Zamieszczone przez pantol
Jaka nawigacja do Octavii I?
Zwiń
X
-
Jaka nawigacja do Octavii I?
Witam,
tematów o nawigacji było sporo, ale w żadnym nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, chociaż znalazłem w sumie sporo pożytecznych informacji.
- Dowiedziałem się między innymi, że nie ma sensu na siłę pchać się w montowanie firmowych nawigacji Skody czy VW bo problemy z mapami są a i koszty duże.
- Pozostaje nawigacja zewnętrzna innej firmy - i tu rodzi się pytanie - która?
Powinienem tu podać pewnie jakiś przedział cenowy. Wiadomo im tańsza tym lepsza, ale wole zapłacić więcej za jakość niż ciągle męczyć się dlatego, że raz zaoszczędziłem.
Powiedzmy, że 1000-1400,- mnie urządza, ale jak dostanę coś sensownego za 600-800 to będzie dla mnie wypas.
Nie napalam się na HI-END'y po prostu chcę kupić sensowny sprzęt.
Czytałem, że dość dobre są te co są Palmtopami ale kompletnie się na nawigacjach nie znam. Nie znam firm które je produkują ani tym bardziej modeli.
- dodatkowo chciałby kupić jakiś taki model, który będzie wygodnie zamontować w Octavii I
Dzięki z góry za pomoc.
---[edit]---
Myślę, że fajnie by było, gdyby chodziła na tym AutoMapa. Polecano mi Palmtopa FujitsuSiemens, ale nie jestem przekonany.©koda Octavia Elegance | 1.9TDI AHF 120KM / 252Nm | xenon | 312mm vRS brake system | KYB Excel-G
:arrow: zdjęcia
-
-
Polecam Nokia 500 i AutoMapa 5.0.7 nalepsze pokrycie w Polsce i pełna adresówka nawet w mniejszych miastach. POI ściągnięte z Miplo.pl według oczywiście uznania (jest ich tam mnóstwo).
Cena teraz ok. 1400 zł choć ja na początku roku zabuliłem prawie 1700.
Bluetooth działa całkiem całkiem a czasami warto skożystać z FM transmitera, filmów nie oglądam ale działają napewno.
Jeśli nie palmtop który jest do wszystkiego to polecam Nokie
Komentarz
-
-
Dzięki.
Widzę, że ta Nokia może też odbierać rozmowy telefoniczne. Fajnie.
A co powiecie na Nuvi 760? http://www.dragon-gps.pl/go/_info/?user_id=330&lang=pl
Zastanawiam się czy takie mocowanie nie jest lepsze niż na szybę. Boję się, że to mocowanie na szybie w Nokii będzie za daleko.©koda Octavia Elegance | 1.9TDI AHF 120KM / 252Nm | xenon | 312mm vRS brake system | KYB Excel-G
Komentarz
-
-
Nie wiem czy warto polecać Nokię. O ile nie mam zastrzeżeń do funkcjonalności Bluetooth chociaż nie korzystam, bo mam fabryczny, to nawigacja pozostawia nieco do życzenia. Wspomniana aktualizacja POI z miplo.pl daleka jest w Nokii od doskonałości. Kartę z programem trzeba wyjąć z Nokii i włożyć do adaptera, następnie aktualizować na komputerze z Win XP bo na Viście nie działa poprawnie. Na dodatek można używać tylko jednego komputera, bo wywali błąd nieautoryzowanego urządzenia. Fakt, że działa nieporównywalnie szybciej od MapaMap, ale też potrafi poprowadzić tylko wg sobie znanego algorytmu wyliczeń - na pewno nie najkrótszą czy najszybszą drogą, w W-wie raz prowadziła mnie dookoła budynku do którego miałem podjechać, chociaż zazwyczaj jest OK.
Uchwyt na szybę Nokii - to porażka. Skrzypi, potrafi odpaść - Nokia500 ma duży wyraźny ekran, ale niestety ciężki. W koncu kupiłem coś takiego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=395052584 tyle że do innego Outka i teraz jest OK - bliżej i nie odpada - wygodniej też wprowadzać dane..
Dzisiaj gdybym miał kupować raczej wróciłbym do palmtopa (używałem kiedyś) i ale raczej z AutoMapą 5.0.7 niż z MapaMap 4.0. Dobra jest możliwość wprowadzania własnych POI - czasami Internet nie nadąża za inwestycjami policji czy straży miejskiej. :twisted:
Komentarz
-
-
Nawet książkę z telefonu sobie pobierze wiec komórka do schowka.
Uchwyt w Nokia 500 naprawdę jest bardzo solidny można do niego dokupić taki adapter aby przymocować go do deski rozdzielczej na stale tak jak w garminie ale ja jestem przeciwnikiem dewastacji auta.
Dodatkowe gniazdko zapalniczki w schowku i kabel nie plącze się po samochodzie.
Wcześniej miałem nokia 330 oczywiście z AutoMapą mniejszy ekran i bez dodatkowych fajerwerków ale nawigacja spisywała sie bardzo dobrze.
Myślę że w Polsce nic nie dorównuje AutoMapie W dużych miastach obrysy budynków w 3d
Wszechstronności palmtopa nic nie przebije ale jako PND polecam Nokie
Komentarz
-
-
Nuvi wygląda OK, ale najlepsze mapy są raczej w AutoMapie, a mocowanie tego typu to chyba jest dedykowane do samochodu - tak jak w konsolach Kuda, czyli raczej to nie jest komplet
[ Dodano: Pią 18 Lip, 08 22:47 ]
Zamieszczone przez krzysio_wksiążkę z telefonu sobie pobierze
Zamieszczone przez krzysio_wUchwyt w Nokia 500 naprawdę jest bardzo solidny
Zamieszczone przez krzysio_wadapter aby przymocować go do deski rozdzielczejZamieszczone przez krzysio_wW dużych miastach obrysy budynków w 3d
[ Dodano: Pią 18 Lip, 08 22:51 ]
Zamieszczone przez krzysio_wkabel nie plącze się po samochodzie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzysio_wdlaczego u Ciebie nie pobiera ksiązki tel
Zamieszczone przez krzysio_wdo paru miesięcy siedzi na szybie
[ Dodano: Pią 18 Lip, 08 23:18 ]
Zamieszczone przez krzysio_wZa pomysłowość 5+
Komentarz
-
-
dzięki chłopaki za rady i ciekawą dyskusję
nasunęło mi się kilka pytań:
- jak przymocować tą Nokię do konsoli KUDA? i czy mozna ją wtedy łatwo wyjmować i zaberać ze sobą?
- czy są konsole KUDA do Palmtopów?
- jak rozumiem, w Palmtopach nawigacja jest odpalana na ekranie w pionie - w Nokii jest w poziomie. Wydaje mi się, że układ poziomy jest znacznie wygodniejszy.©koda Octavia Elegance | 1.9TDI AHF 120KM / 252Nm | xenon | 312mm vRS brake system | KYB Excel-G
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez faj3rjak przymocować tą Nokię do konsoli KUDA?Zamieszczone przez faj3rkonsole KUDA do Palmtopów
Zamieszczone przez faj3rPalmtopach nawigacja jest odpalana na ekranie w pionie
Komentarz
-
-
faj3r,
Ja osobiście używam :
działa bez zastrzeżeń z AutoMapą 4,5.... ale osobiście tego bym nie kupił z 2 powodów
1 - ciężki
2 - wpienia mnie to że nie mam wszystkiego w jednym (czyli telefon oddzielnie, navi oddzielnie itd + kupę kabelków walających się po aucie.)
u mnie w pracy używają
bardzo sobie chwalą, ja też używałem i miło działało z AutoMapą 5,0.... ale też bym sobie nie kupił z w/w powodów.
Osobiście zaczynam się interesować
tylko trochę kosztuje, ale mam wszystko w jednym i nie mam miliona dupereli jakie muszę ze sobą zabrać z auta.
Co do konsoli/ori uchwyt to już zależy od ciebie jak Tobie wygodniej, ja używam ori przyssawki do szyby i nie narzekam.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
dzięki
rezon, jeste jakiś sensowy dealer KUDY na polskę, czy tylko allegro? Naallegro nie ma podstawki pod navi dla octavii I.
loru, nie chcę wszystkiego-w-jednym - telefon i tak mam służbowy, jest mocno eksploatowany a poza tym często je zmieniają (tym bardziej nie będę do niego kupował żadnych uchwytów bo zaraz dostanę nowy i nie będzie pasował)
- chcę kupić po prostu nawigację.
Ten NavRoad NR430BT wygląda dość ciekawie, ale zastanawiam się, czy Nokia nie będzie lepsza. Ma wbudowany zestaw głośnomówiący.
Ten 7'' też jest ciekawy.
Mam takie 2 pytanka jeszcze:
1. jak radzicie sobie z kablami? Na dłuższych trasach trzeba te nawigacje gdzieś do prądu podłączać, nie?
2. czy taka navi przyczepiona do szyby nie zasłania za bardzo widoku? KUDA dla odmiany (dla octavii I http://www.kuda-phonebase.de/weitere...navi&artGr=005 ) zasłania nawiew. zastanawiam się co gorsze - zasłonięty kawał szyby czy klima©koda Octavia Elegance | 1.9TDI AHF 120KM / 252Nm | xenon | 312mm vRS brake system | KYB Excel-G
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez faj3r1. jak radzicie sobie z kablami? Na dłuższych trasach trzeba te nawigacje gdzieś do prądu podłączać, nie?
Zamieszczone przez faj3r2. czy taka navi przyczepiona do szyby nie zasłania za bardzo widoku?President Johnny II + President Florida/ ML-145
O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez faj3rTen NavRoad NR430BT wygląda dość ciekawie, ale zastanawiam się, czy Nokia nie będzie lepsza.
Zamieszczone przez faj3rMa wbudowany zestaw głośnomówiący.
Zestaw głośnomówiący z Bluetooth
Połączenie NavRoad z telefonem poprzez Bluetooth pozwoli Ci bezpiecznie prowadzić rozmowę bez sięgania po telefon. Najważniejsze funkcje Twojego telefonu będziesz mógł obsługiwać na ekranie dotykowym NavRoad.
1. jak radzicie sobie z kablami? Na dłuższych trasach trzeba te nawigacje gdzieś do prądu podłączać, nie?
Zamieszczone przez faj3r2. czy taka navi przyczepiona do szyby nie zasłania za bardzo widoku?O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez faj3rNaallegro nie ma podstawki pod navi dla octavii I.
Zamieszczone przez faj3rjeste jakiś sensowy dealer KUDY na polskę, czy tylko allegroZamieszczone przez faj3rjak radzicie sobie z kablamiZamieszczone przez faj3rco gorsze - zasłonięty kawał szyby czy klima
Zamieszczone przez faj3rnie chcę wszystkiego-w-jednym
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez faj3rjak radzicie sobie z kablami?
Telefon ląduje w schowku odbieranie rozmów i wybieranie numerów tel za pomocą nawigacji przez bluetooth żaden misio się nie przyczepi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzysio_wTelefon ląduje w schowku
Komentarz
-
-
dzięki za odpowiedzi.
- słuchajcie, jak wgrywa się tą automapę do pamięci nawigacji, czy ma się na karcie SD? ...no i w związku z tym jak się aktualizuje oprogramowanie w tej Nokii?
... są do automapy różne dodatki w sieci. Czy będzie można je doinstalować w tej Nokii?©koda Octavia Elegance | 1.9TDI AHF 120KM / 252Nm | xenon | 312mm vRS brake system | KYB Excel-G
Komentarz
-
-
[ Dodano: Sro 23 Lip, 08 19:11 ]
Zamieszczone przez faj3rsłuchajcie, jak wgrywa się tą automapę do pamięci nawigacji, czy ma się na karcie SD
Zamieszczone przez faj3rjak się aktualizuje oprogramowanie w tej Nokii
Zamieszczone przez faj3rsą do automapy różne dodatki w sieci. Czy będzie można je doinstalować w tej Nokii
Zamieszczone przez rezonDlaczego ląduje? Nosisz go w ręce? BT jest po to aby telefonu przy wsiadaniu do samochodu po prostu nie ruszać z teczki, torebki, kieszeni, futerału, smyczy
Zamieszczone przez rezonjak radzicie sobie z kablamiZałączone pliki
Komentarz
-
-
Może to będzie "mała" autoreklama, ale nigdy nie wydałbym na nawigację np. Nokii ponad 3-4 razy więcej niż za tego typu urządzenie:
gdzie nie oszukujmy się w 95% przypadków efekt działania będzie taki sam lub bardzo podobny.
Faktycznie różnice mogą pojawić się w szczegółach (jak brak numeracji wszystkich budynków), ale przeciętny użytkownik Polskich dróg i tak nie wykorzysta wszystkich możliwości tego urządzenia...
Komentarz
-
-
Tylko "problem" jest tylko jeden. Jakie pokrycie ma AM praktycznie kazdy wie, a jakie pokrycie maja wynalazki trudno ocenic(duzo mniej osob cos takiego ma) Do tego aktualizacje w AM za ostatnie 12 miesiecy bylo ich z 6-7 na pewno.
Nokia z AM kosztuje duzo w zasadzie tylko dlatego ze to wlasnie Nokia, a dopiero potem, ze posiada AM
BTW. Ta 'Twoja' navi ma mozliwosc wyszukiwania adresu po kodzie pocztowym??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez darkogdaw 95% przypadków efekt działania będzie taki sam lub bardzo podobny.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftjakie pokrycie maja wynalazki trudno ocenic
alleeeeee
te wynalazki można bez problemu odblokować za pomocą XP-ka i wgrać dowolnie wybraną mapę lub kilka na raz i uruchamiać wybraną w zależności od sytuacji :wink:
pozdr.
Komentarz
-
Komentarz