Jakie radio do O2

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stefan79
    Classic
    • 2009
    • 5

Jakie radio do O2

wesoły_romek, W serwisie chcieli mi wymienic turbo bo uwazali ze sie sypie, Nie pozwoliłem, ASV tak ma!!!
  • Tomasz_WS
    Ambiente
    • 2008
    • 170

Jakie radio do O2

Za kilka tyg będę mam nadzieję szczęśliwym posiadaczem O2. Zamówiłem auto bez radia za to z 8 głośnikami i instalacją radiową. Pytanie do forumowiczów co kupić? Zastanawiam się raczej nad radiem fabrycznym ale po przeczytaniu kikunastu tematów dot napraw i reklamacji radia stream po woli zmieniam zdanie. Może w takim razie kupić Audience? Zależy mi również na wyświetlaczu dla czujników parkowania - dlatego wolałbym kupić oryginalne radio. Dzięki za wszelkie wskazówki.
    Focus II FL 1.6tdci

Komentarz

• loru
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4286
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Tomasz_WS
      z 8 głośnikami
      to raczej nie najlepszy pomysł, większość wymienia te bzyczące papierki.
      ale po przeczytaniu kikunastu tematów dot napraw i reklamacji radia stream po woli zmieniam zdanie
      ja mam od 4 miesięcy i jeszcze sie nie zepsuło :szeroki_usmiech
      Może w takim razie kupić Audience?
      jak każde radio ma swoje zalet, jest zintegrowane z konsolą środkową i czujnikami parkowania i ma wbudowaną zmieniarkę (to na tyle zalet) a tak poza tym to te radio tylko gra, wiec jak nie jesteś melomanem to ci wystarczy.
      Zależy mi również na wyświetlaczu dla czujników parkowania
      no tu nie masz innego wyboru.
      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Tomasz_WS
        Ambiente
        • 2008
        • 170

Ok. to w takim razie budowa Audience niczym się nie różni poza wymienionymi detalami? Myslałem że są to radia 2 różnych producentów. Teraz mam Focusa 2 i standardowe głosniczki są bardzo przyzwoitem mają ładne brzmienie. W Skodzie jest aż taka tragedia z tym?
        Focus II FL 1.6tdci

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Tomasz, moja Octa II ma juz 10 miesięcy i z radiem Streem jest wszystko o.k.
          Jak dla mnie gra również ładnie , jak na fabryczne radio, zresztą to nie tylko moja opinia
          Czarny Elegance

Komentarz

• PiotrekDK
            Elegance
            • 2007
            • 798
            • Seat

Ja mam Audience i jeste zadowolony, gra ok, nie potrzebuje jakichs szalenstw
            wiec mi wystarcza, najlepsze jest to ze wzucam 6 plytek z mp3 i mam spokuj na jakis czas :szeroki_usmiech
            ...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
            mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088

Komentarz

• rrysio
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 493

Zastanawiam się raczej nad radiem fabrycznym ale po przeczytaniu kikunastu tematów dot napraw i reklamacji radia stream po woli zmieniam zdanie.
              U mnie Stream również od pół roku nie robi problemów. Z tego co czytałem lekko strzelone były wcześniejsze wersje firmware'u - skoro kupisz teraz to powinieneś mieć najnowszą.
              Zależy mi również na wyświetlaczu dla czujników parkowania
              Z własnego doświadczenia - to jest tylko bajer fajnie wyglądający jak widzisz to pierwszy raz na początku W trakcie normalnej eksploatacji jeszcze z tego nie korzystałem - jak cofasz to raczej patrzysz się do tyłu a nie na wyświetlacz radia

Jak porównuję tego Stream'a do mojego Sony w poprzedniej furze to radio jest gorsze - nie jest to jakaś wielka różnica ale zauważalna. Jakość odtwarzania CD i MP3 jest dużo lepsza od radia i nie zauważyłem różnicy w stosunku do poprzednika.

Więc jeżeli nie oczekujesz od sprzętu audio w swojej bryce doznań audiofilskich to bierz Stream'a - ładnie komponuje się z całą resztą wnętrza i gra przyzwoicie. Ale jeśli wymagasz lepszej jakości dźwięku to Stream Ci tego nie zapewni.

Komentarz

• loru
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 4286
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez rrysio
                jak cofasz to raczej patrzysz się do tyłu a nie na wyświetlacz radia
                no ja często korzystam bo parkuje tam gdzie są jakieś słupki których normalnie nie widzisz jak się obrócisz wtedy to jest pomocne
                Zamieszczone przez rrysio
                Jak porównuję tego Stream'a do mojego Sony w poprzedniej furze to radio jest gorsze - nie jest to jakaś wielka różnica ale zauważalna
                szczególnie w mieście gdzie masz bardzo mocny sygnał wtedy radio gra bez dynamiki (przytłumione) za to poza miastem jest już ok.
                O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• tomekjmopl
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1187
                  • Opel
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Nie bardzo kumam po co Wam jest ta wizualizacja odstępu do szczęścia potrzebna - przecież czujniki mają też sygnał dźwiękowy - gdy jest już na tyle blisko do przeszkody dźwięk staje się ciągły - tak więc można patrzeć w lusterka lub do tyłu i korzystać z czujników ... :wink:

Komentarz

• shado
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 5315
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

rrysio, tomekjmopl, jest potrzebny jak masz czujniki z przodu i z tyłu.
                    Nie każ mi się o 6 rano (jeszcze jak bobas miał ciężką noc) domyślać, który z czujników mi piszczy: z przodu czy z tyłu.
                    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Kowal_ldz
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 515

polecam Stream mam czujniki z przodu z tyłu i jeszcze po bokach full wypas piszczy że aż głowa boli :P polecam tak na serio
                      autoKOWALSKIszkoła ul. Lutomierska 69 Łódź tel. 602 465 680 ZAPRASZAM !!!

VW POLO 9N 2004r. obecnie
                      Skoda Octavia II 2007r. SPRZEDANA
                      Skoda Octavia Combi II FL 2010r. obecnie

Komentarz

• Tomasz_WS
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 170

i właśnie w pt kupiłem streama. Pewnie nie zrobiłem dobrze ale irytuje mnie ta dziura w desce przy nie oryginalnym radiu i dlatego taki wybór. Radio nie ma śrub montażowych. Czy śruby będą pod zaślepką w nowym aucie? Czy muszę je dokupić?
                        Jak wygląda instalacja? podpinam tylko kostki czy musze na coś szczególnego zwrócić uwagę? np.podpiąc pod kompa by skonfigurować?
                        Focus II FL 1.6tdci

Komentarz

• shado
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 5315
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tomasz_WS, wstukać PIN i to powinno być na tyle.

Komentarz

• Tomasz_WS
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 170

Okazało się, że radio jednak nie ma kodu a serwis chce za to 50zł. Czy istnieje jakiś magiczny sposób na rozkodowanie radia? Dodam że dostałem od sprzedawcy jakąś fakturę zakupu z serwisu z niemiec i są na niej jakieś numery do radia. Nie wiem czy ryzykowac i wklepać je po kolei może któryś wskoczy?

Te kody to:
                            GW-Geber 0360
                            Schadenscode 0040
                            Servicenr. 9130

Podejrzewam że ten ostatni to kod do radia ale nie mam na razie auta by to sprawdzić...
                            Focus II FL 1.6tdci

Komentarz

• Klauzero
                              Rider
                              • 2008
                              • 575

50 złotych? Można powiedzieć, że to promocja. Słyszałem, że biorą 150 złotych za rozkodowanie radyjka. Powyższe kody, choć 4 cyfrowe nie wydają się być tymi właściwymi, ale można spróbować. Idąc za instrukcją
                              Zamieszczone przez str. 18
                              Błędne zadanie kodu
                              W przypadku błędnego kodu operację można powtórzyć. Kolejny błąd zablokuje radio na jedną godzinę. W przypadku problemów, prosimy zwrócić się do najbliższego partnera handlowego Skody
                              i zostawić tam 150 złotych :?
                              Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• Tomasz_WS
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 170

Mam kolejne informacje i pytania. Wg. sprzedawcy podobno radio nei ma kodu tzn wkładam i bedzie grało (jest rozkodowane) - czy to już będzie tak na zawsze? czy np jak kiedyś odłączę akumulator to zażąda kodu? Miły Pan z serwisu poinfomował mnie ze po włożeniu radia trzeba coś skasowac na serwisie bo może nie działać wyświetlacz czujników parkowania. Czy to prawda?
                                Focus II FL 1.6tdci

Komentarz

• Klauzero
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 575

Z tego co wiem, owe serwisowe rozkodowanie w ASO polega na wprowadzeniu numeru VIN do radia. Jeżeli je rozpozna to będzie działać nawet po ponownym podłączeniu akumulatora.

Co zaś tyczy się wyświetlania informacji z czujników, to opcję ta uruchamia się w menu radia stream i nie ma potrzeby ingerencji w serwisie, chyba że mimo uaktywnienia opcji PDC (tak się nazywa w menu) informacje nie będą przekazywane do radia. Wtedy wina leży po stronie instalacji samochodu i ingerencja ASO będzie potrzebna.
                                  Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• Tomasz_WS
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 170

Ok. dzięki za info
                                    Focus II FL 1.6tdci

Komentarz

• Tomaszek
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2008
                                      • 1545
                                      • Citroen

no a jak masz troszkę więcej pieniążków to polecam Ci min:RNS 510,TRINAX COLUBUS.Masz wszystko w jednym!No a powiem Ci jak się to uda zamontować do O1,mimo małych :wink: modów to świat przewóci się do góry nogami!A już są takie próby! :jump: I wierzę ktoś niedługo się tym pochwali!Prawda Jareczku!!!!!

Komentarz

• Tomasz_WS
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 170

Odebrałem auto wszystko pienie fajnie tylko jest jeden mały problem - jak rozbroić konsolę środkową? Podobno trzeba ściągac cały panel ten od góry aż do pokręteł od klimy? Czy to prawda? jak to bezpiecznie wymontować? Nie chciałbym uszkodzić nowiutkiej deski. Serwis krzyknął 50zł za montaż :evil: mimo, że autko kosztowało prawie 80tys....
                                        Focus II FL 1.6tdci

Komentarz

• shado
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 5315
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Może to Ci pomoże:
                                          Załączone pliki

Komentarz

• zurcio
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2046

Ja wychodzę z założenia że radyjko fabryczne fajnie wygląda (zabudowa, czujniki itp.)
                                            Jak audiofilem nie jesteś to napewno wystarczy ale na wiele w serii to nie ma co liczyć.
                                            Dla mnie mruczy i jest git.
                                            Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• mateo
                                              Ambiente
                                              • 2007
                                              • 172

Re: Jakie radio do O2

Za kilka tyg będę mam nadzieję szczęśliwym posiadaczem O2. Zamówiłem auto bez radia za to z 8 głośnikami i instalacją radiową. Pytanie do forumowiczów co kupić? Zastanawiam się raczej nad radiem fabrycznym ale po przeczytaniu kikunastu tematów dot napraw i reklamacji radia stream po woli zmieniam zdanie. Może w takim razie kupić Audience? Zależy mi również na wyświetlaczu dla czujników parkowania - dlatego wolałbym kupić oryginalne radio. Dzięki za wszelkie wskazówki.
                                              co do wskaznikow - tez tak myslalem, ale jak zycie pokazuje rzut oka i wiesz lepiej co sie dzieje nie na wskazniku - pozatym cofajac i tak patrzysz albo w lusterka, albo do tylu - wyswietlacz to gadget

ze streama duzo "jakosci" nie wycisniesz - niestety - nawet jesli pogrzebiesz w elektronice
                                              chinszczyzna na potege i redukcja kosztow

jesli lubisz przyzwoita muzyke to zacznij od porzadnego radia i ew podstawowego wytlumienia drzwi

porzadne radio ma nawet filtr gornoprzepustowy na glosniki dzieki czemu nie bedzie ci marnowac mocy na szarpanie plastikowymi polacami na drzwiach

wytlumienie drzwi spowoduje cisze przy wiekszych poziomach glosnosci, oraz bonusowo duuuzo lepszy bas (ustawisz bas na 0 w radiu a i tak bedzie ladnie schodzic w dol)

nowe dobre radio - 1000 zl
                                              jesli koniecznie chcesz troszke buzerow to 150zl na konwerter do CAN-BUSa
                                              podstawowe tlumienie drzwi - ok 400 zl - od razu polecam wymiane zatrzaskow na te od Audi oraz usztywnienie tapicerki - ma tendencje do łopotania

po w/w operacji mozna cieszyc sie przyzwoitym dzwiekiem

osobiscie wole sluchac dobrej muzyki niz silnika (a tego u mnie nie slychac)
                                              Mateo
                                              chip'ed

Komentarz

• Tomasz_WS
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 170

Zamieszczone przez shado
                                                Może to Ci pomoże:
                                                Dzieki, ale tu chodzi raczej o ten panel od radia wraz z pokrętłami klimy.
                                                Może ktos wie jak to rozebrać?
                                                Focus II FL 1.6tdci

Komentarz

• kowal 2002
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 5161

Otwierasz popielniczkę, wkładasz palce w szczelinę między popielniczką a panelem i delikatnie ciągniesz do siebie ( w stronę wnętrza samochodu ). Powinno w miarę łatwo puścić; potem stopniowo odciągasz panel idąc w górę deski, do środkowych nawiewów. Przy "pierwszym razie" :diabelski_usmiech zatrzaski trzymają dość mocno więc warto podważać panel jakimś szerokim (10-20 mm), płaskim, twardym narzędziem ( ja używałem noża do otwierania zegarków, ale może być cokolwiek aby było w miarę sztywnę ).

Mały Tutorial...

Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

Pracuję...