Jakie glosniki na tyl do Octavii Sedan

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kaliber15
    Classic
    • 2005
    • 17

Witam . Troszke mnie zdziwiły wasze wypowiedzi co do stosowania głośników tylnych .
    Faktycznie fajnie grają same przednie głośniczni ale tylko w "MALUCHU" :szeroki_usmiech gdzie nie ma miejsca na zamontowanie ich i faktycznie są zbędne . Lecz w Octavce brak tylnych głośników to katastrofa . Mam zamontowany zestaw Alpine i taki polecam wszystkim . Głośniczni tylne BASOWE typu RN małe bo 13 ale bardzo wydajne w połączeniu z przednimi średnimi i tłiterami dają bardzo ładny efekt , i nikt nie powie , że same przednie dają lepszy efekt :diabelski_usmiech
    OCTAVIA 1,8 20V TURBO LPG

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

Zamieszczone przez kaliber15
      Witam . Troszke mnie zdziwiły wasze wypowiedzi co do stosowania głośników tylnych .
      Faktycznie fajnie grają same przednie głośniczni ale tylko w "MALUCHU" :szeroki_usmiech gdzie nie ma miejsca na zamontowanie ich i faktycznie są zbędne . Lecz w Octavce brak tylnych głośników to katastrofa . Mam zamontowany zestaw Alpine i taki polecam wszystkim . Głośniczni tylne BASOWE typu RN małe bo 13 ale bardzo wydajne w połączeniu z przednimi średnimi i tłiterami dają bardzo ładny efekt , i nikt nie powie , że same przednie dają lepszy efekt :diabelski_usmiech
      PROWOKACJA ?? ;D

kolega zamieści swoje zdjęcie, bo poraz pierwszy zobaczę człowieka co ma uszy skierowane ... do tyłu :diabelski_usmiech

posłuchałbyś PORZĄDNIE (co wcale nie oznacza że za duże pieniądze) nagłośnionego autka
      to zrozumiałbyś, że głośniki z tyłu to QPA (sprawdzają się wyłacznie jako efektowe w instalacjach kina samochodowego)

poza tym napisałem już nie raz, to że Tobie to odpowiada, nie oznacza, że jest to prawidłowe :diabelski_usmiech

biologia i fizyka są PRZECIW Tobie :diabelski_usmiech
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• howard7
        L&K
        S_OCP Member
        • 2005
        • 1120

kaliber15, tak samo jak ty myslalem jeszcze do niedawna, ale jednak zostalem wyprowadzony z bledu, hoc sam mam w planie zalozenie "tyłu" aletylko jako jakiegos najtanszego "bzykadła" poniewaz nie lubie jak mi muzyka przeszkadza w jezdzie, i jak jade z pasazerami z tyłu to mi brzecza ze nic nie słyszą

wiec jak dla mnie po pierwsze:
        POZADNY przod
        i jakis ledwo bzykajacy tył
        SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
        Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• chester121
          L&K
          • 2005
          • 1053

biologia chyba nie jest przeciwko bo uszy czlowieka nie sa uszami kierunkowymi
          ktore zbieraja fale tylko np z przodu
          uszy kierunkowe posiadaja zwierzeta a czloweik ma niestety uszka ktore slysza prawie z kazdej strony
          zreszta jesli tyl by byl zbedny to po co montuje sie je w autach lepszych klas
          po za tym octa w wersji classik nie ma ich a np elegance lub L&K maja(poco????)
          ja u siebie sprawdzilem wylaczajac tyl i zostawiajac przod i gralo fajnie nien powiem
          ale jak podlaczylem tyl gralo tak samo dobrze tylko slyszalem glos z kazdej strony
          a nie z pod nog
          jakis czas temu jechalem wujka S-clasa(z 98r) ogolnie fajne autko (ale octa lepsza k ) i jego auko ma 12glosnikow 8 z tylu i 4 z przodu(w tym 4 sa na tylnej polce, 2 gwizdki sa w drzwiach i 2 sredniotonowe(chyba) w drzwiach
          i autko gra jak na hali konceertowej(jak wylaczylem caly tyl co nie bylo latwe :wink: )
          autko gralo bardzo kiepsko (a ma tam seryjne granie BOSSE(czy jakos tak) wiec nie jest to sprzet z dolnej polki
          8)

Komentarz

• Nexus6
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 4847
            • Volkswagen

chester121 widzę, że dorabiasz p...e uszy czyli filozofujesz na siłę

aha, to że uszy nie poruszają sę, nie oznacza, że nie działają kierunkowo,
            zapewnia Ci to kształt małżowiny usznej,
            gdybyś miał mieć słuch "dookólny" wysatrczyłąby Ci dziura z boku głowy
            wtedy miałbyś odbiór "bezkierunkowy"

weź sobie podręcznik do fizyki i poczytaj trochę dział akustyka
            zobaczysz że fale mechaniczne jakimi są fale dźwiękowe stają sie mocno odczuwalne kierunkowo wraz ze wzrostem ich częstotliwości

czyli inaczej mówiąc - nie ma większego znaczenia gdzie zamontujemy ptrzetwornik NISKOtonowy,
            ale zaczyna mieć już znaczenie przy MIDBASSIE i ma kluczowe znaczenie przy WYSOKICH tonach
            z drugiej strony widzę, że nawet nie zajrzałeś do FAQ podwieszonego na początku tego działu tylko tworzysz własne "historie"

co do jakości sprzętu fabrycznego - "słynne" BOSE to prawdziwa porażka !!
            ale ponieważ wciska to taka firma jak MB, czy też Audi to musi byc extra - a nie jest :diabelski_usmiech

posłuchaj kiedyś Lexusa ze sprzętem McIntosha i wzmacniaczami Marka Levinsona - fabryczne nagłośnienie
            przy nim to Bose z S-Klasy zabrzmi jak spłuczka w kiblu k

poza tym cały czas na siłe usiłujesz "uprzestrzennić" nagranie zrealizowane w systemie STEREO (podpowiem Ci - to tylko 2 kanały :szeroki_usmiech )
            i kolejny dodatek - sporo też zależy od muzyki jakiej słuchasz - popowa "rąbanka" będzie dla Ciebie brzmiała "wspaniale" gdy będziesz ją słyszał dookoła,
            natomiast "trochę lepsze" nagrania zabrzmią zdecydowanie lepiej gdy system przedni odda wrażenie sceny dźwiękowej znajdującej się przed Tobą

Komentarz

• BioBogon
              Elegance
              • 2005
              • 921

Wydaje mi się, że w limuzynach ważniejszy staje sie pasażer jadący z tyłu niż kierowca-szofer. Jasne jest, że wtedy nagłośnienie będzie z tyłu, żeby lepiej się potecjalnemu vipowi muzy słuchało

A tak na chłopski rozum to zdaje się, że wzorem jest ciągle sprzęt audio domowy, a widzieliście, żeby ktoś stawiał olbrzymie głośniki z tyłu itp itd? :wink: k
              Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• Nexus6
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 4847
                • Volkswagen

Zamieszczone przez BioBogon
                A tak na chłopski rozum to zdaje się, że wzorem jest ciągle sprzęt audio domowy, a widzieliście, żeby ktoś stawiał olbrzymie głośniki z tyłu itp itd? :wink: k
                Chester121 ma tak pewnie ustawione, w końcu lubi "jak muzyka go otacza" :diabelski_usmiech

Komentarz

• Samiec
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 4287
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Ja nie dowiarkom co w sam przod nie wieza polecam odsluch, lepsiejszych nie wcale drogich glosnikow(powiedzmy do 400zl) z dobrze wytlumionymi drzwiami z przodu i w tedy zdecydowac czy tyl nadal bedzie brzmial ladnie :wink: Ja z poczatku az tak nie wiezylem ze bedzie to gralo az tak zadowalajaco ze nie bede chcial glosnikow z tylu ,a po zmianie glosnikow,wygluszeniu poprostu nic innego na tyle procz suba nie chce :diabelski_usmiech
                  TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Nexus6
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4847
                    • Volkswagen

Samiec, ale to trzeba chcieć się wyrwać ze świata swojej "prawdy" i "lepiej wiedzenia"
                    trzeba po prostu posłuchac - jak to robią inni (lepsi :diabelski_usmiech )

Komentarz

• greszczyn
                      Elegance
                      • 2005
                      • 893
                      • Nissan

Samiec, ale to trzeba chcieć się wyrwać ze świata swojej "prawdy" i "lepiej wiedzenia"
                      trzeba po prostu posłuchac - jak to robią inni (lepsi )
                      NEXUS - zapomniałeś dodać : - i przede wszystkim nie robić tych odsłuchów w M.Marktach :diabelski_usmiech

Komentarz

• Nexus6
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4847
                        • Volkswagen

Zamieszczone przez greszczyn
                        NEXUS - zapomniałeś dodać : - i przede wszystkim nie robić tych odsłuchów w M.Marktach :diabelski_usmiech
                        cos w tym jest :diabelski_usmiech szczególnie to, dla kogo są te sklepy :szeroki_usmiech k

Komentarz

• Samiec
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 4287
                          • Octavia I (1U2)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Nexus6
                          cos w tym jest :diabelski_usmiech szczególnie to, dla kogo są te sklepy :szeroki_usmiech k
                          Co wy chcecie ja to lubie te sklepy :szeroki_usmiech nawet mam z nich czasami korzysc :wink: Moge isc tam i obejrzec jak ladnie swieca radia i pokrecic gala np. :lol:
                          Kupic nie kupie tam sprzetu ,bo jest tam drogo(radia) glosnikow nie ma tych firm co bym chcial pomacac :wink:

Komentarz

• chester121
                            L&K
                            • 2005
                            • 1053

aha, to że uszy nie poruszają sę, nie oznacza, że nie działają kierunkowo,
                            zapewnia Ci to kształt małżowiny usznej,
                            gdybyś miał mieć słuch "dookólny" wysatrczyłąby Ci dziura z boku głowy
                            wtedy miałbyś odbiór "bezkierunkowy"
                            malzowina uszna jest chrzastka okryta skora i jej funkcja to zbieranie fal dzwiekowych
                            i lokalizowanie zrodal dzwieku(z kazdej strony!!!!!)
                            gdybysmy mieli dziurke to ch..a bysmy uslyszeli(no chyba ze centranie by ktos mowil w dziurke)

wiec jesli myslisz ze czlowiek ma uszy kierunkowe to ja nie mam wiecej pytan :|
                            popatrz sobie na antene kierunkowa (YAGI) czy jak ktos mowi do ciebie z tylu lub z boku to nie slyszysz go???
                            koles musi stac na przeciwko ciebie abys go uslyszal??????
                            a tak wlasnie pracuja uszy kierunkowe(ktorych zresza nikt na dobra sprawe nie ma, ze zwierzetami tez troche zaszalalem, moj blad ops: )

Komentarz

• Purchawa
                              Admin
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 8007

chester121, poczytaj.
                              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

zgubiłem się
                                wręcz czytam i co więcej czytam mniej wiem, jutro jade załozyc jakieś profesjonalne głosniki na przód i zastanawiam się nad tyłem
                                ale czytam ze tył odpuścic ..tak ..?

Komentarz

• djczas
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 9612

tak jak ci na skodovce pisaem odpuścić

Komentarz

ok

Komentarz

• the_maniek
                                      Ambiente
                                      • 2006
                                      • 177

Ja sie posluchalem i 2 dni temu zalorzylem sobie elegancki zestaw glosniczkow na przod + wytlumienie drzwiczek (no troche to kosztowalo niepowiem) i powiem ze faktycznie nie trzeba tylu (chyba ze wozisz pasazerow). Graja pieknie (i nie mowie tu tylko o basie). Polecam zrobic porzadnie przod i bedzie OK k
                                      Żaden wiatr nie jest dobry dla okrętu, który nie zna portu swego przeznaczenia.

Komentarz

• Samiec
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 4287
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez the_maniek
                                        Ja sie posluchalem i 2 dni temu zalorzylem sobie elegancki zestaw glosniczkow na przod + wytlumienie drzwiczek
                                        To napisz jeszcze co wsadziles i gdzie robiles

Komentarz

• Cobra83
                                          Ambiente
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 167

Ja nie wyobrażam sobie nie mieć głośników z tyłu... Miałem instalację seryjną 8 głośników bodajże firmy BLAUPUNKT, ale wymieniłem z przodu na Pioneery TS-A1748 a z tyłu wywaliłem seryjne bzyki i wsadziłem w półkę elipsy Pioneera 6''x9'' TS-A6911. Chłopaki z MM się męczyli nad wiercenirm w półce, a później brat mi obszył półkę specjalnym czarnym materiałem przepuszczającym dźwięk. Teraz jest miodzio, a półka z tyłu wygląda jakby nic w niej nie było... Dźwięk czyściutki, a skrzynia jaka się zrobiła przypadkowo z bagażnika (oczywiście jak jest pusty) daje super efekt. Pozdrawiam...
                                          Nieustanny banan na twarzy...

Komentarz

• the_maniek
                                            Ambiente
                                            • 2006
                                            • 177

Wsadzilem sobie glosniczki PHASE EVOLUTION a robilem w CENTRUM CAR HI-FI (polecam super ludzie tam pracuja) --> www.centrumcarhifi.com.pl (ale lepiej samemu sie do nich wybrac bo stronka chyba nie jest aktualizowana), ul. Bokserska 53 Wawa

Komentarz

• Samiec
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 4287
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Ja pierwszy raz tez kupilem u nich glosniczki i zamontowalem odrazu u nich w miejsce fabryczne. Po skonczeniu gw. zrobilem juz sobie sam wygluszenie ,zalozylem panele z mdfu i wkoncu to mialo rece i nogi. Ich montaraz po zajrzeniu do srodka nie byl zbyt profi :? np. zrobili daszek nad glosnikiem ktory odpadl z jednej strony :roll: . Za wygluszenie chcieli odemnie 700zl :shock: Ile ciebie skasowali ?

Komentarz

• the_maniek
                                                Ambiente
                                                • 2006
                                                • 177

650 pewnie ceny obnizyli Ale jestem zadowolony z instalacji. Wszystko (narazie) wyglada ladnie A glosniki tez u nich na miejscu kupilem Teraz jeszcze wzmacniacz i wooferka z tylu wsadze i koncze Ale to dopiero jak dozbieram troche kasy :P

Komentarz

• Samiec
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 4287
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez the_maniek
                                                  650 pewnie ceny obnizyli Ale jestem zadowolony z instalacji. Wszystko (narazie) wyglada ladnie A glosniki tez u nich na miejscu kupilem Teraz jeszcze wzmacniacz i wooferka z tylu wsadze i koncze Ale to dopiero jak dozbieram troche kasy :P
                                                  Ja tej cenny nie moglem strawic i kupilem maty boola ,do tego panele z mdfu i wygluszylem wlasnorecznie (z poczatku z pomoca Arci9-go k ) i koszty matrialow wyszly mnie ~250zl no i ze 30zl opalarka . Cene maja duza ,czy wiesz moze jakiej firmy maty uzyli do wygluszenia ? :roll:

Komentarz

• the_maniek
                                                    Ambiente
                                                    • 2006
                                                    • 177

Nie mam pojecia. Faktycznie samemu wychodzi znacznie taniej, ale nie mam nikogo, kto moglby mi pomoc w instalacji, bo ja sie na tym niebardzo znam (przynajmniej nigdy tego nie robilem), wiec zostala mi firma :/ Bylo minela. Nie zaluje teraz sprzet gra super Narazie mi starczy.

Pozdrawiam :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...