Skoda octavia II Radio

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lufex
    Ambiente
    • 2011
    • 101

Skoda octavia II Radio

Zamieszczone przez thomasc
    ok, ew. podrzucę wskazówki mechanikowi i zobaczymy. Jakby jednak komuś się coś przypomniało to bardzo proszę o info.
    PS. Od 2-3 dni akurat narazie instalacja sprawuje się ok. Pewnie to cisza przed burzą i wszystko na nowo się zacznie;/
    U mnie sprawowala sie dobrze przez trzy dni a potem kompletnie padla :cry:
  • hubi2000
    Rider
    • 2010
    • 601

Skoda octavia II Radio

Witam czy po odlaczeniu akumulatora od samochodu,bedzie potrzebny kod do uruchomienia radia.... ?

skoda octavia II
    Cupra 2.0 TFSI 305KM/420Nm

https://www.youtube.com/watch?v=_SAtv9muPcE

Komentarz

• mikelib
      Classic
      • 2009
      • 37

Ja w swojej odpinałem i nic się nie działo

Komentarz

• shado
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 5315
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

nie
        BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8033
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Re: Skoda octavia II Radio

Zamieszczone przez hubi2000
          Witam czy po odlaczeniu akumulatora od samochodu,bedzie potrzebny kod do uruchomienia radia.... ?

skoda octavia II
          Nie, tylko będzie trzeba od nowa ustawiać parametry radia i stacje radiowe.
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• leadman
            Drive
            • 2009
            • 98
            • Ford

Nie pod warunkiem że przed uruchomieniem radia najpierw włączysz zapłon.
            Kod jest zapisany w ECU i po włączeniu stacyjki jest odczytywany przez radio.

Octavia II FL 2009 1,4TSI

Komentarz

• hubi2000
              Rider
              • 2010
              • 601

Zamieszczone przez leadman
              Nie pod warunkiem że przed uruchomieniem radia najpierw włączysz zapłon.
              Kod jest zapisany w ECU i po włączeniu stacyjki jest odczytywany przez radio.

a jak odzyskac kod do radia nie znajac go ....
              Cupra 2.0 TFSI 305KM/420Nm

https://www.youtube.com/watch?v=_SAtv9muPcE

Komentarz

• shado
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 5315
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ASO

Komentarz

• rrysio
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 493

Kod jest zapisany w ECU
                  Nie w ECU tylko w zestawie wskaźników (szafie).

Komentarz

• shado
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 5315
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez rrysio
                    Kod jest zapisany w ECU
                    Nie w ECU tylko w zestawie wskaźników (szafie).
                    Z tego co pamiętam nie zapisany w szafie, tylko w radiu. Szafa wysyła swoje numery do radia i jak się zgadzają to jest OK, a jak się nie zgadzają to pyta o pin. Jakby kod był zapisany w szafie to po zmianie szafy byłby nowy pin, a pin jest przypisany do radia przecież.

Komentarz

• rrysio
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 493

Zamieszczone przez shado
                      Z tego co pamiętam nie zapisany w szafie, tylko w radiu. Szafa wysyła swoje numery do radia i jak się zgadzają to jest OK, a jak się nie zgadzają to pyta o pin.
                      Z tego co piszesz wynikałoby, że radio przechowuje numer szafy (no bo musi przecież poznać, że szafa się zmieniła)?
                      Zamieszczone przez shado
                      Jakby kod był zapisany w szafie to po zmianie szafy byłby nowy pin, a pin jest przypisany do radia przecież.
                      Nie chodzi o to - z tego co ja zrozumiałem to szafa przechowuje PIN wprowadzony do radia. I po podłączeniu akumulatora podaje ten PIN do radia. Jeżeli się nie zgadza (lub brak PINu zapisanego w szafie w przypadku nowej szafy świeżo zainstalowanej) - to radio żąda PINu od użytkownika. Ale ręki sobie za to nie dam uciąć

Komentarz

• leadman
                        Drive
                        • 2009
                        • 98
                        • Ford

Ja pytałem przy kupnie auta bo chciałem pin od razu.
                        Dowiedziałem się w razie potrzeby za 50zł mogą PIN ustalić w centrali :?
                        No git. Na pytanie co z wymianą akumulatora ( i to jest w instrukcji), że kod jest zapamiętany w komp. w samochodzie (nie wiem czy ECU czy szafa), i że po powrocie zasilania najpierw trzeba włączyć zapłon dopiero potem radio (radio weźmie pin auta). Przy odwrotnej kolejności radio się zablokuje i trzeba pin wklepać ręcznie.
                        Dla mnie blokada ok bo żeby dostać pin trzeba udowodnić że jest się właścicielem radia. Tylko jedno ale, czemu płacąc za radio 1600zł nie dostaje pinu odrazu???
                        Jak go zgubie albo napisze markerem na obudowie to moja sprawa.

Octavia II FL 2009 1,4TSI

Komentarz

• rrysio
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 493

czemu płacąc za radio 1600zł nie dostaje pinu odrazu???
                          Trzeba tylko powiedzieć panu, które chce na Tobie dodatkowo zarobić, że chyba mu się coś pop...rzestawiało
                          Najlepiej jeżeli sam im podasz numer swojego radia, bo odczytanie tego numeru przez nich to konieczność podpięcia VASa (lub wyciągnięcia radia) więc chociażby z tego tytułu mogliby od Ciebie wtedy chcieć jakąś kasę za "fatygę".
                          W moim przypadku też na początku zaśpiewali z tego co pamiętam ponad stówkę za podanie PINu :lol: Ale pomogła łagodna perswazja u kierownika serwisu, że chyba nie jest normalne żądanie kasy za PIN do radia kupionego u nich. Podałem im numer seryjny i pan kierownik za 5 minut przyniósł mi PIN.

Komentarz

• shado
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 5315
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez shado
                            Z tego co pamiętam nie zapisany w szafie, tylko w radiu. Szafa wysyła swoje numery do radia i jak się zgadzają to jest OK, a jak się nie zgadzają to pyta o pin.
                            Z tego co piszesz wynikałoby, że radio przechowuje numer szafy (no bo musi przecież poznać, że szafa się zmieniła)?
                            Przechowuje. Jak sobie wejdziesz do trybu serwisowego to zobaczysz 2 ostatnie numery VIN aut w których było wsadzone radio. Te numery są wysłane przez szafe.

Zamieszczone przez shado
                            Jakby kod był zapisany w szafie to po zmianie szafy byłby nowy pin, a pin jest przypisany do radia przecież.
                            Nie chodzi o to - z tego co ja zrozumiałem to szafa przechowuje PIN wprowadzony do radia. I po podłączeniu akumulatora podaje ten PIN do radia. Jeżeli się nie zgadza (lub brak PINu zapisanego w szafie w przypadku nowej szafy świeżo zainstalowanej) - to radio żąda PINu od użytkownika. Ale ręki sobie za to nie dam uciąć
                            Jakby szafa wysyłała PIN po CANie to by było łatwo podejrzeć. Wysyła swój numer (można traktować w skrócie, że wysyła VIN). Jeśli radio rozpozna, że to ten sam numer który już zna to akceptuje. Jeśli numer będzie jakiś nowy i nieznany dla niego to każe sobie wpisać PIN.

Komentarz

• rrysio
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 493

Zamieszczone przez shado
                              Przechowuje. Jak sobie wejdziesz do trybu serwisowego to zobaczysz 2 ostatnie numery VIN aut w których było wsadzone radio. Te numery są wysłane przez szafe.
                              OK, ma to sens.
                              Zamieszczone przez shado
                              Wysyła swój numer (można traktować w skrócie, że wysyła VIN).
                              Uproszczenie z wysyłaniem VIN nie jest najwłaściwsze bo po zmianie zestawu wskaźników VIN się nie zmienia, a radio żąda PINu. Więc pierwsze Twoje zdanie jest poprawne - radio dostaje numer seryjny szafy (albo jakieś inne dane identyfikujące konkretny zestaw wskaźników).

Komentarz

Pracuję...