exportsubripp, not for sale :diabelski_usmiech
Liberalizacja przepisów dot. jazdy motocyklami
Zwiń
X
-
obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD
Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl
-
-
rafiki, wiesz chyba gdzie jest dzial OT.obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD
Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadojakis skuter 125 polecilibyście na pierwszy skuter?
Szukam czegoś, ale nie wiem ile tak na prawdę będę nim jeździł więc nie chcę płacić 11k za Kymco...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoZnalazłem coś takiego http://otomoto.pl/...c-M4068121.html
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez no_fearcieszy mnie to bo sam chętnie przesiądę się z 50-tki na 125-tkę a kat A brak
Twoja przesiadka z 50 na 125 jest dość nauralna i takich ludzi się nie obawiam na drodze, ale chciałbym zobaczyć post , kogoś kto pierwszy raz w życiu wsiadł na jednoślad 125 i przejechał z 10km w normalnym ruchu miejskim , bo przecież Sejm i reszta , powiedzieli że każdy /z 3letnim B/ da radę. Ja ze swojej strony nie zachęcam , ...bo ciężko jest pisać na klawiaturze ołówkiem trzymanym z zębach :diabelski_usmiech
PS
klecha, nie zgadłeś
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoSzkoda tylko, że prezydent kisił to miesiąc, a teraz wciąż ustawa nie jest opublikowana w Dz.U. Dopiero od tego momentu można będzie zacząć liczyć kolejne 30 dni zanim wejdzie w życie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez terefere62... Teraz będziemy mogli zobaczyć jak się jeździ na 2 kółkach i korki omijać.
w sumie sezon.... w d...e.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bishopGorzej bo w salonach 125tek brakło :lol:
*Leminggrad - potoczna nazwa "Miasteczka Wilanów"
Komentarz
-
-
Tak sie zastanawiam, po co w ogóle prawko na motor mając kat. B :?: Teraz będzie mozna jeździć na 125 a na 600 nie :!: Absurd...superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Centrum Legislacji: Ustawa o 125 ccm będzie ogłoszona do 25.07
Szanowny Panie!
Uprzejmie informuję, że, jeśli nie wystąpią nieoczekiwane przeszkody, ustawa o zmianie ustawy o kierujących pojazdami z dnia 26 czerwca 2014 r. zostanie opublikowana w tym tygodniu.
Z poważaniem
Marek Głuch
Wicedyrektor
Departament Dzienników Urzędowych i Systemów Informacyjnych
W najgorszym wypadku ustawa wejdzie zatem w życie od 25.08.2014. Od tej daty poruszanie się na motocyklu czy skuterze 125 będzie w pełni legalne i umocowane prawnie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidaTak sie zastanawiam, po co w ogóle prawko na motor mając kat. B :?: Teraz będzie mozna jeździć na 125 a na 600 nie :!: Absurd...
Proszę mnie poprawić jeśli się mylę ale zdając na kat. A nadal w wielu ośrodkach jeździ się orurowaną dychawiczną 125 lub 250-tką, kręci się "8"-ki, egzamin i tyle. Tak?
Jeśli tak to wg mnie teraz powinno się pójść dalej i zreformować troszkę szkolenie na kat A.
Myślę konkretnie o rozszerzeniu ilości godzin praktycznych ze szczególnym uwzględnieniem symulacji sytuacji bardziej skomplikowanych w ruchu niż umiejętność utrzymania równowagi na motocyklu. Tj wprowadzeniu obowiązku odbycia na koniec kursu kilku godzin w szkole jazdy (albo niech się ośrodki szkoleniowe tym też zajmą) na cięższym , mocniejszym motocyklu w trudnych warunkach choćby nie wiem - na macie poślizgowej, równoważni, na piachu/szutrze, zanieczyszczonym piachem/błotem asfalcie, mokrym asfalcie itp aby przez te kilka godzin dać adeptowi możliwość organoleptycznie poobcowania ze 100 konnym moto, zobaczyć jak to jest gdy trzeba awaryjnie hamować, gdy heble się blokują/ jak reaguje moto (jak nie fiknąć po błyskawicznym stoppie :wink: albo szlifnąć tylko ominąć przeszkodę) i jak się wtedy zachowywać w trudniejszych sytuacjach aby nie zawsze kończyło się to szlifem albo czym gorszym, itd. Wiem, że to nie nauczy nawyków i umiejętności ale wielu jak zobaczy/poczuje, że na moto stosunkowo łatwo jest "przegiąć pałę" zwłaszcza jak wyobraźnia szwankuje i gdy poczuje na takim szkoleniu jak mu zwieracze dupę ściskają a pikawa podchodzi pod gardło jak mu się moto ślizgnie to może nie będzie później kozaczył. A jak się przy małej prędkości który ślizgnie to mu tylko na dobre wyjdzie.
Zwłaszcza to tyczy młodych, którzy odbębnią kurs i dostają moto 100/150km między nogi i dopiero dramat.
IMO prawo jazdy, gdy wyszliśmy już z epoki jaw, mińsków itp , powinno być dzielone na przedziały mocowe i stopniowane.
Komentarz
-
Komentarz