Ja to nie mam pojecia ktory lepszy i co z parametrow sluzy do czego :roll:
A wiec krotko i na temat ktory lepszy dlaczego itp bo ceny to sa zblizone :wink:
Do tego ktory by lepiej wspolpracowal z antena imitujaca seryjna ,druga opcja (wole pierwsza bo nie trzeba chowac i wyciagac) jaka do 100cm (jaki model warty polecenia na magnesie) miejsce montazu na kalapie z tylu. :roll:
zate same pieniadze mozesz miec unidena pro 510xl
a to o wiele lepsze radyjko
i to z antenka
Wilson Little Wil
a to bardzo dobry zestaw
To juz chyba wolałbym zakupić alana 48+ Multi, niż unidena. Cena podobna a radio dużo lepsze IMO
posluchaj tych, ktorzy juz zmienili kilka radyjek - bierz Unidena, nie dosc ze bardziej prosty w obsludze, maly, to jeszcze nadajniki i odbiornik znacznie lepszy od 48+ czy 78+. bez dwoch zdan..
PS. radia uzywam od ok. 94roku, teraz do mobila zakupilem wlasnie powyzszy zestaw (pro510XL i WilsonLWil).
PS. odpowiadajac od razu na pytanie Samca - 520 rozni sie od 510 tzw. szybka 9, PA (tuba) i, co najwazniejsze, RF Gain'em (najprosciej: plynna regulacja sily sygnalu z anteny). Dzieki temu masz mozliwosc dogadac sie z jakas bliska, bardzo silna stacja. bez RFGain Twoj odbiornik po prostu "przytyka sie" i prawie nic nie slyszysz, albo masz bardzo nieczytelny odbior. RFgain'a mozna tez uzywac po prostu w miescie, zeby ograniczyc troche czulosc odbornika, zebys nie slyszal balaganu z calego miasta, gdy potrzbujesz dogadac sie w promieniu np 2km.
Ogolnie, teraz wybralbym pro520XL ale jak na moje uzywanie 510 idealnie zdaje egzamin.
sorry za wywod
[ Dodano: Czw 13 Kwi, 06 01:04 ]
Zamieszczone przez Samiec
Ja to nie mam pojecia ktory lepszy i co z parametrow sluzy do czego :roll:
A wiec krotko i na temat ktory lepszy dlaczego itp bo ceny to sa zblizone :wink:
Do tego ktory by lepiej wspolpracowal z antena imitujaca seryjna ,druga opcja (wole pierwsza bo nie trzeba chowac i wyciagac) jaka do 100cm (jaki model warty polecenia na magnesie) miejsce montazu na kalapie z tylu. :roll:
co do radia - odpowiedzialem przed chwila wyzej
co do anteny - nawet tutaj koledzy odradzaja te montowane w miejsce fabrycznej.
jesli naprawde chcesz miec pocieche z CB - wybierz pomiedzy Hustlerem (90zl) a WilsonemLWil (170zl). obie maja po ok 100cm dlugosci, jakosciowo lepsza ta druga, solidniejszy magnes i bardzo dobre strojenie. bylo juz na ten temat w tym watku, wiec poczytaj
Mierzyłem, ale na długość się nie zmieści w tej półeczce Chyba trzeba będzie wyciąć tył tej półki, to wtedy wejdzie... Poza tym nie wejdzie na wysokość i to jest większy problem :P
Myślę usilnie nad innym miejscem montażu, ale jakoś tylko jeszcze mi się widzi pod kolumną kierownicy tam bardziej z lewej strony, podkręcić uchwyt pod taką plastikową półkę. Tylko nie wiem czy to nie bedzie wadzić o nogi podczas jazdy... Ech nie mam pomysłu :cry:
wiesz pod kolumna to raczej nie zbyt udane miejsce gadałem z jednym taksiarzem co ma octe i ma tam radyjko zamontowane i mówi ze jak jedziesz i zadko wysiadasz z auta tp prawie nie przeszkadza ale jak czesto wsiadasz i wysiadasz to bedzziesz miał poobijane nogi o radyjko byłem tez w jedny sklepie i tam mi powiedzieli ze najlepiej montowac ta równolegle do konsoli środkowej mniejk wiecej tak jak montuje sie uchwyt pod fona po stronie pasarzera! ale jak ktos ma fona no to lol
Ja mam Unidena 510 zamontowałem obok konsoli środkowej po stronie pasażera, myślę że to dobre miejsce i kabel do gruchy akurak starcza, antena 110cm na relingu na śrubki.
Dzieki panowie
I jeszcze jedno pytanie o anteny ,czy warto zaplacic wiecej za antene willson little wil niz za hustelr-a. Wiem ze wil... jest lepszy ,ale czy jest taka duza roznica ,ze warto doplacic prawie drugie tyle do wila? :roll:
A czy da sie zamontowac antene w combi tak, zeby uchwyt byl na gorze klapy troche przesuniety wzgledem anteny do radia. Chodzi o to, zeby nie bylo blisko drogi, bo zaraz nog dostanie
Dzieki panowie
I jeszcze jedno pytanie o anteny ,czy warto zaplacic wiecej za antene willson little wil niz za hustelr-a. Wiem ze wil... jest lepszy ,ale czy jest taka duza roznica ,ze warto doplacic prawie drugie tyle do wila? :roll:
powiem Ci tak: Hustler ma taki sam promiennik - prent ok 100cm i tyle w temacie. roznica w stosunku do Wilsona polega na tym, ze Wilson ma troche wiekszej srednicy podstawe, sama podstawa jest wykonana z innego materialu (twardy platik powleczony jakby taka matowa masa) i wszystkie krawedzie ma zaokraglone. Hustler ma zwykly, tani plastik, mniejsza srednice magnesu.
mam wrazenie, ze w razie zlądowania anteny z dachu, hustler poprzez niczym nie osloniety, twardy plastik moze poczynic jakies szkody (przerobilem temat na swoim Wilsonie: wjezdzalem po zadaszenie, zapomnialem o antenie, pret wygial sie w hinska osemke, zadzial jak sprezyna i jak nie wykur**lo to tylko patrzylem ile dachu mam do malowania. wysiadam, antena wisi smetnie na kablu przy tylnym zderzaku, okazalo sie jednak, ze ZERO rys czy zadrapan. promiennik lekko zgiety, ale naprostowalem kombinerkami :szeroki_usmiech . antena dziala do tej pory jak nowa.)
IMHO - co do wlasciwosci nadawczo-odbiorczych - nie bedzie wyraznej roznicy pomiedzy tymi antenami. w innych kryteriach - pozostawiam do przemyslenia
Ja polecam również Unidena 520XL, ale osobiście mam Midlanda 1001z - nie mialem kasy na Unidena
Odnośnie montażu - ja mam zamonotowazne na konsoli środkowej od strony kierowcy - idealnie komponuje się pod nóżką.
Anteny - Hustlera nie polecam !!!! Miałem ją kupić ale zrezygnowałem. Ma bardzo giętki Bacik, nie ma osłony na magnes, ie ma żadnej regulacji, aby usatwić przyzwoity SWR. jeżeli masz kase to kupuj willson little, a jeżeli nie to na rynku pojawiła się antenka sirio 100 cm - lepsza od hustlera - ja taką sobie nabyłem.
Hmmm, naturalnie temat jakości radyjek to temat rzeka. Od pewnego czasu zajmuje sie odrobinke tematyką cb i testowalem pare radyjek, włacznie z wymienianym tu midlandem 1001Z (mam takiego zamontowanego we fiacie fiorino). I stwierdzam ze nawet a moze i zwłaczcza na drodze wazny jest odsłuch własnie. Przeciez w czasie jazdy uzywa sie prawie wylacznie kanału 19. Radio wymieniane w linku nie jest tez tanie. Uwazam , ze lepiej kupic coś w klasycznym wydaniu, nawet midlanda 1001 a juz w miare dostepnym cenowo ideałem bedzie własnie uniden. Przyznam sie , ze tego radia (uniden) nie sprawdzałem i kieruje się wyłacznie uwagami innych (www.cb-radio.pl). Najtanszym nowym na rynku jest teraz chyba Lafayette Nebraska za 190 zeta. To informacja dla kolegów z mniej zasobnym portfelem.
pozdrawiam Oskar
czarne kombi + Concord GA-401 + President WA27 + "747"
Czy antena umiejscowiona centralnie na dachu mocno oddziaływuje na ludzki organizm? Ostatnio doszły mnie słuchy, że można się w ten sposób pozbawisz szybko płodności. Coś jeszcze wspominano o "puszcze faraydaya". Alepiej montować antenę na klapie ?
Czy ktoś może rozwinąć ten temat merytorycznie, gdyż nie mam o tym zielonego pojęcia?
Czy antena umiejscowiona centralnie na dachu mocno oddziaływuje na ludzki organizm? Ostatnio doszły mnie słuchy, że można się w ten sposób pozbawisz szybko płodności. Coś jeszcze wspominano o "puszcze faraydaya". Alepiej montować antenę na klapie ?
Czy ktoś może rozwinąć ten temat merytorycznie, gdyż nie mam o tym zielonego pojęcia?
pierwsze primo - nie sadze, aby 4W w AM moglo w jakikolwiek negatywny sposob zadzialac na organizm czlowieka. idac tym tropem uzywanie "reczniakow" powinno byc zakazane, bo narazalo by na szybka smierc
drugie primo - IMO, umiejscowienie anteny na srodku dachu, czy na jego obrzezach ma wplyw raczej tylko na "kierunkowosc" promieniowana anteny.
niech mnie ktos poprawi, jesli myle sie..
[ Dodano: Pon 24 Kwi, 06 21:49 ]
przepraszam, ale moze ktos z zainteresowanych tematem potrzebuje antene, mam na sprzedaz Little Wil'a
cieq ...nie polecam tej antenki :/ ona poprostu nie zbiera :/ jezdziłem z nią i to jest napreawde porażka...ja polecam President Indiane długość 1,2 m chodzi naprawde świetnie, sam mam taką na OI w zestawie z radjkiem Uniden 520 i jestem bardzo zadowolony...co do radia President Harry II ASC to sie nie wypowiem bo nie używałem
pozdrawiam
"urodzilem się z kierownicą w dłoni i ołowianą stopą" ;]
Panowie pytanko posiadam... Jaki komplet (radyjko + antena) do 300-400 zł polecacie ?? Oczywiscie do octy i oczywiscie montaż bedzie pod radiem w półeczce jedynie do anteny jest dylemat czy przykrecaną do relingów czy antene na magnes ...
Panowie ja polecam strone oraz forum o CB pod adresem: http://www.cb-radio.pl/ myśle ze znajdziecie tam odpowiedzi na swoje pytania. ja znalazłem,
pozdrawiam
"urodzilem się z kierownicą w dłoni i ołowianą stopą" ;]
Komentarz