Radio fabryczne???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Langusta
    RS
    • 2010
    • 1864
    • Seat

Zamieszczone przez Borsuk2
    Zamieszczone przez Langusta
    Musiałem udać się do ASO w celu uzyskania kodu do radyjka, a radyjko montowane fabrycznie kodu brak .
    Przy odbiorze samochodu z fabrycznym radiem porządny diler przekazuje nabywcy nieodpłatnie 4-ro cyfrowy kod do uruchomienia radia oraz 14-to pozycyjny (litery i cyfry) kod do "zestrojenia" radia z komputerem samochodu (zabezpieczenie antykradzieżowe radia).
    Tylko nie zawsze jest to praktykowane pewnie zależy to od dilera. :roll:
    Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• jakubd
      Ambiente
      • 2009
      • 165

zaraz zaraz, jaki 14-cyfrowy kod? do tej pory zawsze była mowa o tym 4-cyfrowym PIN, który dostałem. I to miało być to zabezpieczenie. O co kaman z tym drugim kodem?
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=562238

Komentarz

• bohen
        L&K
        • 2009
        • 1260
        • Audi
        • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Pewnie chodzi o numer SKZ radia, na jego podstawie ASO ściąga kody PIN z systemu. Ale on jest nadrukowany na radiu (nalepka), także nie ma się o co martwić. :szeroki_usmiech

Komentarz

• jakubd
          Ambiente
          • 2009
          • 165

No właśnie, bo zacząłem się niepokoić, że o czymś nie wiem
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=562238

Komentarz

• misiul
            Rider
            • 2011
            • 521

SAP przynało, że SWING montowany nie w fabryce (z jedną instalacją antenową) nie będzie dobrze grał, szczegóły w moim wątku dotyczącym Swinga .

Komentarz

• pandzik
              RS
              • 2011
              • 2254
              • Seat

A jak odbiera Blues i Bolero na jednej antenie?

Mam jeszcze jedno pytanie. Gość oferujący mi Bolero z O2 FL przekonuje mnie, że muszę dokupić ramkę. Trochę mnie to dziwi. Wydawało mi się, że radio z przeznaczeniem dla O2 wejdzie po usunięciu zaślepki i półki w O2 Tour.

Chyba dobrze myślę?

Komentarz

• bohen
                L&K
                • 2009
                • 1260
                • Audi
                • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Jeśli Bolero jest z z O2FL to standardowa ramka będzie pasować na 100%.

Komentarz

• pandzik
                  RS
                  • 2011
                  • 2254
                  • Seat

Kupiłem jednak nowego Bluesa.
                  Radyjko gra i buczy, tylko tych śrub torx pod zaślepką nie było. Radio trzyma sie na półce, górnym naprowadzającym zaczepie i ramce. Na razie. :P

Gdzie kupić (poza ASO) te śruby i jaki dokładnie jest to model, średnica itd. Rozumiem, że to jakiś system z nakrętką, bo pod radyjkiem mam tylko platikowy spory otwór. Gwintu brak.

Może ktoś ma dwie zbędne takie śrubki i móglby podesłać.

Komentarz

• bohen
                    L&K
                    • 2009
                    • 1260
                    • Audi
                    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Potrzebujesz dwóch blachowkrętów 4.2x16 (ori nr N 104 149 01 - cena w ASO ok. 0,40 zł szt) oraz dwóch "nakrętek do tego 4.2x16x12 (ori nr N 906 988 01 - cena w ASO ok. 0,60 zł szt).

Komentarz

• pandzik
                      RS
                      • 2011
                      • 2254
                      • Seat

bohen,

Komentarz

• Eidos71
                        RS
                        • 2011
                        • 2050
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jestem w szoku, jeżeli chodzi o odbiór stacji radiowych w fabrycznie założonym Bolero. W swoim dotychczasowym autku miałem Alpine - gdy zjeżdżałem na parking podziemny centrum handlowego, odbiór stacji radiowych psuł się - dominowały szumy, a przy niektórych stacjach w ogóle nie było żadnego odbioru. W Skodziance - na takim parkingu wszystkie stacje odbierają czyściutko !!! :-) Co prawda ogólnie jakość dźwięku w Alpine (zwłaszcza podbicie tonów wysokich) jest o niebo lepsza, niż w Bolero, ale i tak znajomy, który ma w Golfie VI RCD310 stwierdził, że audio w Skodziance gra wiele lepiej, niż u niego. Muszę jednak pokombinować, jak poprawić wysokie tony... Zmienić seryjne głośniki wysokotonowe ? Bo regulacja tonów w radyjku nie daje oczekiwanych efektów...
                        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Ayu
                          RS
                          • 2009
                          • 4154

Eidos71, dokładnie to zmienić głośniki i wygłuszyć drzwi. Jakbyś posłuchał tego zestawu co zrobił kolega kowal2002 urwałoby Ci suty :!: :wink: PO Bolero gra tak że szczęka mi opadła do samej ziemi. Podstawa to wygłuszenie drzwi.

Komentarz

• kowal 2002
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 5161

hotrain,

Eidos71, to co możesz zrobić "na szybko" to zdejmij maskownice głośników wysokotonowych i posłuchaj czy słyszysz różnicę. Ogólnie spodziewałem się, że z maskownicami będzie gorzej, ale nie byłem gotowy na to, że jest to aż taka różnica. Na ori głośnikach może nie być tego aż tak słychać, ale na pewno będzie lepiej. Możesz też "przyciąć" na trochę środka zmieniając szeregowy kondensator na wysokotonowcu ( ori 6,8 uF ) na mniejszy 4,7 uF ( wymaga to zdjęcia tapicerki, bo kondek jest zapięty bezpośrednio na głośniku ). Jak nie chcesz bawić się w ściąganie tapicerki, to wystarczy zdjąć osłonki głośników, wydłubać kabelek idący do głośnika i w jedną z żył dać szeregowo kondensator ( może być elektrolityczny < taki siedzi oryginalnie>, ale taki bez polaryzacji oznaczony NP a nie + - ) o wartości 15uF. W połączeniu z tym 6,8uF na głośniku da to wypadkową wartość ok. 4,7 uF. Który kabelek przetniesz nie ma znaczenia ( ori siedzi na minusowym, czyli czarnym, plusowy jest czarny z czerwonym paskiem - mowa oczywiście o kabelkach wychodzących bezpośrednio z tyłu głośnika, bo dalej jest złączka i kolory są już inne ).
                            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Eidos71
                              RS
                              • 2011
                              • 2050
                              • Octavia II (1Z3)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Wygłusznie drzwi mam zamiar z czasem zrobić - matami wygłuszałem w swojej Lagunie i było nieźle (choć brakowało basów, mimo zmiany głośników - ale dorzuciłem suba i było ok). A w Skodziance najbardziej brakuje mi podbitych wysokich tonów, bo niskie w serii nie są najgorsze... Pokombinuję więc na razie z innymi "gwizdkami" :-) Acha - czy warto bawić się w wygłusznie taśmą dekarską ? Czy tylko i wyłącznie maty bitumiczne ?
                              Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                              MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• r2_r
                                Drive
                                • 2011
                                • 44

Zamieszczone przez pandzik
                                Kupiłem jednak nowego Bluesa. Radyjko gra i buczy
                                Pozwolę sobie odgrzać i uprzejmie zapytać. Rozumiem że zamawiałeś Toura bez radia, czy w związku z powyższym wystarczyło radio "podpiąć" do tego co tam fabryka za zaślepką zostawiła, czy trzeba było jeszcze coś kodować jakimś vcds-em albo odwiedzić ASO? Czy to tak mniej więcej wygląda, że wyciągam zaślepkę, podpinam radio, włączam wpisuję kod i hula, żadnych błędów nie będzie. Możesz mi tak w skrócie jak dla blondynki podpowiedzieć, jak "ożywić" Bluesa w Tourze. I jeszcze jak te 8 głośników podłączyłeś.
                                Z góry dziękuję.

Komentarz

• pandzik
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2254
                                  • Seat

r2_r, Lepiej czasem pisać na PW. Najpierw demontujesz ramkę. Potem wyciągasz zaślepkę, półkę, podpinasz do radia antenę i dwie kostki, które znajdziesz w czeluściach podzaślepkowych. To wszystko.
                                  Następnie wkładasz radio, przykręcasz (ja do dziś nie mam przykręcone bo w ASO nie mieli wkrętów, o których pisał bohen, ad: ), dociskasz półką i nakładasz ramkę. Siedzi pewnie nawet bez śrubek. Oprócz wpisania kodu nic nie trzeba ustawiać. Radio idealnie współpracuje z komputerem (gaśnie/uruchamia sie po wyjęciu kluczyka, itp.).

Komentarz

• obrus
                                    Elegance
                                    • 2011
                                    • 783
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Radio skodowskie będzie powodowało błąd w can gateway i trzeba będzie zakodować vcds-em. Do nieoryginalnego trzeba podprowadzić dodatkowy +.

Komentarz

• pandzik
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2254
                                      • Seat

Zamieszczone przez obrus
                                      Radio skodowskie będzie powodowało błąd w can gateway i trzeba będzie zakodować vcds-em.
                                      Nic takiego nie miało miejsca.

Komentarz

• obrus
                                        Elegance
                                        • 2011
                                        • 783
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Pandzik, a kto Ci radio dokładał? W przypadku, gdy nie ma radia i dokładasz współpracujące z CAN grać będzie, ale jak się podepnie pod kompa są błędy. Dokładałem w ten sposób Bolero. Nie tylko ja miałem ten problem. Chodzi o odszukanie w Can gateway w liście urządzeń radia i zaznaczenie go.
                                        W przypadku dokładania radia wymagająceego 2 anteny do auta z 1 - również występuje błąd. Należy wówczas użyć takiego splitera czy jakoś tam. Było na forum.

Komentarz

• r2_r
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 44

A da się żyć (jeździć) z takim błędem, tzn. czy trzeba natychmiastowo radio dokodować czy można przy okazji np przeglądu. Albo czy można takie radio podłączyć na chwilę w aucie celem sprawdzenia, a jak się je odłączy to błąd znika.

Komentarz

• obrus
                                            Elegance
                                            • 2011
                                            • 783
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja jeździłem kilka dni i sumie nic się nie działo.

Komentarz

• DJ MŁODY
                                              RS
                                              • 2007
                                              • 5908
                                              • Octavia II (1Z3)

którez radyjek zamontować aby mieć blutacza w Octavia 2 Tour

ja potrzebuje tylko radio , mp3 , i blutacza pod komórke

oczywiście aby wyszło najtaniej :|
                                              pozdrawiam Adam
                                              Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

• r2_r
                                                Drive
                                                • 2011
                                                • 44

A jeszcze jedno maleńkie pytanko - czy można "hot plug" czy też przed podłączeniem radia powinno się odłączyć akumulator i czym to grozi?

Komentarz

• skoh
                                                  Ambiente
                                                  • 2011
                                                  • 176

Zamieszczone przez obrus
                                                  Do nieoryginalnego trzeba podprowadzić dodatkowy +.
                                                  O jakim plusie mowa?

Komentarz

• obrus
                                                    Elegance
                                                    • 2011
                                                    • 783
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez MŁODY
                                                    którez radyjek zamontować aby mieć blutacza w Octavia 2 Tour

ja potrzebuje tylko radio , mp3 , i blutacza pod komórke

oczywiście aby wyszło najtaniej :|
                                                    Widziałem w Biedronce radia spełniające ww. kryteria za 150 zł .....

Tak na poważnie z odpowiednią ramką podejdzie wszystko na 1 czy 2DIN, tylko że najładniej to nie będzie wyglądać. Pamiętaj o + stałym, by się stacje nie kasowały.

Zamieszczone przez r2_r
                                                    A jeszcze jedno maleńkie pytanko - czy można "hot plug" czy też przed podłączeniem radia powinno się odłączyć akumulator i czym to grozi?
                                                    Wg mnie nie trzeba aku odłączać. Nawiasem mówiąc, u mnie na klemach jest jakby plomba - warstewka lakieru, która pęka gdy się je ściąga. Widać wówczas, że ktoś odłączał aku.

Komentarz

Pracuję...