CB-Radio w Octavi I - Kto ma ?? Uwagi ??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • autorus
    Rider
    • 2004
    • 508

a komu dałeś to do zrobienia? Namiary jakieś. :szeroki_usmiech
    http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
    Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
    Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• Venom22
      Classic
      • 2006
      • 21

NO rozwiązanie elegancie u kolegi Tymona :-)
      A ile taka przyjemność Cię kosztowała ???

P.S.
      Ja montuje metrowego bata na magnesie Hustlera. Wkońcu na to się zdecydowałem.
      Octavka - to jest to :-)

Komentarz

• Tymon
        RS
        • 2004
        • 2970

Zamieszczone przez autorus
        a komu dałeś to do zrobienia? Namiary jakieś.
        Okolice Katowic, jak bardzo Cię to interesuję to przypomnij mi na priv, bo nie pamiętam adresu.
        Zamieszczone przez Venom22
        NO rozwiązanie elegancie u kolegi Tymona
        A ile taka przyjemność Cię kosztowała ???
        Uwierz mi że nie pamiętam, ale było to coś w cenie radyjka.

Pozdrawiam
        Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
        Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
        BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• pwgajda
          Drive
          • 2005
          • 90

Ja przymierzałem w to miejsce co kolega Tymon zamontować alana 28, na szerokość i wysokość wchodził idealnie, był tylko o 2-3cm za długi i wystawał z przodu. Zamierzałem z tyłu wyciąć kawałek plastikowego mocowania i weszłoby idealnie . Zasilanie wziąłbym z okolic bezpieczników/ewentualnie rozgałęził zasilanie radia. Niestety wszystkie plany wzieły w łeb, bo od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem navi MCD o wielkości 2 DIN, tak więc już nie mam tej wnęki. Muszę szukać innego miejsca na CB, problem w tym, że w octavii nie ma za dużo możliwości i wnęk. Myślałem,żeby zamontować bokiem przy konsoli środkowej od strony pasażera, ale nie za bardzo mi się to podoba.Chyba zmienię radio na dużo mniejsze i zamontuje po strone kierowcy pod kierownicą po lewej stronie.

Pozdrawiam

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

a wiec i ja postanowiłem wtrącić swoje trzy grosze ja mam w tej chwili mycoma en 25 z tego co pamietam i tak samo jak Tymon, zamontowane mam w tej półce pod radiem
            mam antene w dachu przed radiową jest to president Alabama

pwgajda, nie pamietam do końca czy sie zmieśći alan28 ale możesz wyokżystać po małych przeróbkach p obd i tam zainstalować radyjko po odpięciu gruszki nie bedzie widoczne na pierwszy rzut oka dla złodzieja drugir mirjsce to pod podłokietnikiem tam miałem pierwsze radysko alana 100+

Komentarz

• KLOCek
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 411

a przerabiał ktoś kiedyś temat wyprowadzenia sterowania i wyświetlacza na kablu i zamontowanie pod radiem tak, żeby nie wystawał. Oczywiście zabieg ma na calu schowanie tak radia, żeby jeszcze zmieściła się jakaś zaklapka. Standartowe CB ma głębokość ok 18cm+jeszcze kable, więc bez przeróbek nie schowa się całe.

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

KLOCek, mój mycom sie da schować głębiej nie jest długi to zależy od radia to miejsce które napisałem jest takie że nie widac kilka osób na forum ma tak zamontowane i jest zadowolone

Komentarz

• Antimatter
                  Ambiente
                  • 2005
                  • 144

Zamieszczone przez pwgajda
                  Ja przymierzałem w to miejsce co kolega Tymon zamontować alana 28
                  mam Unidena pro510XL i zainstalowalem narazie bokiem, przy konsoli srodkowej, od strony kierowcy. radio w ogole nie przeszkadza (przynajmniej mi ) a wykrecenie radia z auta zajmuje ok 1min.

napisz cos o MCD, gdzie kupowales i jak wyglada mapa PL (szczegolowosc miast itd) w porownianiu np do palma i AutoMapyXL. jak z jakoscia dzwieku i czy orientujesz sie moze, czy do MCD mozna podlaczyc (np. dorabiajac wyjscia) wzmacniacz?
                  --
                  pozdrawiam
                  Antimatter

Komentarz

• daneczek76
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 3642
                    • Toyota

ja mam na boku przy konsoli cb alana 18 na szynach ( wymontowanie trwa momęt) do tego magnesówke antenke 1,5 m z 4 dB zysku na klapie tylniej na magnesie i jest zajefajna. także polecam antenke i głównie zwracać uwage na zysk powyżej 2 dB.
                    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• autorus
                      Rider
                      • 2004
                      • 508

A gdzie macie gruszkę umocowaną? Bo ja mam na tym plastiku pomiędzy kierownicą a konsolą z radiem. Nawet z zamkniętytmi oczyma zawsze tam trafię. :szeroki_usmiech
                      http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
                      Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
                      Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• pwgajda
                        Drive
                        • 2005
                        • 90

djczas-> próbowałem wykorzystać to miejsce obok obd ,ale alan 28 jest 2-krotnie za szeroki, trzeba by było za dużo wycinać...

KLOCEK-> z taką przeróbką też byłby problem. U mnie na wyświetlacz idzie sporo przewodów, które po przedłużeniu pogorszą parametry radia.Nie wiem jak jest innych cb, ale myślę,że jest podobnie

Pozdrawiam

Komentarz

• bernardo
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 1083

KLOCEK-> z taką przeróbką też byłby problem. U mnie na wyświetlacz idzie sporo przewodów, które po przedłużeniu pogorszą parametry radia.Nie wiem jak jest innych cb, ale myślę,że jest podobnie
                          np. w Unidenie idzie 19 przewodów na czoło... :roll:
                          aczkolwiek...
                          NajtFukinPatrol North-West
                          Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
                          WhitePride :smokedevil

6,92 s do setki by DGW

Komentarz

• howard7
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 1120

w unidenie nie da sie przerobic radujka by panel byl osobmo
                            i to nie ze wzgledu na wyswietlacz tylko ze wzgledu na potencjometr zmiany kanałów
                            natomiast z prezydentami no problem nawet moge wam dac namiar na firme ktora sie tym zajmuje
                            SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
                            Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• Antimatter
                              Ambiente
                              • 2005
                              • 144

Zamieszczone przez howard7
                              i to nie ze wzgledu na wyswietlacz tylko ze wzgledu na potencjometr zmiany kanałów
                              natomiast z prezydentami no problem nawet moge wam dac namiar na firme ktora sie tym zajmuje
                              ogolnie zastanawiam sie nad zasadnoscia oddzielania panela od reszty radia :roll:
                              pomijajac koszty, ewentualne problemy z rozstrojeniem (wszak CB to delikatna materia )..radio mam zamontowane na konsoli srodkowej, przy samym fotelu, dzieki temu nie musze uzywac mocowania gruszki - ma ona swoje miejsce obok radia, w szczelinie fotel-konsola (na wysokosci podlokietnika), jest zawsze pod reka, "znajduje sie" bez lookania.
                              praktycznie nie widac ZADNYCH przewodow, demontaz jest b. latwy i szybki
                              czego chciec wiecej..
                              --
                              pozdrawiam
                              Antimatter

Komentarz

• oskar
                                Drive
                                • 2005
                                • 63

Re: CB-Radio w Octavi I - Kto ma ?? Uwagi ??

Czy ktoś z was ma zamontowane CB w Skodziance i może się podzielić swoimi spostrzeżeniami ???

Pozdrawiam.
                                Ja mam cb w skodzie od 2 lat. Poczatkowo magnesówka president ohio, a teraz na uchwycie na klapie (kombi) president hawaii. Im dluzsza tym lepsza oczywiscie (wiem to z doswiadczenia, ostatnio jechałem w daleka trase z WA27- znawcy wiedza co to za bat i ten to ma osiagi). Antena uniwersalna do radia i do cb i do czegos tam jeszcze nawet .....sobie nie zawracaj tym glowy. SWR ma spore znaczenie, zwlaszcza w polskim eterze gdzie radia sa kiepskiej jakosci, grzebane....w wiekszosci dotyczy to mobilow. Waznym jest aby byc dobrze odbieranym i samemu dobrze slyszec

pozdrawiam Oskar[/scroll]
                                czarne kombi + Concord GA-401 + President WA27 + "747"

Komentarz

• Venom22
                                  Classic
                                  • 2006
                                  • 21

KOledzy, MAM !! JEST !! :-)
                                  Radyjko Midland 1001z zamontowane od strony kierowcy przy skrzyni biegów i antenka ML-145 Sirio na magnesiuku.
                                  Piersze testy zasięgowe i predkościowe przeszedl zestawik pozytywnie.
                                  W mieście ustaliłem że mam zasięg około 5 km, na trasce słychać mnie i ja słyszę z około 10 km. Przy wiekszych predkościach też sie trzyma elegancko.

Komentarz

• Antimatter
                                    Ambiente
                                    • 2005
                                    • 144

KOledzy, MAM !! JEST !! :-)
                                    Radyjko Midland 1001z zamontowane od strony kierowcy przy skrzyni biegów i antenka ML-145 Sirio na magnesiuku.
                                    Piersze testy zasięgowe i predkościowe przeszedl zestawik pozytywnie.
                                    W mieście ustaliłem że mam zasięg około 5 km, na trasce słychać mnie i ja słyszę z około 10 km. Przy wiekszych predkościach też sie trzyma elegancko.
                                    no i super :szeroki_usmiech
                                    oby radio zwrocilo sie niejednokrotnie
                                    --
                                    pozdrawiam
                                    Antimatter

Komentarz

• Venom22
                                      Classic
                                      • 2006
                                      • 21

Zamieszczone przez Antimatter
                                      no i super :szeroki_usmiech
                                      oby radio zwrocilo sie niejednokrotnie
                                      Wiesz, do tej pory na policje to ja używałem antyradaru, ale CB jest lepsze gdyz masz info o warunkach drogowych, info jak.gdzie trafic, zjeść :-) i oczywiscie misaczkach :-) I zawsze można z kimś pogadać.

Komentarz

• KLOCek
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 411

Zaraz Panowie...

z taką przeróbką też byłby problem. U mnie na wyświetlacz idzie sporo przewodów, które po przedłużeniu pogorszą parametry radia.
                                        Jak parametry radia?? To jest tylko wyprowadzenie sterowania a nie jakieś wyprowadzanie kości z płytki. Jakie to może mieć pogorszenie ? Chyba nie w jakości nadawania i odbierania. Bardziej może chyba chodzić o spadek zasilania do podświetlania LCD. A może się mylę i jest coś o czym powinieniem wiedzieć.... Czekam na uwagi, żebym się nie wkopał z tą przeróbką

ze wzgledu na potencjometr zmiany kanałów
                                        no a potencjometra nie można przenieść ? jaki jest w tym problem ? robimy dodatkową małą płytkę i przenosimy. Wiadomo, dużo rzeźby

moge wam dac namiar na firme ktora sie tym zajmuje
                                        zapodaj jak możesz na prv.

a unident i president to nie te same radia pod róźnymi markami ? :lol: więc nie kumam

ogolnie zastanawiam sie nad zasadnoscia oddzielania panela od reszty radia
                                        Prosta sprawa montujesz to natyle głęboko i natyle sprytnie, żeby na to jeszcze mogła się zmieścić jakaś zakładka. Oczywiście nośną (mikrofon) wyprowadzasz sobie gdzie indziej (np koło ręcznego). Ma to na celu oczywiście uchronienie się przed amatorami cudzej własności.
                                        Poza tym na tej dorobionej płytce plastikowej, gdzie będzie sterowanie CB, będzie też sterowanie innych dodatkowych instalacji (ale o tym lepiej nie pisać na forum) w Czeszce, które już są, i do tych które jeszcze będą (czekające na wygaśnięcie gwarancji). Szkoda tylko, ze ta dorabiana płytka musi być wielkości 1DIN, bo zapotrzebowenie jest conajmniej na3DIN

Komentarz

• sebo
                                          Ambiente
                                          • 2004
                                          • 201

ja wczoraj zamontowałem sobie CB Radio PRESIDENT JOHNNY II ASC. Wszystko zmieściłem pod radyjkiem (mam wersje z manualną klimą) pasuje bardzo dobrze tylko nie wiem gdzie zamontować gruche a nie chce wkręcać nic w tapicerkę. antenke mam na dachu z magnesem dł. bata 1,5 m. I wszystko jest OK

Nie wiem jaka jest długość radyjka, musiałem troszkę przerobić i pasi a tak to wygląda
                                          Załączone pliki
                                          152 KM/342,8 Nm
                                          ARL, FMIC, dostroił
                                          Masters Tuning

Komentarz

• KLOCek
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 411

sebo, tylko uważaj, żebyś sobie dachu nie porysował jak ja. Po tym niemiłym doświadczeniu wiercę dziurę. Jaka jest dułgość Twojego radyjka ?

[{(nawiasem pomalowali mi też wszystkie listwy boczne tak jak u Ciebie i jest zajebiście)}]

Komentarz

• howard7
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 1120

Zamieszczone przez KLOCek
                                              a unident i president to nie te same radia pod róźnymi markami ? więc nie kumam
                                              nie do konca roznia sie wlasnie potencjometrem zmiany kanałów
                                              tłumaczyl mi to spec ale jestem zupelnie nie elektonicznolapiacy (dla mnie to czarna magia)

no a potencjometra nie można przenieść ? jaki jest w tym problem ? robimy dodatkową małą płytkę i przenosimy. Wiadomo, dużo rzeźby
                                              sa jakies problemy ale nie do konca wiem jakie
                                              a co do adresu to wkleje na poczatku przyszlego tygodnia
                                              SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
                                              Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• Antimatter
                                                Ambiente
                                                • 2005
                                                • 144

ogolnie zastanawiam sie nad zasadnoscia oddzielania panela od reszty radia
                                                Prosta sprawa montujesz to natyle głęboko i natyle sprytnie, żeby na to jeszcze mogła się zmieścić jakaś zakładka. Oczywiście nośną (mikrofon) wyprowadzasz sobie gdzie indziej (np koło ręcznego). Ma to na celu oczywiście uchronienie się przed amatorami cudzej własności.
                                                Poza tym na tej dorobionej płytce plastikowej, gdzie będzie sterowanie CB, będzie też sterowanie innych dodatkowych instalacji (ale o tym lepiej nie pisać na forum) w Czeszce, które już są, i do tych które jeszcze będą (czekające na wygaśnięcie gwarancji). Szkoda tylko, ze ta dorabiana płytka musi być wielkości 1DIN, bo zapotrzebowenie jest conajmniej na3DIN
                                                skoro juz tak bardzo chcesz oddzielac i boisz sie kradzierzy (ja po prostu nie trzymam radia na stale przykreconego, i tak marna z niego pociecha w miescie takim, jak wawa - za duzy bajzel w eterze..) to sa specjalne mobilne radia. masz czarna skrzynke z gniazdem antenowym i kablem zasilajacym (to w zasadzie cala elekronika radia i ta czesc montujesz gdzies gleboko). do tego jest odlaczany mikrofonoglosnik, cos wielkosci gruszki Densei, w ktorym jest wyswietlacz kanalow, up/down, squelch i vol na malych potencjometrach. w miare wygodne rozwiazanie, wychodzac z auta odpinasz "gruszke" i final. takie radio produkuje Cobra i jeszcze jakas inna firma, a mozna je kupic ponoc na ebayu.
                                                --
                                                pozdrawiam
                                                Antimatter

Komentarz

• KLOCek
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 411

a co do adresu to wkleje na poczatku przyszlego tygodnia
                                                  byłbym wdzięczny. Jak ktoś już to robił i mu wyszło, to może to przecież zrobić powtórnie :twisted:

wawa - za duzy bajzel w eterze
                                                  przenieś się do Wrocławia: spokój w eterze, mniej korków....

to sa specjalne mobilne radia. masz czarna skrzynke z gniazdem antenowym i kablem zasilajacym (to w zasadzie cala elekronika radia i ta czesc montujesz gdzies gleboko). do tego jest odlaczany mikrofonoglosnik, cos wielkosci gruszki Densei, w ktorym jest wyswietlacz kanalow, up/down, squelch i vol na malych potencjometrach
                                                  Możesz jakiś przykład? Pierwszy zar o tym słyszę, a męczyłem ten temat z różnymi ludzmi, którzy podobno znają się na CB.
                                                  Jest coś takiego http://www.cobra.com/index.php?page=...duct_id=5&id=1 ale to chyba (subiektywne przypuszczenia) nie jest zbyt dobre radio jakościowo

Komentarz

• pwgajda
                                                    Drive
                                                    • 2005
                                                    • 90

pwgajda napisał/a:
                                                    z taką przeróbką też byłby problem. U mnie na wyświetlacz idzie sporo przewodów, które po przedłużeniu pogorszą parametry radia.

Jak parametry radia?? To jest tylko wyprowadzenie sterowania a nie jakieś wyprowadzanie kości z płytki. Jakie to może mieć pogorszenie ? Chyba nie w jakości nadawania i odbierania. Bardziej może chyba chodzić o spadek zasilania do podświetlania LCD. A może się mylę i jest coś o czym powinieniem wiedzieć.... Czekam na uwagi, żebym się nie wkopał z tą przeróbką
                                                    Prosty przykładrzejście z 5 na 0 i odwrotnie, na przednim panelu mam do tego osobny przycisk, technicznie jest to realizowane tak ze szeregowo w kwarc jest dawana cewka (około 30 zwojów).Włączenie/wyłączenie polega od odpięciu i wpięciu cewki w obwód.Teraz idzie od tej cewki do włącznika kabel długości kilku cm. Jeśli jest różnica w kilku zwojach na tak małej cewce, to jak może wpłynąć przedłużenie kabla...Przy włączonym przycisku sygnał idzie do niego i wraca,czyli teraz przykładowo leci 8cm, po przedłużeniu kabla do 15 cm będzie już to 30!. Nie wspomnę już o filtrach(np. ANL) one też są podłączone analogowo pod przedni panel. Jeśli chodzi o sygnały cyfrowe to można przedłużac, raczej nie ma problemu, ja bym w Twoim przypadku przedłużył tylko to co niezbędne, resztę bym zostawił tam gdzie jest...

Komentarz

Pracuję...