zdrowia, młode pokolenie ocp rosnie, ciekawe jakimi skodami będą jezdzic za 20 lat :diabelski_usmiech
GSM Premium III i PIN do telefonu
Zwiń
X
-
GSM Premium III i PIN do telefonu
Niektórzy mieli taki problem, że każda próba przejęcia przez GSM Premium III karty SIM w telefonie wymagała wprowadzenia PINu do tej karty.
Aby nie było takiej konieczności należy wprowadzić PIN na Maxi-docie i zamiast OK wybrać SAVE. Następnym razem o PIN już nie poprosi.
Z poziomu Columbusa nie da się tego zrobić - tam jest tylko opcja jednorazowego zatwierdzenia PINu przycieskiem "OK".
Przy okazji chciałbym podziękować koledze mroko za pomoc przy aktywowaniu navi, radia i telefonu na Maxi-docie.
pzdr
-
-
czasami są też problemy z kopiowaniem książki telefonicznej, a z racji tego że ostatnio opisywałem to na PW, to wrzucę to też na forum ogólnodostępne, może się komuś przyda bądź to przy konfiguracji - lub też przy podjęciu decyzji o zakupie BT Premium
sprawa wygląda tak:
wyszukujemy telefon [Device Search] i czekamy chwilkę aż znajdzie telefon
wybieramy odpowiedni tel i wpisujemy kod autoryzacji w telefonie (naogół jest to 1111222233334444) póżniej telefon prosi o akceptację połączenia - naciskamy TAK ;-)
Wpisujemy kod PIN karty sim w telefonie i wybieramy z menu pozycję [SAVE], jeśli damy OK, to PIN nie jest zapamiętywany przez BT Premium i za każdym razem trzeba go wpisywać
Teraz tworzy się nowe konto uzytkownika (max 5 użytkowników), można zmienić nazwę na inną można zostawić taką jaką identyfikuje się telefon
NO I TERAZ NAJWAZNIEJSZE ;-) Książka telefoniczna
1. wchodzimy w ustawienia, książka telefoniczna, aktualizuj
ale to nie zawsze działa więc trzeba zmienić pamięć z której mają być kopiowane kontakty - robimy to tak:
2. wchodzimy w telefon, ustawienia, książka telefoniczna, wybór pamięci i wybieramy [mobile phone] - czyli kopiowanie kontaktów tylko z pamięci telefonu
U mnie zadziałało, i wszystkie kontakty się skopiowały do BT Premium.
Później już mamy w menu bluetooth do wyboru dodatkowego użytkownika
oczywiście każdy użytkownik ma własne menu do "zagospopdarowania" na columbusie oraz każdy ma "swoje" książki telefoniczne
- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
W GSM II (czyli bez rSAP) działa to wszystko jakoś prościej. Po sparowaniu telefonu z modułem BT na ekranie telefonu pojawiło się pytanie czy zgadzam się na synchronizację książki telefonicznej. Wybrałem OK i od tej pory moduł BT przy każdym połączeniu (po włączeniu zapłonu następuje automatyczne spięcie telefonu z modułem BT) automatycznie synchronizuje książkę, więc zawsze mam aktualne kontakty w Columbusie. Nie wiem ile maksymalnie telefonów jednocześnie system obsługuje, ale dwa na pewno. System łączy się z albo a moim telefonem albo z żony (ale nie dwoma na raz) i każde z nas ma swoją własną listę kontaktów oraz 6 pozycji szybkiego wybierania. Działa to naprawdę fajnie.
Komentarz
-
No tak ale GSM II dziala tak jak slusznie zauwazyles bez rSAP czyli zupelnie inaczej (po protokole HF, de facto bardziej powszechnym niz rSAP). Stad komunikacja z telefonem trwa caly czas po Bluetooth i nie ma sensu kopiowac kontaktow bo jak sadze nie ma gdzie (wydaje mi sie ze GSM II nie ma wlasnej pamieci dla ksiazki kontaktow) - GSM II korzysta z telefonu caly czas, zarowno przy kontaktach jak i przy wykonywaniu polaczen (korzysta z anteny telefonu).
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez Xysiu(wydaje mi sie ze GSM II nie ma wlasnej pamieci dla ksiazki kontaktow) - GSM II korzysta z telefonu caly czas, zarowno przy kontaktach jak i przy wykonywaniu polaczen (korzysta z anteny telefonu).
Komentarz
-
Zamieszczone przez _tm_Opisałem jak to wygląda w GSM II, ponieważ obsługa GSM III wydaje się nieźle przekombinowana i jeżeli ktoś się zniechęcił to może stwierdzi, że prostsza wersja w postaci GSM II jest dla niego odpowiednia
Zaletą BT Premium jest to że jest to osobny telefon z osobną anteną GSM i zasilaniem, a podłączenie przez BT sprowadza się jedynie do udostępnienia karty sim przez BT. Podczas rozmowy telefon nie promieniuje w kieszeni ze zdwojoną siłą a i bateria się w nim nie rozładowuje tak szybko jak przy rozmowie. No i chyba nawet bez podłączenia karty sim przez BT można zadzwonić na 112 z samego columbusa.- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez Jac_ekZaletą BT Premium jest to że jest to osobny telefon z osobną anteną GSM i zasilaniem, a podłączenie przez BT sprowadza się jedynie do udostępnienia karty sim przez BT. Podczas rozmowy telefon nie promieniuje w kieszeni ze zdwojoną siłą a i bateria się w nim nie rozładowuje tak szybko jak przy rozmowie. No i chyba nawet bez podłączenia karty sim przez BT można zadzwonić na 112 z samego columbusa.
Komentarz
-
Zamieszczone przez _tm_Z promieniowaniem bym nie przesadzał,
Zamieszczone przez _tm_SMS-y ma tylko na Maxi-Docie, a na Columbusie nie- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez Jac_ekTzn jeśli telefon masz schowany w kieszeni w spodniach to promieniowanie podczas rozmowy jest na pewno znacznie większe niż jak byś go trzymał przy uchu - po prostu sygnał w kieszeni jest znacznie słabszy i tel musi nadawać z większą mocą
Komentarz
-
Zamieszczone przez _tm_Nie przesadzaj. Kurtka, czy spodnie nie są barierą dla fal o tej częstotliwości,- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
Komentarz