antena CB zamiennik Florida 35zł

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lufex
    Ambiente
    • 2011
    • 101

maxpaynemm a napisz ile krzyczą u Ciebie za podłączenie licznika i zakodowanie immo.
  • hubi2000
    Rider
    • 2010
    • 601

Witam czy ktos z was orjentuje sie czym sie rozni antena za 130zl florida od CB QUER FOURTH za 35zl

ANTENA MAGNETYCZNA QUER FOURTH

Częstotliwość: 26-28MHz
    S.W.R: <1,1
    Wzmocnienie: 1dBi
    Impedancja: 50ohm
    Moc max.: 50W
    Antena: 45cm, grafit
    Montaż: uchwyt magnetyczny
    Przewód RG-58, 4m
    Wtyk: PL-259
    Biegunowość: pionowa

Cupra 2.0 TFSI 305KM/420Nm

https://www.youtube.com/watch?v=_SAtv9muPcE

Komentarz

• mikolaj93
      Rider
      • 2009
      • 385
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja bym tego nie kupił bo tak niska cena musi z czegoś wynikać (prawdopodobnie z jakości).
      Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
      !!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
      Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!

UNIDEN USER

Komentarz

• hubi2000
        Rider
        • 2010
        • 601

Zamieszczone przez mikolaj93
        Ja bym tego nie kupił bo tak niska cena musi z czegoś wynikać (prawdopodobnie z jakości).
        tylko co moze byc jakosciowo nie tak w takiej antenie kawalek przewodu i patyka....
        Cupra 2.0 TFSI 305KM/420Nm

https://www.youtube.com/watch?v=_SAtv9muPcE

Komentarz

• Enriquez
          RS
          • 2009
          • 7685
          • Superb III (3V3)

Cewka i uszczelnienie całości
          Pozdrawiam
          Marcin

Komentarz

• nosferatus
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 601

wbrew pozorom nie jest to zła antena jak na tę klasę cenową - jedyny mankament jest taki,że nie ma możliwości jej zestroić - miałem taką na testach.
            Silnik BFQ + sekwencja KME
            CB President Johnny II ASC+President HAWAII

Kenwood KDC-BT92SD
            Hertz HSK 165
            Hertz DBX 250
            KICX Kap 45
            KICKER ZX 200.2
            Kable - Dietz, Caliber
            Kondzio 1F
            wygłuszenie drzwi

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8160
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez nosferatus
              wbrew pozorom nie jest to zła antena jak na tę klasę cenową - jedyny mankament jest taki,że nie ma możliwości jej zestroić - miałem taką na testach.
              to ten "cycek" w niej nie chodzi góra - dół jak w Florydzie?
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• nosferatus
                Rider
                S_OCP Member
                • 2006
                • 601

właśnie ten cycek nie chodzi - jest to stały odlew na bacie - antena jest zestrojona przez firmę.sprawdzałem na kilku samochodach i zestrojenie anteny wychodziło w granicach 1.3 do 1.5 SWR.
                Silnik BFQ + sekwencja KME
                CB President Johnny II ASC+President HAWAII

Kenwood KDC-BT92SD
                Hertz HSK 165
                Hertz DBX 250
                KICX Kap 45
                KICKER ZX 200.2
                Kable - Dietz, Caliber
                Kondzio 1F
                wygłuszenie drzwi

Komentarz

• czernobyl
                  L&K
                  • 2008
                  • 1276
                  • Octavia III (5E3)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez hubi2000
                  tylko co moze byc jakosciowo nie tak w takiej antenie kawalek przewodu i patyka....
                  podobno w helikalu, czyli antenie bez wydzielonej cewki -czyli florida i klony- zwoje powinny być idealnie równo ułożone wewnątrz bata, wystarczy pewna niedokładność i po antenie

ps. znajoma kupiła presenter florida (inna podróba) i lipa - coś się nie da zestroić

Komentarz

• SP9XWW
                    Rider
                    • 2009
                    • 579

No właśnie. Jakiej jakości i parametrów będzie antena długości 45 centymetrów pracująca w rezonansie fali o długości 11 metrów :!: :!: :!:
                    Szkoda mi ludzi którzy dają się nabijać w butelkę i kupują takie wynalazki... Jeżeli w gniazdko wsadzicie kawałek drutu, sztuczne obciążenie, wyjdzie dokładnie na to samo...

Później co chwile słychać w eterze pytania "koledzy jak mnie słychać", w odległości 300 metrów od respondenta... :twisted:
                    Vy 73! de S!@w

Komentarz

• czernobyl
                      L&K
                      • 2008
                      • 1276
                      • Octavia III (5E3)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

może się narażę, ale o oryginalnej floridzie mam bdb zdanie - w zupełności wystarczająca jako antymisiek/informacja drogowa

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8160
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez SP9XWW
                        No właśnie. Jakiej jakości i parametrów będzie antena długości 45 centymetrów pracująca w rezonansie fali o długości 11 metrów :!: :!: :!:
                        Szkoda mi ludzi którzy dają się nabijać w butelkę i kupują takie wynalazki... Jeżeli w gniazdko wsadzicie kawałek drutu, sztuczne obciążenie, wyjdzie dokładnie na to samo...

Później co chwile słychać w eterze pytania "koledzy jak mnie słychać", w odległości 300 metrów od respondenta... :twisted:
                        ale pierdoły opowiadasz! A Ty jaka masz antene w aucie? czyżby w góre pod chmure? Do auta spokojnie wystarczy antena typu florida itp.

[ Dodano: Wto 09 Mar, 10 23:58 ]
                        Zamieszczone przez czernobyl
                        może się narażę, ale o oryginalnej floridzie mam bdb zdanie - w zupełności wystarczająca jako antymisiek/informacja drogowa
                        uzywałem 3 takie antenki i byłem z nich zadowolony.....tylko, ze nieraz ktos je sobie pozyczy....i nie odda. :evil:

Komentarz

• 4kwiatek
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 228

Kolego - odróżnij antene helikalna od "druta". Oryginalna Florida to właśnie antena helikalna. Co ciekawe - w nadawaniu wykazuje zdumiewającą sprawność (co nie znaczy że nieskończoną). Moim zdaniem jej największą wadą jest długość w odbiorze - na aucie kończy się na tyle nisko że szybciej traci zasięg niż baty wystające wyżej.

A pytanie "jak mnie słychać" to najczęściej ostatnio prowokacja robiona przez tych którym nikt nie chce odpowiedzieć o interesujący ich kierunek. Zrobiłem dzisiaj 500 km i tylko 2 razy (w mieście) na kilkadziesiat ktoś faktycznie sprawdzał zasięg radia. W pozostałych przypadkach - jak ktoś już się odezwał że słychać - to pytający stwierdzał - "jak już mnie słychać to powiedz kolego..."

Pozdrawiam...
                          Kwiatek...

Komentarz

• bosman2004
                            Classic
                            • 2009
                            • 20

Co do zestrojenia tej antenki to mozna to zrobic nie dlugoscia bata tylko dlugoscia przewodu.Troche to upierdliwe aledo wykonania i to z dobrym rezultatem.
                            Pozdr. Krzysztof

Komentarz

• SP9XWW
                              Rider
                              • 2009
                              • 579

Zamieszczone przez piotrek_os
                              ale pierdoły opowiadasz! A Ty jaka masz antene w aucie? czyżby w góre pod chmure?
                              Na paśmie 11 metrów ML-145 (1,5 m), na pasmie 2 m i 70 cm Diamonda NR-770H (1,02 m) + Duobandową Yokohame 2 / 0.7 (0,5 m). Masz jeszcze jakieś pytania? 8) 1 kilometrowe zasięgi na paśmie CB są dla mnie ŻENUJĄCE :!:

Mój średni zasięg na drodze - na pasmie CB to ok. 15 km na przyziemnej, na pasmach amatorskich UKF (bez przemienników) do 50 km, z przemiennikami ponad 300...

PS: Ale ja bawię się radiokomunikacją od 1990 roku i jestem po prostu zboczony. :twisted:

Zamieszczone przez bosman2004
                              Co do zestrojenia tej antenki to mozna to zrobic nie dlugoscia bata tylko dlugoscia przewodu.Troche to upierdliwe aledo wykonania i to z dobrym rezultatem.
                              To akurat jest mit. Sam kiedyś próbowałem wpłynąć w ten sposób na dopasowanie swojej ML'ki, ciąłem kabel od 6 metrów do 1,5. Żadnych zauważalnych różnic nie dało się stwierdzić. Strojenie kablem realizuje się przede wszystkim przy bardzo długich liniach zasilających albo przy konstrukcyjnie skopanych antenach...
                              Vy 73! de S!@w

Komentarz

• piotrek_os
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8160
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                                ale pierdoły opowiadasz! A Ty jaka masz antene w aucie? czyżby w góre pod chmure?
                                Na paśmie 11 metrów ML-145 (1,5 m), na pasmie 2 m i 70 cm Diamonda NR-770H (1,02 m) + Duobandową Yokohame 2 / 0.7 (0,5 m). Masz jeszcze jakieś pytania? 8) 1 kilometrowe zasięgi na paśmie CB są dla mnie ŻENUJĄCE :!:

Mój średni zasięg na drodze - na pasmie CB to ok. 15 km na przyziemnej, na pasmach amatorskich UKF (bez przemienników) do 50 km, z przemiennikami ponad 300...

PS: Ale ja bawię się radiokomunikacją od 1990 roku i jestem po prostu zboczony. :twisted:

Zamieszczone przez bosman2004
                                To akurat jest mit. Sam kiedyś próbowałem wpłynąć w ten sposób na dopasowanie swojej ML'ki, ciąłem kabel od 6 metrów do 1,5. Żadnych zauważalnych różnic nie dało się stwierdzić. Strojenie kablem realizuje się przede wszystkim przy bardzo długich liniach zasilających albo przy konstrukcyjnie skopanych antenach...
                                podaj mi przykład anteny co ma zasięg 1 km - mowa o antenach o długosci ok 45 cm - czego temat dodtyczy. A jak bedziesz w okolicach Kielc zapraszam na test Triflexa tez jest tej samej długości. Chetnie bym zobaczył "banana" na twojej twarzy.

Komentarz

Pracuję...