CB-Radio w Octavi I - Kto ma ?? Uwagi ??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rudi
    Ambiente
    • 2006
    • 195
    • Octavia II combi (1Z5)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Mam wizję na montaż CB

CB to Uniden 520. Miejsce to "kieszeń" pod osłoną kolumny kierowniczej. Samochód Octa I 2006.
    Radyjko pasuje na grubość idealnie. Problemem jest głębokość bo "keszeń" jest głęboka na paczkę fajek .
    Plusy: radyjko zamontowane będzie w sposób praktycznie niewidoczny z zewnątrz co w połączeniu z anteną triflex powinno je uchronić przed amatorami cudzej własności.
    Minusy: konieczność wycięcia tylnej ścianki w "kieszeni", niezbyt ergonomiczny wgląd na panel radyjka, kabel od gruchy dyndający się koło kolan, antena triflex mogąca poszczycić się zyskiem 1,5 dB

Moje pytania:
    1. Jak zdjąć panel w którym znajduje się "kieszeń". Wystaje z niego włącznik świateł - czy będą z tym problemy ? Czy włącznik zostanie na swoim miejscu i jest tylko obudowany panelem czy trzeba się również z nim gimnastykować ?
    2. Czy z tyłu, za tym panelem jest choć trochę miejsca żeby zmieściła się doopka radyjka i kable ( miń 5 cm , optymalnie 10 cm ).

Solennie obiecuję fotorelację z montażu.
    Pozdrawiam
    W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Ta kieszen pod kierownica to osobny element z tym, w ktorym jest wlacznik swiatel. Jakos to da sie wyjac sam nad tym myslalem, ale przeszlo mi szybko z jednego wzgledu, do bani bylo tam siegac.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• qwyq
        Classic
        • 2005
        • 39

Cześć

Ostatnio ściągałem ten panel z tą małą półką pod kierownicą, więć mogę Ci to opisać.

Po pierwsze trzeba "wydłubać" plastik, w którym osadzony jest przełącznik świateł i odpiąć kostkę - przełącznik masz w ręku. Potem śruby - 2 z boku tam gdzie panel bezpieczników,1 w miejscu przełącznika świateł i 2 od spodu panelu. Następnie odkręć 2 śrubki, które trzymają panel z bezpiecznikami i to koniec.

Moim zdaniem CB się tam zmieści, ale szczerze Ci powiem, że to chyba nie jest najlepsze miejsce na CB.

Pozdrawiam.
        Just Grisza

Komentarz

• Rudi
          Ambiente
          • 2006
          • 195
          • Octavia II combi (1Z5)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ostatnio ściągałem ten panel z tą małą półką pod kierownicą, więć mogę Ci to opisać.

O to chodzi, o to chodzi.

Po pierwsze trzeba "wydłubać" plastik, w którym osadzony jest przełącznik świateł i odpiąć kostkę - przełącznik masz w ręku.

W którym miejscu dłubać ? Na styku panelu z okrągłą obramówką przełącznika?

Potem śruby - 2 z boku tam gdzie panel bezpieczników,1 w miejscu przełącznika świateł i 2 od spodu panelu. Następnie odkręć 2 śrubki, które trzymają panel z bezpiecznikami i to koniec.

Jeszcze raz dla pewności: 2 śruby pod pokrywą bezpieczników + 2 trzymające tablicę bezpieczników. No i pozostałe oczywiście też

Moim zdaniem CB się tam zmieści, ale szczerze Ci powiem, że to chyba nie jest najlepsze miejsce na CB.

Miejsce faktycznie szału nie robi, ale nie jestem zwolennikiem wciskania cb-ka między tunel a fotel. Kieszeń pod radiem też mi odpadła bo kabel gruchy by dyndał i przeszkadzał. A w sumie przez rok używania radyjk zmieniałem częstotliwość może ze 2 razy. Natomiast montując radyjko bardziej na środku zostanie po jego lewej stronie miejsce na wciśnięcie gruchy i kabla.
          W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

Maicroft, ddalej kombinujesz z miejscem na antene

Komentarz

• Zbyszek
              Classic
              • 2005
              • 35

Żeby wydłubać wyłącznik świateł musisz go chyba wepchnąć i przekręcić w lewo, chowa się wtedy zaczep wewnątrz deski i można bezboleśnie wyjąć wyłącznik świateł. Potem to już tylko śrubki dosyć łatwo dostępne, uwaga jedna jest pod obramowaniem wyłącznika świateł.

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

zapytajcie MiskaWAW on od dłuższego czasu ma tak zrobione wiec bedzie mógł wam lepiej pomóc nie tylko on ma tak zrobione wiele osób już tak jeździ jest tylko mały mankament z OBD trzeba delikatnie wkładać wtyczke bo wpada do środka

Komentarz

• axpol
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 116

Czy chodzi o ta kieszen gdzie jest złącze komp ja mam tam założone

Komentarz

• nico21
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 2640
                    • Volkswagen

Zamieszczone przez Rudi
                    W którym miejscu dłubać ? Na styku panelu z okrągłą obramówką przełącznika?

Potem śruby - 2 z boku tam gdzie panel bezpieczników,1 w miejscu przełącznika świateł i 2 od spodu panelu. Następnie odkręć 2 śrubki, które trzymają panel z bezpiecznikami i to koniec.

Jeszcze raz dla pewności: 2 śruby pod pokrywą bezpieczników + 2 trzymające tablicę bezpieczników. No i pozostałe oczywiście też

Żeby wyjąc wył/zał swiateł musisz pokrętło wcisnąc i jednoczesnie przekrecic w prawo - wtedy wyjmiesz cały wył/zał. Potem besz problemu dojdziesz do tej srubki
                    Kolejne srubki sa w panelu bezpieczników - te mniejsze oraz dwie od spodu.

Jak mozesz to zapodaj foto relecje z montazu

Zamieszczone przez djczas
                    jest tylko mały mankament z OBD trzeba delikatnie wkładać wtyczke bo wpada do środka
                    Moje OBD siedzi mocno i nie wpada Pewnie masz jekies wyruchane :P
                    DACAR.team

Komentarz

• djczas
                      RS
                      • 2005
                      • 9612

nico21, moje też n ie wypada ale aby w tą pułke zbudować cb trzeba z tyłu koło obd wyciąc kawałek plastkiku denko półki i wtedy jest lużno i czasem wpada

Komentarz

• aciu
                        Rider
                        • 2005
                        • 685

oto mała relacja jak się dobrać do demontażu włacznik wyjmujemy tak jak koledzy wyżej opisują, ale z mała różnicą wciskamy i przekręcamy w prawo regulator oświetlenia nie trzeba wyjdzie razem z ramką od włącznika ( po wyjęciu włącznika sa dwa zaczepy nadolei górze podwarzany czymś płaskim i ciągniemy) i odpinamy regulator reszta na fotkach

Sory coś sie kolejność poputała, ale to co ma być to wszystko widać :szeroki_usmiech

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

I tak i nie, jeszcze do konca nie wiem, narazie mam jak widziales i nie przeszkadza mi to :wink:

[ Dodano: Sro 16 Sie, 06 22:56 ]
                          Temat zostal scalony z tym o CB, poniewaz padla kolejna fajna wskazowka dla chcacych zamontowac sprzet.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                            RS
                            • 2005
                            • 9612

Maicroft, jeszcze nie próbowałeś na grilu z przodu [joke] :wink: też można by było
                            ale najlepiej jest chyba tam gdzie teraz masz na początku myslisz że jest dziko ale po kilku dniach sie przyzwyczajasz

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Mi tam gdzie to jest teraz nic nie przeszkadza, dla nie w temacie wyglada jak antena do radia, tylko jakas strasznie dluga, jakbym na falach dlugich odbieral wolna europe :szeroki_usmiech Tylko nad FM cos musze pomyslec, w sumie nie ma sie co martwic zawsze zostaje plytka i duzo muzyki z nich :diabelski_usmiech
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• kabanach
                                Drive
                                • 2006
                                • 91

Zamieszczone przez Maicroft
                                Masmo, Rzuc mi foto jaki masz uchwyt
                                zobacz w mojej galerii jest kilka zdjec naszego wspolnego uchwytu

ps. ja woze CB w podlokietniku z tylu, tylko konieczny jest dodatkowo operator-CB na tylnym siedzeniu
                                krzychu
                                L&K 1,9TDI AHF 2001r + turbo 130. 185 tyś km
                                CB Cobra, B4, ATE_PD

Komentarz

• aciu
                                  Rider
                                  • 2005
                                  • 685

Proszę podpowiedzcie, jaką antenę polecacie i dla czego - będzie montowana na VW-LT
                                  radyjko ( po lekturze różnych tematów - Uniden 520). Auto garażowane pod chmurką, czyli nie będzie konieczności demontażu ale ... zawsze jest to ale :szeroki_usmiech

Komentarz

• Masmo
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1145

Zamieszczone przez aciu
                                    .....jaką antenę polecacie i dla czego - będzie montowana na VW-LT...
                                    Mam w O1 Alana 9 Plus do relingu i jestem zadowolony. Atena duża 1,6 m ale za to bezproblema. Nie wymagała strojenia. Ciągnie dobrze. Kolega miał Hustlera na magnesie i był duży problem ze zestrojeniem. Zresztą anteny z pewną elektryczną masą są najlepsze.
                                    Możesz zamontować do rynienki ale bedziesz ciągnął nią po wszystkich krzakach :lol:
                                    Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• howard7
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 1120

Zamieszczone przez Masmo
                                      Alana 9 Plus
                                      polecam dokladnie ta sama antenke sam latam na zestawie U-520 i ALAN9plus
                                      i jestem baardzo zadowolony
                                      SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
                                      Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

polecamy antene jak najdluzsza
                                        ja mam tak jak howard, tylko na magnesie i
                                        saport techniczny baj DGW
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm
                                        no i nie ma :-)

Komentarz

• Zamieszczone przez szkoda
                                          polecamy antene jak najdluzsza
                                          ja mam tak jak howard, tylko na magnesie i
                                          ....taką ze 3 metry co najmniej :diabelski_usmiech

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

szkoda, Dluga antena zla nie jest, ale nie kazdy trzyma auto na polu, lub nie kazdy chce miec magnesik :twisted:
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

szkoda, Dluga antena zla nie jest, ale nie kazdy trzyma auto na polu, lub nie kazdy chce miec magnesik :twisted:
                                              a co, dlugie sa tylko na magnesie :?: :roll:

to moze tak, jak ktos chce sie bawic w to cale CB radio, to niech kupuje antene jak najdluzsza, jezeli sa takie na mobila jak sugeruje bezduszny, to jak najbardziej, sam bym sobie taka sprawil, natomiast jezeli ktos chce spytac przejezdzajacego auta, czy nie ma przed soba suszarki, to nie ma sensu wnikac, kazda bedzie dobra, jakakolwiek, pierwsza z brzegu.
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

szkoda, No to ja wiem, ale chyba nie zrozumiales mojego przeslania

Ja majac antene na stale wkrecona ktora ma 1m dlugosci i ja slysze z odleglosci 8-10km (sprawdzone ) nie wjade juz do garazu, jedynie pod taka fajna wiate kolo domu, ktora miala troche inne przeznaczenie jakis czas temu . Wiekszej niz 1m juz tez nie moge zalozyc, bo nawet tu nie bede mogl juz parkowac, a i tak co jakis czas zaczepiam o jakies galezie. Mowisz magnes, mialem i moglbym miec dalej nawet 2m, ale... no wlasnie zdenerwowalo mnie ciagle jego wyciaganie, a zostawienie go na noc pod blokiem, co czasem mi sie zdarza bywa watpliwym doswiadczeniem. Mojego Hustlera wlasnie sprzedalem gosciowi, ktory pozbyl sie anteny i zostal mu kabelek :|

Montaz anteny ktora ma 30-40cm, jest dobry wlasnie do celow jak w Twoim punkcie 2.
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Ja majac antene na stale wkrecona ktora ma 1m dlugosci i ja slysze z odleglosci 8-10km (sprawdzone ) nie wjade juz do garazu, jedynie pod taka fajna wiate kolo domu, ktora miala troche inne przeznaczenie jakis czas temu . Wiekszej niz 1m juz tez nie moge zalozyc, bo nawet tu nie bede mogl juz parkowac...
                                                  ale to co, ty nie masz mozliwosci demontowania anteny???
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• aciu
                                                    Rider
                                                    • 2005
                                                    • 685

Dzięki za informacje, powiedzcie jeszcze czym się różnią poza ceną?
                                                    Naczytałem/naoglądałem się na allegro i nietylko różności: uzysk 4-6dB, długość 1,3-1,65m no i różne firmy. W co zainwestować, a czego nie kupować - aby nie żałować ? Jeżeli firma to jaka- domyślam się, że dobra firma to dobre materiały i jakość wykonania.

Komentarz

Pracuję...