III (5E3)
      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez MadDriver
      Gdybys mial 90% tras robic na autostradzie to wolisz SII czy OIII RS? I dlaczego?
      S2 wygląda niestety nieakceptowalnie. i w środku i na zewnątrz. O3RS moim zdaniem nie nadaje się na trasy. ja brałbym VW CC. bardzo fajne auto. dokładnie za te pieniądze kupiłem pół roku temu do firmy. 2.0 tdi + dsg. w trasie jeździ naprawdę baaardzo fajnie.

edit: literówka
      O3 RS tsi & e92 M3

Komentarz

• MadDriver
        Rider
        • 2013
        • 285

Zamieszczone przez lemoncjo
        O3RS moim zdaniem nie nadaje się na trasy. ja brałbym VW CC. bardzo fajne auto. dokładnie za te pieniądze kupiłem pół roku temu do firmy. 2.0 tdi + dsg. w trasie jeździ naprawdę baaardzo fajnie.

edit: literówka
        Cos w tym jest: mnie tez CC sie podoba bardzo. Piszac ze O3RS nie jest na trasy masz na mysli komfort czy ekonomie? O ekonomie nie dbam, wiec to mi odpada CC ma tylko dosc niepreczny bagaznik -- to jedyny minus dla mnie.
        Mój Brzydal :-)

Komentarz

• Prim
          L&K
          • 2013
          • 1040
          • Audi

dosc niepreczny bagaznik -- to jedyny minus dla mnie
          to prawda.. przydało by się w VW coś na kształt A7
          Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• andriu21tg
            L&K
            S_OCP Member
            • 2008
            • 1499

MadDriver, ja mam S2 I G7 - i jeśli miałbym wybierać jeszcze raz kupiłbym S2. Na krótkie trasy G7 jest super, ale na wyjazd np 50 km już średnio..

Komentarz

• lemoncjo
              Drive
              • 2013
              • 78
              • Octavia III (5E3)
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Piszac ze O3RS nie jest na trasy masz na mysli komfort czy ekonomie?
              głównie chodzi mi o komfort. zbyt duże szumy powietrza i nerwowość przy prędkościach 180+. vw cc jest dużo bardziej stabilny i przede wszystkim cichy. naprawdę byłem miło zaskoczony tym autem. zrobiłem też parę tysięcy paskiem kombi i też jest ok. ale wolałbym CC
              rozumiem, że jeżeli ktoś głównie jeździ w trasy to rozważa diesel'a. a silnik w RS i octavii to prawie to samo. 2.0 tdi 177 koni chodzi już ok. przeciągu nie ma, ale daje radę
              O3 RS tsi & e92 M3

Komentarz

• ketivv
                L&K
                • 2011
                • 1155

Zamieszczone przez andriu21tg
                Na krótkie trasy G7 jest super, ale na wyjazd np 50 km już średnio..
                50 km ?

chodzi o pięćdziesiąt kilometrów ?

[ Dodano: Czw 28 Lis, 13 11:59 ]
                "głośne" auto w długiej trasie jest męczące, nawet jeśli nie czuje się tego bezpośrednio wpływa na na zmęczenie, koncentracje itp.

niestety Skody to raczej głośne auta i co by nie mówić Octavia to raczej takie uniwersalne auto typu "do wszystkiego" z nastawieniem na maksymalne wykorzystanie przestrzeni a nie ciszę na dłuższych trasach

jak auto na długie trasy to Skodę - może pomijając Superba - ciężko polecić
                są głośne taki ich urok ;-)

Komentarz

• leszekmw
                  RS
                  • 2005
                  • 5356

Zamieszczone przez ketivv
                  andriu21tg napisał/a:
                  Na krótkie trasy G7 jest super, ale na wyjazd np 50 km już średnio..

50 km ?

chodzi o pięćdziesiąt kilometrów ?
                  Też się miałem pytać... :diabelski_usmiech
                  GVI 1.4TSI
                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• radekgw
                    L&K
                    • 2010
                    • 1182

Enriquez, poniewaz jak czytam jestes praktykiem (a nie teoretykiem jak ja, co przeczyta cos, a pozniej spekuluje sobie w ramach relaksu), to czy Twoim zdaniem obecna wycena SII jest atrakcyjna. Zwlaszcza w kontekscie OIII? Albo inaczej: gdybym Ci dal 130k PLN i mialbys wybrac: SII vs OIII to?

Czy ta roznica w komforcie jest bardzo widoczna na + dla SII wzgledem OIII? Gdybys mial 90% tras robic na autostradzie to wolisz SII czy OIII RS? I dlaczego? Dzieki za podanie swojego punktu widzenia.

Tak na koniec dodam malego off topic'a. Kiedys kupilem Forda Mondeo -- guzik o nim czytalem wczesniej. Poszedlem do salonu, przejechalem sie i kupilem. Bylem happy Dawal po dupie, bo sie bzdury pieprzyly pozniej, ale auto bylo i tak bardzo mile. Pozniej mialem Mazde 6. Asbolutnie zero problemow. Autko stare juz, wiec chce wymienic. Niestety w Mazdzie nie znalazlem obecnie juz mocniejszych silnikow na jaki mam ochote, wiec Mazdy nie kupie. W tym roku sobie powiedzialem -- OK, zbadam temat motoryzacyjny jako, ze to zupelnie nie moja branza i wybiore cos w koncu bardziej swiadomie Zalozylem sobie budzet, wstepne wymagania. Jestem juz przekonany do Skody -- po prostu mi sie podoba. I zrobily sie schody -- im wiecej czytam, tym mniej wiem
                    Mad - dam Ci dobra rade, najlepiej przejedz sie jednym i drugim, bo kazdy ma inne zdanie i oczekuje czego innego, Tobie moze rsem na trasie sie lepiej jechac, a innemu superbem, a jeszcze innemu fabia. Kazdy jest inny, dlatego zamiast polegac na opiniach innych wyrob sobie wlasna, tymbardziej ze masz nie malo do wydania. Zamiast siedziec i czytac pojedz do salonu i sie przejedz
                    Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• MadDriver
                      Rider
                      • 2013
                      • 285

Madre slowa. Sam wiem z perspektywy czasu jak ludzie opisywali samochod, ktorym jezdzilem. Czesto totalnie cos innego niz wlasne odczucia.

Komentarz

• perfex
                        L&K
                        • 2005
                        • 1117

Albo inaczej: gdybym Ci dal 130k PLN i mialbys wybrac: SII vs OIII to?
                        A ja ci proponuję test drive autami innych marek.. Zobacz jak jeździ Accord, Insignia, Volvo v40, s60, Citroen c5, mercedes cla, Vw passat itp... Porównaj jakość wnętrza, foteli, stylistykę, prowadzenie, wyciszenie... i wybieraj.
                        A no chyba że to musi być Skoda... to weź RS bo Superb jest brzydki :szeroki_usmiech
                        Pozdrawiam
                        perfex

Octavia HTP

Komentarz

• MadDriver
                          Rider
                          • 2013
                          • 285

Zamieszczone przez perfex
                          Albo inaczej: gdybym Ci dal 130k PLN i mialbys wybrac: SII vs OIII to?
                          A ja ci proponuję test drive autami innych marek.. Zobacz jak jeździ Accord, Insignia, Volvo v40, s60, Citroen c5, mercedes cla, Vw passat itp... Porównaj jakość wnętrza, foteli, stylistykę, prowadzenie, wyciszenie... i wybieraj.
                          A no chyba że to musi być Skoda... to weź RS bo Superb jest brzydki :szeroki_usmiech
                          Jak ktos ma taki kaprys i czas, spoko. Ja pasuje chocby z powodu takiego, ze sporo zyje "na walizkach" i klopot bylby z terminami. Superb brzydki dla Ciebie, a mi sie podoba I to ten w limuzynie -- tak, wlasnie ten. Ktory kiedys tak bardzo mi sie nie podobal
                          Accord mi sie nie podoba, Insignia tez nie, C5 nie moj klimat, CLA za maly, v40 nie podchodzi mi, s60 za drogi Co zostalo? Passat, no tak - superb jest tanszy

A poza tym to mysle, ze mi sie juz w d..pie przewraca od tych samochodow. W koncu to kawal zelastwa na kilka lat, a nie wybor zony

Komentarz

• perfex
                            L&K
                            • 2005
                            • 1117

[quote="MadDriver"]
                            Zamieszczone przez perfex
                            Superb brzydki dla Ciebie, a mi sie podoba I to ten w limuzynie -- tak, wlasnie ten.
                            Aaa.. no to tylko Superb :szeroki_usmiech Sprawa oczywista i koniec dywagacji :wink: Skoro podoba ci się z jakichś bliżej nie znanych powodów :P Superb to brać go i już.
                            Pozdrawiam
                            perfex

Octavia HTP

Komentarz

• MadDriver
                              Rider
                              • 2013
                              • 285

Swoja droga, w VW to sa chyba "mistrzami" sprzedazy. Teraz do polowy grudnia nie mozna nawet zamowic samochodu. Bo czekaja... na cennik 2014. No i cos sie im z nowym Passatem opoznia, bo chyba bedzie w 2015 przy okazji dla tych, co nie lubia superbow i patrza na cos ladniejszego

Komentarz

• rX
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 154

MadDriver, miałem podobny mętlik w zeszłym roku. Zastanawiałem się nad Superbem, Insignią, Avensisem i Passatem. Decyzja padła właśnie na ostatniego, a z perspektywy czasu (ponad roku) mogę stwierdzić, że jestem bardzo zadowolony z zakupu.

Komentarz

• MadDriver
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 285

Gratuluje. Zwykle tak bywa, ze czlowiek jest jednak zadowolony pozniej A jak wypadlo porownanie Superba do Paska wg. Ciebie?

Komentarz

• rX
                                    Ambiente
                                    • 2011
                                    • 154

Do Superba nie miałem i nie mam żadnych zastrzeżeń. Gdy podchodziłem do kupna samochodu, to właśnie on był liderem. Przegrał u mnie tym, że już był już stosunkowo opatrzonym modelem, a do liftingu było jeszcze ponad pół roku, podobną ceną do Passata i tym, że nie potrzebowałem aż takiej dużej ilości miejsca z tyłu :szeroki_usmiech

Komentarz

• rezon
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 1894
                                      • Volvo
                                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Superb brzydki dla Ciebie, a mi sie podoba
                                      Mnie się Superb nie podoba wizualnie, O3 wygląda wg mnie lepiej - ale kupiłem S2, bo jak jeździ się w trasy to liczy się wygoda, a nie wygląd.
                                      jak wypadlo porownanie Superba do Paska wg. Ciebie?
                                      też brałem pod uwagę obydwa. Pasek był w czterołapie tylko w wersji Alltrack - wizualnie lepiej, bagażnik znacznie mniejszy, a komfort dla pasażerów mniejszy niż w S2. S2 był ok. 15kzł tańszy przy podobnym wyposażeniu. MadDriver, jak jeździsz cały rok to warto wziąć czterołapa.

[ Dodano: Czw 28 Lis, 13 23:34 ]
                                      Zamieszczone przez leszekmw
                                      sam zamierzam kupić jakieś wojłoki w zimie i jeszcze wygłuszyć skode , choć mam ją prawie całą powyklejaną matami bit.
                                      zamiast tyle kleić trzeba było cichy silnik wybrać

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

Zamieszczone przez rezon
                                        leszekmw napisał/a:
                                        zamiast tyle kleić trzeba było cichy silnik wybrać
                                        ha.. , tylko wtedy nie było nic ciekawego z dsg.
                                        i ekonomicznego w relacji benzyna/diesel . w 2007 benzyna była prawie 2 razy droższa od ropy..
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• rezon
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 1894
                                          • Volvo
                                          • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez leszekmw
                                          w 2007 benzyna była prawie 2 razy droższa od ropy..
                                          bez przesady. CHyba, że w ON odliczaleś cały VAT, a w Pb nie miałeś możliwości. Nie wiem po ile ON, ale benzyna we wrześniu 2007r. była po 4,25, LPG po 1,99 - więc ON było raczej bliżej benzyny niż LPG Mógł być nawet i 50gr tańszy niż Pb, ale nie dwa razy

Komentarz

• andriu21tg
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2008
                                            • 1499

leszekmw, ketivv, dokładnie tak, jak masz wybór śmigać Superbem albo G7 powyżej 10 km zawsze ten 1 jest używany.

Komentarz

• pawel934
                                              Rider
                                              • 2007
                                              • 344

To ja chyba jestem jakiś dziwny, bo 50 km to nawet Fiatem 126p jestem w stanie zrobić bez zmęczenia
                                              BMW 130i - klik
                                              kiedyś: Octavia 1.4 TSI - klik
                                              BMW E36 '92 na tor

Komentarz

• rezon
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 1894
                                                • Volvo
                                                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

raczej byłeś w stanie - kiedyś. Kiedy ostatni raz jechaleś 50km maluchem

Komentarz

• pawel934
                                                  Rider
                                                  • 2007
                                                  • 344

Nie pamiętam dokładnie - jakoś pod koniec października

BMW 130i - klik
                                                  kiedyś: Octavia 1.4 TSI - klik
                                                  BMW E36 '92 na tor

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

A po ktorej stronie ten 126p ma wydech ??

Patrzac na problemy do dzis z gazem w O2FL, to cale szczescie ze tego wynalazku tam nie montuja bo bylby kolejny problem po tylnym zawieszeniu, ktore jednym dudni, a innym nie :diabelski_usmiech
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...