Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Enriquez
    RS
    • 2009
    • 7685
    • Superb III (3V3)

Trójramienna do czteroramiennej to jak dzień do nocy - zupełnie tak samo jak w poprzednim modelu, czyli O2FL.
    Pozdrawiam
    Marcin

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez lu5asz
      Zamieszczone przez blackpw
      Dokładnie, O3 to dla mnie idealne auto, które odpada ze względu na słabe wyciszenie, nie wyobrażam sobie jechać 140km/h przez dłuższy czas, do tego przy pogodzie wietrznej - odczucie to jest mocno spotęgowane. Szkoda.
      Zawsze mozna oddac auto do firmy,ktora Ci go wyciszy.Pewnie to kwota koło 6.000 ale efekt znakomity.
      A jeszcze lepszy efekt będzie po zakupie w Castoramie stoperów do uszu za kilka zł :lol:

140km/h i wielkie halo :roll:

Czyli octavia 3 nie nadaję sie do przepisowej jazdy po autostradach, trzeba chyba napisać do Auto Swiat :lol:
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

:diabelski_usmiech
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• lszlachta
          Drive
          • 2012
          • 97

Hej,
          potrzebowalbym od was na szybko jedna informacje.
          Czy SIIFL rozni się od SII tylko i wyłącznie kosmetyką zewnętrzną i wewnetrzna czy może poprawiono/zepsuto cos we wnetrznosciach (zawieszenie/elektryka, nie wiem cokolwiek istotnego)?
          Inaczej: czy SII i SIIFL to technologicznie to samo ?
          Pytam bo mam porownanie tylko do O2 i mam wrazenie, ze O2 i O2FL to dwa rozne auta chociaz sa technologicznie pewnie identyczne.
          I nie bede ukrywal, ze tak jak bardziej podoba mi sie linia 02fl niz O3 tak samo linia SIIFL nie jest wcale lepsza od SII..
          z gory dzieki za info
          Pozdrawiam / Łukasz
          Była : O2FL 1.8tsi http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70860
          Obecnie: VW Passat 2.0 TSI
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81552

Komentarz

• Enriquez
            RS
            • 2009
            • 7685
            • Superb III (3V3)

O2od O2FL różniła się również zasadniczo elektryką. Superb natomiast to jest to samo przed i po lifcie.
            Pozdrawiam
            Marcin

Komentarz

• lszlachta
              Drive
              • 2012
              • 97

Jasne, dzieki stary
              Pozdrawiam / Łukasz
              Była : O2FL 1.8tsi http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70860
              Obecnie: VW Passat 2.0 TSI
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81552

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

Ledwo człowiek 40 skończył, a już go nazywają starym.
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• OrsonTSI
                  Rider
                  • 2010
                  • 716
                  • Volkswagen
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A rumor has Skoda preparing to launch a more hardcore versions of its Octavia RS performance model next year to mark 40 years since the debut of the Skoda
                  OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• Majowy
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 215

Wracając jeszcze do tematu hałasu. Jechałem w tygodniu do Wawy Peugeotem 508 Kombi i nie będę już mówił, że w O2FL jest głośno...
                    Szum jaki dobiega od lusterek jest w tym samochodzie nie do wytrzymania. Przy jeździe 140-150 km/h autostradą uszy więdną. Dojechałem zmęczony tym hałasem jak nigdy. Wracałem starą drogą, czyli S7, bo drugi raz nie miałem zamiaru się męczyć. Nie wiem kto projektował te lusterka, ale chyba im to nie wyszło. Inna uwaga, to w tym samochodzie nie ma prawie schowków i uchwytów. Nie było w co włożyć kubków z kawą... Zastanawiałem się nad zamianą O2FL właśnie na Peugeota, ale po tej trasie już nie mam takiego zamiaru...

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Zamieszczone przez Majowy
                      nna uwaga, to w tym samochodzie nie ma prawie schowków i uchwytów. Nie było w co włożyć kubków z kawą...
                      Dokładnie to samo zaobserwowałem gdy oglądałem 508.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• OrsonTSI
                        Rider
                        • 2010
                        • 716
                        • Volkswagen
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

tak wygladaja swiatła w O3 bez LEDów? czy jest to wersja "ubogich xenonów" jak w Rapidzie?

[ Dodano: Czw 22 Maj, 14 22:42 ]
                        jest juz cennik O3 L&K http://www.skoda-auto.pl/modele/octavia/cenniki

[ Dodano: Sro 04 Cze, 14 22:58 ]
                        It appears that Skoda is out working on some subtle revisions for its latest Octavia compact model, even though it only went on sale in Europe in January
                        Załączone pliki
                        OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• irekk
                          L&K
                          • 2011
                          • 1093
                          • Octavia II (1Z3)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Pytanie do posiadaczy O3, czy jest sens przejścia z O2FL na O3? Jeśli tak to jakie są różnice pomiędzy O2FL a O3 na korzyść tej drugiej?

Komentarz

• marbab
                            RS
                            • 2009
                            • 4713
                            • Fiat
                            • BMM 2.0 TDI 140 KM

irekk, Na plus: nowsza elektryka z nowymi funkcjami, nowe radia/navi, mocniejsze silniki, bi-xenon, panoramiczny dach w combi, ogrzewanie przedniej szyby, design zewnetrzny (nie dla wszystkich).
                            Na minus: gorsze materialy i wykonczenie (glownie wnetrza), belka skretna (nie dotyczy 1.8 TSI, RS, 4x4).
                            Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                            Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• Alonzo_
                              RS
                              • 2009
                              • 2460
                              • Hyundai

irekk, odkryj karty i napisz jak konkretnie wersja O3 wchodzi w grę, będzie kolegom łatwiej coś konkretnego Ci napisać.

Twojego elganta nie ma sensu zmieniać, szkoda kasy. A niekoniecznie sobie poprawisz - IMO nie poprawisz nic. Tylko humor w momencie zakupu i chwilę po a potem mogą wnioski czasami burzyć spokój :wink:

Komentarz

• Chris11
                                RS
                                • 2011
                                • 1587

Zamieszczone przez irekk
                                Pytanie do posiadaczy O3, czy jest sens przejścia z O2FL na O3? Jeśli tak to jakie są różnice pomiędzy O2FL a O3 na korzyść tej drugiej?
                                Szczerze mówiąc, to wątpie, żebyś odczuł jakieś wielkie różnice.
                                Ja jeżdżąc OIIFL, po przejażdżce OIII czułem się jak w domu.

Nie słuchałbym gadania o gorszych materiałach w środku, bo są przynajmniej porównywalnej jakości... No chyba, że kogoś naprawdę kręci codzienne macanie boczka w drzwiach i koniecznie musi mieć go na miekko. Ale jeśli nie uprawiasz jazdy "na zimny łokieć" to nie będzie to miało dla Ciebie większego znaczenia.
                                Puryści miękkości dziwnym trafem nie wspominają o tym, że np. w OII nie były wyściełane schowki w drzwiach ani schowek przy kierownicy, a w OIII są.

Co do moich odczuć, to poza tym, że czuję się jak w domu, to uważam, że poprawiona została ergonomia ustawiania lusterek i operowania szybą po stronie pasażera. Uważam to za spore mankamenty OII.

Co do zawieszenia to również nie powinieneś odczuć znaczących różnic.

Komentarz

• tomekjmopl
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 1187
                                  • Opel
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Chris11
                                  Puryści miękkości dziwnym trafem nie wspominają o tym, że np. w OII nie były wyściełane schowki w drzwiach ani schowek przy kierownicy, a w OIII są.
                                  Chris11, u mnie przynajmniej, w OII przed liftem, mam wyściełany na miękko schowek przy kierownicy :wink:. I to by było na tyle

Komentarz

• Chris11
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 1587

A pozostałe? :]

Komentarz

• tomekjmopl
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 1187
                                      • Opel
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

I to by było na tyle

Komentarz

• Chris11
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 1587

No wiem, ale chciałem to jeszcze raz przeczytać. :P :P

Także, nie ma co tak wieszać psów na wykończeniu OIII.

Komentarz

• marbab
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 4713
                                          • Fiat
                                          • BMM 2.0 TDI 140 KM

Chris11, wykladzinka w schowkach drzwi, nie przycmi reszty oszczednosci :lol:
                                          Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                                          Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• Chris11
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 1587

Wymieniaj...

Komentarz

• irekk
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1093
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Alonzo_
                                              irekk, odkryj karty i napisz jak konkretnie wersja O3 wchodzi w grę, będzie kolegom łatwiej coś konkretnego Ci napisać.
                                              Poniżej elegance nie ma co sięgać
                                              marbab, dzięki za opinie. Aczkolwiek jak wyczytałem i usłyszałem to z tą nową elektryką idą ogromne ograniczenia w modzeniu auta i z czym kupisz auto z tym jesteś uwiązany (przynajmniej na razie). Ta belka troszkę mnie martwi, ponieważ obecna O2FL jest dla mnie troszkę podsterowna.
                                              Chris11, tak mnie właśnie tknęło ostatnio że to będzie trochę zamiana siekierki na kijek (obecne auto już mam fajnie doposażone). Choć nie powiem, że się trochę nakręciłem na zmianę auta.

Komentarz

• Chris11
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 1587

Jak sobie porównasz wersje elegance i ambition to się okaże, że różnice są jednak symboliczne. A doposażona do poziomu Elegance wersja Ambition potrafi kosztować... mniej niż Elegance.

Ja zmieniłem głównie dlatego, że za chwilę moja OIIFL zaczęłaby lawinowo tracić na wartości, nie potrzebuję już silnika 1.8TSI, a nową - kosztem silnika - mogłem nieźle doposażyć.

Komentarz

• yogi_at_pozen
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 418

Zamieszczone przez Chris11
                                                  Jak sobie porównasz wersje elegance i ambition to się okaże, że różnice są jednak symboliczne. A doposażona do poziomu Elegance wersja Ambition potrafi kosztować... mniej niż Elegance.

Ja zmieniłem głównie dlatego, że za chwilę moja OIIFL zaczęłaby lawinowo tracić na wartości, nie potrzebuję już silnika 1.8TSI, a nową - kosztem silnika - mogłem nieźle doposażyć.
                                                  pozwole sie sobie nie zgodzic, wzialem wlasnie cennik (wazny od 13.05)
                                                  cenna ambition 1.4 tsi 79400 + amazing (2450) + tylko te dodatki ktore sa w standardzie elegance a ktorych niebylo w amazing i wyszlo 83300 - czyli 50pln drozej od elegance, a nalezy pamietac ze elegance ma w standardzie jakies male dodatkowe rzeczy ktore tez kosztuja, oczywiscie mowie tu o takich dodatkach jak swiatelko w drzwiach zamiast odblasku/itp. ale rowniez o tym ze elegance ma kola 17" a ambition "tylko" 16"

Komentarz

• Chris11
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 1587

Ok... 50zł drożej, ale czy naprawdę niezbędne do życia są światełka zamiast odblasków??
                                                    IMHO wychodzi sensowniej doposażyć sobie Ambition w niezbędne gadżety, bo za te najbardziej sensowne i tak w Elegance trzeba dopłacać. Tak naprawdę Elegance to Ambition+Amazing+masa pierdół, które można sobie dokupić albo i nie.

Komentarz

Pracuję...