Radio fabryczne???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • loyd
    RS
    • 2010
    • 2342

Dodatkowym plusem sprzętu fabrycznego jest znacznie lepszy odbiór stacji radiowych.

Kupiłem kiedyś w salonie coresę C z radiem fabrycznym, które po ok. 4 miesiącach sprzedałem a w to miejsce zamontowałem jakie takie "car audio" (jednostka centralna to była apline - modelu nie pamiętam ale 5 lat tem kosztował ca 1300 pln więc coś przyzwoitego).

Wszytsko grało fajnie z wyjątkiem radia - dopiero po zamontowaniu jakiegoś filtra zacząłem łapać stacje w mieście, ale na trasie była tragedia. Praktycznie nie dało się słuchać żadnej stacji.

Nie wiem czy to była wina radia czy czegoś innego, ale z car - audio już wyrosłem, kupiłem skodę ze swingiem i 8 głośnikami i jest ok.

Komentarz

• ku_ba
      Classic
      • 2010
      • 25

kross12, podepnę się pod temat - jak sobie radzisz z tym szumieniem? dzisiaj właśnie dołożyłem swinga do mojej o2 mint i panowie w serwisie powiedzieli, że fabrycznie instalacja jest wyposażona w jedną antenę a jesli zamawia się radio przy zakupie auta to wtedy są dwie antenty i właśnie brak tej jednej anteny jest powodem szumów. Jutro jadę w trasę i zobacze jak będzie z szumami poza miastem, bo powiem szczerze że w mieście jest to dokuczliwe, a domniemam że poza miastem będzie jeszcze gorzej
      przy okazji jeszcze jedno pytanko - czy to normalne że przy okazji zmiany stacji przez pierwsze 3-5 sekund radyjko szumi?

Komentarz

• _tm_
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 2333
        • Superb III (3V3)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM
        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez ku_ba
        przy okazji jeszcze jedno pytanko - czy to normalne że przy okazji zmiany stacji przez pierwsze 3-5 sekund radyjko szumi?
        Nie
        S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
        Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
        -------------------------------------------------------------------------
        O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
        O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
        O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• rkb
          RS
          • 2008
          • 2152
          • Rapid Spaceback (NH1)
          • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Bez sensu z tymi antenami, jak ma to dzialac na nerwy to nie warto sie pchac w swinga tylko w cos co poradzi sobie z jedna antena
          Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• shado
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 5315
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

To dołóżcie sobie drugą antenę i będzie git . Albo kupcie taką przejściówkę z 2 anten na jedną i też powinno być ok.
            BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• loyd
              RS
              • 2010
              • 2342

Zamieszczone przez ku_ba
              kross12, podepnę się pod temat - jak sobie radzisz z tym szumieniem? dzisiaj właśnie dołożyłem swinga do mojej o2 mint i panowie w serwisie powiedzieli, że fabrycznie instalacja jest wyposażona w jedną antenę a jesli zamawia się radio przy zakupie auta to wtedy są dwie antenty i właśnie brak tej jednej anteny jest powodem szumów. Jutro jadę w trasę i zobacze jak będzie z szumami poza miastem, bo powiem szczerze że w mieście jest to dokuczliwe, a domniemam że poza miastem będzie jeszcze gorzej
              A gdzie ma być ta druga antena ??

Nic mi nie szumi przy zmianie stacji.

Komentarz

• rkb
                RS
                • 2008
                • 2152
                • Rapid Spaceback (NH1)
                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

loyd, a brales swinga w zamowieniu czy dokladales pozniej ?

Komentarz

• winni77
                  RS
                  • 2009
                  • 2183
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez loyd
                  A gdzie ma być ta druga antena ??
                  A nie jest to czasem ta w bocznej tylnej szybie?
                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• loyd
                    RS
                    • 2010
                    • 2342

Zamieszczone przez rkb
                    loyd, a brales swinga w zamowieniu czy dokladales pozniej ?
                    Brałem w zamówieniu.

Komentarz

• rkb
                      RS
                      • 2008
                      • 2152
                      • Rapid Spaceback (NH1)
                      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

loyd, problem sie pojawia jak dokladasz samemu - 1 antena mniej

Komentarz

• Ostlander
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 163

Zamieszczone przez rkb
                        Ale to niczemu nie przeszkadza. Radio odbiera bardzo dobrze na jednej. W radiu są dwa gniazda antenowe i pojedyncza antenę podpinasz pod lewe gniazdo patrząc od tyłu na korpus swinga. Można tez pod prawe, odbiór będzie taki sam ale lewe ma zaczep do wtyczki.

Nic nie szumi ani nie przerywa. Dodatkowo warto uruchomić w ustawieniach radia AF czyli alternatywne częstotliwości co pozwoli na dostrajanie się radia do najsilniejszego nadajnika danej stacji radiowej. Dzieki temu można przejechać cała Polskę słuchając jednej rozgłośni ogólnopolskiej bez konieczności ciągłego strojenia. Działają tez komunikaty drogowe TP, Gala itd.
                        Jeśli źle odbiera na jednej antenie to albo cos jest źle ustawione w menu radia albo antena szwankuje.
                        Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...

Komentarz

• loyd
                          RS
                          • 2010
                          • 2342

Zamieszczone przez Ostlander
                          Zamieszczone przez rkb
                          Ale to niczemu nie przeszkadza. Radio odbiera bardzo dobrze na jednej. W radiu są dwa gniazda antenowe i pojedyncza antenę podpinasz pod lewe gniazdo patrząc od tyłu na korpus swinga. Można tez pod prawe, odbiór będzie taki sam ale lewe ma zaczep do wtyczki.

Nic nie szumi ani nie przerywa. Dodatkowo warto uruchomić w ustawieniach radia AF czyli alternatywne częstotliwości co pozwoli na dostrajanie się radia do najsilniejszego nadajnika danej stacji radiowej. Dzieki temu można przejechać cała Polskę słuchając jednej rozgłośni ogólnopolskiej bez konieczności ciągłego strojenia. Działają tez komunikaty drogowe TP, Gala itd.
                          Jeśli źle odbiera na jednej antenie to albo cos jest źle ustawione w menu radia albo antena szwankuje.
                          Ja w dalszym ciągu nie wiem gdzie jest ta druga antena

Komentarz

• rkb
                            RS
                            • 2008
                            • 2152
                            • Rapid Spaceback (NH1)
                            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Mam starsze (jeszcze na kasety ) 2 dinowe radio z Forda, (teraz mam jakiegos soniaka w tym fordzie) i wiem ze kupowalem przejsciowki zeby je zamontowac - jak myslicie te fordowskie podejdzie do O2 :lol: mysle o tym zeby to wsadzic na czas zanim nie bede mial swinga

Komentarz

• loyd
                              RS
                              • 2010
                              • 2342

Zamieszczone przez rkb
                              Ta dodatkowa antena to jest w tylnej szybie ??

Komentarz

• rkb
                                RS
                                • 2008
                                • 2152
                                • Rapid Spaceback (NH1)
                                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Da sie cos takiego wstawic tymczasowo zamiast swinga? (ford 2 din) czy tez przejsciowki beda potrzebne ?

moze pytanie lamerskie ale caraudio to nie jest moja mocna strona :P

Komentarz

• Langusta
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 1864
                                  • Seat

Ja dostałem radio Blues [cena 1200zł ] jako gratis między innymi przy zakupie samochodu,ale z czasem wymienie na Swinga ale czy warto?
                                  Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• aniam111
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 436

Langusta, Bolero jest droższą wersją jeśli chodzi o wyposażenie. Po co zamieniać na tańszą??? Bolero ma czytnik kart SD a Swing nie.
                                    AniaM
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                                    O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• Langusta
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 1864
                                      • Seat

Tak Masz racje ach pomyliłem radia.Przepraszam moja wina.Chodzi o radio Blues z CD z MP3.Pozdrawiam
                                      Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• Ayu
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4154

Pytanie z serii o radiach fabrycznych więc podepnę się pod temat: Bolero to ma wyjście na wzmacniacz?

Komentarz

• _tm_
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 2333
                                          • Superb III (3V3)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez hotrain
                                          Pytanie z serii o radiach fabrycznych więc podepnę się pod temat: Bolero to ma wyjście na wzmacniacz?
                                          Nie

Komentarz

• Pan Major
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 6

rkb, Czołem

pisałeś że kupujesz auto bez fabrycznego radia i b ędziesz myslał co dalej.
                                            ja juz kupiłem bez radia i wmontowałem Pioneera. wygląda to słabo. jest "dziura" w środku deski rozdzielczej. co Ty wymyśliłeś?
                                            dzięki za info.
                                            pozdrawiam
                                            Pan Major

Komentarz

• Ayu
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 4154

_tm_, dzięki za potwierdzenie moich wątpliwości.

Komentarz

• art_ii
                                                Drive
                                                • 2008
                                                • 52
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Bolero + Bluetooth a słuchanie muzyki z telefonu

Dzien dobry
                                                Mam pytanie Tesciu zamówił O2FL z radiem Bolero + zestaw głośnomówiący do telefonu wykorzystujący Bluetooth,
                                                czy by móc słuchać muzyki nagranej na swoim iPhonie można wykorzystać do tego komunikację Bluetooth
                                                (czyli na podobe jakby rozmawiał przez telefon)
                                                (wiem, że można posłużyć się MDI - ale to extra kosztuje, jest na kablu i przy zamawianiu w salonie nie powiedzieli mu o takiej opcji - wiec nie wie czy da sie jeszcze domowic -Skoda ma byc robiona w 38 tygodniu)
                                                Octavia 2 /1,6mpi BSE/ 150 kkm
                                                (LPG BRC Sequent 24 założone przy 50 kkm)

Komentarz

• _tm_
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 2333
                                                  • Superb III (3V3)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Re: Bolero + Bluetooth a słuchanie muzyki z telefonu

Zamieszczone przez art_ii
                                                  czy by móc słuchać muzyki nagranej na swoim iPhonie można wykorzystać do tego komunikację Bluetooth
                                                  Ja mam Columbusa, moduł BT i iPhone'a. Na ekranie Columbusa widzę przycisk do wybrania BT jako źródła dzwięku, ale przycisk ten jest nieaktywny. W iPhonie nie widzę nigdzie możliwości wymuszenia profilu A2DP, więc iPhone łączy się w trybie HandsFree i nie można streamować muzyki.

Komentarz

• Mihau
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 7460
                                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

art_ii, no to na spokojnie powinno dać się domówić MDI. Jedyny problem jest taki, że kabel jest dość krótki i musisz mieć iPhona w schowku. IMO skoro teściu będzie miał Bolero to bardzie będzie się opłacało kupić kartę pamięci (32GB) i z niej słuchać muzyczki
                                                    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

Pracuję...