kto zna sie na navigacji???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• kto zna sie na navigacji???

Zamieszczone przez map147
    Zamieszczone przez misiek_rd
    Zamieszczone przez dynia
    [ Dodano: Sro 31 Sie, 05 11:27 ]
    Zamieszczone przez misiek_rd
    Zamieszczone przez dynia
    klubowicze czy spalil sie silnik od wycieraczek?
    Nie, prawdopodobnie "zapiekly" sie tylko wycieraczki. Tez cos takiego mialem w O1 - TTTM.
    Jak to sie zapiekly? co mam teraz zrobic?
    Bolec, do ktorego przykrecone jest ramie wycieraczki zapiekl sie (prawdopodobnie rdza) w obudowie. Wiem, ze niektorzy to naprawiaja - mi sie to nie udalo.
    Obrazek
    O kurcze, wyrazy uznania. Proste pytanie, a tu taka odpowiedź, ze zdjęciem. Jestem pod wrażeniem.
    podpisuje sie pod wypowiedzia .... k

kto zna sie na navigacji???

pytanie czym sie roznia modele navi ktore musza miec podpiety przewod od szybkosci a tymi w ktorych nie jest to wymagane np E1/2 blaupunkta

Komentarz

• wasyl
      L&K
      • 2005
      • 1084

yyyy kupujesz navi??? spytam się
      ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
      www.wasilewski-foto.pl
      KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Nie wiem jak to dziala w takich typowo do aut. W takiej jak my mamy, predkosc jest obliczana na podstawie wskazan z GPS-u. W aucie tez moze widocznie obliczac odleglosc na podstawie GPS-u lub biorac sygnal z licznika i na tej podstawie navi liczy sobie ile jeszcze do skrzyzowania.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• rentier
          Ambiente
          • 2005
          • 203

Maicroft a jaka Wy macie?
          1.9 TDI ATD KOMBI 4x4

Komentarz

• tomek
            L&K
            • 2005
            • 1078

Nigdy nie mialem okazji sie bawic nawigacja, ale tak sobie mysle, ze moze te podlaczone do predkosciomierza moga miec taka ceche ze np jak gubia zasieg to wtedy staraja sie aproksymowac pozycje. Wyobrazmy sobie jazde przez las, gdzie nie ma skrzyzowania, wiec nie skrecimy i gps gubi zasieg. wtedy moze na podstawie predkosci kontynuowac obliczenia niezaleznie od tego czy sygnal jest, czy nie. Ale to tylko takie moje przypuszczenia
            O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

AutoMapa XL na palmtopie.

Co do gubienia sygnalu. Owszem, potrafi zgubic sygnal, ale zawsze na ekranie masz namalowana trase - wystarczy popatrzec i juz 'prawie' wiadomo gdzie jechac.
              Spritmonitor.de

Komentarz

• FunGous
                Drive
                • 2005
                • 66

zgadza sie
                navi podlacza sie po to aby np. podczas przejazzdu przez tunel kiedy satelity nie sa widoczne wciaz zliczal droge i pokazywal aktualna pozycje wg pozycji zliczonej

Komentarz

• perfex
                  L&K
                  • 2005
                  • 1117

Re: kto zna sie na navigacji???

Zamieszczone przez danielpoz
                  pytanie czym sie roznia modele navi ktore musza miec podpiety przewod od szybkosci a tymi w ktorych nie jest to wymagane np E1/2 blaupunkta
                  Nie wiem po co kabel od szybkosci ? :roll: To lekko bez sensu bo ta predkosc i tak bedzie przeklamana lekko. GPS sam sobie predkosc ustala patrzac na satelity k Ja w trasy po Polsce jezdze z AutoMapa XL na palmtopie i uwazam ze to optymalne rozwiazanie. Na Palmie jest tez podawana predkosc rzeczywista (mniej wiecej 8-10 km/h nizsza niz na liczniku) i na podstawie tej rzeczywistej predkosci nastepuje nawigowanie..
                  Pozdrawiam
                  perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

I jeszcze fotoradary mozna sobie ustawic, zeby ostrzegal :twisted:

Licencja na kolejne lata kosztuje okolo 200zl. To tyle ile na Allegro kosztuje plyta do ori navi VW. Automapa jest aktualizowana okolo 4-5 razy do roku, a navi VW raz na rok. W ciagu roku naprawde bardzo duzo zmienia sie na naszych drogach. W tej chwili jest opisanych 38 miast bardzo szczegolowo. Mapa VW z tego co wiem, ma tlko glowne drogi krajowe i kilka wybranych planow miast. Jedynym minusem jest troche mniejsza wygoda obslugi niz ori navi. Bo tu wsiadamy i trzeba sie rozlozyc ze sprzetem, a w ori tylko ustawiamy co nas interesuje i jedziemy.

[ Dodano: 21-07-2005, 11:08 ]
                    Przy analogowym liczniku przeklamanie jest jeszcze wieksze. Przy 170km/h wg licznika GPS pokazuje troche ponad 150km/h - wiecej stary kibel nie chce jechac, ale predkosc deklarowana wg producenta rozwija wg wskazan GPS :twisted:
                    Spritmonitor.de

Komentarz

sek w tym ze navi typu DX musza miec ten sygnal doprowadzony a navi E nie maja potrzeby i tak mnie to wlasnie zastanawia.

dla mnie moze byc i ta DX ale nie mam zbytnio mozliwosci odszukac kableka z sygnalem

mapa Polski nie jest mi w ogole potrzebna bo tu sie jakos specjalnie nie gubie :wink: ale np.Francja czy Wlochy sa zawsze zaskakujace jesli chodzi o oznaczenia :evil:

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Ale czy sprawdzales czy potem obie te navi beda rozpoznawaly te same mapy. Wiem ze na DX sa jedne a na jakis starszy system byly inne.
                        Spritmonitor.de

Komentarz

osobne sa do DX i do E, zupelnie inny system

DX to wlasnie ten straszy system-taki jak w navi w VAGu

Komentarz

• autorus
                            Rider
                            • 2004
                            • 508

Osobiście bym odradzał, lepiej kupić Automapę. Też kiedyś się napaliłem na Dx. I nawet instrukcję po polsku kupiłem. Ale mi przeszło. I teraz mam PcPocket z automapa i jest cool.

Autorus
                            http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
                            Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
                            Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• djczas
                              RS
                              • 2005
                              • 9612

Tylko Automapa XL system miesci sie w kieszeni jak masz palma to sobie morzesz przeniesc z jednego auta do drugiego i działa plug & play

Komentarz

pytanie czy mozna kupic "tanio" mapy na kraje europejskie?
                                nie ukrywam ze odpowiada mi cena bo za mniej niz 1000zl mam navi i dobre radio z CD

ISO i tez jest plug&play zreszta raczej do jednego auta to ma byc

i kolejny minus to wieczne zabieranie z soba palm,radio,cb to mozna juz zwariowac

Komentarz

• djczas
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 9612

danielpoz, widzisz ja mam cb radio palmofon i komórke i jakos nie narzekam na
                                  nadmiar noszenia
                                  jak nie musze to nie korzystam z navi
                                  a stacionarne navi w aucie grozi szybką wymianą szyby :szeroki_usmiech

Komentarz

ale to jest radio z panelem

Komentarz

Pracuję...