Zamieszczone przez Borsuk2
Radio fabryczne???
Zwiń
X
-
Kupiłem jednak nowego Bluesa.
Radyjko gra i buczy, tylko tych śrub torx pod zaślepką nie było. Radio trzyma sie na półce, górnym naprowadzającym zaczepie i ramce. Na razie. :P
Gdzie kupić (poza ASO) te śruby i jaki dokładnie jest to model, średnica itd. Rozumiem, że to jakiś system z nakrętką, bo pod radyjkiem mam tylko platikowy spory otwór. Gwintu brak.
Może ktoś ma dwie zbędne takie śrubki i móglby podesłać.
Komentarz
-
-
Jestem w szoku, jeżeli chodzi o odbiór stacji radiowych w fabrycznie założonym Bolero. W swoim dotychczasowym autku miałem Alpine - gdy zjeżdżałem na parking podziemny centrum handlowego, odbiór stacji radiowych psuł się - dominowały szumy, a przy niektórych stacjach w ogóle nie było żadnego odbioru. W Skodziance - na takim parkingu wszystkie stacje odbierają czyściutko !!! :-) Co prawda ogólnie jakość dźwięku w Alpine (zwłaszcza podbicie tonów wysokich) jest o niebo lepsza, niż w Bolero, ale i tak znajomy, który ma w Golfie VI RCD310 stwierdził, że audio w Skodziance gra wiele lepiej, niż u niego. Muszę jednak pokombinować, jak poprawić wysokie tony... Zmienić seryjne głośniki wysokotonowe ? Bo regulacja tonów w radyjku nie daje oczekiwanych efektów...Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
hotrain,
Eidos71, to co możesz zrobić "na szybko" to zdejmij maskownice głośników wysokotonowych i posłuchaj czy słyszysz różnicę. Ogólnie spodziewałem się, że z maskownicami będzie gorzej, ale nie byłem gotowy na to, że jest to aż taka różnica. Na ori głośnikach może nie być tego aż tak słychać, ale na pewno będzie lepiej. Możesz też "przyciąć" na trochę środka zmieniając szeregowy kondensator na wysokotonowcu ( ori 6,8 uF ) na mniejszy 4,7 uF ( wymaga to zdjęcia tapicerki, bo kondek jest zapięty bezpośrednio na głośniku ). Jak nie chcesz bawić się w ściąganie tapicerki, to wystarczy zdjąć osłonki głośników, wydłubać kabelek idący do głośnika i w jedną z żył dać szeregowo kondensator ( może być elektrolityczny < taki siedzi oryginalnie>, ale taki bez polaryzacji oznaczony NP a nie + - ) o wartości 15uF. W połączeniu z tym 6,8uF na głośniku da to wypadkową wartość ok. 4,7 uF. Który kabelek przetniesz nie ma znaczenia ( ori siedzi na minusowym, czyli czarnym, plusowy jest czarny z czerwonym paskiem - mowa oczywiście o kabelkach wychodzących bezpośrednio z tyłu głośnika, bo dalej jest złączka i kolory są już inne ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Wygłusznie drzwi mam zamiar z czasem zrobić - matami wygłuszałem w swojej Lagunie i było nieźle (choć brakowało basów, mimo zmiany głośników - ale dorzuciłem suba i było ok). A w Skodziance najbardziej brakuje mi podbitych wysokich tonów, bo niskie w serii nie są najgorsze... Pokombinuję więc na razie z innymi "gwizdkami" :-) Acha - czy warto bawić się w wygłusznie taśmą dekarską ? Czy tylko i wyłącznie maty bitumiczne ?Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pandzikKupiłem jednak nowego Bluesa. Radyjko gra i buczy
Z góry dziękuję.
Komentarz
-
-
r2_r, Lepiej czasem pisać na PW. Najpierw demontujesz ramkę. Potem wyciągasz zaślepkę, półkę, podpinasz do radia antenę i dwie kostki, które znajdziesz w czeluściach podzaślepkowych. To wszystko.
Następnie wkładasz radio, przykręcasz (ja do dziś nie mam przykręcone bo w ASO nie mieli wkrętów, o których pisał bohen, ad: ), dociskasz półką i nakładasz ramkę. Siedzi pewnie nawet bez śrubek. Oprócz wpisania kodu nic nie trzeba ustawiać. Radio idealnie współpracuje z komputerem (gaśnie/uruchamia sie po wyjęciu kluczyka, itp.).
Komentarz
-
-
Pandzik, a kto Ci radio dokładał? W przypadku, gdy nie ma radia i dokładasz współpracujące z CAN grać będzie, ale jak się podepnie pod kompa są błędy. Dokładałem w ten sposób Bolero. Nie tylko ja miałem ten problem. Chodzi o odszukanie w Can gateway w liście urządzeń radia i zaznaczenie go.
W przypadku dokładania radia wymagająceego 2 anteny do auta z 1 - również występuje błąd. Należy wówczas użyć takiego splitera czy jakoś tam. Było na forum.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MŁODYktórez radyjek zamontować aby mieć blutacza w Octavia 2 Tour
ja potrzebuje tylko radio , mp3 , i blutacza pod komórke
oczywiście aby wyszło najtaniej :|
Tak na poważnie z odpowiednią ramką podejdzie wszystko na 1 czy 2DIN, tylko że najładniej to nie będzie wyglądać. Pamiętaj o + stałym, by się stacje nie kasowały.
Zamieszczone przez r2_rA jeszcze jedno maleńkie pytanko - czy można "hot plug" czy też przed podłączeniem radia powinno się odłączyć akumulator i czym to grozi?
Komentarz
-
Komentarz