Rejestrator jazdy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kropeck
    RS
    • 2009
    • 2319
    • Octavia II (1Z3)
    • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez bzyq_74
    kropeck, trafiłeś w sedno, należy karać te wykroczenia, czy to na drogach/ulicach czy też te w mieniu.
    Co raz bardziej zaczyna przynosić efekt instalacja monitoringu w miastach.
    Można wyłapać cwaniaków przejeżdżających na czerwonych itp., czy też niszczącym wiaty przystankowe oraz różnego rodzaju uliczne MMA tylko, że 3-ech na 1-go.
    Tu akurat może inna kategoria, ale skoro już wspomniałeś o monitoringu (widziałem też gdzieś porównanie kilku śląskich miast, których proporcje były podobne, ale nie chce mi się szukać):

"W Sosnowcu zginęło w 2009 r. 250 aut, a w Jaworznie siedem. Tam system działa" [ http://jaworzno.naszemiasto.pl/artyk...dzie,id,t.html ]

W Sosnowcu zginęło w 2009 r. 250 aut, a w Jaworznie siedem. Tam system działa

Włamania do samochodów i ich kradzieże to jedna z największych bolączek Sosnowca.
    W stolicy Zagłębia system monitoringu jest najbardziej przestarzały wśród wszystkich zagłębiowskich miast. O konieczności jego modernizacji wiedzą wszyscy, ale na deklaracjach i planach się kończy. Nie widać perspektyw na poprawę sytuacji, a więc zagrożenie dla mieszkańców rośnie, co z kolei przekłada się na policyjne statystyki.

Że warto inwestować w taki system, pokazuje przykład Jaworzna. Osiem lat rozbudowy monitoringu w ramach programu poprawy bezpieczeństwa "Tarcza" przyniosło bardzo dobre efekty.

W 2009 roku z osiedlowych parkingów Sosnowca skradziono ponad 250 samochodów.

- Sosnowiec jest miastem ze wszystkich stron dobrze skomunikowanym z resztą kraju. Znajduje się na wylotówkach dróg szybkiego ruchu i autostrad. Upilnowanie ponad stu tysięcy aut jest więc niezwykle trudne - mówi Hanna Michta z sosnowieckiej policji.

W tegorocznym budżecie Sosnowca nie ma jednak pieniędzy nawet na dokumentację projektową nowego systemu, nie mówiąc o jego budowie. Wg wstępnych obliczeń, potrzeba na nią około 1,5 mln zł, a zapisano na ten cel zaledwie 520 tys. zł.

- Jako radni, odnosimy wrażenie, że jest jakiś niezrozumiały opór ratusza przed budową skutecznego systemu. Co roku nawet te pieniądze, które są zapisane w budżecie, nie zostają wykorzystane - mówi przewodniczący Komisji Bezpieczeństwa i Porządku Publicznego RM, Tomasz Jamrozy.

W sąsiednim Jaworznie na złodziei znaleziono skuteczny sposób . - Przed rokiem mieliśmy siedem kradzieży aut, z których cztery udało się odnaleźć - mówi rzecznik jaworznickiego ratusza, Sebastian Kuś. A wszystko za sprawą kamer umieszczonych na wszystkich ulicach wylotowych z miasta. Zainstalowano je po dwie na każdy pas ruchu. Monitorują m.in. ul. Katowicką, Celników, Bukowską, Krakowską, Wysoki Brzeg, Kasztanową i Batorego.

- To unikatowy system na skalę regionu, który w przyszłości, po zainstalowaniu urządzeń dodatkowych będzie mógł spełniać też funkcję fotoradarów, rejestrujących przekroczenie dozwolonej prędkości lub nawet przekroczenie tonażu wjeżdżających samochodów ciężarowych - mówią policjanci.

Kamery działają w systemie wysokiej rozdzielczości, co pozwala nie tylko zapisać na taśmie numery rejestracyjne aut, ale i twarze pasażerów. W automatycznej bazie znajduje się ponad 270 tablic rejestracyjnych pojazdów, będących w zainteresowaniu policji. Jeśli któryś z nich przekroczy granice Jaworzna, system automatycznie alarmuje dyżurnego Komendy Miejskiej Policji, pozwalając na podjęcie szybkiej interwencji. Dodatkowo na ulicach miasta jest 39 kamer obsługiwanych przez straż miejską, które wysyłają do centrum dobrej jakości obraz nawet nocą.

Dąbrowa Górnicza, pod względem bezpieczeństwa , plasuje się w środku regionalnej tabeli. W mieście działa 13 kamer monitoringu, które pozwalają w porę dostrzec symptomy zagrożenia. Są to m.in. kradzieże, dewastacje, spożywanie alkoholu w miejscach publicznych. - Zdarzyło się też odnaleźć poszukiwaną osobę, która nie pamiętała swoich danych - mówi Marcin Bazylak z magistratu.

Monitoring miejski w liczbach

Jaworzno

40 - tyle tablic rejestracyjnych miesięcznie zapisywanych jest w automatycznej bazie systemu monitoru-jącego ruch w mieście

39 - tyle kamer śledzi ulice dzielnic - Centrum, Osiedla Stałego, Podłęża, Szczakowej

32 - to liczba kamer w systemie wjazdowym miasta.

Dąbrowa Górnicza

20 - tylu sprawców poważnych zdarzeń kryminalnych, takich jak pobicia, rozboje czy dewastacja mienia, udało się wykryć dzięki kamerom tylko w IV kwartale 2009 r.

Sosnowiec

60 - to liczba kamer obsługiwanych przez Straż Miejską. Obraz części z nich jest tak kiepskiej jakości, że nie może stanowić dowodu przestępstwa w sądzie

30 - nawet tylu strażników obsługuje system.
    Pozdrawiam,
    Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• bzyq_74
      RS
      • 2008
      • 3467
      • Volkswagen
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

bradley, normalnie ręce ucinać za takie wyskoki. :evil:
      Oby nie skończyli jak tych 5-ciu w Rosji.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PhIsgxMs4iQ&feature=related[/youtube]
      MARCIN
      Mój szkodnik

Komentarz

• Skłodi
        Ambiente
        • 2008
        • 186
        • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Ja właśnie zastanawiałem się na kamerami, ale w lusterkach. Miałem takie problemy z kobieta którą wyprzedzałem po sąsiednim pasie a ona mi ścieła zakręt i mnie przytarła. :/
        Ale ona oczywiście się wypierała i weź się nie wkurz :/
        Też bym coś takiego zamontował, ale to np. na przycierke nie pomoże, a ludzie lubią w jeżdzić po liniach.
        BLUELIGHT.PL
        ledy, zestawy i palniki xenonowe D2S, H1, H4, H7 .... 4k,5k,6k,8k,10k,12k

Komentarz

• bzyq_74
          RS
          • 2008
          • 3467
          • Volkswagen
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
          • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zakupiłem kamerkę
          Płatność przez Paypala i paczka z Chin przyszła w tydzień (bez podatku)
          Kamerka kosztowała 60$, nie jest to jakieś cudo, ale działa

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WDtcaZksSGM[/youtube]
          MARCIN
          Mój szkodnik

Komentarz

• abstinent
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4842
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

no to teraz kolega bzyq_74 będzie siadał wieczorem do kompa, i zacznie się liczenie punktów

może by tak zrobić nowy dział pt. ile razy straciłbym dziś prawo jazdy gdyby... :diabelski_usmiech :?:

Komentarz

• keneida
              Rider
              • 2010
              • 316

wjechałeś na skrzyżowanie bez możliwości kontynuacji jazdy no może nie koniecznie na skrzyżowanie ale zatrzymałeś się centralnie na pasach
              Wrocławskie spoty

Komentarz

• sesik
                RS
                • 2006
                • 2165

bzyq_74, proszę napisz czy da się tą kamerkę zamontować tak żeby oprócz drogi widać było jeszcze zegary w aucie :diabelski_usmiech Nie to żebym chciał nagrywać swoje popisy na mieście, bardziej chodzi o to żeby nagrywać filmiki z zawodów na 1/4 :diabelski_usmiech
                Best ET = 13.666
                Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
                PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
                http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• bzyq_74
                  RS
                  • 2008
                  • 3467
                  • Volkswagen
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez abstinent
                  no to teraz kolega bzyq_74 będzie siadał wieczorem do kompa, i zacznie się liczenie punktów

może by tak zrobić nowy dział pt. ile razy straciłbym dziś prawo jazdy gdyby... :diabelski_usmiech :?:
                  Na razie jeszcze nikt się nie zakwalifikował na listę lojalnościową. :diabelski_usmiech
                  Włączam za kazdym razem jak się poruszam.
                  Musze tylko większa kartę kupić bo 4 Gb za mała. :twisted:
                  Jeszcze tylko biała czapa na przedniej szybie :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez keneida
                  wjechałeś na skrzyżowanie bez możliwości kontynuacji jazdy no może nie koniecznie na skrzyżowanie ale zatrzymałeś się centralnie na pasach
                  To takie złudzenie - stałem przed samymi pasami. :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez sesik
                  bzyq_74, proszę napisz czy da się tą kamerkę zamontować tak żeby oprócz drogi widać było jeszcze zegary w aucie :diabelski_usmiech Nie to żebym chciał nagrywać swoje popisy na mieście, bardziej chodzi o to żeby nagrywać filmiki z zawodów na 1/4 :diabelski_usmiech
                  Kamerkę trzeba by umieścić pomiędzy zagłówkami przednich stołków.
                  Kamerka posiada tylko ssawe na szybe
                  Potrzeba by do tego jakiegoś rusztowania
                  MARCIN
                  Mój szkodnik

Komentarz

• kropeck
                    RS
                    • 2009
                    • 2319
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BLF 1.6 FSI 115 KM

bzyq_74, 4GB mało? to ile waży minuta filmu?? albo ile zapisuje się na tej karcie ??
                    Pozdrawiam,
                    Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• bzyq_74
                      RS
                      • 2008
                      • 3467
                      • Volkswagen
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez kropeck
                      bzyq_74, 4GB mało? to ile waży minuta filmu?? albo ile zapisuje się na tej karcie ??
                      15 min = 700 Mb, zapis w avi więc teoretycznie karta powinna starczyć na ok. 1,5h
                      4Gb wykorzystam na mp3, a wezme wiekszą
                      MARCIN
                      Mój szkodnik

Komentarz

• lukasz3112
                        RS
                        • 2008
                        • 3607

kurde może i ja sobie cos takiego bym zakupił może jakieś zbiorowe zamówienie?
                        Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• sesik
                          RS
                          • 2006
                          • 2165

bzyq_74, ten filmik co na youtube wrzuciłeś to jest obrobiony jakoś bo jak na HD to średnio wygląda.
                          Jak oceniasz to urządzenie, warte kupienia, chodzi mi o jakoś wykonania itp bo z chińczykami to różnie bywa :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez lukasz3112
                          kurde może i ja sobie cos takiego bym zakupił może jakieś zbiorowe zamówienie?
                          Jeszcze na CB nadawaj że jeździ nie oznakowane niebieskie mondeo :diabelski_usmiech
                          Do tego stroboskopy i nie musisz stać w korkach :diabelski_usmiech
                          Best ET = 13.666
                          PerfectService by DGW

Komentarz

• abstinent
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4842
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

HD i avi :?: trochę dziwne :?
                            a jaki kodek do tego jest :?:
                            jeśli zapełni się karta to musisz sam kasować :?:

Komentarz

• keneida
                              Rider
                              • 2010
                              • 316

WXGA : 720 x 480 Pixels , 30fps
                              VGA: 640 x 480 Pixels , 30fps
                              Recording file: H.264

czyli HD to może jest jako Heavy Duty

za większe zamówienia to marne zniżki dają
                              Wrocławskie spoty

Komentarz

• bzyq_74
                                RS
                                • 2008
                                • 3467
                                • Volkswagen
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

HD to to napewno nie jest , no chyba że jakieś chińskie :diabelski_usmiech
                                Zapis w avi jak wspomniałem.

[ Dodano: Czw 25 Lis, 10 16:23 ]
                                sesik, jakość niestety odpowiada cenie. Za 60 $ nie ma wodotrysków.
                                Naprawdę fajna kamerke z HD to trzeba dać od 200$. Jest tego trochę na ebay.com
                                Tą w sumie kupiłem żeby zobaczyć jak to działa.
                                Może jak się odkuję w przyszłym roku to sobie sprawię profesjonalną.
                                MARCIN
                                Mój szkodnik

Komentarz

• abstinent
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 4842
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

żeby było 852 x 480 no to jeszcze by się zgadzało z HD480, a tak nie bardzo
                                  przynajmniej kodek porządny
                                  Sporo zajmuje miejsca po nagraniu, na mojej 10min zajmuje 400-500 ale w HD720
                                  muszę spróbować moją kamerkę jakoś zamontować i coś nagrać :diabelski_usmiech

Komentarz

• bzyq_74
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 3467
                                    • Volkswagen
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez sesik
                                    Do tego stroboskopy i nie musisz stać w korkach :diabelski_usmiech
                                    lub migałki ściągnąc od ruskich :diabelski_usmiech
                                    MARCIN
                                    Mój szkodnik

Komentarz

• lukasz3112
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 3607

sesik, no na trasie teraz ludzie zjeżdżają z lewego pasa a co dopiero jak by była kamerka przy szybie i biała czapeczkę bym położył :diabelski_usmiech
                                      Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• oolsztyniak
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6647
                                        • Superb II combi (3T5)
                                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez lukasz3112
                                        sesik, no na trasie teraz ludzie zjeżdżają z lewego pasa a co dopiero jak by była kamerka przy szybie i biała czapeczkę bym położył :diabelski_usmiech
                                        warto sprawdzić :szeroki_usmiech
                                        Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                                        Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• macluke
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 875

bzyq_74, jak się kamerka sprawuje w nocy?

Komentarz

• bzyq_74
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 3467
                                            • Volkswagen
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez macluke
                                            bzyq_74, jak się kamerka sprawuje w nocy?
                                            Nawet daje radę. Jutro wrzucę nocny przelot.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jfrVKnpKp98[/youtube]
                                            MARCIN
                                            Mój szkodnik

Komentarz

• macluke
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 875

Zamieszczone przez bzyq_74
                                              Nawet daje radę. Jutro wrzucę nocny przelot.
                                              bzyq_74, czy tylko mi sie wydaje, że w nocy to nie za bardzo widać numery rejestracyjnye?
                                              Wykorzystałeś już kamerkę do jakis 'powaznych' zadań?

Komentarz

• PieTrzaK
                                                L&K
                                                • 2009
                                                • 1323
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

A ja sprawdziłem z ciekawości wersję budżetową takiego patentu, czyli mój telefon + pocięty uchwyt :wink:

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• sesik
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 2165

Zamieszczone przez PieTrzaK
                                                  A ja sprawdziłem z ciekawości wersję budżetową takiego patentu, czyli mój telefon + pocięty uchwyt :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=GMsRS6yCHEM
                                                  Dobry telefon masz skoro takie filmiki nagrywa
                                                  Ja jednak będę kombinował tak żeby jeszcze zegary było widać i licznik :diabelski_usmiech
                                                  Best ET = 13.666
                                                  PerfectService by DGW

Komentarz

• PieTrzaK
                                                    L&K
                                                    • 2009
                                                    • 1323
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

No właśnie wcale nie taki rewelacyjny - rozdzielczość 640x480 jednak nie powala. Ale coś tam w sumie widać

Komentarz

Pracuję...