Jaka nawigacja do Octavii I?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomekgolas
    Classic
    • 2010
    • 18

Zamieszczone przez pantol
    Zamieszczone przez westwi78
    <=== tu mi kaktus wyrośnie zanim to się ziści
    :szeroki_usmiech no w sumie chciałbym, żeby Ci wyrósł. przyjechałbym go zobaczyć nowym autem :diabelski_usmiech
    Zapraszam!!!! Stawiam skrzynke wódki!
    tom
  • faj3r
    Rider
    • 2008
    • 290

Witam,
    tematów o nawigacji było sporo, ale w żadnym nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, chociaż znalazłem w sumie sporo pożytecznych informacji.

- Dowiedziałem się między innymi, że nie ma sensu na siłę pchać się w montowanie firmowych nawigacji Skody czy VW bo problemy z mapami są a i koszty duże.

- Pozostaje nawigacja zewnętrzna innej firmy - i tu rodzi się pytanie - która?

Powinienem tu podać pewnie jakiś przedział cenowy. Wiadomo im tańsza tym lepsza, ale wole zapłacić więcej za jakość niż ciągle męczyć się dlatego, że raz zaoszczędziłem.
    Powiedzmy, że 1000-1400,- mnie urządza, ale jak dostanę coś sensownego za 600-800 to będzie dla mnie wypas.
    Nie napalam się na HI-END'y po prostu chcę kupić sensowny sprzęt.

Czytałem, że dość dobre są te co są Palmtopami ale kompletnie się na nawigacjach nie znam. Nie znam firm które je produkują ani tym bardziej modeli.

- dodatkowo chciałby kupić jakiś taki model, który będzie wygodnie zamontować w Octavii I

Dzięki z góry za pomoc.

---[edit]---

Myślę, że fajnie by było, gdyby chodziła na tym AutoMapa. Polecano mi Palmtopa FujitsuSiemens, ale nie jestem przekonany.
    ©koda Octavia Elegance | 1.9TDI AHF 120KM / 252Nm | xenon | 312mm vRS brake system | KYB Excel-G
    :arrow: zdjęcia

Komentarz

• krzysio_w
      Classic
      • 2008
      • 9

Polecam Nokia 500 i AutoMapa 5.0.7 nalepsze pokrycie w Polsce i pełna adresówka nawet w mniejszych miastach. POI ściągnięte z Miplo.pl według oczywiście uznania (jest ich tam mnóstwo).
      Cena teraz ok. 1400 zł choć ja na początku roku zabuliłem prawie 1700.

Bluetooth działa całkiem całkiem a czasami warto skożystać z FM transmitera, filmów nie oglądam ale działają napewno.

Jeśli nie palmtop który jest do wszystkiego to polecam Nokie

Komentarz

• faj3r
        Rider
        • 2008
        • 290

Dzięki.
        Widzę, że ta Nokia może też odbierać rozmowy telefoniczne. Fajnie.

A co powiecie na Nuvi 760? http://www.dragon-gps.pl/go/_info/?user_id=330&lang=pl

Zastanawiam się czy takie mocowanie nie jest lepsze niż na szybę. Boję się, że to mocowanie na szybie w Nokii będzie za daleko.
        ©koda Octavia Elegance | 1.9TDI AHF 120KM / 252Nm | xenon | 312mm vRS brake system | KYB Excel-G

Komentarz

• rezon
          RS
          • 2006
          • 1894
          • Volvo
          • AKL 1.6 MPI 101 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nie wiem czy warto polecać Nokię. O ile nie mam zastrzeżeń do funkcjonalności Bluetooth chociaż nie korzystam, bo mam fabryczny, to nawigacja pozostawia nieco do życzenia. Wspomniana aktualizacja POI z miplo.pl daleka jest w Nokii od doskonałości. Kartę z programem trzeba wyjąć z Nokii i włożyć do adaptera, następnie aktualizować na komputerze z Win XP bo na Viście nie działa poprawnie. Na dodatek można używać tylko jednego komputera, bo wywali błąd nieautoryzowanego urządzenia. Fakt, że działa nieporównywalnie szybciej od MapaMap, ale też potrafi poprowadzić tylko wg sobie znanego algorytmu wyliczeń - na pewno nie najkrótszą czy najszybszą drogą, w W-wie raz prowadziła mnie dookoła budynku do którego miałem podjechać, chociaż zazwyczaj jest OK.
          Uchwyt na szybę Nokii - to porażka. Skrzypi, potrafi odpaść - Nokia500 ma duży wyraźny ekran, ale niestety ciężki. W koncu kupiłem coś takiego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=395052584 tyle że do innego Outka i teraz jest OK - bliżej i nie odpada - wygodniej też wprowadzać dane..
          Dzisiaj gdybym miał kupować raczej wróciłbym do palmtopa (używałem kiedyś) i ale raczej z AutoMapą 5.0.7 niż z MapaMap 4.0. Dobra jest możliwość wprowadzania własnych POI - czasami Internet nie nadąża za inwestycjami policji czy straży miejskiej. :twisted:

Komentarz

• krzysio_w
            Classic
            • 2008
            • 9

Nawet książkę z telefonu sobie pobierze wiec komórka do schowka.

Uchwyt w Nokia 500 naprawdę jest bardzo solidny można do niego dokupić taki adapter aby przymocować go do deski rozdzielczej na stale tak jak w garminie ale ja jestem przeciwnikiem dewastacji auta.

Dodatkowe gniazdko zapalniczki w schowku i kabel nie plącze się po samochodzie.

Wcześniej miałem nokia 330 oczywiście z AutoMapą mniejszy ekran i bez dodatkowych fajerwerków ale nawigacja spisywała sie bardzo dobrze.

Myślę że w Polsce nic nie dorównuje AutoMapie W dużych miastach obrysy budynków w 3d

Wszechstronności palmtopa nic nie przebije ale jako PND polecam Nokie

Komentarz

• rezon
              RS
              • 2006
              • 1894
              • Volvo
              • AKL 1.6 MPI 101 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nuvi wygląda OK, ale najlepsze mapy są raczej w AutoMapie, a mocowanie tego typu to chyba jest dedykowane do samochodu - tak jak w konsolach Kuda, czyli raczej to nie jest komplet
              [ Dodano: Pią 18 Lip, 08 22:47 ]
              Zamieszczone przez krzysio_w
              książkę z telefonu sobie pobierze
              tylko nie z Symbiana, bo dodatek nie działa na Viście
              Uchwyt w Nokia 500 naprawdę jest bardzo solidny
              spadła mi trzy razy z szyby (czystej) w czasie jazdy, za trzecim razem przestawiając się samoczynnie na inny adres w W-wie i na szczęście nieco się orientuję, więc spotrzegłem, że prowadzi mnie w inne rejony. Stąd była decyzja o dodatkowym zakupie konsoli Kuda
              adapter aby przymocować go do deski rozdzielczej
              nie trzeba dewastować samochodu - w Outku trzeba było wysunąc kratkę nawiewu przyłożyć konsolę, zagiąć jedną blaszkę i wcisnąć kratkę z powrotem. 10 minut pracy, 0 wiercenia, przykręcania itp. do samochodu. Jedynie uchwyt z Nokii przykręcony wkrętem do konsoli
              W dużych miastach obrysy budynków w 3d
              MapaMap też to ma w ostatniej wersji.

[ Dodano: Pią 18 Lip, 08 22:51 ]
              kabel nie plącze się po samochodzie
              w kablu jest antena TMC - w Polsce nie działa na razie, ale w Czechach o D czy innych krajach nie wspominając i owszem. Nie wiem czy będzie łapać pod deską?

Komentarz

• krzysio_w
                Classic
                • 2008
                • 9

U mnie uchwyt do paru miesięcy siedzi na szybie przylepiony niczym moher do radia

Nie rozumiem dlaczego u Ciebie nie pobiera ksiązki tel i nie wiem co ma do tego vista Bill Gates do tego sie raczej nie mieszał.

Za pomysłowość 5+

Komentarz

• rezon
                  RS
                  • 2006
                  • 1894
                  • Volvo
                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

dlaczego u Ciebie nie pobiera ksiązki tel
                  w telefonie OS Symbian - trochę bardziej skomplikowany telefon - poczciwy trzyletni SE P910i . Należy wgrać poprzez kompa do Nokii programik, ale ponieważ mam fabryczny zestaw wyłączający też radio więc nie walczyłem z Vistą (nie dało się ot tak wgrać), tylko korzystam z ori.
                  do paru miesięcy siedzi na szybie
                  może spadał na warszawskich dziurach dlatego, że zdejmowałem, aby nikogo nie kusiło

[ Dodano: Pią 18 Lip, 08 23:18 ]
                  Za pomysłowość 5+
                  to należy się producentowi konsoli KUDA instrukcja dokładnie pokazuje gdzie co i jak.

Komentarz

• krzysio_w
                    Classic
                    • 2008
                    • 9

Sprawdzę na 6100 bo nie dowierzam.

Komentarz

• faj3r
                      Rider
                      • 2008
                      • 290

dzięki chłopaki za rady i ciekawą dyskusję

nasunęło mi się kilka pytań:
                      - jak przymocować tą Nokię do konsoli KUDA? i czy mozna ją wtedy łatwo wyjmować i zaberać ze sobą?
                      - czy są konsole KUDA do Palmtopów?
                      - jak rozumiem, w Palmtopach nawigacja jest odpalana na ekranie w pionie - w Nokii jest w poziomie. Wydaje mi się, że układ poziomy jest znacznie wygodniejszy.

Komentarz

• rezon
                        RS
                        • 2006
                        • 1894
                        • Volvo
                        • AKL 1.6 MPI 101 KM
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez faj3r
                        jak przymocować tą Nokię do konsoli KUDA?
                        na końcu ori uchwytu do Nokii jest przykręcany uchwyt samego urządzenia - to właśnie przykręca się do konsoli i wyjmuje się tak samo jak na ucwycie na szybę
                        Zamieszczone przez faj3r
                        konsole KUDA do Palmtopów
                        to jest tylko podstawka, do której mocuje sie część ori uchwytu, więc pasuje do wszystkiego. Musisz tylko dobrać odpowiednią do samochodu bo jest profilowana - dobrze wyprofilowany kawałek plastiku obszyty skajem lub skórą
                        Zamieszczone przez faj3r
                        Palmtopach nawigacja jest odpalana na ekranie w pionie
                        niekoniecznie, w niektórych wybierasz orientację obrazu. Orientacja pozioma jest bardziej naturalna, ale tak naprawdę interesuje Cię co przed Tobą a nie z boku. Zresztą przy obrazie 3D nie ma to większego znaczenia.

Komentarz

• loru
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4286
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

faj3r,
                          Ja osobiście używam :

działa bez zastrzeżeń z AutoMapą 4,5.... ale osobiście tego bym nie kupił z 2 powodów
                          1 - ciężki
                          2 - wpienia mnie to że nie mam wszystkiego w jednym (czyli telefon oddzielnie, navi oddzielnie itd + kupę kabelków walających się po aucie.)

u mnie w pracy używają

bardzo sobie chwalą, ja też używałem i miło działało z AutoMapą 5,0.... ale też bym sobie nie kupił z w/w powodów.

Osobiście zaczynam się interesować
                          Recenzje i testy smartfonów, smartwatchów. rankingi, porady zakupowe, opinie, porównywarki cen

tylko trochę kosztuje, ale mam wszystko w jednym i nie mam miliona dupereli jakie muszę ze sobą zabrać z auta.

Co do konsoli/ori uchwyt to już zależy od ciebie jak Tobie wygodniej, ja używam ori przyssawki do szyby i nie narzekam.
                          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• faj3r
                            Rider
                            • 2008
                            • 290

dzięki

rezon, jeste jakiś sensowy dealer KUDY na polskę, czy tylko allegro? Naallegro nie ma podstawki pod navi dla octavii I.

loru, nie chcę wszystkiego-w-jednym - telefon i tak mam służbowy, jest mocno eksploatowany a poza tym często je zmieniają (tym bardziej nie będę do niego kupował żadnych uchwytów bo zaraz dostanę nowy i nie będzie pasował)
                            - chcę kupić po prostu nawigację.

Ten NavRoad NR430BT wygląda dość ciekawie, ale zastanawiam się, czy Nokia nie będzie lepsza. Ma wbudowany zestaw głośnomówiący.

Ten 7'' też jest ciekawy.

Mam takie 2 pytanka jeszcze:
                            1. jak radzicie sobie z kablami? Na dłuższych trasach trzeba te nawigacje gdzieś do prądu podłączać, nie?
                            2. czy taka navi przyczepiona do szyby nie zasłania za bardzo widoku? KUDA dla odmiany (dla octavii I http://www.kuda-phonebase.de/weitere...navi&artGr=005 ) zasłania nawiew. zastanawiam się co gorsze - zasłonięty kawał szyby czy klima

Komentarz

• 2pac
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1476
                              • Octavia I (1U2)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez faj3r
                              1. jak radzicie sobie z kablami? Na dłuższych trasach trzeba te nawigacje gdzieś do prądu podłączać, nie?
                              ja mam mio p550m no ale kabel jak kabel... w kratke nawiewu mam wlozony odswiezacz powietrza i opieram kabel za nim, tak ze mi sie przesuwa w strone schowka, przez co w niczym nie przeszkadza

Zamieszczone przez faj3r
                              2. czy taka navi przyczepiona do szyby nie zasłania za bardzo widoku?
                              przyzwyczaisz sie, nie bedziesz narzekal, chyba ze jezdzisz opuszczony jak pilot mysliwca
                              President Johnny II + President Florida/ ML-145
                              O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
                              OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport

Komentarz

• loru
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 4286
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez faj3r
                                Ten NavRoad NR430BT wygląda dość ciekawie, ale zastanawiam się, czy Nokia nie będzie lepsza.
                                jeżeli chodzi o jakość wykonania to Nokia na pewno przebija NR-a
                                Zamieszczone przez faj3r
                                Ma wbudowany zestaw głośnomówiący.
                                NR też :
                                Zestaw głośnomówiący z Bluetooth
                                Połączenie NavRoad z telefonem poprzez Bluetooth pozwoli Ci bezpiecznie prowadzić rozmowę bez sięgania po telefon. Najważniejsze funkcje Twojego telefonu będziesz mógł obsługiwać na ekranie dotykowym NavRoad.

jakoś trzeba sobie radzić, ja mam tuż nad deską po środku i kabelki "walają się po stronie pasażera.
                                Zamieszczone przez faj3r
                                2. czy taka navi przyczepiona do szyby nie zasłania za bardzo widoku?
                                jak pisze 2pac, przyzwyczaisz się a jak nie to zawsze możesz zamontować tak jak mój znajomy na górze szyby po lewej stronie.
                                O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• rezon
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 1894
                                  • Volvo
                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez faj3r
                                  Naallegro nie ma podstawki pod navi dla octavii I.
                                  jest i na Allegro http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=394423892 ten sprzedawca ma kilka rodzajów zawsze możesz do niego napisać.
                                  Zamieszczone przez faj3r
                                  jeste jakiś sensowy dealer KUDY na polskę, czy tylko allegro
                                  ja kupowałem na Allegro
                                  Zamieszczone przez faj3r
                                  jak radzicie sobie z kablami
                                  po prostu wpinam w zapalniczkę co prawda dynda sobie, ale nie tłucze się i nie przeszkadza
                                  Zamieszczone przez faj3r
                                  co gorsze - zasłonięty kawał szyby czy klima
                                  klimę powinno się puszczać na szybę - ma chłodzić samochód a nie Ciebie, chyba że chcesz załapać zapalenie opon (mózgowych) albo co innego. Oprócz tego zamocowana przed nawiewem jest wygodniejsza w użyciu
                                  Zamieszczone przez faj3r
                                  nie chcę wszystkiego-w-jednym
                                  też nie chcę. poprzednią navi używałem 6 lat i w tym czasie trzy telefony zmieniłem, a poza tym jak nosić telefon z 4" ekranem :roll: a jednak zdecydowanie lepiej widzi się trasę na 4" ekranie niż na PDA o telefonie nie wspominając.

Komentarz

• krzysio_w
                                    Classic
                                    • 2008
                                    • 9

Zamieszczone przez faj3r
                                    jak radzicie sobie z kablami?
                                    Gniazdko w w schowku kabel od noki idealnie można wcisnąć w szczelinkę pod nawiewami (prawie nie widać a tutaj prawie nie robi różnicy) radość z braku pałętających się kabli bezcenna

Telefon ląduje w schowku odbieranie rozmów i wybieranie numerów tel za pomocą nawigacji przez bluetooth żaden misio się nie przyczepi

Komentarz

• rezon
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 1894
                                      • Volvo
                                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Telefon ląduje w schowku
                                      Dlaczego ląduje? Nosisz go w ręce? BT jest po to aby telefonu przy wsiadaniu do samochodu po prostu nie ruszać z teczki, torebki, kieszeni, futerału, smyczy itp. Gdybym miał przekładać gdziekolwiek telefon to kupiłbym nie BT lecz zestaw głośnomówiący z anteną do GSM aby wyprowadzić sygnał radiowy komórki na zewnątrz i poprawić jakość nadawania/odbioru. Aby korzystać z zewnętrznej anteny trzeba podłączyć do niej telefon stawiając na podstawce - jak w dawnych zestawach głośnomówiących lub włożyć kartę SIM do telefonu zainstalowanego w samochodzie.

Komentarz

• faj3r
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 290

dzięki za odpowiedzi.

- słuchajcie, jak wgrywa się tą automapę do pamięci nawigacji, czy ma się na karcie SD? ...no i w związku z tym jak się aktualizuje oprogramowanie w tej Nokii?
                                        ... są do automapy różne dodatki w sieci. Czy będzie można je doinstalować w tej Nokii?

Komentarz

• krzysio_w
                                          Classic
                                          • 2008
                                          • 9

[ Dodano: Sro 23 Lip, 08 19:11 ]
                                          Zamieszczone przez faj3r
                                          słuchajcie, jak wgrywa się tą automapę do pamięci nawigacji, czy ma się na karcie SD
                                          Nokia 500 ma zainstalowaną mapę na karcie SD 4GB nic nie trzeba instalować.

Zamieszczone przez faj3r
                                          jak się aktualizuje oprogramowanie w tej Nokii
                                          Aktualizacji można dokonać poprzez czytnik kart (najszybciej) lub poprzez dołączony kabelek (baaardzo wolno). Nokia jest wykrywana w komputerze jako dysk wymienny.

Zamieszczone przez faj3r
                                          są do automapy różne dodatki w sieci. Czy będzie można je doinstalować w tej Nokii
                                          Jeśli chodzi o dodatki korzystam tylko z punktów POI aktualizowanych z miplo.pl żadnych skórek ani menu nie instalowałem więc nie mogę pomóc.

Zamieszczone przez rezon
                                          Dlaczego ląduje? Nosisz go w ręce? BT jest po to aby telefonu przy wsiadaniu do samochodu po prostu nie ruszać z teczki, torebki, kieszeni, futerału, smyczy
                                          W schowku jest gniazdko 12 V telefon przy okazji się ładuje

Zamieszczone przez rezon
                                          jak radzicie sobie z kablami
                                          Ja tak rozwiązałem problem
                                          Załączone pliki

Komentarz

• darkogda
                                            Drive
                                            • 2006
                                            • 48

Może to będzie "mała" autoreklama, ale nigdy nie wydałbym na nawigację np. Nokii ponad 3-4 razy więcej niż za tego typu urządzenie:

gdzie nie oszukujmy się w 95% przypadków efekt działania będzie taki sam lub bardzo podobny.

Faktycznie różnice mogą pojawić się w szczegółach (jak brak numeracji wszystkich budynków), ale przeciętny użytkownik Polskich dróg i tak nie wykorzysta wszystkich możliwości tego urządzenia...

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Tylko "problem" jest tylko jeden. Jakie pokrycie ma AM praktycznie kazdy wie, a jakie pokrycie maja wynalazki trudno ocenic(duzo mniej osob cos takiego ma) Do tego aktualizacje w AM za ostatnie 12 miesiecy bylo ich z 6-7 na pewno.

Nokia z AM kosztuje duzo w zasadzie tylko dlatego ze to wlasnie Nokia, a dopiero potem, ze posiada AM

BTW. Ta 'Twoja' navi ma mozliwosc wyszukiwania adresu po kodzie pocztowym??
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• rezon
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 1894
                                                • Volvo
                                                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez darkogda
                                                w 95% przypadków efekt działania będzie taki sam lub bardzo podobny.
                                                to jest właśnie "PRAWIE" to samo, o BT i bezkonkurencyjnej w Polsce AM w Nokii nie wspominając. Ja nie potrzebuję nawigacji na trasie, bo jeszcze oczy mam tylko głównie w mieście aby podjechać pod konkretny numer domu, a w W-wie czy na Śląsku dojazd na ulicę może oznaczać całkowicie inne miejsce.

Komentarz

• b-bar01
                                                  Elegance
                                                  • 2007
                                                  • 985
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                                  jakie pokrycie maja wynalazki trudno ocenic
                                                  jeśli chodzi o takie wynalazki jak ten czy np: Akira czy Lark to wszystkie bazują na "fabrycznie" okrojonych mapach AM, MM czy TeleAtlas :wink:
                                                  alleeeeee
                                                  te wynalazki można bez problemu odblokować za pomocą XP-ka i wgrać dowolnie wybraną mapę lub kilka na raz i uruchamiać wybraną w zależności od sytuacji :wink:

pozdr.
                                                  *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

Pracuję...