Jakie głosniki na przód

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kamel1980
    Rider
    • 2009
    • 304

Zamieszczone przez Tomek_dx
    Jak wygłuszysz to będzie za późno na wymianę kabli.
    Niekoniecznie :-)
    Zawsze można to zrobić poprzez dziurę od głośnika
    Ja tak robiłem u siebie w MK4 i spokojnie dało radę :-)
    guciek81 ale jak będziesz to rozbebeszał to zrób tak jak pisze Tomek_dx, bo zaoszczędzisz sobie roboty :-)
    Na chwilę obecną masz ograniczone fundusze, ale z czasem będzie Ci mało, więc zrób to za jednym zamachem przyszłościowo :-)

A co do głośników to nie wiem czy samo seryjne radio podoła.
    U kumpla montowaliśmy DB62 z tym, że pod wzmaka i wtedy to dopiero zagrało.

Komentarz

• Adamu
      L&K
      • 2006
      • 1384

plan oszczędnościowy i jednoczesnie rozwojowy mógłby wygłądac tak jak pisał Tomek_dx, :

1.połozyc kable głosnikowe pod instalkę wzmaka aby sie z drzwiami dwa razy nie babrac, wydasz max 100zł więcej a bedziesz miał spokój i cholera cię nie weźmie jak uzbierasz funduszy na wzmacniacz i zabierzesz się za jego montaż.
      2. wygłuszyc drzwi, polecane materiały STP doskonale się do tego celu nadadzą (dokup sobie z 6-8 mat STP z powłoka alu).
      3. zamontowac zestaw pod radiem fabrycznym i fabrycznymi kablami i cieszyc sie efektem*

*uwaga efekt zadowolenia z ograniczonym czasem działania tj do czasu posłuchania auta w którym jest wzmak :diabelski_usmiech

4.zbierac kasę na klocki (wzmak i kable RCA i prądowy)

ps. głosniki z najtańszych dobre wybrałeś, nie ma lipy.

Komentarz

• Tomek_dx
        Rider
        • 2008
        • 398

guciek81, To choroba która wciaga. Ja też myslałem tylko o wygłuszeniu i miał byc koniec!. Ale na wszelki wypadek pociągnąłem kable.

Potem wymieniłem głosniki na lepsze ale grały pod samym radiem Skody oryginalnym Symphony. Minęły ze dwa miesiące i w bagażniku wyladował wzmacniacz dwukanałowy.

Teraz myslę juz nad wymianą głosników a w między czasie właśnie w ten weekend wylał mi się olej silnikowy w bagażniku. Aby to wyczyścić musiałem totalnie zdemolować bagażnik czyli wyciągnąć wykładzine, boczki z tapicerki.
        A jak mam wyciągnięte to dziś wacając z pracy kupiłem kilka mat aby przy okazji wygłuszyć bagażnik. Tak więc nie sądź że na samym wygłuszeniu drzwi się skończy.....
        Załączone pliki
        Tomek

Komentarz

• Adamu
          L&K
          • 2006
          • 1384

Zamieszczone przez Tomek_dx
          Tak więc nie sądź że na samym wygłuszeniu drzwi się skończy.....
          święte słowa, tą chorobą bardzo łatwo się zarazić. :diabelski_usmiech

Komentarz

• guciek81
            Drive
            • 2009
            • 46

Dzięki chłopaki czyli wiem juz co robic. Podziekowal!!

[ Dodano: Sro 11 Sie, 10 21:53 ]
            Wiem wiem, ale chcę teraz poprawić trosze audio a potem czipa a to wszystko w tajemnicy przed Żoną :evil: a jak to tu ukryc :?: :?: :lol:

Komentarz

• kamel1980
              Rider
              • 2009
              • 304

Zamieszczone przez guciek81
              a jak to tu ukryc :?: :?: :lol:
              Ojej, Kochanie coś mi głośnik trzeszczy, muszę wymienić, a przecież głośniki się wymienia parami, a jako, że fabryczne w ASO kosztują po 300zł sztuka to lepiej kupić taki fajny zestaw odseparowany, który wyjdzie taniej, bo tylko 400zł
              Itd, itd, itd :-)

Komentarz

• guciek81
                Drive
                • 2009
                • 46

Dobra dobra lepiej sie nic nie odzywac :twisted: a przeciez wcale nie gra lepiej..
                Głosniki zamowione, maty rownież (6 STP tych dużych) :twisted: , dystanse w kolorze Black.A ile bede potrzebował kabla? 5-6 m starczy?? To moje 1 CA wiec bede potrzebował pare rad. :wink:

Komentarz

• EFENDI
                  Drive
                  • 2010
                  • 97

A ja mam dylemat, czy zamawijąc O1 Combi doplacić za dodatkowe glośniki na tył? Fabrycznie jest 4 szt ale... ale czy ciagniecie kabli aby uzbroić auto jest możliwe czy dać te 400 PLN a za jakiś czas jak odkuje sie tylko wymienić głośniki?? Radio, z przyzwyczajenia jakiś Alpine do 800 PLN będzie.
                  pozdro
                  OI Combi 1.6 LPG BFQ

Komentarz

• Tomek_dx
                    Rider
                    • 2008
                    • 398

EFENDI, poczytaj forum. 400 pln za fabryczne głosniki? Ja mogę Ci je dać za darmo. Każdy Ci powie że fabrycznym głośnikiem można tylko mierzyć głębokośc kosza.Kable oryginalne są tak cieknie że nie nadają się nawet do głosniczka wysokotonowego!. Poza tym żadne głośniki w O1 nie zagrają Ci dobrze bez wygłuszenia i dystansów z MDF.

Dodatkowo odpuść sobie te głosniki z tyłu. Jeździsz jako pasażer czy może będziesz robił kino z dolby surround w aucie że Ci potrzebne 4 głośniki?

Za 300 pln kup sobie zestaw mat Dynamat Xtreme Door Kit na parę drzwi (są 4 maty). Jak chcesz dodatkowo wygłuszyć poszycie drzwi do musisz dołozyć 2 maty.

Za 35 pln dystanse z MDF'u i za resztę z 6-8 m dobrego kabla. Kable puść od wysokotonówki i średniotonowego głosnika do kabiny i połącz je przy słupku A. Myślę że najlepiej tam montować zwrotnicę z zestawu głośników odseparowanego. Wtedy bez rozbiórki drzwi zawsze masz dostęp i możesz coś poprawić i zmienić. Po tym zabiegu nie poznasz swoich papierowych oryginalnych głośników poprawa dźwięku o 100% A będziesz miał przygotowane "środowisko" pod dalsze modyfikacje. Kolejny etap jak uzbierasz kaskę to tylko wkładasz lepsze głośniki (wygłuszenie i kable już masz) potem ciągniesz kable do bagażnika gdzie ląduje wzmak najlepiej 4 kanałowy. Potem wymieniasz radyjko a do bagażnika pod pozostałe dwa kanały wzmaka podpinasz subik

I tak koło się zamyka bo potem znów wymieniasz głośniki na lepsze itd...

Jak można to zrezygnuj z zestawu oryginalnych głośników przednich będziesz miał kasę dodatkową na jakieś lepsze. To na serio gra jak "jamnik" z bazaru.

Oczywiście problemem pozostaje gwarancja jeśli to nowe auto...
                    Tomek

Komentarz

• guciek81
                      Drive
                      • 2009
                      • 46

Koledzy podpowiedzcie mi troche bo jutro wezme się chyba za wytłumianie drzwi. Mam 1o mat twardych APP 6 duzych STP.Z tego co tu poczytałem maty STP kleje do wewnatrz , a APP na otwory technologiczne a potem na to STP. Kolejne pytanie zakupilem zestaw odseparowanyc Helix B62C , nastepce 62.1 z tym ze w B62C zwrotnica ma wbudowane kable do WF i TW, sa one stosunkowo cienkie. Taka lipa. Generalnie chcialem sie dowiedziec jak polozyc nowa instalacje od razu pod wzmacniacz. Jak robic to raz a porzadnie. :twisted: z tym ze na wzmacniacz poczekam. Wiec ile mam kabla kupic i jakiego?

Komentarz

• Lovelas222
                        Classic
                        • 2010
                        • 1

Witam.czy moze mi ktos poradzić którędy puscić kable od akumulatora do środka auta?oczywiście kable od wzmacniacza.może ktoś ma jakieś zdjecie ktoredy?

Komentarz

• oizo
                          Rider
                          • 2010
                          • 394
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • AZJ 2.0 MPI 115 KM

ja tez się podepnę pod temat kabli. jak to zrobić żeby nie rozbierać połowy plastików.
                          Moja furka
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29517

Komentarz

• ziutsane
                            RS
                            • 2007
                            • 2376

Lovelas222, w O1 masz na wprost aku uszczelke gumowa po stronie kierowcy. Ja tam puszczalem kabel 50 mm kw i przeszedl bez wiekszych problemow.

oizo, takie rzeczy tylko w erze niestety jak chcesz miec je ukryte, to musisz zdemontowac plastiki
                            Radio: C90r+XDP210EQ
                            Kable:Opt,Skyline,50 mm
                            Wzm:XES M1+FP 1.800
                            Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• guciek81
                              Drive
                              • 2009
                              • 46

Dobra juz po robocie, wszło jak umiałem najlepiej. Wymieniłem kable, tylko te nowe wpiołem pod stara kostke iso. Gra lepiej ale tak jak mówiliscie powyzej 30 na symphony zero zmian w głosnosci. Poszło 5 maty STP i 4 te APP które nawiasem mówiac sa b. slabe.

Komentarz

• oizo
                                Rider
                                • 2010
                                • 394
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • AZJ 2.0 MPI 115 KM

A czy w każdej octavi jest problem z zamontowaniem głośnika bo mi np przeszkadzało może 2mm blachy która trzyma prowadnice od szyby.
                                Moja furka

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Tak, jak glosnik jest gleboki to trzeba podciac, odgiac kawalek drzwi w srodku i jest ok. Ta blacha nie jest tam potrzebna do szczescia
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• oizo
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 394
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • AZJ 2.0 MPI 115 KM

a jeszcze jedno pytanie bo helixy miały gumę dookoła magnesu. czy to tylko ozdoba i ochrona czy jakiś ekran bo musiałem to ściągnąć bo nie weszło
                                    Moja furka

Komentarz

• zpluta
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1194

Zamieszczone przez oizo
                                      musiałem to ściągnąć bo nie weszło
                                      Też zdjąłem, bo nie było innego wyjścia. Wydaje się, że to tylko ochrona przed zderzeniem magnesu z jakimś innym twardym materiałem.
                                      :

Komentarz

• oizo
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 394
                                        • Octavia I combi (1U5)
                                        • AZJ 2.0 MPI 115 KM

kable raczej progiem puścić bo ściągać całe dywany to mi się nie chce :roll:
                                        Moja furka

Komentarz

• s1
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 185

Głośniki helix czy b 62c to zastepca??

Witam nie będe zakładał nowego tematu bo krótkie pytanie.
                                          Poszukuje na allegro Helixy DB 62.1 ale coś nie ma czy (http://allegro.pl/helix-b-62c-blue-n...289330116.html ) Heliź B 62 c blu to zastepca czy to jakis szajs??

Komentarz

• zpluta
                                            L&K
                                            • 2008
                                            • 1194

Nie ma?

Ale faktycznie - kiedyś było tego na allegro sporo więcej. Leżały też całymi stertami w różnych Saturnach i Media-Marktach.

[ Dodano: Sob 06 Lis, 10 18:33 ]
                                            Ja kupiłem w zeszłym roku tutaj: http://allegro.pl/my_page.php?uid=1599570, czyli

Andrzej Dominik
                                            CAR-TRONIC
                                            Chruślicka 61
                                            33-300 Nowy Sącz
                                            504-286-944 , 018 441-68-48
                                            [email protected]

Może warto napisać (lub zadzwonić) i zapytać.

[ Dodano: Sob 06 Lis, 10 18:35 ]
                                            A tak na moje oko te 62C wyglądają bardzo podobnie do moich 62.1.
                                            :

Komentarz

• s1
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 185

No już sie dowiedziałem na innym forum to poprostu nastepca tylko cyferki pozmieniali co by model odswiezyc, dzieki

Komentarz

• adamusiek
                                                L&K
                                                • 2009
                                                • 1123

Zamieszczone przez zpluta
                                                Leżały też całymi stertami w różnych Saturnach i Media-Marktach
                                                zgadza się, do tej pory można trafić w Saturnie

Komentarz

• skalar
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 575

co myslicie o tym zestawie??

Komentarz

• Nexus6
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 4847
                                                    • Volkswagen

skalar, jakość adekwatna do ceny
                                                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

Pracuję...