Swing, fabryczne glosniki i co z tym zrobic ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysiek.koVal.
    Classic
    • 2010
    • 11

Rozumiem że nie minie mnie wyczyszczenie turbiny , a wie ktoś jakie to koszty ????
    koVal
  • adamkrak1
    Drive
    • 2009
    • 59

W 02FL mam radio Swing (CD+MP3) oraz fabryczne glosniki (tylko przod).
    Dobrze integruje sie z konsola (i sterowaniem), do sluchania wiadomosci moze byc, ale muzyka z tego radia marniutko wypada. Niektore dzwieki sie gubia, bas to slychac w zaleznosci od realizacji nagrania.

Czytalem, ze najpierw warto wygluszyc drzwi, potem zmienic glosniki a na koniec radio

O wygluszaniu czytalem, o glosnikach tez. Radia nie odpuszcze

Ma ktos juz dostep do schematu radia Swing ? Moze ma ono jakies wyjscie regulowane, do ktorego podlaczylbym lepsza koncowke mocy. A jezeli bedzie trzeba, to i nawet w sygnal cyfrowy (jezeli jest) - mam zewnetrzny przetwornik C/A, z wielka ochota bym sprawdzil co mozna wycisnac z tego radia.

pozdrawiam

AK1
    AdamKrak Pierwszy

Komentarz

• bartek-ayer
      Classic
      • 2009
      • 1

Witam,

Ja też mam Swing w Octavia Scout i jestem zachwycony jakością dźwięku. Nie wiem, czy do scoutów montują inne glośniki, ale bas jest długi i głęboki, soprany też grają całkiem, całkiem, ale mam inne pytanie.

Jak dobrać się do tego radia, żeby je wyciągnąć. Próbuję dobrać się do kostki, ale nie wiem jak je wyciągnąć. Zdejmuję tą plastikową osłonę, ale nie wiem co dalej. Czy potrzebne są jakieś "wyjmaki" czy poradzę sobie inaczej.

Pozdrawiam

Bartek

Komentarz

• kecaj
        RS
        • 2009
        • 1511
        • Superb II (3T4)

Re: Swing, fabryczne glosniki i co z tym zrobic ?

Zamieszczone przez adamkrak1
        No właśnie i to jest pewnym problemem. Mnie sprzedawca namówił abym dołożył do zamówienia 4 głosniki tylne (razem 8) i aby mnie przekonać zademonstrował :shock: to radio z 4 i z 8 glośnikami. Różnica niepodważalna. SUPER!!!.
        Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• adamkrak1
          Drive
          • 2009
          • 59

Zamieszczone przez kecaj
          No właśnie i to jest pewnym problemem. Mnie sprzedawca namówił abym dołożył do zamówienia 4 głosniki tylne (razem 8) i aby mnie przekonać zademonstrował :shock: to radio z 4 i z 8 glośnikami. Różnica niepodważalna. SUPER!!!.

Ja juz nie moglem - moja konfiguracja byla juz fabryce.
          Z drugiej strony ktos tu pisal, ze lepiej wygluszyc przednie drzwi niz dawac glosniki na tyl....
          Chyba najpierw doloze tyl - nie kosztuje duzo, a dzieciakom bedzie sie lepiej sluchac.

AK1
          AdamKrak Pierwszy

Komentarz

• ziutsane
            RS
            • 2007
            • 2376

hmmmm z serii wiele nie wyciagniesz... nie ma co sie oszukiwac ...
            W OII ogolnie na starcie jest problem bo glosniki graja w du...e ...
            Co do ciagnacego sie basu z serii wcale nie swiadczy, ze jest tak kolorowo... znaczy to, ze koncowka mocy nie daje rady z wysterowaniem glosnika. Gdyby byla dobra kontrola to bas bylby zwarty i sprezysty ... posumowujac skupilbym sie nad tuningiem silnika albo wnetrza czy tez wygladem zewnetrznym, niz nad kombinowaniem z seryjnym audio
            Pozdrawiam
            Bartek
            Radio: C90r+XDP210EQ
            Kable:Opt,Skyline,50 mm
            Wzm:XES M1+FP 1.800
            Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• Ostlander
              Ambiente
              • 2009
              • 163

Zamieszczone przez bartek-ayer
              Witam,

Ja też mam Swing w Octavia Scout i jestem zachwycony jakością dźwięku. Nie wiem, czy do scoutów montują inne glośniki, ale bas jest długi i głęboki, soprany też grają całkiem, całkiem, ale mam inne pytanie.

Jak dobrać się do tego radia, żeby je wyciągnąć. Próbuję dobrać się do kostki, ale nie wiem jak je wyciągnąć. Zdejmuję tą plastikową osłonę, ale nie wiem co dalej. Czy potrzebne są jakieś "wyjmaki" czy poradzę sobie inaczej.

Pozdrawiam

Bartek
              Najpierw zdejmujesz ramkę podważając ją od dołu przy popielniczce. Potem ściągasz czarny panel radia. Jest na zatrzaskach. Po zdjęciu panela są widoczne 4 wkręty. Wykręcasz wkręty i radio możesz wyciągnąć z kokpitu.
              Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...

Komentarz

• winni77
                RS
                • 2009
                • 2183
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez kecaj
                Podpisuje się obiema rękoma. Jak ściszę tylne głośniki jest straszna lipa. Po ponownym zgłośnieniu gra naprawdę przyzwoicie :kciukgora

[ Dodano: Nie 20 Wrz, 09 16:23 ]
                Chyba najpierw doloze tyl - nie kosztuje duzo, a dzieciakom bedzie sie lepiej sluchac.
                Któryś z kolegów pisał, że możesz nie mieć kabli pociągniętych na tył, więc weź też taki scenariusz pod uwagę.
                Mój "Batmobil"

Komentarz

• mrrudzin
                  Rider
                  • 2009
                  • 403

Któryś z kolegów pisał, że możesz nie mieć kabli pociągniętych na tył, więc weź też taki scenariusz pod uwagę.
                  A ktoś to może już sprawdzał?
                  Bo kable (chyba) idą w kostkach (tak żeby można było drzwi wyjąć w razie czego). Czarno widze ciągnięcie kabli na nowo, a mam ten sam problem. Przez nieuwagę nie dołożyłem głośników na tył.

Komentarz

• bzik13
                    Rider
                    • 2009
                    • 514

Potwierdzam. dziś przetestowałem nagłośnienie z fabrycznym Swingiem z 8 głośnikami (CD, radio). Jeśli nie jesteś audiofilem lub małolatem który musi mieć tube na pół bagażnika to taki zestaw powinien, nawet z pewnym naddatkiem, wystarczyć. Naprawdę ładnie to wszystko gra.
                    Mój liftback scout

Komentarz

• Sulli
                      Classic
                      • 2009
                      • 33

Zamieszczone przez kecaj
                      Ja niestety zapomnialem przy skladaniu zamowienia o dolozeniu dodatkowych 4 sztuk na tyl. Dzwonilem wczoraj zeby domowic - za pozno.
                      Moga mi dolozyc w salonie, koszt 550 zl (w katalogu skody 400 zl).

Pozdrawiam

Komentarz

• bzik13
                        Rider
                        • 2009
                        • 514

Zamieszczone przez Sulli
                        Zamieszczone przez kecaj
                        Ja niestety zapomnialem przy skladaniu zamowienia o dolozeniu dodatkowych 4 sztuk na tyl. Dzwonilem wczoraj zeby domowic - za pozno.
                        Moga mi dolozyc w salonie, koszt 550 zl (w katalogu skody 400 zl).

Pozdrawiam
                        Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale to chyba nie są 4 głośniki na tył ale 4 głośniki sopranowe (gwizdki) - montowane obok klamek wewnętrznych. Tak więc w standardzie masz głośnik w każdych drzwiach a dokładane są tylko gwizdki.
                        Mój liftback scout

Komentarz

• winni77
                          RS
                          • 2009
                          • 2183
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez bzik13
                          Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale to chyba nie są 4 głośniki na tył ale 4 głośniki sopranowe (gwizdki) - montowane obok klamek wewnętrznych. Tak więc w standardzie masz głośnik w każdych drzwiach a dokładane są tylko gwizdki.
                          Na 100% nie jestem pewien, ale z logicznego punktu widzenia jeśli w wersji uboższej brak byłoby gwizdków, to dźwięk byłby z lekka basowo-przymulony. Mnie się wydaje, że do tyłu montują dodatkowo dwa gwizdki i dwa normalne głośniki.
                          Mój "Batmobil"

Komentarz

• kowal 2002
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 5161

winni77, dokładnie!

Przy instalacji 4-ro głośnikowej ( uboższej ) w tylnych drzwiach nie tylko nie ma żadnych głośników, ale nie ma nawet przewodów do ich podłączenia ( nawet w kostce przy radiu są tylko przewody do głośników w przednich drzwiach ).
                            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• mariu_sz
                              Rider
                              • 2009
                              • 320

W wersji z 4 głośnikami instalacja jest tylko w przednich drzwiach po 1 gwizdek i 1 głośnik średnio-nisko tonowy na stronę (czyli 2 głośniki na jedne drzwi tylko przód). W zestawie z 8 masz instalację i z przodu i z tyłu.
                              Mariusz
                              --------------------------
                              OCTAVIA 2FL Combi 1.8 TSI Elegance

Komentarz

• daniel.krech
                                Drive
                                • 2009
                                • 88

podpisuje sie pod opinia ze swing+8 glosnikow gra super,ja bylem negatywnie nastawiony do tego systemu naglosnienia dopoki nie doswiadczylem tego na wlasnej skorze,bomba i nie trzeba nic dodawac,polecam

Komentarz

• kruk4
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 656

jeżeli chodzi o dobre audio na seryjnym radyjku to można kupić tzw CleanSweep urządzenie te robi płaską charakterystyke kosztuje około 1000 zł http://www.allegro.pl/item741480136_...equalizer.html
                                  a tu instalacja z tym użądzeniem prosze przeczytać http://www.carmania.pl/site/index.ph...58113ea1836afd

a co do głośników z tyłu i głośnikach seryjnych się nie wypowiadam
                                  OCTAVIA 1.9TDI agr kombi
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=379656#379656
                                  MOJE CAR AUDIO
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25068

Komentarz

Pracuję...