Sigma_74, czy istnieje opcja ze poprostu sprzet sie rozstroil az do takiego stopnia? teraz nie mam jak sprawdzic tego, bo jestem w PL a autko stoi w UK, ale pytam, bo jesli bedzie trzeba to kupie nowa antene... zakupilem sprzet do strojenia, ale ponad dwa tygodnie do mnie idzie - kochana poczta polska i ich nowe centrum logistyczne w Pruszczu ;-/
CB-Radio w Octavi I - Kto ma ?? Uwagi ??
Zwiń
X
-
Sigma_74
przyczyn moze byc duzo, cewka w antenie, kabel antenowy gdzies siępoddał ...lub samo radio, poleciało cos
czy rozstoił, mógł, mogła sie antena wysunac lub obniżyc na mocowaniu.
Komentarz
-
cb radio
czesc
prosze was jesli chodzi o tego typu usterki i nie prawidlowosci to nalezy do tego podejsc profesjonalnie. nalezy wszelkie awarie usowac po przez osoby ktore maja na ten temat wiedze fachowa i odpowiedni profesjonalny sprzet.
ostatnim razem jak jechalem w trase okazalo sie ze nie mam na radiu zasiegu bylo ok 1km
pojechalem do specjalisty i zaczelo sie
1 uszkodzona antena
2rozstrojone radio-MIDLAND 1001z
musialem kupic nowa antene[ magnes SIRIO], naprawic radio[okazalo sie po pomiarach ze 19 ch nie byl zestrojony do odpowiedniej czestotliwosci musi byc 27 180 kHz] no i potem to razem zestroic
no teraz to daje ze az milo.nie ma to jak fachowa obsluga
polecam FIRME SAXSON z WARSZAWY http://www.saxon.waw.pl/BYŁA O1 NISTETY ZOSTAŁA ROZBITA
JEST OPEL ZAFIRA 2.0 DTI COMFORT
Komentarz
-
-
Dokładnie tak. Wszystko należy sprawdzać krok po kroku. Radio ze spaloną lub nadpaloną końcówką mocy będzie odbierało, bo końcówka mocy nie wpływa na odbiór. Na pewno zacząłbym od zamiany anteny na inną i sukcesywnie eliminował sprawy zewnętrzne zanim dojdę do radia - tak jak to opisuje maj33
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
maj33, tak, ale gdy nie mam takiej opcji to musze dzialac sam na wlasna reke - w UK nikt sie juz nie bawi w CB radia... pokombinuje z wymiana anteny, bo to jest najlatwiejsze, tylko musze ktoregos z kolegow dorwac co maja antenki. Jestem wsciekly ze sprzet do strojenia nie doszedl mi z allegro - we wtorek odlatuje i jakos watpie w to by paczka doszla.
Komentarz
-
-
alfee -
Po naszej ostatniej rozmowie byłem pełen zapału do zrobienia fotek i ..... zapomniałem. Sorry man. Postaram się opisowo Tobie wytłumaczyć.
Otóż,
1. wyjmujesz popielniczkę,
2. zdejmujesz tą ramkę dookoła radia i półki (delikatnie, uwaga na mocowania),
3. zdejmujesz/wypinasz ten plastik kolo gajgi do biegów,
Teraz masz odsłonięte 4 śruby trzymające popielniczkę
4. za pomocą torksa wykręcasz te śruby (uwaga ,żeby nigdzie one Ci nie powypadały),
5. wyciągasz popielniczkę,
6. wypinasz podświetlenie popielniczki,
Teraz masz już tą wnękę jak na tacy, możesz z nią robić co zechcesz. W momencie jak się zabierzesz za wycinanie tyłu tej plastikowej wnęki weź pod uwagę, charakterystyczny układ popielniczki (jako całości) względem poziomu. Jest to kąt ostry ok 30 st. Natomiast samo radio (ze względu na jego długość) będzie wchodziło pod kątem znacznie ostrzejszym, prawie poziomo. To jest cenna uwaga ze względu na późniejsze struganie w plastyku.
Jak już miałem wycięty tył tej wnęki, samo radio włożyłem na wcisk podpierając od spodu
takim płaskownikiem (przymocowanym w miarę na stałe do tunelu).
Potem pozostanie Tobie tylko poprowadzenie kabli pod plastykami no i poskładanie wszystkiego, w odwrotnej kolejności oczywiście. :szeroki_usmiech
Postaram się (na pewno) w weekend pstryknąć parę fotek, może się jeszcze do czegoś przydadzą... :szeroki_usmiech
Jeszcze raz przepraszam za sklerę.
Komentarz
-
-
Martin-1975, Wczoraj skończyłem z montowaniem CB w popielniczce. rzeczywiście tam z tyłu jest sporo miejsca do wykorzystania. Mój U520 bez problemu się tam zmieścił ale niestety jak chcę zamknąć pokrywę popielniczki, to muszę odpinać kabel z gruchą. Jutro jeszcze dołożę podświetlenie i będzie skończone. Dzięki za wszystkie rady.Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
-
Maicroft, Kąta zmienić się nie da już, bo tył radia opiera się o kanały nawiewów, a góra o śrubki od popielniczki. Więc max pochylenia już jest. A głębiej, to bym musiał znowu szukać radia a właśnie dlatego przekładałem je, żeby mieć pod ręką a nie w głębi.
Dzisiaj jeszcze dołożyłem podświetlenie. 4 diodki led w kancie tej ramki dookoła mieszka skierowane na przód radia, podpięte pod oświetlenie popielniczki, więc działa ściemnianie.Alfee
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oolsztyniakA ja swoje umieściłem w taki sposób jak na fotkach
Radio widoczne, pod ręką tylko grucha sie wala po skrzyni biegów
BTW: to najlepszy sposób montowania radyjek w Octavkach IMHO :szeroki_usmiechPowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-
-
oolsztyniak, Daleko nie mam, ale nie uśmiecha mi się wychodzenie "na chwilę" z ciepłego domu na dwór, żeby pstryknąć foto. Od takich zmian temperatury się właśnie choruje najczęściej. Jak się lepiej poczuję, to wrzucę fotki. Myślę, że w max dwa dni coldrex sobie poradzi z mikrobamiAlfee
Komentarz
-
Komentarz