taki oto zestaw CA

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dariusz 244
    Classic
    • 2010
    • 7

taki oto zestaw CA

Witaj. I nawet nie próbuj mówić nic złego. :szeroki_usmiech
  • Przemek345
    Rider
    • 2008
    • 314

taki oto zestaw CA

Witam, ogólnie chciał bym sobie złożyć coś lepszego niż oryginalne głośniki budżet mam dość okrojony chciał bym wygłuszyć drzwi oraz zmienić przednie głośniki. Bazą będzie radio JVC KD-SH9101, myślałem o Helixach DB 62.1 lub PB S-6C do tego panele mdf oraz na wygłuszenie od wewnątrz maty dynamat (4szt) oraz zew rolkę soudala 22,5cm razem wyjdzie około 700 zł. Czy taki zestaw da rade oczywiście nie oczekuje żadnych fajerwerków.
    Octa

Komentarz

• Yogi
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2005
      • 170

w necie (na elektrodzie) jest troche porównań akurat tych głośników.... to poczytaj

są ludzie co nie są zadowoleni z helixów i tak samo z pb twierdząc że są przereklamowane

osobiście wybrałbym PB ale model L-60C bo trafia w mój gust (rodzaj muzy i barwa)
      sam zakupiłem pb ale poprzedni model BK-6v.2 i jestem bardzo zadowolony tylko że radio jest za słabe i max daje się posłuchać 15/40 skali w mym jvc (bas+6, treble+6, z BBE) :szeroki_usmiech

ps
      saudal to mata dekarska ?
      e46 320d

Komentarz

• Przemek345
        Rider
        • 2008
        • 314

Czytałem co nieco opinii na temat tych głośników, za takie pieniądze wiadomo że za dużego wyboru niema, ale bardziej podchodzą mi te helixy także wstepnie jestem na nie zdecydowany.

co do soudala to zwykła taśma dekarska http://www.icmarket.pl/shopping_cart.php
        Octa

Komentarz

• huwe
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2005
          • 976

miałem okazję posłuchac helixów i PBX przed podejmowaniem decyzji o zakupie głośników. i z mojej strony - pbx mają większą głębie basu i mniej natarczywy sopran . to samo odczucie w porównaniu pbx do hertzów. zakupiłem pbx z serii es-6c i moge je goraco polecić. najlepiej zrób to samo co ja - nie opieraj się na wypowiedziach na forach ( traktuj je jako wskazówki), wybierz się do salonu car audio, gdzie posłuchasz jednych i drugich . sam podejmiesz decyzję , które wybrać.
          Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• ziutsane
            RS
            • 2007
            • 2376

:twisted: ja osobiscie powiedzialbym, ze jezeli chodzi o same woofery hertza z esk to co do kickbasu helixy i powerbassy nie maja szans ... ale niestety esk nie maja srednicy wogole ... rada taka - posluchaj zobacz co ci sie podoba i kup polecam wzmacniacz pod glosniki
            Radio: C90r+XDP210EQ
            Kable:Opt,Skyline,50 mm
            Wzm:XES M1+FP 1.800
            Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• huwe
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2005
              • 976

Zamieszczone przez ziutsane
              :twisted: ja osobiscie powiedzialbym, ...
              no właśnie o to mi chodzi- każdy ma jakieś swoje preferencje słuchowe. najlepiej samemu zrobić odsłuch tego czego się najwięcej słucha i wybór będzie prosty.... chociaż np po odsłuchu death magnetic to wszystko wydaje się szmelcem, a na prawdę to sama płyta jest dziadowsko nagrana :cry:
              Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• Przemek345
                Rider
                • 2008
                • 314

Ogólnie w Białym nie wiem nawet gdzie mógł bym posłuchać takich głośników mowa o tych helixach DB62.1 i PB S-6C, ale z opisów jakie czytałem na necie to bardziej podchodzą mi helixy. Nad wzmacniaczem jeszcze pomyślę ale teraz brak funduszy, myślę że radio na razie da rade chyba takie najgorsze nie jest.

Mam pytanie co do wygłuszenia czy to co planuje zrobić zda egzamin czy może darować sobie tego soudala i zostać przy dynamacie jedynie od wewnątrz drzwi.
                Octa

Komentarz

• Nexus6
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 4847
                  • Volkswagen

Zamieszczone przez Przemek345
                  co do wygłuszenia czy to co planuje zrobić zda egzamin czy może darować sobie tego soudala i zostać przy dynamacie jedynie od wewnątrz drzwi.
                  na blachy drzwi dynamat xtreme, konstrukcję drzwi zamknąć 2-3 warstwami dekarskiej (musi być na sztywno)
                  With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Przemek345
                    Rider
                    • 2008
                    • 314

starczą mi 4 maty tego dynamata i rolka soudala 22 cm ew 30cm na wszystko ?
                    Octa

Komentarz

• Nexus6
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 4847
                      • Volkswagen

starczą mi 4 maty tego dynamata i rolka soudala 22 cm ew 30cm na wszystko ?
                      powinny wystarczyc, co do soudala nie znam wydajności

Komentarz

• Forest
                        Ambiente
                        • 2004
                        • 133

Soudala jedna rolka starcza na 2 pary drzwi. Jeszcze trochę zostaje. Wygłuszenie blachy + zamknięcie komory.

Komentarz

• kowal 2002
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 5161

Zamieszczone przez Forest
                          Soudala jedna rolka starcza na 2 pary drzwi. Jeszcze trochę zostaje. Wygłuszenie blachy + zamknięcie komory.
                          Zależy jeszcze jaka szeroka ta rolka bo są od 10 cm do chyba 30 cm...

EDIT. Soudal mówi, że są dostępne: 7,5 - 10 - 15 - 22,5 - 30 cm.

Ja u siebie robiłem dwoma szerokościami: 10 i 22,5 cm bo tak jest najwygodniej: z jednej strony jest mniej łączeń na płaskim ( 22,5 ) i mniej kombinacji/docinania w ciasnych i nierównych miejscach ( 10 ).
                          Co do ilości to jedna rolka 30 cm ( 3 m2 ) to jest praktycznie na styk do dwóch drzwi i to przy raczej oszczędnym klejeniu; wziął bym do tego dodatkow przynajmiej jedną rolkę 10 cm...
                          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Forest
                            Ambiente
                            • 2004
                            • 133

22 cm na pewno starcza. Kiedyś robiłem i jeszcze trochę zostało. Robiłem to w Audi A4. Może tam są trochę inaczej skonstruowane drzwi, ale mi mniej więcej tyle poszło.

Komentarz

• Przemek345
                              Rider
                              • 2008
                              • 314

biorąc pod uwagę że będzie to tylko zew strona drzwi to wezmę tylko jedną rolkę 22cm soudala

Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie kabli dodanych do zestawy z helixami widziałem opinie że są ode za małe więc czy warto pomyśleć nad czymś większym ? Oczywiście biorąc pod uwagę że nie mam u siebie w zestawie wzmaka
                              Octa

Komentarz

• kowal 2002
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 5161

Jeśli nie masz i nie planujesz szybko wzmaka to ja bym zostawił to co jest. Zresztą domyślam się, że nie będziesz teraz ciągnął całych nowych kabelków ( od radia do głośników ) tylko wykorzystasz oryginalną instalację, więc ten kawałek od zwrotki do głośnika nawet jak będzie dużo lepszy/grubszy to nic nie pomoże...

Komentarz

• ziutsane
                                  RS
                                  • 2007
                                  • 2376

jezeli pod samo radio to szalu nie bedzie ale jezeli planujesz wzmacniacz to warto pomyslec o instalce, lecz wiaze sie to z kilkoma stowkami wiecej
                                  Radio: C90r+XDP210EQ
                                  Kable:Opt,Skyline,50 mm
                                  Wzm:XES M1+FP 1.800
                                  Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• Przemek345
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 314

Zestaw już założony, ogólnie jestem bardzo zadowolony bas stał się miększy wszystko fajnie się niesie, jedynie problem z umieszczeniem tweetrów tak żeby jakoś to wyglądało :wink:

edit: wie ktoś może czy ten zapach asfaltu z soudala długo się utrzymuje :?:

[ Dodano: Pią 31 Paź, 08 11:03 ]
                                    kilka zdjęć do oceny:

Octa

Komentarz

• kowal 2002
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 5161

...
                                      ...
                                      Przy wyższych temperaturach (lato) rozpuszczalnik odparowuje dosyć szybko ( kilka dni ), teraz w chłodzie może to potrwać dłużej ( myślę, że będziesz to czuł conajmniej 2-3 tygodnie ). Dlatego dobrze jest przy takiej robocie używać opalarki do podgrzewania poszczególnych pasków Soudala, łatwiej się kładzie, lepiej przylega i praktycznie po 2-3 dniach nic już nie czuć... Zresztą tak naprawdę to zazwyczaj czuć "smrodek" jak samochód stoi nie otwierany ( np. po nocy ), w czasie używania nawiewu wszystko się ładnie przewietrza...

Komentarz

• zurcio
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2046

Zamieszczone przez kowal 2002
                                        Przy wyższych temperaturach (lato) rozpuszczalnik odparowuje dosyć szybko ( kilka dni ), teraz w chłodzie może to potrwać dłużej ( myślę, że będziesz to czuł conajmniej 2-3 tygodnie ).
                                        w końcu to badziewie powinno leżeć na dachu :P a nie w drzwiach :szeroki_usmiech
                                        Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• Przemek345
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 314

podgrzewałem co nieco suszarką zwykłą wtedy rzeczywiście ładnie się warstwy sklejały, co do smrodku to da się z nim wytrzymać, w sumie tylko zaraz po wejściu jest on tylko wyczuwalny a po kilku sek. już znika
                                          Octa

Komentarz

• Ziomal
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 5841
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Przemek345, wpadnij na spot jestem bardzo ciekaw jak to gra a nawet mozemy sie umowic w tygodniu.
                                            Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Przemek345
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 314

W czwartki mi ostro nie pasi :? (szkoła) jak chcesz to środę mam praktycznie całą wolną :wink:
                                              Octa

Komentarz

• powgreg
                                                Classic
                                                • 2005
                                                • 14

Zestaw już założony, ogólnie jestem bardzo zadowolony bas stał się miększy wszystko fajnie się niesie, jedynie problem z umieszczeniem tweetrów tak żeby jakoś to wyglądało :wink:

Trzeba było dać dekarska na blachę do środka drzwi a otwory technologiczne zakleić dynamatem miał byś wytłumienie znacznie lepsze i mniej by Ci śmierdziało bo w całości dekara była by przyklejona do blachy.

A śmierdzieć bedzie aż klej się zwulkanizuje (zwietrzeje) nie wiem jak kleiłeś w otworach ale lepiej jest kleić klejem do kleju (dwie warstwy) wtedy mniej śmierdzi bo chroni folia aluminiowa a najlepiej nie stosować taśm dekarskich :wink: .
                                                www.powe.pl

Komentarz

• Nexus6
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 4847
                                                  • Volkswagen

Zamieszczone przez powgreg
                                                  najlepiej nie stosować taśm dekarskich
                                                  i to jest rozwiązanie optymalne :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...